3D printer filament – alles wat u moet weten!

In dit artikel leert u alles over 3D printer filament. Ik begin met de basis. Daarna laat ik u kennismaken met het productieproces en ga ik over op de verschillende soorten filament. Verder leert u waar u op moet letten bij de aanschaf en wat het verschil is tussen filament voor 3D printers en 3D pennen.

Wat is filament?

Om een 3D-printer te laten werken en er verschillende voorwerpen mee te produceren, heeft hij geschikt materiaal nodig. Speciaal voor 3D-printers voor thuisgebruik zijn dit meestal speciale kunststoffen die verschillende eigenschappen hebben, afhankelijk van hun samenstelling. Deze kunststoffen worden filament genoemd.

Overigens is de term filament afgeleid van het Latijnse woord filamentum, dat staat voor draadwerk. Alleen hieruit blijkt al hoe het materiaal wordt gebruikt – als een dunne draad die ononderbroken in dezelfde dikte loopt.

Het 3D printer filament zelf wordt meestal aangeboden in twee verschillende diktes. Standaard gebruiken de meeste gebruikers filament van 1,75 mm dik, maar anderen hebben een dikte van 3 mm of 2,85 mm. Bij het kiezen van het mondstuk (Nozzle) moet u rekening houden met de dikte van het filament om een consistent printresultaat te krijgen.

3D Printer Filament Soorten-Welke materialen zijn er en wat kunnen ze?

NameAnwendungFestigkeit FlexibilitätHaltbarkeitDruck­barkeitDruck­temp. [°C]Heiz­bett [°C]
WoodDekoartikel⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐195 - 220keins / 50 - 60
PLA MetalSchmuck / Deko⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐195 - 220keins / 50 - 60
PLA Glow-In-The-DarkSpaß / Markierungen für dunkle Stellen⭐⭐⭐⭐⭐⭐215keins / 50 - 60
PLANahezu alle⭐⭐⭐⭐180 - 220keins / 50 - 60
PETGNahezu alle⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐220 - 235keins / 70 - 80
NylonNahezu alle⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐220 - 26050 - 100
nGenNahezu alle⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐210 - 24075 - 85
HIPSAls Support Material nutzbar⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐210 - 25050 - 100
LeitfähigElektronik⭐⭐⭐⭐200 - 230keins / 60-70
ReinigendDüsen Reinigung---150 - 240Nur Extrusion
ASAAußeneinsatz möglich⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐230 - 260100 - 120
ABSFunktions­bauteile⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐220 - 25085 - 110

⬆️ : Hoog | ➡️ : Gemiddeld | ⬇️ : Laag | ❌️ : Geen aanwijzing gevonden

Bronnen: Empirische waarden, gemiddelde fabrikantgegevens, Wikipedia

Filament met speciale eigenschappen en speciale additieven

Het bovengenoemde “standaard” filament is nu overal verkrijgbaar en iedereen produceert of verkoopt het. Om zich van de concurrentie te onderscheiden, gaan fabrikanten van 3D-printers over tot de productie van steeds geavanceerdere materialen en maken zij die smakelijker voor de klant.

Eryone PLA in Zijdebruin Brons
Eryone PLA in Zijde Rood Brons / Koper (klik om product te bekijken)*.

Hieronder zal ik een lijst geven van alle varianten die ik ken en ook enkele tips geven over fabrikanten en dealers.

 • Lichtgevende gloeidraad
 • Geleidend filament
 • Houten filament (niet te verwarren met houtachtig materiaal)
 • Koolstof filament
 • Reinigen filament
 • Filament in RAL-kleuren
 • Filament met metaaltoevoegingen
 • Glitter filament
 • Marmer filament
 • Filament in metallic look

Lichtgevende gloeidraad

Gloeiende gloeidraad gloeit zoals de naam al zegt. Soms ook blauw 😉

In veel gevallen is het uitgangsmateriaal PLA, waardoor het relatief gemakkelijk te bedrukken is. Van tijd tot tijd zijn PETG en ABS echter ook verkrijgbaar in de versie “Glow-In-The-Dark”. Als u nog niet veel ABS heeft geprint of nog geen succes heeft gehad, moet u ook overschakelen op “gemakkelijker te printen” types lichtgevend filament.

