PLA Filament – Wat kan het en waarom is het zo populair?

Hier laat ik u kennis maken met PLA filament. Het is het populairste materiaal en wordt voornamelijk gebruikt als instapmateriaal, omdat het gemakkelijk te verwerken is. U zult iets te weten komen over het materiaal PLA, de voor- en nadelen leren kennen en vervolgens zult u ook weten welke fabrikanten het materiaal verkopen.

Waar kan ik PLA filament kopen?

Hier is een selectie van PLA die u op Amazon kunt vinden:

colorFabb 8719033551862 3D Print filament, Grün/Beige
colorFabb 8719033551862 3D Print filament, Grün/Beige
Enthält 750 Gramm Filament; Komplett bio-basiert; Erhältlich in 30 Farben!; Pantone 452C
3D Filament PLA 1,75mm minze (Made in Europe)
3D Filament PLA 1,75mm minze (Made in Europe)
Material: PLA; Gewicht: 1 kg Netto; Spulendurchmesser: 200 mm, Spulenbreite: ~ 70mm, Durchmesser Befestigungsloch: 52 mm
28,50 EUR
ICE FILAMENTS, PLA Filament, 3D Drucker Filament, 1.75mm, 0.75kg, Obstinate Orange ICEFIL1PLA112
ICE FILAMENTS, PLA Filament, 3D Drucker Filament, 1.75mm, 0.75kg, Obstinate Orange ICEFIL1PLA112
Härter und weniger spröde im Vergleich zu regulären PLA; Leicht zu bedrucken bei niedriger Temperatur
16,94 EUR
extrudr® PLA NX2 MATT ø1.75mm (1kg) 'HELLFIRE RED / ROT MATT' - 3D Drucker Filament - Made in Austria
extrudr® PLA NX2 MATT ø1.75mm (1kg) 'HELLFIRE RED / ROT MATT' - 3D Drucker Filament - Made in Austria
extrudr PLA NX2 Filament, Farbe rot matt, ø1.75mm; entwickelt und produziert in Österreich nach höchsten Qualitätsanforderungen
31,16 EUR

* Stand: 2023-02-28 / Bilder: Amazon API

Als deze lijst echter niet voldoende is voor u, bezoek dan de volgende pagina om de huidige bestsellers te ontdekken:

PLA filament kopen – huidige bestsellers

Wat is PLA filament of PLA?

PLA is naast ABS het meest bekende 3D printer materiaal. PLA staat voor polylactidezuur. PLA is een bioactief en biologisch afbreekbaar polyester en bestaat uit melkzuurbestanddelen. Eerdere toepassingen van het materiaal waren meestal beperkt tot biomedische gebieden omdat het veilig biologisch kan worden geabsorbeerd. De laatste decennia is PLA steeds belangrijker geworden door de toename van het milieubewustzijn bij de bevolking en de ontwikkeling van economische produktiemethoden. Het wordt vaak gebruikt in de consumptiegoederenindustrie voor verpakkingsmateriaal.
PLA wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en is composteerbaar onder perfecte omstandigheden. Daarom zult u deze kenmerken in veel winkels aantreffen.

Voordelen van PLA filament

Hier zijn de voordelen van het 3D printer materiaal PLA. Er zijn vele goede redenen waarom dit het meest populaire materiaal is.

Biologische afbreekbaarheid

Zoals reeds gezegd, is PLA composteerbaar onder perfecte omstandigheden. Dit kan alleen in daarvoor bestemde installaties. Dan kan PLA in minder dan een maand worden afgebroken tot zijn natuurlijke bestanddelen. In vergelijking daarmee nemen andere kunststoffen veel meer tijd in beslag, sommige zelfs eeuwen.

Milieuvriendelijker productie

Door het gebruik van maïs wordt hier een zekere duurzaamheid gegeven. De bij de maïsteelt verbruikte kooldioxide zorgt voor een negatieve netto-uitstoot van broeikasgassen.

Recycleerbaarheid

PLA kan bijvoorbeeld door hydrolyse worden afgebroken tot zijn oorspronkelijke monomeren. De resulterende oplossing kan worden gezuiverd en zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies worden gebruikt voor een nieuwe productie. PLA in zijn pure (!) vorm geeft bijna geen giftige dampen af, waardoor het minder slecht of gevaarlijk is om in huis te gebruiken dan bijvoorbeeld ABS.

Speciaal geschikt voor beginnende 3D-printers

PLA wordt beschouwd als een dankbaar materiaal omdat het relatief gemakkelijk te bedrukken is. De meeste fabrikanten geven voor de verwerking temperaturen van 180°C tot 210°C op. Het gebruik van een verwarmingsbed is niet altijd nodig. De goede vervormingseigenschappen zijn ook een van de redenen waarom dit materiaal een “evergreen” is in 3D printen.

Warping 3D print fout
Een vaak voorkomende 3D printfout is het zogenaamde kromtrekken.

Nadelen van PLA

Waar licht is, is ook schaduw, en daarom zal ik hier de nadelen van PLA bespreken:

Weerstand tegen lage temperaturen

Wat 3D-printen relatief gemakkelijk maakt, veroorzaakt tegelijkertijd problemen op een ander gebied. U kunt veel dingen in PLA printen en de meeste daarvan zullen goed werken, maar u moet geen onderdelen 3D printen met PLA die aan een iets hogere temperatuur worden blootgesteld. Dit betekent dat bijvoorbeeld het bedrukken van een smartphonehouder voor uw auto op lange termijn niet zo goed zal werken omdat het materiaal in de zomer zeker zal vervormen. Evenzo mag u geen onderdelen afdrukken en inbrengen die in de afwasmachine moeten worden gewassen. Een familielid luisterde niet helemaal naar me en nu heeft ze een kromme beugel aan een van de soeplepels.

