ABS filament – Wat zijn de eigenschappen? Hoe afdrukken?

In dit artikel laat ik u kennismaken met het meest populaire 3D printer filament na PLA: ABS. U leert waar het materiaal van gemaakt is, wat de voor- en nadelen van ABS zijn, en ook waar u ABS kunt kopen om uw voorraad aan te vullen.

Waar kan ik ABS filament kopen?

Hier vindt u een kleine selectie van ABS:

eSun 3D Drucker Filament ABS 1,75mm 1kg GRAU
eSun 3D Drucker Filament ABS 1,75mm 1kg GRAU
ABS Material mit hoher Schlagfestigkeit und Oberflächenhärte; Es ist hitzebeständiger als PLA und nachbearbeitbar (Drehen, Fräsen uvm.)
ICE FILAMENTS, ABS Filament, 3D Drucker Filament, 1.75mm, 0.75kg, Young Yellow (Gelb)
ICE FILAMENTS, ABS Filament, 3D Drucker Filament, 1.75mm, 0.75kg, Young Yellow (Gelb)
Hohe Schlagzähigkeit; Extra stark; Stabile Verwendung; Leicht und dauerhaft; Geringer Verzug im Vergleich zu anderen ABS Filamente

* Stand: 2023-02-28 / Bilder: Amazon API

Als u de huidige bestsellers wilt bekijken, ga dan naar de volgende pagina:

Koop ABS filament – De huidige bestsellers

Wat is ABS?

Acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) is een terpolymeer. Dit betekent dat een polymeer bestaat uit drie verschillende monomeren. Dit mengsel bestaat uit acrylonitril, butadieen en styreen in wisselende verhoudingen. Elk van deze monomeren geeft ABS een voordeel:

  • Acrylonitrilis chemisch en thermisch stabiel,
  • Butadieenverhoogt de taaiheid en slagvastheid en
  • Styreengeeft het plastic een mooi en glanzend oppervlak.

Variaties in de relatieve verhoudingen van de afzonderlijke monomeren kunnen logischerwijze leiden tot veranderingen in de fysische eigenschappen van ABS. De verhouding van de afzonderlijke monomeren kan variëren tussen 15 % en 35 % acrylonitril, 40 % tot 60 % styreen en 5 % tot 30 % butadieen, waardoor een verscheidenheid van kunststofproducten ontstaat die geschikt zijn voor verschillende toepassingen.

ABS-kunststoffen werden op grote schaal gebruikt in de jaren 1950. De variabiliteit van de copolymeren en het gemak waarmee ze kunnen worden verwerkt, maakten ABS tot een van de populairste technische polymeren. ABS is een van de meest gebruikte en veelzijdige thermoplasten, dankzij zijn superieure hardheid, taaiheid, glans, elektrische en chemische weerstand. ABS is een overbruggend polymeer waarvan de eigenschappen liggen tussen standaard kunststoffen en hoogwaardige engineering thermoplastische kunststoffen, en is daardoor de meest verkochte engineering thermoplast geworden.

Klik hier nu als u ABS filament kopen willen

Voordelen van ABS filament

ABS filament wordt beschouwd als het tweede meest populaire materiaal na PLA. Enerzijds is dit te danken aan het feit dat deze materialen bij wijze van spreken al vanaf het begin “bij ons” zijn, anderzijds ook aan de hier gepresenteerde voordelen.

Zeer robuust en hard

Je loopt de kamer van een kind binnen (maakt niet uit van wie) en wat gebeurt er op z'n laatst na drie stappen?

Ja, je stapt op een Legoblokje en… We kennen de rest.

ABS is gewoon zeer robuust en hard, en daarom wordt het gebruikt voor vele doeleinden die deze eigenschappen vereisen, zoals Legoblokjes. Bovendien maakt dit het materiaal geschikt voor functionele onderdelen die aan hoge belastingen worden blootgesteld.

Hoog smeltpunt

Het hoge smeltpunt van ABS zorgt ervoor dat hoge temperaturen het materiaal niet op dezelfde manier aantasten als andere materialen (bijvoorbeeld PLA).

Langere levensduur

De bovenvermelde chemische samenstelling heeft een materiaal doen ontstaan dat ontworpen is voor een lange levensduur. Terwijl andere materialen snel broos kunnen worden, is dit bij ABS pas veel later het geval.

Nadelen van ABS filament

Ondanks de voordelen die het materiaal voor veel toepassingen onderscheidt, moet u ook naar de nadelen kijken voordat u direct ABS filament bestelt.

Geur en dampen tijdens het drukken

Als u in een kelderkamer zit zonder ventilatie of ramen en ABS wilt printen, moet u twee keer nadenken of een oplossing bedenken, want ABS filament stoot dampen uit tijdens het printproces. Het goede (in termen van herkenbaarheid) is dat deze ook zeer sterk ruiken. Ik heb zelf geen ABS meer geprint sinds mijn tests in de begindagen omdat ik er zeer gevoelig voor ben, ondanks ventilatie en filters. Als u kleine kinderen of huisdieren hebt, zou ik ofwel naar de kelder gaan om ABS te printen of niemand in de kamer met de printer laten. Bovendien is ABS niet geschikt voor gebruik met levensmiddelen.

Moeilijker te bedrukken, kromtrekken

ABS wordt als moeilijk te bedrukken beschouwd omdat het vrij snel kromtrekt als de drukomstandigheden niet optimaal zijn. Als u geen gesloten installatieruimte hebt, kunt u misschien ABS printen, maar in veel gevallen zal dat vroeg of laat tot problemen leiden. Het kan tot op zekere hoogte werken, maar een open deur met een kleine tocht kan de volledige druk teniet doen.