Houd er echter rekening mee dat lichtgevend filament door de lichtgevende deeltjes schurend is en daardoor het mondstuk van uw 3D printer sneller slijt dan normaal filament.


MarkeNameDetails
AmolenGlow Blau[su_button url="https://amzn.to/2Iq5X9a" target="blank" style="flat" background="rgb(71, 164, 71)" color="#ffffff" size="6" wide="yes" center="yes" radius="5" icon_color="#37aecf" text_shadow="0px 0px 0px #000000"]Einkaufen*[/su_button]
AmolenGlow Rot[su_button url="https://amzn.to/36oribs" target="blank" style="flat" background="rgb(71, 164, 71)" color="#ffffff" size="6" wide="yes" center="yes" radius="5" icon_color="#37aecf" text_shadow="0px 0px 0px #000000"]Einkaufen*[/su_button]
GIANTARMLuminous Blau PLA[su_button url="https://amzn.to/3eJ7nIj" target="blank" style="flat" background="rgb(71, 164, 71)" color="#ffffff" size="6" wide="yes" center="yes" radius="5" icon_color="#37aecf" text_shadow="0px 0px 0px #000000"]Einkaufen*[/su_button]
Strong­hero3DGlow Grün Blau Verlauf[su_button url="https://amzn.to/38rgBHL" target="blank" style="flat" background="rgb(71, 164, 71)" color="#ffffff" size="6" wide="yes" center="yes" radius="5" icon_color="#37aecf" text_shadow="0px 0px 0px #000000"]Einkaufen*[/su_button]

Lees meer:

Lichtgevende gloeidraad

Geleidend filament

Geleidend 3D filament behoort tot de speciale filamenten die echt een bijzondere eigenschap hebben. Natuurlijk is het geleidingsvermogen niet hetzelfde als dat van een koperen kabel.

Je kunt er echter wel een huis mee printen met een dubbele extruderprinter, bijvoorbeeld, en binnenin het huis kun je de lijnen voor de LED-verlichting printen. Momenteel kunt u geleidend filament krijgen van yourDroid*, AMOLEN* of 3dk.berlin.

Hout filament

materiaal met toevoeging van kleine houtspaanders behoren ca. tot de eerste speciale filamenten die reeds in 2014/2015 beschikbaar waren. In de regel kan het materiaal gemakkelijk worden bedrukt en – wat erg mooi is – geschuurd zoals hout. Afhankelijk van het aandeel hout is dit effect soms beter en soms slechter te bereiken.

Er zijn nu veel verschillende houtsoorten beschikbaar voor uw 3D printer. U kunt bijvoorbeeld ook bamboe afdrukken.Lees meer:

Hout filament

Koolstof filament

Als koolstof wordt genoemd, luisteren veel mensen. Het materiaal is zeker fascinerend, niet in de laatste plaats sinds de racespelletjes of films waarin tuningonderdelen van koolstof worden gebruikt, altijd zeer worden geprezen.

Nu kun je ook zelf wat stabiele voorwerpen printen. Je moet echter twee dingen in gedachten houden:

 1. Koolstofvezel kan het best werken wanneer deze vezel niet wordt onderbroken. In filament vindt u echter kleine stukjes en geen enkele vezel. Er zijn speciale 3D-printers die vezels kunnen printen, maar normale FDM-printers kunnen dat niet. Verwacht daarom niet hetzelfde effect als een onderdeel van koolstofvezel in werkelijkheid zou hebben.
 2. Het materiaal is schurend. Dit betekent dat bij elke druk uw mondstuk meer zal slijten dan bij normaal filament. Het is daarom aan te bevelen enkele reserve spuitmonden aan te schaffen voordat u dit materiaal massaal gaat afdrukken. Anders vraagt u zich later af waarom uw printer niet meer zo goed werkt.
ICE Filaments Carbon Filament
SUNLU Carbon Filament
Formfutura CarbonFil
Avistron Carbon Filament
ICE FILAMENTS, CARBON Filament, 3D Drucker Filament, 1.75mm, 0.50kg, Amazing Asphalt (Grau)
3D Printer Filament, PLA plus Filament 1.75mm, 3D Printer Filament PLA+ 3D Printer Filament, PLA Filament 1.75mm, 3D Printer Filament PLA (Carbon Fiber Black)
Formfutura CarbonFil - Black - 3D Printer Filament (500g), 1.75mm
Avistron compatible Carbon Filament - Natur - 500 g - 1.75 mm
26,68 EUR
44,37 EUR
36,50 EUR
Price not available
Amazon Prime
Amazon Prime
Amazon Prime
-
ICE Filaments Carbon Filament
ICE FILAMENTS, CARBON Filament, 3D Drucker Filament, 1.75mm, 0.50kg, Amazing Asphalt (Grau)
26,68 EUR
Amazon Prime
SUNLU Carbon Filament
3D Printer Filament, PLA plus Filament 1.75mm, 3D Printer Filament PLA+ 3D Printer Filament, PLA Filament 1.75mm, 3D Printer Filament PLA (Carbon Fiber Black)
44,37 EUR
Amazon Prime
Formfutura CarbonFil
Formfutura CarbonFil - Black - 3D Printer Filament (500g), 1.75mm
36,50 EUR
Amazon Prime
Avistron Carbon Filament
Avistron compatible Carbon Filament - Natur - 500 g - 1.75 mm
Price not available
-

