Beste Octoprint Webcams en Camera’s 2022

Octoprint is een software die gewaardeerd wordt door vele 3D print fans. Dit maakt het mogelijk om printprocessen op afstand te bewaken en zelfs time-lapse opnames te maken met een aangesloten camera of webcam. Wij tonen u de beste Octoprint webcams en camera’s hieronder en vertellen u ook waar u op moet letten.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Met het Octoprint-programma kunnen 3D-printprocessen gemakkelijk worden gevolgd en kunnen bijvoorbeeld time-lapse-opnamen worden gemaakt met behulp van een webcam.
 • Tal van verschillende camera’s en webcams zijn geschikt voor gebruik met Octoprint
 • Criteria zoals het budget, de resolutie van foto’s en video’s of de speciale kenmerken zijn belangrijk voor het vergelijken van de verschillende producten.

De beste webcams en camera’s voor Octoprint

Als het gaat om het kiezen van de beste Octoprint webcams en camera’s, zijn er veel verschillende opties op papier. U kunt hier in onze tabel zien welke toestellen in onze ogen het meest aan te bevelen zijn.

PlaatsNaamFabrikantMaximale videoresolutieSpeciale kenmerkenNaar de winkel*
1Logitech C270Logitech720pFiltering van achtergrondgeluiden, ruime keuze aan accessoiresklik hier
2Raspberry Pi Camera Module V2Stichting Raspberry Pi1080pKlein formaat camera, aansluiting direct op het Raspberry Pi bordklik hier
3Logitech C920Logitech1080pAutofocus, belichtingscompensatie, stereogeluidklik hier
4Razer KiyoRazer1080pRingverlichting, nauwkeurige autofocusklik hier
5Microsoft LifeCam HD-3000Microsoft720p16:9 formaat, TrueColor technologieklik hier

De beste webcam/camera voor Octoprint: Raspberry Pi Camera Module V2

De Raspberry Pi Camera V2 is absoluut onopvallend, maar volledig efficiënt en krachtig. Met een resolutie van 1080p zorgt de camera voor scherpe beelden en een optimale tracking van het drukproces. U kunt ook uitkijken naar time-lapse-opnamen, video’s maken met bewegingsvectoren of een gesegmenteerde video maken.

Algemene informatie:

 • Naam: Raspberry Pi Camera Module V2
 • Fabrikant: Raspberry Pi Foundation
 • Resolutie (video): 1080p
 • Kaderfrequentie (FPS): 30
 • Resolutie (foto): 3280 x 2464
 • Speciale kenmerken: Time-lapse opnames, aansluiting direct op Raspberry Pi kaart mogelijk, enorm klein camera formaat

De beste goedkoopste webcam/camera voor Octoprint: Logitech C270

De beste en goedkoopste camera voor Octoprint is de Logitech C270. De prijs-prestatieverhouding is het beste bij dit toestel en biedt u veel met deze webcam. De videokwaliteit is met 720p op HD-niveau, en de camera biedt ook belichtingscorrectie en ruisonderdrukking. Vooral in combinatie met een Rasperry Pi, kunt u deze camera gemakkelijk bedienen.

Algemene informatie:

 • Naam: Logitech C270 HD Webcam
 • Fabrikant: Logitech
 • Resolutie (video): 720p
 • Kaderfrequentie (FPS): 30
 • Resolutie (foto): 1280 x 720
 • Speciale kenmerken: Geïntegreerde microfoon met ruisonderdrukking, automatische aanpassing aan lichtomstandigheden, universele houder voor gemakkelijke bevestiging

De beste premium camera/webcam voor Octoprint: Razer Kiyo

De Razer Kiyo is een echte premium webcam die eigenlijk ontwikkeld is voor gebruik bij streaming. Deze camera is dan ook van hoge kwaliteit. Bijzonder karakteristiek is de ringverlichting, die trapsgewijs kan worden ingesteld. Maar er is ook veel achter de façade. Video’s worden opgenomen tot 1080p bij 30 FPS, plus de Razer biedt autofocus en kan gemakkelijk worden bevestigd op verschillende statieven dankzij de statiefaansluiting.

