Wat is PETG? Alles over het veelzijdige filament

In dit artikel introduceer ik het 3D printer filament PETG, of PETG filament, dat de laatste jaren een populair materiaal is geworden voor 3D printers(kant-en-klare printers/3Dprinter kits).

Ik bespreek de verschillen met PET, laat de voor- en nadelen zien en geef tips voor bewerking en nabewerking. Vervolgens worden enkele fabrikanten of distributeurs van PETG-filament opgesomd.

Na het lezen van dit artikel zult u een rotsvaste basiskennis hebben van deze zeer veelzijdige kunststof.

Waar kan ik PETG filament kopen?

Hier is een eerste lijst van geselecteerde filamenten van verschillende fabrikanten:

* Stand: 2024-05-11 / Bilder: Amazon API

Als deze selectie niet genoeg voor u is, bezoek dan de volgende pagina voor meer:

PETG filament kopen – huidige bestsellers

Wat is PETG?

PETG is de verkorte versie van de chemisch correcte benaming polyethyleentereftalaat. Bekend als een conventioneel PET-materiaal in flesvorm, biedt het betere verwerkingseigenschappen met een glycolmodificatie. Deze grondstof garandeert een lage viscositeit bij de productie.

Dit betekent dat het materiaal na verhitting vloeibaar in plaats van stroperig wordt. Het heeft ook een hoge mate van transparantie. Een melkachtig, bijna transparant oppervlak kan worden bereikt door de druksnelheid en de temperatuur te variëren.

Wat is PET?

In onze moderne omgeving is PET(polyethyleentereftalaat) een van de meest gebruikte kunststoffen ter wereld. PET wordt niet alleen gebruikt in de levensmiddelenindustrie, maar op bijna alle gebieden van het leven. Het polyester plastic bestaat voor 100 procent uit aardgas of ruwe olie en wordt in hoge mate gerecycleerd. Tot de belangrijkste producten behoren drankflessen, maar ook tassen, ski-jacks en, in toenemende mate, voetbalshirts.

PET-flessen
PET in de bekende vorm

Wat is het verschil tussen PETG en PET?

Beide materialen worden via omwegen gebruikt in een verscheidenheid van consumentenproducten. PET wordt vaak gebruikt in conventionele productieprocessen, terwijl PETG filament enorme voordelen kan bieden bij 3D-printen. De combinatie met glasvezels of biochemische componenten biedt individuele oplossingen in verschillende industrieën.

Het basismateriaal PETG is zowel geschikt voor spuitgieten als voor 3D-printen; het doorslaggevende voordeel ten opzichte van PET is de duurzaamheid. Terwijl verhitting PET-producten op lange termijn broos en troebel maakt, gedraagt de grondstof PETG zich stabieler ondanks permanent gebruik. Noch wordt het broos na verloop van tijd, noch lijdt de laaghechting eronder. Door toevoeging van glycol ontstaat een slagvast product dat zonder kwaliteitsverlies kan worden gesteriliseerd en daarom ook in de medische technologie wordt gebruikt.

Wat zijn de voordelen van PETG filament voor 3D printen?

PETG dankt zijn voortdurend stabiele en snelle verwerkingsmogelijkheid duidelijk aan zijn zeer goede oppervlakte-eigenschappen. Optimale hechting van de lagen en minimale afwijkingen bij kromtrekken of krimpen maken het verwerken van PETG filament in 3D printing met de minste moeite mogelijk. De 3D-geprinte voorwerpen krimpen na afkoeling slechts 0,5 procent. Dit maakt het mogelijk om met consistente printerinstellingen een hoge reproduceerbaarheid van de resultaten te bereiken.

PETG filament combineert verschillende eigenschappen die staan voor efficiënte processen bij 3D printen, namelijk duurzaamheid, robuustheid, temperatuurbestendigheid en de mogelijkheid om kosteneffectief of snel te printen met het basismateriaal.

Wat zijn de nadelen van PETG filament voor 3D printen?

In directe vergelijking met andere printmaterialen presteert PETG filament zeer goed. Er zijn weinig duidelijke nadelen aan 3D-printen, maar het materiaal is niet 100 procent UV-bestendig. Het lijdt ook sneller onder krassen. Afgezien van geïsoleerde mechanische verschillen, is PETG uiterst ongecompliceerd te gebruiken bij 3D-printen.

