3D Pen – Wat is het eigenlijk?

In dit artikel leert u meer over 3D pennen. We zullen u laten zien wat een 3D-pen is, hoe hij wordt gebouwd en waarom een 3D-pen ons leven kan verrijken. U zult ook de bestsellers onder de 3D pennen leren kennen.

De beste 3D pennen 2024

Er zijn bijna elke dag nieuwe leveranciers en verschillende modellen van 3D-pennen. Waar u op moet letten als u een 3D-pen koopt, leest u in het artikel“Een 3D-pen kopen – Waar moet u op letten?

Wat is een 3D pen?

Een 3D pen is een kruising tussen een 3D printer en een hete lijmpistool. Terwijl je met een hete lijmpistool alleen maar hoeft te verwarmen en hopen dat er niets druppelt, heb je met een 3D pen bijna volledige controle over temperatuur en snelheid. Dit betekent dat u verschillende materialen kunt gebruiken en, afhankelijk van uw vaardigheidsniveau, letterlijk de grenzen kunt verleggen.

Houd er echter rekening mee dat veel fabrikanten het gebruik van flexibel materiaal en filament met hout of andere speciale materialen niet aanbevelen. Het mondstuk kan relatief snel verstopt raken en met een 3D pen is schoonmaken in veel gevallen mogelijk, maar het is niet erg leuk vanwege het ontwerp.

Hoe wordt een 3D-pen gemaakt?

De belangrijkste onderdelen van een 3D-pen worden duidelijk weergegeven in de volgende illustratie:

3D pen structuur
Infografiek door Sercan Kahraman, CC-BY-SA; Beeldbron: threedom.nl

Aangezien voor het gebruik van een 3D-pen elektrische stroom nodig is, heeft elke 3D-pen aan het bovenste uiteinde een stroomaansluiting waarop een stroomkabel wordt aangesloten. Afhankelijk van de uitvoering kunnen dit de volgende kabeltypes zijn:

  • De kabel van de voedingseenheid, die meer dan 12 volt levert
  • Een USB-kabel met een eigen verbinding naar de 3D-pen. Aangezien deze kabels speciaal voor de respectievelijke 3D pennen worden gemaakt, moet u er goed voor zorgen.
  • Een USB-kabel met een micro USB-aansluiting voor de 3D-pen. U gebruikt zo'n kabel waarschijnlijk elke dag op een apparaat in uw huishouden. Daarom kan de kabel snel worden verwisseld als er problemen zijn met de meegeleverde 3D-penkabel.

Het inzetstuk voor het filament bevindt zich ook aan de bovenkant van de 3D pen. Merk op dat je het uiteinde van het filament recht moet afknippen zodat je 3D pen het materiaal kan vastpakken. Bijna alle 3D pennen gebruiken filament met een diameter van 1,75 mm.

De meeste 3D-pennen hebben een display waarop u de huidige status van de geactiveerde modus kunt aflezen (ABS/PLA of temperatuur 1/2/3 enz.). Dit vergemakkelijkt het gebruik van de 3D-pennen en verhoogt zo het gebruiksgemak.

Veel 3D pennen hebben ook knoppen voor snelheid en temperatuur. Voor sommige kunnen alleen voorgedefinieerde temperatuurniveaus worden geselecteerd. Weer andere bieden u de mogelijkheid de temperatuur traploos in te stellen.

Binnenin de 3D pen zit de elektronica en de aandrijfmotor. In het getoonde geval drijft deze motor een wormschroef aan. Deze wormschroef moet dus het ingebrachte materiaal “grijpen” en in de richting van het mondstuk duwen. Als het mondstuk te koud is voor het materiaal, zal er geen materiaal worden geëxtrudeerd. Als de spuitmond heter is en een temperatuur heeft bereikt die lager is dan de smelttemperatuur van het materiaal, moet u wachten met verven. Dat komt omdat het materiaal in het beste geval een beetje geëxtrudeerd wordt. In het ergste geval, kun je de spuitmond ermee verstoppen.

Bijna alle 3D pennen bieden ook een kleine ventilatie. Het is altijd zo opgesteld dat de hete lucht de gebruiker bij normaal gebruik niet kan raken..,

Wie begon de 3D pennen revolutie?