Algemene informatie:

 • Naam: Kiyo
 • Fabrikant: Razer Inc.
 • Resolutie (video): 1080p
 • Kaderfrequentie (FPS): 30
 • Resolutie (foto): 4 megapixels
 • Speciale kenmerken: Autofocus, ringverlichting met geleidelijke aanpassing, flexibele statiefaansluiting

Selectiecriteria voor camera’s of webcams met Octoprint

Bij de evaluatie van camera’s en webcams spelen uiteraard verschillende selectiecriteria een rol. Het belangrijkste is natuurlijk de compatibiliteit met Octoprint. Natuurlijk wordt ook gelet op de resolutie van video’s en beelden, uw eigen budget en de mogelijke speciale kenmerken van de toestellen.

Compatibiliteit met Octoprint

Natuurlijk moet de camera of webcam in kwestie compatibel zijn met Octoprint om een rol te kunnen spelen in onze rangschikking. De Raspberry camera doet het bijzonder goed in dit opzicht. Dit werkt bijna vlekkeloos samen met het Octoprint systeem. De toepassing is echter toch compatibel met de meeste toestellen, aangezien ze ook onder Windows of Linux kan worden gebruikt.

Resolutie voor video’s en afbeeldingen

Er zijn aanzienlijke verschillen in resolutie tussen de camera’s. Dit geldt zowel voor video-opname als voor het maken van foto’s. Met nieuwere toestellen is meestal tot 1080p mogelijk, zodat u gemakkelijk HD-opnamen kunt maken. In het beste geval kunt u echter de resoluties aanpassen en dus ook “spelen” met de beeldsnelheid.

Wat de gewenste resolutie betreft, lopen de smaken vaak sterk uiteen en hangen zij af van de respectieve vereisten. Als u een mooie time-lapse video of iets dergelijks wilt maken, moet u ervoor zorgen dat de resolutie zo hoog mogelijk is. Als u alleen de drukprocessen met Octoprint wilt volgen, kunt u hier waarschijnlijk een paar compromissen aanvaarden.

Begroting

Zoals zo vaak in het leven spelen de prijs en het eigen budget een doorslaggevende rol bij de beoordeling. Natuurlijk, kwaliteit heeft een bepaalde prijs. Dit hoeft echter niet oneindig te zijn. Technisch goede en krachtige toestellen hoeven geen fortuin te kosten. Een prijsvergelijking is zeker de moeite waard.

Speciale kenmerken

Speciale kenmerken zijn in overvloed te vinden rond de individuele units. Veel webcams bieden bijvoorbeeld autofocus, wat telkens scherpe beelden oplevert. Andere toestellen vertrouwen op een automatische lichtbalans en regelen dan de belichting voor u en uw opnamen. Het is ook raadzaam aandacht te schenken aan de andere vereisten voor gebruik. Voor sommige camera’s is bijvoorbeeld een statief nodig, terwijl webcams zijn uitgerust met een steun. Ook hier moet u controleren of u de cam gemakkelijk uit het betreffende apparaat kunt verwijderen.

Veel gestelde vragen over Octoprint webcams en camera’s

Stuur me gerust vragen over dit onderwerp en ik zal ze hier voor iedereen beantwoorden.

Octoprint kan worden aangesloten op bijna elke webcam op de markt. Het systeem harmonieert bijzonder goed met een camera van Raspberry. Maar de toepassing is ook compatibel met camera’s van Logitech of andere fabrikanten.

3D-printen neemt gewoonlijk veel tijd in beslag en kan tijdens het drukproces niet continu worden gevolgd. Met Octoprint en een webcam, is dit precies wat mogelijk is. U kunt op elk moment uw huidige afdruk bekijken en er zelfs wijzigingen in aanbrengen. U kunt ook creatieve video’s maken en bijvoorbeeld het afdrukproces opnemen als een time-lapse-video.

Octoprint kan bijzonder goed worden gebruikt met een Raspberry Pi. Dit is echter geen dwingende eis.

Het gebruik van meerdere webcams met Octoprint is mogelijk. Op die manier kunt u bijvoorbeeld foto’s van uw afdruk maken vanuit verschillende perspectieven. Je hebt hier echter een geschikte plugin voor nodig.