Is PETG filament voedselveilig?

Hoewel de grondstof voor PETG-filament uit een groot aantal landen afkomstig is, hebben zij alle een kwaliteitslabel gemeen – zij zijn voedselveilig en kunnen als ongevaarlijk worden aangemerkt.

Gedetailleerde gegevensbladen van de fabrikanten en nauwkeurige artikelbeschrijvingen helpen om in elk geval exacte informatie over het basismateriaal te verkrijgen. Deze moeten worden gecontroleerd of per post worden aangevraagd voordat een overeenkomstige aanvraag wordt ingediend.

De garantie dat voedselveilige consumentenproducten kunnen worden vervaardigd, maakt het mogelijk PETG-filament te gebruiken in zo'n breed scala van toepassingen dat het gebruik ervan bijna eindeloos lijkt.

PETG 3D Printer Filament Spoelen

Wat zijn de toepassingen voor PETG filament in 3D printen?

Bijna perfect materiaal voor doe-het-zelf projecten, concept en functionele modellen.

Aangezien de eenvoudige verwerkingsmethode weinig problemen oplevert, is het gebruik ervan in bijna alle projecten een kosteneffectieve en logische beslissing. Professioneel gezien kunnen functionele modellen in vele stadia van de ontwikkeling worden afgedrukt en mechanisch onderzocht. Zij bieden de gelegenheid om ervaringen en ideeën direct in het ontwerp te verwerken en zo naar de volgende planningsfase te gaan.

PETG-instellingen: Welke waarden moet ik nemen?

In dit gedeelte vindt u de afdrukinstellingen voor PETG. We beginnen met de printtemperatuur en gaan dan in op de onderwerpen printbed/warmtebed en printsnelheid.

Wat is de beste printtemperatuur voor PETG?

Een temperatuur van 220°C tot 250°C wordt door veel fabrikanten aanbevolen. De ideale instelling kan echter niet alleen van fabrikant tot fabrikant verschillen, maar ook binnen de fabrikant zelf. Dit is te wijten aan de verschillende extra materialen die nodig zijn om bepaalde kleuren te verkrijgen.

Dat wil zeggen:

Voor kleur geel van fabrikant A kan een andere temperatuurinstelling nodig zijn dan voor kleur rood van fabrikant A.

Zoals voor alle filamenten geldt het volgende voor een goede start voor 3D printen:

Indien de juiste smelttemperatuur niet wordt bereikt en het filament niet vloeibaar wordt geëxtrudeerd, moet de temperatuur logischerwijze iets worden verhoogd. De perfecte afdruk is een mix van de juiste temperatuur en de juiste snelheid. In het begin wordt een lagere afdruksnelheid aanbevolen om het materiaal beter te kunnen beoordelen. Indien een goede hechting op het printbed en een goede laaghechting worden bereikt, kan de snelheid worden opgevoerd.

Is een verwarmd printbed (heatbed) nodig voor 3D printen met PETG filament?

Nee, in principe is 3D printen ook mogelijk zonder een verwarmd printbed. Dit hangt voornamelijk af van het gebruikte druksubstraat. Indien echter grotere componenten moeten worden bedrukt en de hechting aan het druksubstraat niet optimaal is, moet volgens de instructies van de fabrikant een temperatuur van ongeveer 60°C worden gebruikt. Ook hier is het belangrijk de optimale waarden te vinden voor uw eigen materiaal in combinatie met uw eigen 3D-printer.

In onze eigen proeven met verschillende leveranciers werden ook goede resultaten bereikt met een bedtemperatuur van 65°C/75°C of zelfs 85°C. In combinatie met de Pertinax drukonderlaag, bijvoorbeeld, is 65°C een goede uitgangswaarde.

Verwarmingsbed van een 3D printer
PETG hecht op sommige oppervlakken, zelfs zonder een warmtebed.

Welke afdruksnelheid wordt aanbevolen?

Zoals hierboven reeds beschreven, wordt langzaam drukken aanbevolen, vooral voor de eerste verwerking van PETG en andere soorten filament. Als de printsnelheid van uw 3D printer is ingesteld op 60 mm/s, zou ik eerst beginnen met 45 mm/s.