* Stand: 2024-03-16 / Bilder: Amazon API

Reinigen filament

De spuitmond van de in de 3D-printer geïnstalleerde extruder moet regelmatig worden gereinigd. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met speciale reinigingsfilamenten. De temperatuur van het mondstuk kan worden ingesteld tussen 150 en 240 graden Celsius. Aangezien slechts één extrusie wordt uitgevoerd, hoeft een eventueel aanwezig verwarmingsbed niet te worden verwarmd.

smartfil Reinigungsfilament
eSun Reinigungsfilament
SMARTFIL CLEAN3D-Druck-Filament | Extruderreinigung
eSun 3D Drucker Filament CLEANING 1,75mm 100g Reinigung
14,45 EUR
16,32 EUR
-
-
smartfil Reinigungsfilament
SMARTFIL CLEAN3D-Druck-Filament | Extruderreinigung
14,45 EUR
-
eSun Reinigungsfilament
eSun 3D Drucker Filament CLEANING 1,75mm 100g Reinigung
16,32 EUR
-

* Stand: 2024-03-16 / Bilder: Amazon API

Filament in RAL-kleuren

Filamenten zijn niet alleen verkrijgbaar in standaardkleuren, maar ook in talrijke RAL-kleuren. De keuze aan PLA filamenten is zeer uitgebreid. Overigens maakt het RAL-codenummer het ook mogelijk om zelf ontwikkelde 3D-printfilamenten qua kleursamenstelling bij verschillende fabrikanten te bestellen, die vervolgens in de gewenste hoeveelheid worden geproduceerd. Deze optie wordt bijvoorbeeld aangeboden door 3dk.berlin*.

Filament met metaaltoevoegingen

Het onderwerp metaal is vergelijkbaar met het materiaal met houttoevoegingen: kleine metaaldeeltjes (koper, ijzer, enz.) worden in het filament gebracht. Het printen wordt als relatief gemakkelijk beschouwd, omdat het meestal gemengd is met PLA, wat vooral geschikt is voor beginners.

Na het afdrukken van de objecten, kunt u

 • knarsen,
 • poetsen en
 • kunstmatig verouderd, waardoor de mooie groene tint in koper ontstaat.

Net als bij koolstof moet het mondstuk regelmatig worden vervangen om een constante kwaliteit te behouden. Afhankelijk van het soort metaal dat is toegevoegd, is het abrasieve gedrag van het materiaal soms meer uitgesproken en soms minder.

FORMFUTURA PLA Kupfer
Colorfabb Copperfill Kupfer
ColorFabb Brassfill Messing
Formfutura MetalFil Classic Copper 3D-Drucker-Filament aus Kupfer, 1,75 mm, 750 g
colorFabb SPECIAL COPPERFILL 1.75/750-8719033555174 - 3D Druck Filament
ColorFabb Brassfill Filament für 3D Drucker (1,75mm)
Price not available
51,41 EUR
Price not available
FORMFUTURA PLA Kupfer
Formfutura MetalFil Classic Copper 3D-Drucker-Filament aus Kupfer, 1,75 mm, 750 g
Price not available
Colorfabb Copperfill Kupfer
colorFabb SPECIAL COPPERFILL 1.75/750-8719033555174 - 3D Druck Filament
51,41 EUR
ColorFabb Brassfill Messing
ColorFabb Brassfill Filament für 3D Drucker (1,75mm)
Price not available

* Stand: 2024-03-16 / Bilder: Amazon API

Glitter filament

Schijn helder als een diamant…

Glitter filament bestaat al een tijdje, maar in de tweede helft van 2018 begonnen steeds meer mensen op Instagram (pssssttt…abonneer je op threedom😉 ) te pronken met hun geprinte objecten gemaakt met glitter filament in verschillende kleuren.

