De beste 3D printers onder de 500€

Veel mensen associëren de hobby 3D printen automatisch met enorme kosten. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Natuurlijk zijn printers en materialen niet gratis. Maar goede 3D-printers zijn nu beschikbaar tegen redelijke prijzen. In het volgende tonen wij u de beste 3D printers voor onder de 500€ en op welke criteria u moet letten bij de beoordeling ervan.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Hoogwaardige en krachtige 3D-printers hoeven niet altijd een fortuin te kosten
 • Veel goede 3D-printers zijn al verkrijgbaar voor minder dan 500€.
 • Voordat u tot aanschaf overgaat, moet u de afzonderlijke printers en hun speciale kenmerken en voordelen goed bekijken.
 • We tonen je een overzicht van de beste 3D printers onder de 500€ voor elk budget en elke gebruiker.

3D printers voor minder dan €500 – De toplijst

Om de vele 3D-printers op de markt te vergelijken en te evalueren, heb je veel tijd nodig. Wij hebben het werk voor je gedaan en de beste beginnende 3D-printers hieronder op een rijtje gezet:

PlaatsNaamFabrikantProcedureInstallatieruimteResolutieSpeciale kenmerkenprijs ongeveerNaar de winkel*
1Mini+Prusa ResearchFDM18 x 18 x 18 cm50 micronLCD-kleurenscherm, groot aantal ondersteunde materialen489 €Klik op
2Ender 3 S1CrealityFDM22 x 22 x 27 cm35 micronGroot vloeroppervlak, LCD-scherm voor eenvoudige bediening, spuitmondtemperatuur tot 260 graden, compatibel met vele filamenten.400 €Klik op
3Ender 2 ProCrealityFDM15 x 15 x 20 cm40 micronHoge afdruksnelheid, USB- en MicroSD-poort beschikbaar169 €Klik op
4Mars 3ElegooDLP14,3 x 8,96 x 17,5 cm35 micron4K resolutie, groot afdrukgebied, Pro Slicer software gratis, gezandstraalde bouwplaat299 €Klik op
5Sonic Mini 4KPhrozenDLP13,4 x 7,5 x 13 cm35 micron4K monochroom LCD-scherm, eenvoudige bediening, offline printen mogelijk, compatibel met vele materialen349 €Klik op
6Select Mini V2MonopriceFDM12 x 12 x 12 cm10 micronLevering volledig gemonteerd, eenvoudige bediening, laag geluidsniveau203 €Klik op
7VyperAnycubicFDM24,5 x 24,5 x 26 cm10 micronAutomatische nivellering van het drukbed, groot bouwvolume319 €Klik op

De beste 3D printer onder de 500€: Prusa Mini+ Semi-Mounted

Originele Prusa MINI kopen
De MINI biedt dezelfde resolutie als zijn grotere broer. (Beeldbron: prusa research)

De beste 3D-printer onder de 500 euro in onze ogen is de halfgedragen Prusa Mini+. Wie geen problemen heeft met een inbouwruimte van 18 x 18 x 18 cm, die meestal wat kleiner is, krijgt met deze printer een krachtig en gedetailleerd apparaat. De afdrukresolutie is hoog, evenals de keuze aan ondersteunde materialen. Ook goed voor beginners: het LCD-kleurenscherm maakt de bediening eenvoudig, en de automatische kalibratie van de brancard helpt ook.

Algemene informatie:

 • Naam: Mini+
 • Fabrikant: Prusa
 • Installatieruimte (L X B x H in mm): 180 x 180 x 180
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 50
 • Speciale kenmerken: LCD-kleurenscherm, groot aantal ondersteunde materialen
 • Voordelen: Hoge afdrukresolutie, automatische rasterbedkalibratie, afdrukken via USB, diverse beveiligingsfuncties.
 • Nadelen: De installatieruimte zou groter kunnen zijn

De beste hars 3D printer onder de 500€: Elegoo Mars 3

Als u op zoek bent naar een sterke hars 3D printer voor minder dan €500, dan zult u blij zijn met de Elegoo Mars 3. Dit is de verdere ontwikkeling van de populaire Ender 2, die, zoals bekend, al een aantal krachtige functies had. Met de Mars 3 werden opnieuw kleine zwakheden weggewerkt en de kleine fouten verbeterd. De Elegoo Mars 3 scoort onder meer punten met een verbeterde lichtbron ten opzichte van zijn voorganger, een 4K-resolutie en het feit dat de printer al is geassembleerd.

