3D Scannen Apps voor Android & iOS

Wat is een 3D Scanner Smartphone App?

Met een 3D-scanner app kan elk voorwerp – bijvoorbeeld het souvenir van de laatste vakantiereis of het favoriete actiefiguurtje – worden omgevormd tot een digitaal 3D-model. Wat vroeger alleen mogelijk was met behulp van dure accessoires, lasers, complexe optiek, enz. is nu mogelijk met een courante, in de handel verkrijgbare smartphone. Alles wat nodig is voor de 3D scanner voor de smartphone is een app. En een beetje tijd, want zelfs de beste app werkt niet zonder de kneepjes van het vak te leren! De apps zijn beschikbaar voor zowel Android als iPhones. En sommige zijn zelfs gratis.

Wat zijn de beperkingen van de huidige 3D scanner apps?

Zoals reeds gezegd, vereisen alle 3D scanner apps min of meer intensieve trainingsperiodes. Zowel de omgang met de software als het inzicht in de werking ervan moeten worden aangeleerd. Voor mensen die gewoon een snelle scan willen maken, kan deze leerfase behoorlijk frustrerend zijn. Bovendien vereisen de apps een nabewerking van de verkregen gegevens op de computer. Ook hier moet de nodige basiskennis voorhanden zijn om een zo hoog mogelijke kwaliteit uit de 3D-scans te halen. Last but not least beperkt de technologie van de huidige smartphones het scanresultaat – afgezien van de modernste high-end toestellen ontbreekt het nog aan het nodige vermogen en de bijbehorende cameratechnologie. De beperkingen betekenen echter niet dat de scanners niet leuk zijn om te gebruiken of slechte resultaten opleveren. Integendeel, de scans kunnen er in de juiste handen verbazend goed uitzien!

Hoe werken 3D scan apps?

De meeste van de beschikbare 3D-scanners voor smartphones werken volgens het principe van de fotogrammetrie. Bij deze methode wordt het te scannen voorwerp vanuit verschillende hoeken opgenomen totdat een beeld van 360° van het voorwerp beschikbaar is. De app verwerkt de foto's vervolgens tot een 3D-model – of stuurt de gegevens door naar de cloud voor verdere verwerking. Het voordeel van fotogrammetrie ten opzichte van andere 3D scanning methodes: Er zijn geen dure extra componenten of geavanceerde opstellingen nodig.

De meest interessante 3D scanners Android en iOS

Naast de indeling van apps voor Android- en Apple-smartphones op basis van de hardware, wordt nog een onderscheid gemaakt tussen gratis apps, apps waarvoor moet worden betaald en apps waarvoor extra hardware nodig is. De onderstaande 3D scanner apps zijn momenteel de meest interessante opties op het gebied van mobiel 3D scannen:

Apps die werken zonder extra hardware

Naam van de app: Qlone


Qlone is een app die voor gebruik een papieren mat met zwart-wit print nodig heeft. De mat lijkt op een QR-code en dient Qlone als een marker waarmee de positie van het te scannen voorwerp in de ruimte kan worden bepaald. De marker kan worden gedownload en gratis worden afgedrukt. Qlone is uiterst gebruiksvriendelijk: een geïntegreerd geleidingssysteem toont de gebruiker welke gezichtshoek hij moet nemen voor de volgende foto. Hierdoor worden fouten ten gevolge van beeldvervorming tot een minimum beperkt. Het 3D-model wordt lokaal in de app gemaakt – bijna in real time! De resultaten kunnen met één druk op de knop worden gedeeld op sociale netwerken of WhatsApp. Het downloaden en gebruiken van Qlone is gratis. Alleen in het geval dat de 3D data geëxporteerd moet worden naar Sketchfab of Shapeways, is er een vergoeding van $0.99 per 3D scan.
Gegevens:
– Besturingssysteem: iOS en Android
– Prijs: gratis
– Hardware: geen extra hardware vereist

Naam van de app: Trnio


Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid is de scansoftware Trnio, die alleen voor iOS beschikbaar is, onverslaanbaar. De gebruiker beweegt de smartphone rond het te scannen object en de app voegt een blauwe AR-dot toe aan elk beeld dat wordt vastgelegd. Als er genoeg beelden zijn, is een tik op het scherm genoeg en Trnio begint onmiddellijk een 3D-object te maken van de beelden. Aangezien de app ook objecten oppikt die zich in de buurt van het doelwit bevinden, moet er achteraf wat worden “opgeruimd”. De gemaakte scans kunnen worden gedeeld op het eigen sociale netwerk van het platform of direct worden geëxporteerd naar Sketchfab
Gegevens:
– Besturingssysteem: iOS
– Prijs: 2,99 €
– Hardware: geen extra hardware vereist

Naam van de app: Scann3D


Scann3D, een app voor Android, is gericht op beginners, en de bediening is navenant comfortabel en intuïtief. Volgpunten worden altijd duidelijk weergegeven, en het is ook mogelijk om afbeeldingen in Scann3D te importeren of naar Sketchfab te exporteren. De export werkt echter alleen als er een abonnement wordt genomen, wat vervolgkosten met zich meebrengt. Voor beginners is de “Guided Scanning”, een geïntegreerde functie die ervoor zorgt dat de beelden succesvol zijn, zeker nuttig. Geduld is echter geboden bij het renderen van het 3D model. Hier duurt Scann3D langer dan andere apps, en soms crasht het zelfs.
Gegevens:
– Besturingssysteem: Android
– Prijs: Gratis. Een abonnement is echter vereist om de gegevens te exporteren
– Hardware: geen extra hardware vereist