Afhankelijk van of de fabrikant metalen of plastic deeltjes heeft gebruikt voor het glittereffect, zal het mondstuk van uw 3D printer sneller of normaal slijten.

REDLINE Filament Glitzer PLA Nachtblau
REDLINE Filament Glitzer PLA Eisengrau
REDLINE Filament Glitzer PLA Oxidrot
REDLINE Filament Glitzer PLA Platinsilber
Glitzer Filament PLA 1,75mm für deinen 3D-Drucker - Hartkartonspule - Premium Qualität aus Holland (Nachtblau)
Glitzer PLA Eisengrau - Eisengrau - 1.75-1 kg
Glitzer Filament PLA 1,75mm für deinen 3D-Drucker - Hartkartonspule - Premium Qualität aus Holland (Oxidrot)
Glitzer Filament PLA 1,75mm für deinen 3D-Drucker - Hartkartonspule - Premium Qualität aus Holland (Platinsilber)
Price not available
Price not available
Price not available
Price not available
REDLINE Filament Glitzer PLA Nachtblau
Glitzer Filament PLA 1,75mm für deinen 3D-Drucker - Hartkartonspule - Premium Qualität aus Holland (Nachtblau)
Price not available
REDLINE Filament Glitzer PLA Eisengrau
Glitzer PLA Eisengrau - Eisengrau - 1.75-1 kg
Price not available
REDLINE Filament Glitzer PLA Oxidrot
Glitzer Filament PLA 1,75mm für deinen 3D-Drucker - Hartkartonspule - Premium Qualität aus Holland (Oxidrot)
Price not available
REDLINE Filament Glitzer PLA Platinsilber
Glitzer Filament PLA 1,75mm für deinen 3D-Drucker - Hartkartonspule - Premium Qualität aus Holland (Platinsilber)
Price not available

* Stand: 2024-03-16 / Bilder: Amazon API

Kopen Eryone PLA Sparkly Paars Glitter Paars
Eryone PLA Sparkly Paars Glitter paars (klik voor product)*

Leeuwenkop bedrukt met Fillamentum PLA Extrafill Vertigo Starlight (schop leidt naar product)*.

Marmer filament

Heeft u er altijd al van gedroomd om uw eigen beeld of buste te maken? Als je jezelf al als 3D-model hebt, heb je alleen nog het juiste materiaal nodig. Wat is een standbeeld zonder de juiste kleur?

Hier heb je nu de mogelijkheid om je objecten af te drukken in de marmer look.

ZIRO PLA Marmor
AMOLEN PLA Marmor
ZIRO Marmor Filament PLA 1.75mm 3D Drucker Filament Spule 1kg (2.2lbs), Maßgenauigkeit +/- 0.03mm, Marmor Weiß
AMOLEN 3D Drucker Filament Marmor Farbe, PLA Filament 1.75mm 225G(0.5lb),+/- 0.03 mm 3D Drucker Materialien, enthält Proben Seide und Bronze Filament.
22,99 EUR
Price not available
ZIRO PLA Marmor
ZIRO Marmor Filament PLA 1.75mm 3D Drucker Filament Spule 1kg (2.2lbs), Maßgenauigkeit +/- 0.03mm, Marmor Weiß
22,99 EUR
AMOLEN PLA Marmor
AMOLEN 3D Drucker Filament Marmor Farbe, PLA Filament 1.75mm 225G(0.5lb),+/- 0.03 mm 3D Drucker Materialien, enthält Proben Seide und Bronze Filament.
Price not available

* Stand: 2024-03-16 / Bilder: Amazon API

JANBEX PLA-marmeren filament kopen
Met marmeren effect op je eigen standbeeld? Deze leeuwenkop is geprint met JANBEX PLA marmer filament.