Algemene informatie:

 • Naam: Mars 3
 • Fabrikant: Eleggo
 • Installatieruimte (L X B x H in mm): 143 x 89,6 x 175
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 35
 • Speciale kenmerken: 4K resolutie, Pro Slicer software gratis.
 • Voordelen: gezandstraald bouwpaneel, verbeterde lichtbron en FEP-folie in vergelijking met de voorganger, volledig gemonteerd.
 • Nadelen: geen WLAN-functie, geen uitloop op de harstank beschikbaar

De voordeligste 3D-printer onder €500: Monoprice Select Mini V2

Naar onze mening is de Monoprice Select Mini V2 de meest redelijk geprijsde variant met tegelijkertijd hoge prestaties. Met een inbouwruimte van 12 x 12 x 12 cm is het apparaat zeer handzaam en past het dus perfect op elk bureau. Bovendien heeft de printer een laag geluidsniveau en beschikt hij reeds vanaf de fabriek over een geschikte kalibratie. Met andere woorden: uitpakken en meteen aan de slag. Ondersteuning wordt ook geboden door de verschillende patronen die te vinden zijn op de extra microSD-kaart.

Algemene informatie:

 • Naam: Select Mini V2
 • Fabrikant: Monoprice
 • Installatieruimte (L X B x H in mm): 120 x 120 x 120
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 10
 • Speciale kenmerken: Levering volledig gemonteerd, eenvoudige bediening, laag geluidsniveau
 • Voordelen: Monster PLA filament, microSD kaart met voorgeïnstalleerde modellen, in de fabriek gekalibreerd.
 • Nadelen: De afdrukresolutie zou hoger kunnen zijn

Criteria voor het kiezen van een 3D-printer voor minder dan 500 euro

Prijs / Prestaties

Een belangrijk criterium bij het kiezen van de beste 3D printer is de prijs. U moet echter altijd uw eigen budget in de gaten houden. In dit geval 500 euro. De evaluatie is dus gebaseerd op welk apparaat de beste prestaties biedt voor uw budget. Afhankelijk van uw budget zult u natuurlijk een paar kleine compromissen moeten aanvaarden in vergelijking met de professionele toestellen. Toch zijn 3D-printers van minder dan 500 euro meestal krachtig en prima geschikt voor hobbymatig gebruik.

Gebruiksgemak

In de regel zijn 3D-printers onder de 500 euro bijzonder interessant voor beginners en nieuwkomers. Daarom is het des te belangrijker dat ze ook gemakkelijk te gebruiken zijn. U moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat het inbrengen van het materiaal gemakkelijk is. Daarnaast spelen ook zaken als het scherm en de menunavigatie een rol, evenals de kalibratie van uw afdruk. Dit laatste moet zo eenvoudig, doeltreffend en automatisch mogelijk zijn om het eeuwige “handwerk” van handmatige kalibratie te besparen.

Inherent hoge printbedadhesie

Voordat u een 3D-printer koopt, moet u ook rekening houden met de hechting van het printbed. Het verwarmingsbed moet idealiter worden gecoat, waarbij de eerste laag op het printbed van het grootste belang is. Als dat niet het geval is, kunt u alle verdere stappen van het afdrukken vergeten. Bij de beoordeling van de apparaten letten wij er ook op of hier ook aan enkele gemakken is gedacht. Zo heeft een verwijderbare drukplaat duidelijke voordelen, omdat u de voorwerpen na het drukken gemakkelijker kunt losmaken.

Snelle en eenvoudige kalibratie

Prijsverschillen tussen 3D-prints zijn vaak het gevolg van verschillen in kalibratie. Met een goedkope printer en een verkeerde of onnauwkeurige kalibratie zul je nooit alle mogelijkheden ontwikkelen en waarschijnlijk snel je interesse verliezen. Daarom raden wij u aan een printer met automatische nivellering te gebruiken. Met andere woorden, de automatische kalibratie van het printbed. Dit bespaart u niet alleen werk, maar zorgt er ook voor dat u minder snel fouten maakt.

