3D Printer Sjablonen – Gratis 3D Modellen en STL Bronnen

Hier laat ik je kennis maken met gratis en deels ook betaalde STL bronnen voor 3D print modellen en sjablonen en laat ik je ook zien wat er mogelijk is en misschien geef ik je een paar goede ideeën.

Bronnen voor 3D-printersjablonen in tabelvorm

Geen tijd? Klik dan snel en gemakkelijk door onze lijst voor STL-bronnen:

#NameTypKostenLink
1thingiverseDatenbankKostenlosKlick
2Cults3DDatenbankKostenlos / €€€Klick
3PrintablesDatenbankKostenlosKlick
4MyMiniFactoryDatenbankKostenlos / €€€Klick
5InstructablesDIY CommunityKostenlosKlick
6Hum3DDatenbank$$$Klick
7YouMagineDatenbankKostenlosKlick
8PARTcommunityDatenbank / CommunityKostenlosKlick
9pinshapeDatenbankKostenlos / €€€Klick
10ShapetizerDatenbankKostenlos / €€€Klick
11threedingDatenbankKostenlos / €€€Klick
12ThangsDatenbankKostenlosKlick
133D WarehouseDatenbankKostenlosKlick
14STL FinderSuch­maschineKostenlos / €€€Klick
15yeggiSuch­maschineKostenlos / €€€Klick
16GrabCADDatenbank / CommunityKostenlos / €€€Klick
17cgtraderDatenbank / CommunityKostenlosKlick
18Free3DDatenbankKostenlos / €€€Klick
19XYZPrinting GalleryDatenbankKostenlosKlick
20redpahDatenbank / CommunityKostenlos / €€€Klick
21turbosquidDatenbankKostenlos / €€€Klick

[su_spacer size=”20″]

Lijst van bronnen met details

[su_spacer size=”20″]

Thingiverse – De meest populaire bron voor 3D printer templates

thingiverse

Thingiverse is waarschijnlijk bekend bij bijna elke 3D-printing liefhebber. Zelf gebruik ik Thingiverse regelmatig en door het grote aantal leden is er altijd wel iets cools te printen. Zo nu en dan zien we echter protesten van ontwerpers die niet willen dat de rechten op hun eigen ontwerpen naar thingiverse overgaan. Uiteindelijk moet u, als u uw eigen ontwerpen hebt, beslissen of u de rechten op de ontwerpen wilt overdragen aan het bedrijf achter Thingiverse – MakerBot Industries. Enerzijds zult u waarschijnlijk veel downloads hebben, anderzijds echter een bittere nasmaak bij het uploaden van de gegevens. Beslis zelf, maar voor downloads staat deze site zeker bovenaan de lijst.

Cults3D – Franse leverancier met ondersteuningsmogelijkheid voor ontwerpers

sekten3d

Cults, of Cults3D, is een site uit Frankrijk die zowel gratis modellen aanbiedt als modellen die kunnen worden gekocht bij de respectieve ontwerpers. Deze site is momenteel beschikbaar in het Frans en het Engels en is altijd een bezoekje waard. Allez les prints!

Instructables – Bron voor 3D Printer Sjablonen & Inspiratie

instructables

Instructables is eigenlijk DE DIY site bij uitstek. Deze site, die nu onder de paraplu van Autodesk valt, is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Hier vindt u niet alleen modellen, maar meestal ook mooie 3D print- en montage-instructies. Verder zijn er recepten, instructies voor het bouwen van meubels enz. te vinden. Instructables is zeer goed bezocht, daarom wordt bijna elke “Instructable” besproken. Het is dus bijzonder geschikt voor beginners om open vragen te verduidelijken.

MyMiniFactory – Betaalde en gratis druksjablonen

MyMiniFactory

Op MyMiniFactory vindt u 3D-modellen die zijn ontworpen en getest door ontwerpers. Vaak vindt u op sommige websites wel modellen, maar geen foto's van het “Proof-Of-Concept”. De gebruiker wordt dus gevraagd de bedrukbaarheid van de modellen aan te tonen. Dit is hier niet het geval en is daarom ook beginnersvriendelijk. Het aanbod is betrekkelijk overzichtelijk, maar naast de Duitse taal is de daarmee verbonden gemeenschap een manier om kennis op te doen.