Filament in metallic look

Metallic filament heeft een metallic glans en geeft de indruk dat het geprinte voorwerp van een metaal is gemaakt. Met een hoge afdrukresolutie zijn de lagen van een afstand niet zichtbaar, waardoor het lijkt alsof het oppervlak vlak is.

Metallic Look Filament Printing
Filament in metallic look maakt een zeer nobele indruk (Gedrukt met Alcia Gold van Motedis*)
extrudr PETG Metallic
OWL Filament PLA Blau Metallic
extrudr® PETG ø1.75mm (1.1kg) METALLIC (RGB 190:190:190) - 3D Drucker Filament - Made in EU - höchste Qualität zum fairen Preis!
OWL-Filament Premium 3D PLA Filament RAL5026 1kg 1,75mm Made in Germany (Blau Metallic)
Price not available
19,90 EUR
extrudr PETG Metallic
extrudr® PETG ø1.75mm (1.1kg) METALLIC (RGB 190:190:190) - 3D Drucker Filament - Made in EU - höchste Qualität zum fairen Preis!
Price not available
OWL Filament PLA Blau Metallic
OWL-Filament Premium 3D PLA Filament RAL5026 1kg 1,75mm Made in Germany (Blau Metallic)
19,90 EUR

* Stand: 2024-03-16 / Bilder: Amazon API

Waar moet ik op letten als ik filament koop?

Zoals met alles, geldt ook voor filament het gezegde “koop goedkoop en je koopt dubbel”. Met goedkoop bedoel ik echter niet een rol filament voor 15€, maar eerder speciale aanbiedingen op eBay en dergelijke, waar een kilo filament soms al voor 8€ te krijgen is.

Er is niets op tegen om heel goedkoop materiaal te kopen als test en dan, als het werkt, kun je blij zijn en alles afdrukken. Als je opnieuw bestelt, kan het er heel anders uitzien. Zelfs bij gevestigde fabrikanten zijn er bij sommige partijen ook problemen.

Dit zijn de punten waar je op moet letten

Wanneer u “goed” filament koopt, kijk dan eerst of er empirische waarden zijn op

 1. de fabrikant en
 2. het exacte materiaal.

Als dit het geval is, zoek dan antwoorden op vragen als

 • “Is het materiaal luchtdicht verpakt?”,
 • “Hoe is de spoel opgerold?”,
 • “Zijn er bekende kluwens tijdens het drukken?”
 • “Hoe reageert de fabrikant of zijn dealer in geval van problemen?”
 • “Staat de productiedatum op het materiaal?” “Hoe lang lag het filament voordat het werd verscheept?”

Op het eerste gezicht lijken sommige vragen nogal bijkomstig, maar als u jarenlang wilt/gaat printen, zult u in de loop der tijd waarschijnlijk een aantal favoriete fabrikanten hebben. Daarom is het goed als er in de eerste plaats weinig problemen zijn met het drukken, wat ook kan worden veroorzaakt door een verkeerde verpakking.

Bovendien is het dan belangrijk dat een fabrikant of zijn dealer er voor u is in geval van eventuele problemen. Dit is meestal niet het geval met de hierboven genoemde koopjes. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, kijk dan op de lijst van de fabrikant:

[su_spacer=]

3D Printer Filament Distributeurs en Fabrikanten

[su_spacer=]

Daar krijgt u aanbevelingen over fabrikanten/handelaars waarvan ik het materiaal heb getest en tevreden was over het resultaat of over de ondersteuning. Zoals reeds gezegd, kunnen deze fabrikanten van tijd tot tijd ook de verkeerde partij produceren. In deze gevallen zullen zij u echter ook helpen of uw aankoop omruilen. Zo niet, schrijf me dan over uw negatieve ervaring:

Contactformulier

Welk filament is geschikt voor mijn 3D printer?

Dit gaat alleen over de technische aspecten.

Om te weten te komen of het door u gewenste materiaal op uw printer kan worden verwerkt, moet u de volgende vragen beantwoorden:

Kan mijn 3D printer alleen filament van de fabrikant printen?