Verwarmingsbed beschikbaar

Let er bij uw aankoop op dat u een verwarmingsbed meeneemt. Zelfs met de goedkoopste printers op de markt is dit een absolute must. Deze moet ook temperaturen van minstens 100°C kunnen bereiken om uw materiaal optimaal te kunnen verwerken. Als een verwarmingsbed ontbreekt, kunnen talrijke materialen niet worden verwerkt. Het is dan alleen mogelijk om een PLA-plastic te gebruiken voor de verwerking.

Reserveonderdelen beschikbaar

Zelfs als het in het beste geval niet zou gebeuren: Bij een 3D-printer kan er af en toe een onderdeel breken, waardoor vervanging nodig is. Dit is een belangrijk punt, vooral bij de wat goedkopere toestellen. Als u de verkeerde printer krijgt voor minder dan 500 euro, moet u misschien steeds reserveonderdelen kopen. Dus wat eigenlijk een goedkope hobby is, verandert al snel in een relatief dure passie. Bovendien moet u nagaan of de reserveonderdelen voor uw apparaat snel en gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Addendum: Printer-specifieke ventilator gemeenschap

Afhankelijk van het apparaat hebben sommige printers nu een aanzienlijke aanhang. Zowel nationaal als internationaal wisselen fans informatie uit, geven ze elkaar tips of geven ze op een andere manier steun. Dit is ook een belangrijke aanwijzing voor u welk apparaat goed geschikt is. In het beste geval krijg je snel hulp en steun van de fancommunity. Dit is des te belangrijker wanneer de fabrikant geen naadloze klantenservice biedt. De gemeenschap kan dan een echte steun zijn.

Voor wie zijn 3D printers onder de 500€ geschikt?

3D-printers onder de 500 euro zijn tegenwoordig niet alleen krachtiger dan een paar jaar geleden, maar ook veel gemakkelijker te bedienen. De apparaten zijn daarom bijzonder geschikt voor mensen die willen proberen te 3D-printen. U hoeft niet veel ervaring te hebben op dit gebied, met veel printers kunt u meteen aan de slag en ze uitproberen. Daarnaast zijn de 3D-printers ook ideaal als cadeau voor bijvoorbeeld kinderen, die een grote belangstelling hebben voor technische processen en de productie van dingen.

Omdat de printers inmiddels sterk in kwaliteit zijn vooruitgegaan, zijn de apparaten onder de 500 euro ook geschikt voor echte 3D-printers. Als u in dit prijssegment wilt afdrukken in een goede tot zeer goede kwaliteit, vindt u met onze slimme lijst hierboven in een handomdraai wat u zoekt.

Conclusie: goedkoop 3D printen is mogelijk

3D-printers kampen met de reputatie enorm duur te zijn in aanschaf, verbruik en ook om de materialen aan te schaffen. Al deze aspecten getuigen echter eerder van een verouderde manier van denken. In feite is de technologie zich blijven ontwikkelen. Vandaag de dag zijn er al krachtige apparaten verkrijgbaar voor minder dan 500 euro. Natuurlijk zijn er kleine verschillen met de professionele apparaten, maar die zijn bij hobbygebruik vaak niet eens merkbaar. Het hoeft dus geen fortuin te zijn dat je investeert in deze passie.

Veelgestelde vragen Beginner 3D Printers

Stuur me gerust beginnersvragen over 3D printers en ik zal ze hier voor iedereen beantwoorden.

Goedkope 3D printers onder de 500€ zijn tegenwoordig zeer hoogwaardig en krachtig. Natuurlijk zijn er verschillen tussen de toestellen. De meerderheid van alle printers in dit prijssegment zijn echter verre van bestempeld als “Chinese rommel”.

De beste printresolutie van de 3D printers onder de 500€ wordt geboden door de Prusa Research Mini+. Hier print u met een maximale printresolutie tot 50 micron.

Vaak kunnen goedkope 3D-printers alleen PLA verwerken als ze geen verwarmd printbed hebben. Dit moet ook beschikbaar zijn in een goedkope 3D-printer, zodat aanvullende materialen kunnen worden verwerkt.

Een paar jaar geleden was het nog enorm moeilijk om goede 3D-printers te vinden voor minder dan 500 euro. Maar in de tussentijd ziet dit er een beetje anders uit. De technologie heeft zich enorm ontwikkeld. Goede 3D-printers zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar voor 500 euro en minder.