PrusaPrinters – Niet alleen een STL bron

Prusa Research ontwikkelt zich steeds meer tot een full-service provider in het 3D printing segment. Naast de bekende Original Prusa i3 MK3S en Prusa Mini printers, bieden zij nu ook filament aan onder de naam Prusament. Sinds enige tijd werken zij aan een eigen community voor print templates: PrusaPrinters. Het bijzondere hieraan is dat gebruikers, naast de bekende STL-bestanden en andere modelformaten, ook de Gcodes die zij zelf als printbestand gebruiken, kunnen uploaden. Hier staan natuurlijk de Prusa printers op de voorgrond, maar vooral voor beginners kunnen deze bestanden zeer nuttig zijn.

PARTcommunity – 3D print modellen van internationale gemeenschap

DEEL Gemeenschap 3D Gemeenschap

Een community met meer dan 370.000 geregistreerde gebruikers en bijna 9200 door gebruikers gegenereerde modellen, PARTCommunity landde pas in 2018 op mijn radar. U kunt uw modellen delen met de gemeenschap, de afdrukinstellingen posten en netwerken met andere gebruikers. Het netwerk is internationaal en biedt u vernieuwende ideeën van over de hele wereld. U hebt ook de mogelijkheid om belangrijke PDF-bestanden, zoals instructies, uit te wisselen. Dit maakt het geheel tot een zeer levendige gemeenschap.

Pinshape – Gratis Modellen & Verkoop Portaal voor Ontwerpers

speldenvorm

Bijna van het toneel verdwenen, maar op het laatste moment gered door Formlabs: Pinshape. Pinshape is een marktplaats waar ontwerpers hun modellen kunnen aanbieden. U kunt modellen vinden voor een paar dollar, maar ook gratis. Na de redding beleeft Pinshape een renaissance en zou het op stabiele voet moeten staan met een bedrijf als Formlabs op de achtergrond.

YouMagine – Nog een bekende STL bron met veel hart

youmagine

Wat Thingiverse is voor MakerBot, is YouMagine voor Ultimaker. YM is kleiner dan Thingiverse, maar nog steeds een bezoek waard. Vooral de ontwerpers die Thingiverse de rug toekeerden wegens de problemen met de overdracht van rechten, hebben hier een nieuw thuis gevonden. Er zijn hier veel modellen voor de Ultimaker serie en de gemeenschap is een gezworen gemeenschap. Ga erheen en doe mee!

Shapetizer voor gratis en betaalde STL-bestanden

Shapetizer 3D Print Sjablonen
Shapetizer 3D Print Sjablonen

Shapetizer is een marktplaats voor 3D print templates en is opgericht in 2015. Hoewel de eindklant hier rechtstreeks modellen kan afdrukken en laten leveren, is er ook de mogelijkheid om bepaalde gratis STL-bestanden te downloaden. Of zelfs alleen anderen streamen. Dat klopt. Net als bij Amazon Prime kun je hier 3D-modellen “lenen” om ze eenmalig te printen. De gegevens worden vervolgens via het internet naar uw 3D-printer met internetverbinding gestuurd. Voor ontwerpers is dit zeker een goede bescherming van hun werk.

drie-een marktplaats met een grote hoeveelheid 3D-modellen

3D printer sjablonen
3D printer sjablonen

threeding is een andere marktplaats voor 3D-geprinte modellen. Naast gratis STL-bestanden worden hier ook betaalde modellen aangeboden. Als u nog geen eigen 3D-printer hebt, kunt u hier ook online een afdruk bestellen, die dan bij u thuis wordt bezorgd.

3D Warehouse Sketchups Database voor 3D sjablonen

3D Magazijn 3D Sjablonen
3D Magazijn 3D Sjablonen

Als u ooit met Sketchup hebt gewerkt, kent u 3D Warehouse. Sketchup is de beheerder van deze enorme database van diverse modellen voor 3D printers en ook voor andere doeleinden zoals normaal modelbouw.