➡ Dit is bijvoorbeeld het geval met printers van XYZPrinting. De printer herkent door middel van een chip (zoals bij inkjetprinters) welk materiaal is ingebracht. Andere fabrikanten gebruiken filament trays waarin alleen spoelen van een bepaalde maat passen. In dit geval wordt het gebruik van andere materialen door de constructie verhinderd). Als u een 3D printer kit heeft, kunt u meestal elke fabrikant gebruiken.

Welke filament diameter heeft mijn 3D printer nodig?

Pijl: Er zijn hier twee maten, drie om precies te zijn: 1,75 mm en 2,85 mm en 3 mm. De meeste 3D printers en kits gebruiken 1.75 mm filament. Als u echter een Ultimaker heeft, heeft u de 2,85 mm maat nodig. Producten met de vermelding “3 mm” hebben gewoonlijk een diameter van 2,85 mm. Dit kan verwarring veroorzaken, maar u kunt ze zonder aarzelen kopen.

Wat is de hoogste printtemperatuur van mijn printer?

➡ Deze specificatie is alleen belangrijk als u materiaal zoals PEEK wilt bedrukken. Temperaturen van 360°C tot 450°C zijn hiervoor vereist. De huidige machines kunnen temperaturen aan tot 260 °C, wat betekent dat de meeste filamenten die vandaag beschikbaar zijn, kunnen worden geprint. Gelieve echter na te gaan of deze temperatuur kan worden bereikt alvorens het materiaal te bestellen. Om dit te doen, zet je gewoon de temperatuur hoger en kijk je of het bereikt wordt.

Heeft mijn 3D printer een verwarmbaar printbed?

➡ Helaas, als het antwoord op deze vraag “nee” is, kunt u geen materialen zoals ABS, nylon, enz. bedrukken. U kunt echter op elke productpagina zien of voor een bepaald filament een verwarmingsbed nodig is.

Indien het antwoord op de laatste vraag “ja” is: Wat is de maximumtemperatuur van mijn verwarmingsbed?➡ Vooral bij de kits worden hier soms zeer hoge temperaturen van meer dan 100 °C opgegeven. Maar daar moet je niet op vertrouwen. Net als bij de druktemperatuur geldt hier hetzelfde: Zet hem hoger en kijk of de temperatuur bereikt kan worden. Voor materialen zoals ABS en ASA zijn hoge printbedtemperaturen essentieel.

Hoe gaat de productie van filament in zijn werk?

Het filament wordt gemaakt van korrels of pellets en kleurstoffen. Deze materialen worden eerst gemengd en moeten dan een paar uur drogen voordat ze verder kunnen worden verwerkt. Als ze te snel worden verwerkt, gaat de kwaliteit van het materiaal achteruit en daarmee ook de kwaliteit van het drukwerk. De droogtijden kunnen verschillen naar gelang van de gekozen materiaalsamenstelling, maar de productie verloopt volgens hetzelfde patroon.

3D Printer Filament Maken - Vereenvoudigde Vorm
Vereenvoudigde vorm van filamentproductie

Stap 1: Invullen van het materiaal

Eerst worden de pellets, die vooraf met de kleurstof zijn gemengd en gedroogd, in de centrifuge gebracht. Aan het uiteinde van deze centrifuge bevindt zich een smalle spuitmond waaruit het materiaal wordt toegevoerd.

Stap 2: warm water bad

Nu gaat de gloeidraad, die reeds in gloeidraadvorm is, door een heetwaterbad. Dit zorgt er onder andere voor dat het materiaal op de juiste temperatuur wordt gebracht.

Stap 3: Tolerantiecontrole

Hier doorloopt de gloeidraad een tolerantiecontrole. Op de website van de fabrikant of op de verpakking van het materiaal ziet u informatie zoals (+/- 0,05 mm). Deze waarde betekent dat de gloeidraad maximaal 0,05 mm dikker of dunner mag zijn dan de diameter (1,75 mm / 2,85 mm).

Stap 4: Tolerantiecorrectie en hernieuwde controle

Hier wordt het filament op de juiste dikte gebracht. Het wordt automatisch gemeten en voortdurend bewaakt. Op die manier kunnen afwijkingen van de norm onmiddellijk worden gecorrigeerd, omdat de sterkte van het materiaal hoofdzakelijk afhangt van de gebruikte trekkracht.