De 3Doodler * wordt beschouwd als de vader van de 3D-printing pennen die vandaag beschikbaar zijn. Zoals zo vaak het geval is, werd het idee geboren uit frustratie van twee uitvinders, Peter Dilworth en Maxwell Bogue. Ze waren niet erg blij toen ze na 14 uur printen zagen dat de printer een shift had overgeslagen. Dus richtten ze het bedrijf WobbleWorks op en begonnen met de ontwikkeling van de 3Doodler 3D pen. Om de onderneming te investeren, lanceerden ze een Kickstarter-campagne, die in zeer korte tijd 2,3 miljoen dollar opbracht met een doel van 30.000 dollar. Dit grote succes zorgde er natuurlijk voor dat andere bedrijven het idee overnamen om hun eigen producten te lanceren.

3D Printerpennen voor kinderen
3D-printpennen zijn een hit bij kinderen

Waarvoor kunnen 3D-pennen worden gebruikt?

De toepassingsmogelijkheden van de 3D-pennen zijn bijna eindeloos. Natuurlijk kun je geen exacte modellen verwachten zoals bij een “echte” 3D printer, maar dat is ook niet de claim van de pennen. U kunt ze gebruiken als u artistiek actief wilt zijn en bijvoorbeeld “raamafbeeldingen in 3D” wilt maken, decoratieve voorwerpen wilt bedenken en realiseren of ze wilt gebruiken voor reparatiedoeleinden en voor het lijmen van 3D-geprinte voorwerpen.

Word creatief – gebruik de pen voor je kunst

Met de strengen die uit de 3D pen komen, kunt u uw creativiteit de vrije loop laten. U bent niet gebonden aan een verwarmingsbed en kunt bijna elk oppervlak gebruiken om er uw eigen object op te maken. Met een beetje oefening kun je hem ook in de lucht laten “schilderen”.

Decoratieve artikelen – Made By Dir

Als u graag uw huis decoreert en er altijd uw eigen toets aan probeert te geven, dan zijn 3D pennen zeker iets voor u. U kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om allerlei decoratieve voorwerpen te versieren en te laten zien in wiens flat of huis de gasten zojuist zijn binnengekomen. Wanneer u uw ideeën op een vlakke ondergrond hebt uitgewerkt, hoeft u ze alleen nog maar op te warmen om ze aan te passen aan de vorm van een vaas of iets dergelijks.

Handig hulpmiddel in combinatie met een 3D-printer

Dat is meer mijn toepassingsgebied. Ik gebruik mijn 3D pen voornamelijk om mislukte prints te repareren of om twee geprinte objecten samen te voegen. Heb je een figuur uitgeprint en is er een arm afgevallen? Plak het er dan weer op – met behulp van een 3D pen.

Waarom een pen gebruiken in plaats van een 3D printer?

Ik zou niet zeggen dat je per se een pen moet verkiezen boven een 3D printer. Maar wat je kunt doen als je nog geen 3D printer hebt: koop een 3D pen en speel er wat mee. Probeer het gewoon eens. Dan krijg je een gevoel voor de tijd die 3D-printen nog in beslag neemt. Want als je 3 uur kunt zitten en een object maken, kun je zeker 14 uur wachten op een afdruk.

Vooral voor kinderen is een 3D-pen altijd erg opwindend en kan hij hen voor onze dierbare technologie winnen.

Hoe wordt het filament in de 3D pen geplaatst?

Hier is er een klein maar niettemin subtiel verschil met 3D-printers zelf. In tegenstelling tot hen, vereist een 3D pen dat het filament recht wordt afgesneden. Dit is te wijten aan het feit dat een 3D-pen qua materiaalgeleiding anders in elkaar zit dan een 3D-printer. De rechte snede maakt het gemakkelijker om het filament te “grijpen” en het naar het hete mondstuk (het zogenaamde mondstuk) te leiden.

Mocht een fabrikant desondanks een “schuine trede” verwachten, dan zal deze ook worden aangegeven. Deze informatie zal dan ook hier beschikbaar zijn, zodra de hierboven vermelde gegevens zijn bijgewerkt.

3D pen stencils

Als u niet alleen uw eigen ideeën wilt volgen, is er ook de mogelijkheid om kant-en-klare 3D-pen sjablonen te downloaden, gratis of voor een klein bedrag.

Om naar de stencils pagina te gaan, klik op de volgende link:

3D Pen sjablonen