Niet geschikt voor langdurige voedselopslag

PLA, met name verpakkingsmateriaal, wordt in vergelijking met andere kunststoffen als doorlaatbaarder voor vocht en zuurstof beschouwd, waardoor het voedsel binnenin sneller kan bederven.

Toepassingsvoorbeelden

PLA-filament wordt onder meer gebruikt voor medische toepassingen (bijvoorbeeld de productie van natuurgetrouwe

modellen van organen die worden gebruikt voor het plannen van operaties), de vervaardiging van transportcontainers en boodschappentassen, hygiënische produkten, speelgoed, andere vormvaste figuren, behuizingen en bedieningselementen. Maar het is ook zeer geschikt voor de productie van prototypen en reserveonderdelen, zolang deze niet hittebestendig hoeven te zijn.

Met welke instellingen wordt PLA geprint?

Vooraf dient te worden opgemerkt dat de hier gegeven waarden slechts aanbevelingen zijn. Elke 3D-printer heeft zijn eigen voorkeuren wat de parameters betreft, en daarom is een fijnafstelling absoluut noodzakelijk. Het materiaal is ook gedeeltelijk voorzien van diverse additieven, wat een algemene uitspraak ook niet gemakkelijk maakt.

De druktemperatuur kan tussen 180 en maximaal 230 graden Celsius liggen, de temperatuur van het printbed (verwarmingsbed) tussen 0 en 80 graden Celsius. De afdruksnelheid kan oplopen tot ongeveer 150 mm/s.

Metallic Look Filament Printing
Filament in metallic look maakt een zeer nobele indruk (Gedrukt met Alcia Gold van Motedis)

Is een verwarmd printbed (heatbed) nodig in de 3D printer voor PLA filament?

Nee, niet noodzakelijk. PLA filament kan ook gebruikt worden zonder verwarmd printbed.

Kan PLA filament gelijmd worden? Zo ja, welke lijm wordt aanbevolen?

Ja, PLA filament kan zeker gelijmd worden. Heel vaak nemen 3D-printers hier hun toevlucht tot epoxylijm. De epoxylijm is een soort hars die na een paar minuten een zeer sterke verbinding tussen de twee delen tot stand brengt. Veel gebruikers raden ook aan de te lijmen oppervlakken vooraf op te ruwen. Speciale plastic en superlijmen zouden ook geschikt zijn voor het lijmen van voorwerpen gemaakt van PLA filament.

Kan PLA filament herwerkt worden?

Belangrijk voor een eventuele nabewerking van voorwerpen geprint uit PLA is de waarde van de slagvastheid. Helaas is deze maar heel matig. Daarom moet freeswerk, maar ook boren, met uiterste voorzichtigheid worden benaderd. Bijzonder voorzichtig moet worden omgegaan met breekbare voorwerpen, anders kunnen zij zeer snel breken. Lijmen, schuren en verven daarentegen is zonder aarzeling mogelijk. Aangezien PLA filament bestand is tegen aceton, kan deze stof niet worden gebruikt voor de afwerking.

Waar moet ik op letten bij het opslaan van PLA filament?

Filamenten moeten in het algemeen uit de buurt van vocht worden bewaard. Het is bijvoorbeeld zinvol om begonnen rollen PLA-filament te verpakken in films, die op hun beurt kunnen worden opgeslagen in grotere dozen. Aangezien het materiaal slechts matig bestand is tegen weersomstandigheden en temperaturen, moet het tegelijkertijd op een donkere plaats worden opgeslagen. Nieuwe rollen filament moeten in hun oorspronkelijke verpakking blijven tot ze voor het eerst worden gebruikt.

Vacuümzakken zijn ook geschikt voor de droge opslag van filamenten. Hier wordt de filamentrol in de desbetreffende zak verpakt en wordt de lucht met de stofzuigerslang weggezogen. Hierdoor ontstaat een vacuüm, dat ervoor zorgt dat het filament geen vocht kan opnemen.

Als het PLA of een ander filament al vochtig is geworden, moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn het opnieuw te drogen met behulp van een oven of – indien beschikbaar – een automatische dehydrator. Het droogproces moet worden uitgevoerd bij een lage temperatuur en regelmatig worden gecontroleerd. Als een te hoge temperatuur wordt gekozen, bestaat het risico dat de PLA kromtrekt. Er zijn nu echter ook speciale apparaten ontwikkeld voor het drogen van filamenten. Een van deze apparaten, bijvoorbeeld, heet PrintDry en maakt het mogelijk tot twee rollen filament tegelijk te drogen.

Als u ooit schoenen of lederwaren hebt gekocht, hebt u waarschijnlijk die kleine pakjes opgemerkt die bij de dozen of tassen zitten. Deze bevatten kleine silicagelbolletjes die vocht absorberen wanneer dat nodig is. Deze kralen zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar en zijn gedeeltelijk voorzien van een kleurindicator. Als de kleur verandert, moeten ze snel worden verwijderd en door nieuwe worden vervangen. De oude silicagelbolletjes kunnen vervolgens opnieuw worden gedroogd in de oven gedurende ongeveer 2,5 tot 3 uur bij ongeveer 120 graden en kunnen, wanneer zij hun oorspronkelijke kleur hebben teruggekregen, opnieuw worden gebruikt.