STL Finder-een zoekmachine voor STL-bestanden

stfl finder 3D printen ideeën
stfl finder 3D printen ideeën

STL Finder is ook een zoekmachine voor STL-bestanden. U voert uw zoekterm in en de STL Finder doorzoekt het web voor u. De resultaten kunnen soms overweldigend en moeilijk te beheren zijn, alleen al door hun volume.

Yeggi – Grote zoekmachine als STL bron

Een andere zoekmachine is Yeggi. Yeggi bestaat sinds 2013 en je hebt toegang tot meer dan 2,2 miljoen STL-bestanden, waarvan bijna 90% gratis 3D-printtemplates zijn. Veel van de hier getoonde websites zijn doorzoekbaar via Yeggi, zodat je snel een idee kunt krijgen of je je idee direct kunt downloaden of liever zelf ontwerpt.

GrabCAD – enorme gemeenschap met veel diensten

GrabCAD 3D Printer Ideeën
GrabCAD 3D Printer Ideeën

GrabCAD noemt zichzelf “de grootste online community voor ingenieurs, ontwerpers, makers en studenten van bèta/technische vakken – wereldwijd”. Met meer dan 5 miljoen leden is het moeilijk het tegendeel te bewijzen. Vanwege deze verschillende doelgroepen zijn er naast de vrije STL-bestanden ook andere formaten te vinden. Bovendien is het hier ook mogelijk om je eigen ontwerpen te koop aan te bieden of ze van andere ontwerpers te kopen. Als u op andere sites niets kunt vinden, raden wij u aan hier een kijkje te nemen.

cgtrader gemeenschap rond het onderwerp van 3D modellen

cgtrader 3D sjablonen als STL gratis en tegen betaling
cgtrader 3D sjablonen als STL gratis en tegen betaling

cgtrader is een grote online community waar u sjablonen voor 3D printers kunt vinden, maar ook 3D sjablonen voor augmented reality of virtual reality toepassingen. Naast gratis modellen kunt u ook betaalde 3D modellen vinden voor uw 3D print projecten. Link: cgtrader

Free3D-Niet alleen gratis STL-bestanden beschikbaar

free3D sjablonen voor 3D-printers
Free3D biedt in de eerste plaats gratis templates voor 3D-printers, maar ook zogenaamde premium 3D-modellen, waarvoor dan weer moet worden betaald.

Hoewel de naam Free3D is, worden er nu ook betaalde modellen aangeboden waarvan u de gebruiksrechten kunt kopen. Naast liefhebbers van 3D-printen, richt Free3D zich ook tot groepen mensen die bijvoorbeeld 3D-animaties maken.

XYZPrinting database voor 3D modellen

XYZPrinting - 3D printer modellen gratis
XYZPrinting – Nog een 3D printer fabrikant biedt community voor 3D printer modellen

Naast Makerbot met thingiverse en Ultimaker met youmagine, biedt een andere 3D printer fabrikant een database voor 3D templates en ideeën voor 3D printers: XYZPrinting. Momenteel zijn er alleen vrije modellen in de “Galerij”. Het systeem lijkt echter ook voorbereid te zijn op betaalde modellen.

redpah-A rode olifant biedt vele 3D-modellen

redpah - .STL bestanden downloaden
Op redpah zijn er gratis en betaalde .STL bestanden beschikbaar om te downloaden

redpah is een gemeenschap voor 3D-printing enthousiastelingen en mensen die in DIY. U hebt de mogelijkheid om uw eigen bestanden gratis of tegen betaling aan te bieden en ook om STL-bestanden van andere ontwerpers te downloaden. Of om de gebruiksrechten te verwerven.

turbosquid – Betaald, maar hoge kwaliteit 3D-modellen

Als alle andere bronnen voor druksjablonen niet het gewenste resultaat opleverden en je nu wanhopig bent, moet je turbosquid een kans geven. Hier bieden professionals hun modellen aan. Ja, u zult ervoor moeten betalen, maar u zult er veel modellen vinden die niet beschikbaar zijn op de andere portaalsites.

Artikelen en artikelen over 3D printer modellen