Apps die extra hardware vereisen

Naam van de app: TechMed3D – 3D SizeMe


3D SizeMe is een 3D-lichaamsscanner ontwikkeld door het Canadese bedrijf TechMed3D. De app, die gratis beschikbaar is, werkt met behulp van een structuursensor die afzonderlijk moet worden aangeschaft en is gericht op professionals, voornamelijk uit de medische sector. 3D SizeMe maakt het mogelijk het menselijk lichaam met hoge precisie te scannen en kan door ontwikkelaars worden aangepast aan de specifieke behoeften van de klant.
Gegevens:
– Besturingssysteem: iOS
– Prijs: Gratis.
– Hardware: Structuursensor vereist(Amazon*)

iPad 3D-scanner apps met extra hardware

Naam van de app: Canvas


Canvas is een gratis 3D-scanning app gericht op professionals op het gebied van design, architectuur of vastgoedmarketing. Canvas draait uitsluitend op iPads, is uiterst gebruiksvriendelijk en maakt 3D-objecten in realtime. Een interessante functie is het automatisch creëren van nauwkeurige afmetingen. De gemaakte 3D-objecten kunnen op de iPad worden opgeslagen of via e-mail worden verzonden. De app omvat ook een eigen CAD-dienst, maar die is met 29,95 dollar per scan vrij prijzig.
Gegevens:
– Besturingssysteem: iOS, alleen voor iPad
– Prijs: Gratis.
– Hardware: Structuursensor vereist(Amazon*)

Naam van de app: itSeez3D


Itseez3D is een andere 3D scanner exclusief voor iPad. De app biedt scans van hoge kwaliteit, waarbij de 3D-objecten in de cloud worden berekend. Een hoogtepunt van itSeez3D is de mogelijkheid om mensen in 3D te scannen – dit is waar de meeste andere software op aansluit. Voor de werking is een extra structuursensor nodig. itSeez3D is gratis beschikbaar, maar in de gratis versie kost elke export een fikse $7. Er worden echter twee betaalde versies aangeboden, die een beperkt aantal gratis exporten toestaan of, in de “Scale Up” professionele versie, tot 1200 exporten per jaar. Deze luxe kost echter 250 dollar per maand en is dus gericht op professionele gebruikers.
Gegevens:
– Besturingssysteem: iOS, alleen voor iPad
– Prijs: Gratis.
– Hardware: Structuursensor vereist(Amazon*)

iPhone X 3D-scan apps

Naam van de app: Heges


Heges is een 3D-scanner die exclusief werkt met de TrueDepth-camera van de iPhone X-serie (X, XS, XR). De app biedt een optioneel scannerpakket voor €2,99 waarmee niet alleen precisiecontroles kunnen worden uitgevoerd, maar waarmee de 3D-objecten ook kunnen worden geëxporteerd naar PLY- en STL-bestanden. Heges kan kleuren vastleggen tijdens het scannen en werkt in nachtmodus, zelfs in volledige duisternis. Met “oneindig scannen” kan ook een oneindig groot gebied worden gescand – de enige limiet is de opslagruimte op de iPhone.
Gegevens:
– Besturingssysteem: iOS
– Prijs: Gratis
– Hardware: geen extra hardware vereist

Naam van de app: Capture

[Bild / Logo] Info voor mij
Met de app Capture, een andere iPhone 3D-scanner, kunnen 3D-scans worden gemaakt en opgeslagen in verschillende bestandsformaten of worden gedownload. De scans kunnen ook gemakkelijk worden gedeeld met vrienden via iMessage of WhatsApp. Capture werkt alleen met iPhones uit de X-serie, aangezien de TrueDepth-camera vereist is voor de werking. Scannen is kinderspel en werkt op een vergelijkbare manier als het maken van panoramafoto's. Tijdens de scan creëert de app een “puntenwolk” die wordt gebruikt om de diepte te meten van het object dat wordt gescand. De informatie wordt vervolgens verwerkt tot een 3D-object. Helaas heeft de app één nadeel: scannen werkt alleen via de frontcamera. Bij het scannen moet de iPhone dus in een nogal onhandige positie worden gehouden.
Gegevens:
– Besturingssysteem: iOS
– Prijs: Gratis
– Hardware: geen extra hardware vereist

Uitweiding: 3D-foto-apps

Wie zegt eigenlijk dat 3D-scanners alleen gebruikt kunnen worden om 3D-bestanden te maken? Sinds april 2019 kunnen 3D-foto's ook op Facebook worden gepubliceerd – althans voor eigenaars van Android-smartphones, want iPhone-gebruikers zijn al langer bekend met deze functie. Met de juiste smartphone kunnen portretfoto's op Facebook worden verbeterd met kunstmatig gegenereerde 3D-diepte-informatie. Momenteel kan de functie alleen worden gebruikt als de foto in staande modus is genomen – en de Facebook-pagina “Facebook 360” geliked is. Het resultaat is heel chic om naar te kijken, maar de technologie kan op de achtergrond niets zichtbaar maken dat er op het 2D-beeld nog niet was. Als je in de 3D-foto achter een voorwerp wilt kijken, laat Facebook alleen een kleursluier zien.

Conclusie

Smartphone-apps voor 3D-scanners zijn een beproefde manier om vertrouwd te raken met de basisbeginselen van 3D-scannen. Ook al kunnen de apps al heel wat – ze kunnen (nog) niet concurreren met volwassen professionele systemen. De resultaten van de scans zijn goed en voldoende voor veel situaties – maar gebruikers moeten op dit moment geen perfecte scans en optimale 3D-modellen verwachten. Niettemin zijn de huidige 3D-scanners voor smartphones veel meer dan louter gimmicks en het valt te verwachten dat er in de zeer nabije toekomst nog veel meer op de markt zal komen.