In de meeste snijmachines is de snelheid van de eerste laag hier ook aan gekoppeld en zal ook afnemen. Dit is echter geen slechte zaak, want het vermindert ook het gevaar van kromtrekken.

Is het resultaat bevredigend? Dan kunt u de snelheid verhogen en opnieuw testen.

Warping 3D print fout
Een vaak voorkomende 3D printfout is het zogenaamde kromtrekken.

Wat is de beste manier om PETG filament op te slaan?

PETG is eigenlijk bestand tegen vele invloeden, maar het moet wel in een droge ruimte worden opgeslagen. Te veel vochtigheid kan leiden tot veranderingen in het materiaal en uiteindelijk tot defecte 3D prints. Met een extra verpakking – bijvoorbeeld in een plastic doos met een silicaatzak – kan extra binnendringend vocht uit de verpakking worden gehouden.

In welke kleuren is PETG filament verkrijgbaar?

Binnen het kleurenspectrum biedt PETG een brede waaier van verschillende kleuren. De keuze strekt zich uit over hetzelfde gamma dat beschikbaar is met andere materialen zoals PLA bij 3D-printen. Er is een bijpassende gloeidraad voor elke kleur keuze.

PETG als 3D printer filament

* Stand: 2024-05-11 / Bilder: Amazon API

Kan PETG filament gelijmd worden?

Het achteraf lijmen van 3D prints is een van de meest effectieve nabewerkingsopties. Afhankelijk van de grootte en het aantal van de verschillende assemblages, is lijmen een uiterst nuttige methode bij het maken van modellen die meer volume hebben dan de 3D-printer zelf. Met slechts enkele onderdelen is het mogelijk een krachtige verbinding tussen de afzonderlijke delen tot stand te brengen. In principe zijn verschillende lijmsoorten geschikt om optimale resultaten te bereiken. Cyanoacrylaatlijm, bijvoorbeeld, zorgt binnen enkele seconden voor een perfecte hechting.

Procedure: De lijm wordt zorgvuldig langs de naad aangebracht en op centrale punten verdeeld. Om een gelijkmatige lijmverbinding te verkrijgen, is het gunstig om met regelmatige tussenpozen van het midden naar buiten te werken. Overtollige lijm kan eenvoudig met een papieren doekje worden verwijderd, maar dit moet onmiddellijk na de verbinding gebeuren, omdat Power Adhesive zeer snel uithardt.

Conventionele epoxylijm wordt gebruikt om FDM componenten samen te voegen. De twee componenten worden gemengd en vervolgens aangebracht met behulp van kwasten of dispensers. Voor de toepassing worden verschillende technieken gebruikt. De afzonderlijke modelonderdelen worden gestabiliseerd met elastiekjes, klemmen of hun eigen montagehulpmiddelen totdat de lijm is uitgehard. Bij kamertemperatuur kunnen volledige uithardingscycli één tot vijf dagen duren, maar deze tijd kan drastisch worden verkort door een warme uitharding toe te passen of versnellers te gebruiken.

In tegenstelling tot epoxy hardt cyanoacrylaat sneller uit en is het ideaal voor kleine reparaties die aan licht gebruik onderhevig zijn. De weerstand tegen hogere temperaturen, oplosmiddelen en chemicaliën is echter vrij gering. Dus meer geschikt voor conceptmodellen of eenvoudige functionele prototypes.

Kan PETG filament glad gemaakt worden zoals ABS met aceton of iets dergelijks?

Goede eindresultaten kunnen het best worden bereikt met schuren of achteraf aanbrengen van blanke lak. Epoxyhars zorgt voor een glanzende en hoogwaardig ogende oppervlaktestructuur van het bedrukte eindproduct. Wat bij ABS uitstekend werkt met aceton, is geen haalbare oplossing bij gebruik van PETG filament. Aangezien het materiaal grotendeels ongevoelig is voor aceton en de gebruikelijke oplosmiddelen, levert deze nabehandelingsmethode geen voordeel op. 3D geprinte modellen gemaakt van PETG filament krijgen dus geen gladder oppervlak.