Indien de tolerantie bij de volgende controle wordt overschreden of onderschreden, wordt de productie stopgezet en wordt de rol in de volgende stap niet verder opgerold, maar vervangen door een lege rol.

Stap 5: Opwikkelen op de spoel

Ten slotte wordt het filament gelijkmatig op de spoel gebracht en vervolgens luchtdicht verpakt. Nu kan het zijn reis naar de klant beginnen.

Veelgestelde vragen over 3D printer filament

Er zijn nu 3D print filamenten die composteerbaar zijn. Hiertoe behoort bijvoorbeeld WillowFlex, dat onder meer van maïszetmeel is gemaakt. Volgens de fabrikant kenmerkt dit filament zich onder meer door een zeer goede hechting van de lagen.

De uitstekende eigenschappen van PLA filament zijn niet alleen de zeer goede verwerkbaarheid, maar ook de voedselveilige eigenschappen. Voorwerpen die ermee worden bedrukt, kunnen dus zonder gevaar in contact komen met levensmiddelen. Sommige fabrikanten hebben ook speciale filamenten ontwikkeld die ook voedselveilig zijn. Hier is het belangrijk de exacte informatie te lezen in de productbeschrijvingen, maar mogelijk ook op de buitenverpakking van de spoel.

3D printer filament moet over het algemeen op een droge plaats worden bewaard. Gestarte rollen kunnen bijvoorbeeld in een folie worden gedaan, samen met een paar pakken droog granulaat, die op hun beurt in een met een deksel afgesloten doos moeten worden bewaard. Als de gloeidraad toch vochtig wordt, zijn er tegenwoordig speciale ontvochtigers op de markt. Dus je hoeft het materiaal niet meteen weg te gooien.

PLA filament is zonder twijfel de beste keuze voor beginners. Het is zeer gemakkelijk om mee te werken, kan met of zonder verwarmingsbed worden gebruikt en is, zoals ik hierboven heb beschreven, voedselveilig. Talrijke voorwerpen kunnen uitstekend met dit materiaal worden bedrukt. Het is ook zeer geschikt voor de bouw van prototypen of de reproductie van plastic onderdelen.

Filamenten zijn verkrijgbaar in 1,75 en 3 mm (2,85 mm) dikte. Voor de meeste standaardtoepassingen wordt 1,75 mm dik filament gebruikt. Indien de voorwerpen echter in het algemeen wat sterker moeten worden gemaakt, is het zinvol het 3 mm dikke materiaal te gebruiken. De voordelen van het 1,75 mm filament zijn ook te danken aan het feit dat dit materiaal minder aandrijfkracht vereist, een hogere druksnelheid mogelijk is door het lagere materiaalverbruik en minder wrijvingsverliezen optreden door het kleinere oppervlak. Voor zeer fijne afdrukken is het ook mogelijk om kleinere spuitmonden te gebruiken. Met het 3 mm dikke printmateriaal zijn de tolerantieafwijkingen niet zo merkbaar als met het 1,75 mm dikke materiaal.

Zoals alles in het leven is ook dit subjectief en moet het nuchter worden bekeken. Als ik een 3D-printerkit koop voor 130€, kan ik nauwelijks 5 rollen voor dezelfde prijs krijgen bij een premiumfabrikant als ColorFabb. Natuurlijk, dat lijkt op “heel duur”. Bedenk nu eens welke resultaten ik kan verwachten als ik op alles bespaar? Ofwel wil ik een beetje procesbetrouwbaarheid in mijn 3D-printproces – waarbij vele factoren zoals het filament natuurlijk ook een rol spelen – ofwel wil ik geld besparen. Helaas, ik kan geen van beide doen.

In principe is het materiaal voor de 3D printer niet anders dan 3D pen filament. Het filament voor 3D pennen is in de meeste gevallen zo geportioneerd dat bij aankoop van een pakket direct meerdere kleuren beschikbaar zijn. Zoals bij alle verpakte producten, is een dergelijke verpakking veel duurder dan 3D-printerfilament. Terwijl 1kg PLA ongeveer 20€ kost, is de kilogramprijs van de pakketten bijna 40€.

Nog vragen?

Als u na het lezen van dit bericht vragen, suggesties of opbouwende kritiek hebt, schrijf dan: