ASA Filament – Wat zit erachter?

De afkorting ASA staat voor het copolymeer acrylaat-styreen-acrylaat-nitriet (ASA). ASA filament is qua eigenschappen ruwweg vergelijkbaar met ABS filament, hoewel er wel degelijk verschillen zijn. Zo heeft het oorspronkelijke materiaal een geelwitte of grijswitte tint, maar wordt het – net als ABS – in diverse andere tinten aangeboden. Het materiaal heeft een zeer mooie glans en een goede thermische en chemische stabiliteit.

Wat is ASA?

Het materiaal wordt vervaardigd door copolymerisatie van arylnitril en styreen, waaraan een geënt elastomeerbestanddeel op basis van een acyl-ester wordt toegevoegd. Deze elastomeercomponent bestaat uit zeer kleine deeltjes die met elkaar verbonden zijn door middel van een SAN-kader en geënte SAN-ketens. Tijdens het fabricageproces worden additieven aan de kunststofmatrix toegevoegd. Deze omvatten antioxidanten, smeermiddelen en UV-stabilisatoren.

Wat zijn de voordelen van ASA in 3D-printing?

Zoals reeds vermeld, heeft ASA een goede thermische en chemische stabiliteit en een hoge slagvastheid bij lage temperaturen. Het ASA filament bevat geen polybutadieen bestanddeel, dat verantwoordelijk is voor de slechte UV-bestendigheid van het ABS filament. Dit bestanddeel werd vervangen door acrylester.

ASA filament is relatief gemakkelijk te verwerken. Het is bijzonder interessant dat het gekozen temperatuurbereik zeer breed kan zijn. Bovendien overtuigt het materiaal door

  • Zeer hoge stijfheid en taaiheid,
  • Grote UV-bestendigheid,
  • Hoge weerstand tegen verweringsinvloeden en
  • Hoge chemische bestendigheid.

Bij opslag en gebruik bij kamertemperatuur is het bestand tegen minerale oliën, brandstoffen voor carburatoren, plantaardige en dierlijke vetten en oliën, verdunde zuren en alkaliën, water en waterige zoutoplossingen.

De geringe ontvlambaarheid van het materiaal is eveneens een voordeel. De thermische ontleding van het materiaal begint pas bij temperaturen van meer dan 350 graden Celsius; pas bij temperaturen van 450 graden Celsius is het materiaal zelfontbrandend.

Gebruikers melden ook dat ze ASA kunnen printen, vergelijkbaar met PLA filament. Bij een verwarmingsbed temperatuur van 90 graden, zou er geen kromtrekken zijn. Als het printbed met haarlak wordt bespoten, houdt het filament heel goed tijdens het printen en komt het er na het afkoelen vanzelf af. Dit zijn nog een paar voordelen die u zelf zou moeten zien wanneer u de kans krijgt.

Wat zijn de nadelen van ASA filament?

Het filament is onstabiel tegen talrijke esters, ketonen en ethers. Wanneer het in contact komt met deze materialen, zwelt het oppervlak op. Dit kan leiden tot spanningsscheuren. Het is ook oplosbaar in geconcentreerde minerale zuren, in gechloreerde koolwaterstoffen en in koolwaterstoffen.

Toepassingsvoorbeelden voor ASA filament

ASA filament of acryl styreen acrylonitriet is zeer veelzijdig. Dit materiaal kan onder meer worden gebruikt voor de vervaardiging van diverse behuizingen, ventilatorbedekkingen, muurbeugels voor binnen- en buitenverlichting, uithangborden, ventilatieroosters voor metselwerk, zijdelen voor rolluikkasten, zitkuipen, speeltoestellen, systemen voor tuinirrigatie, windschermen en vele andere voorwerpen. Deze zijn ook bestand tegen UV-straling en andere weersinvloeden gedurende lange tijd bij gebruik buitenshuis. Hetzelfde geldt natuurlijk voor voorwerpen die met een 3D-printer zijn vervaardigd. Hier kunt u bijvoorbeeld kabelhouders, aansluitingen voor tuinslangen, graskantpluggen, maar natuurlijk ook decoratieve voorwerpen van ASA filament maken.

Welke instellingen worden gebruikt om ASA filament te printen?

Op dit punt willen wij vooraf verklaren dat dit slechts algemene aanbevelingen zijn. De te kiezen instellingen hangen onder andere af van het gebruikte filament, inclusief de toevoegingen, maar natuurlijk ook van uw eigen 3D printer en het te printen object. U moet dus uw tijd nemen en de instellingen nog wat aanpassen als dat nodig is.

Instellingen

Druk temperatuur: 240 tot 270 graden Celsius,
Temperatuur verwarmingsbed: 110 tot 120 graden Celsius,
Afdruksnelheid: 30 tot 40 mm/s.

Andere belangrijke data

Dichtheid: 1,06 g/cm³
Smeltpunt: 265 graden Celsius,
Dimensionale stabiliteit: tot 96 graden Celsius,
Treksterkte: 42 MPa.

Is een verwarmd printbed (heatbed) nodig in de 3D printer voor ASA filament?

In tegenstelling tot ABS kan ASA filament verwerkt worden zonder gebruik te maken van een verwarmd printbed, aangezien er geen kromtrekking zou mogen optreden. Toch bevelen veel gebruikers het gebruik van een verwarmingsbed aan.

Kan ASA filament gelijmd worden? Zo ja, welke lijm wordt aanbevolen?

Net als ABS kan ook ASA filament gelijmd worden. U kunt hiervoor bijvoorbeeld ultrasoon of plaatlassen gebruiken. Indien u een dergelijk apparaat niet bij de hand heeft, kunt u ook lijmen op basis van epoxyhars, polyester, isocyanaat of nitrilfenol gebruiken.

Hoe kan ASA filament worden herwerkt?

Helaas hebben wij hierover geen informatie gevonden op het internet. Aangezien ASA echter soortgelijke eigenschappen heeft als ABS-filament, is het zeer wel denkbaar dat het op dezelfde wijze kan worden bewerkt. Maar heel vaak hebben wij ook gelezen dat nabewerking van met ASA gemaakte objecten helemaal niet nodig was. In het gelinkte artikel kunt u lezen hoe ABS-filament kan worden bewerkt.

Waar moet ik op letten bij het bewaren van ASA filament?

In het algemeen moet u er bij het bewaren van filamenten voor zorgen dat ze beschermd zijn tegen vocht, maar ook tegen licht. De kamertemperatuur moet tussen 15 en 25 graden Celsius liggen. Voordat u het filament voor de eerste keer gebruikt, kunt u het het beste in de originele verpakking bewaren. Doe het later in een plastic zak, die je luchtdicht moet afsluiten. Om te voorkomen dat het ASA-filament vocht opneemt, kunt u ook een paar zakjes silicagel in de zak doen. Deze pakketten worden vaak meegeleverd met nieuwe lederwaren en schoenen, bijvoorbeeld, maar zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar in winkels. Als de kralen vers en droog zijn, moeten ze transparant van kleur zijn. Als ze al veel vocht hebben opgenomen, verandert hun kleur, heel vaak in een oranje tint. Vervolgens moet u deze pakketjes verwijderen en laten drogen, want ze zijn herbruikbaar.

U kunt de ASA filamentrollen – net als de andere filamenten – het beste bewaren in een plastic doos met deksel of in een kartonnen doos. Dit laatste moet ook worden gedekt.

Waar kan ik ASA filament kopen?

Hier is een eerste lijst van geselecteerde filamenten van verschillende fabrikanten:

NuNus ASA Filament für 3D Drucker Material 1,75mm UV-Beständig Filament Hitzebeständig Material
NuNus ASA Filament für 3D Drucker Material 1,75mm UV-Beständig Filament Hitzebeständig Material
Sehr hohe Witterungsbeständigkeit; Stark mechanisch belastbar; Abriebfest; Hotend 230-240°C
Material4Print - ASA Filament Ø 1,75mm 750g Rolle - Premium-Qualität für 3D Drucker (Natur)
Material4Print - ASA Filament Ø 1,75mm 750g Rolle - Premium-Qualität für 3D Drucker (Natur)
Extruder Temperaturen: 230° - 250°C ; Heizbett Temperaturen: 90°-110°C; höhere Formstabilität und Schlagzähigkeit als ABS ; abriebfest ; lässt sich gut kleben
26,95 EUR
Formfutura 175APOX-WHITE-0750 3D Printer Filament, ASA, Weiß
Formfutura 175APOX-WHITE-0750 3D Printer Filament, ASA, Weiß
UV & weather resistant; Greatly improved mechanical properties and strength; Excellent adhesion to heated glass plate, Kapton tape, PET tape and Formfutura EasyPad
34,77 EUR Amazon Prime
Formfutura 1,75 mm ApolloX, Hellgrau, 3D-Drucker-Filament
Formfutura 1,75 mm ApolloX, Hellgrau, 3D-Drucker-Filament
ApolloX ist ein professionelles leistungsstarkes 3D-Drucker-Filament.; Hervorragende Rundung und sehr enge Durchmesser- und Rundungstoleranzen.
34,99 EUR Amazon Prime

* Stand: 2024-03-16 / Bilder: Amazon API