Warping 3D print fout
Een vaak voorkomende 3D printfout is het zogenaamde kromtrekken.

Toepassingsvoorbeelden voor ABS filament

ABS zelf wordt onder meer gebruikt voor de productie van vele huishoudelijke apparaten, maar ook voor onderdelen in de automobiel- en de elektrische industrie. Behuizingen van elektrische apparaten en computers worden bijvoorbeeld gemaakt van ABS, maar ook de oppervlakken van espresso- en andere koffiemachines zijn met dit materiaal veredeld.

ABS-filament kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de productie van prototypes, maar ook voor de serieproductie van kunststofelementen in voertuigen. Tegelijkertijd kan ook ander speelgoed dan Legoblokjes uit dit materiaal worden gedrukt, bijvoorbeeld figuren, torens, voertuigen en dergelijke. Er zijn nauwelijks grenzen aan je verbeelding.

Welke instellingen worden gebruikt om ABS filament te printen?

Van meet af aan dient te worden opgemerkt dat de hier gegeven informatie slechts aanbevelingen zijn. Of ze op die manier kunnen worden gerealiseerd, hangt onder meer af van de precieze samenstelling van het ABS-filament, maar ook van de gebruikte 3D-printer. Een gesloten bouwruimte wordt over het algemeen aanbevolen, maar dat weerhoudt niemand ervan het zonder te proberen – en het ook echt te maken.

Instellingen die u als leidraad kunt gebruiken:

  • Druk temperatuur: 200 tot 250 graden Celsius,
  • Temperatuur van het printbed (verwarmingsbed): 100 tot 110 graden Celsius,
  • Printsnelheid: ca. 40 mm/s tot 80 mm/s

Is een verwarmd printbed (heatbed) nodig in de 3D printer voor ABS filament?

Ja, om ABS te kunnen verwerken, is een verwarmd printbed onontbeerlijk. Het zorgt ervoor dat het materiaal, waarvan de verwekingstemperatuur tussen 110 en 125 graden Celsius ligt, optimaal kan worden verwerkt.

Kan ABS filament gelijmd worden? Zo ja, welke lijm wordt aanbevolen?

Er zijn een paar manieren om materialen van ABS te lijmen. Conventionele superlijmen zijn hier echter vaak niet toereikend, omdat zij vaak “bloeden”. Er zijn echter lijmen die zorgen voor een sterke verbinding tussen ABS en andere materialen.

ABS met ABS kan bijvoorbeeld zeer goed worden gelijmd met een oplosmiddel. Voorbeelden zijn methylisobutylketon, methylethylketon, butanon en dichloormethaan (methyleenchloride). De kleefvlakken moeten vooraf worden gereinigd en laten drogen. De lijmoppervlakken moeten dan eenmaal worden gecoat en kort aan de lucht worden blootgesteld alvorens te worden samengedrukt. U kunt de viscositeit van het oplosmiddel verbeteren door vooraf wat ABS-korrels toe te voegen.

Als methylethylketon wordt gebruikt om te lijmen, moet men zich ervan bewust zijn dat het zowel irriterend als zeer ontvlambaar is. De bijbehorende instructies en veiligheidsinformatiebladen van de fabrikant moeten strikt worden nageleefd. ABS kan ook in aceton worden gelegd en wat zachter worden gemaakt. Vervolgens kunt u dit fixeren en ongeveer 10 uur bij 20 graden laten drogen. Hetzelfde geldt voor lijmen op basis van oplosmiddelen die ethylacetaat, cyclohexanon of dichloorethyleen bevatten.

Als ABS op een rubberen ondergrond moet worden gelijmd, is het raadzaam een oplosmiddelhoudende kunststoflijm op basis van nitrilrubber te gebruiken.

Als ABS op andere materialen moet worden gelijmd – bijvoorbeeld staal, koper, aluminium, messing, hard PVC, glas of keramiek – is het zinvol een 2-componenten-kunststofflijm op basis van epoxyhars te gebruiken. Vooraf moeten de oppervlakken worden gedroogd, opgeruwd en gereinigd met methanol. Zij moeten na het aanbrengen kort kunnen afkoelen. Aangezien het slechts ongeveer 3 tot 5 minuten duurt om de elementen aan elkaar te lijmen, kunnen de samengevoegde delen na korte tijd worden geladen.

Superlijm kan ook worden gebruikt voor kleinere oppervlakken, vooral wanneer ABS op messing of aluminium moet worden gelijmd. Beide oppervlakken moeten eerst worden opgeruwd en gereinigd met oplosmiddel. Het is het beste te kiezen voor cyanoacrylaatlijmen met een gemiddelde viscositeit die werken op basis van ethylcyanoacrylaat. Hetzelfde geldt trouwens voor superlijmstiften, die vaak worden gebruikt in de modelbouw en in de werkplaats thuis.

Metaalverlijming kan ook worden gerealiseerd met klassieke VHB kleefband. Een extra gebruikte adhesiepromotor verhoogt de kleefkracht op kritische oppervlakken, waartoe ongetwijfeld ABS behoort. Indien bijvoorbeeld sierlijsten moeten worden bevestigd, zijn kleefbanden met transferlijm een middel bij uitstek. Kleefbanden zijn echter niet geschikt voor krachtoverbrengende hechtingen.

Een andere zeer doeltreffende lijm is methacrylaat. Indien de oppervlakken vooraf goed zijn voorbereid en gereinigd, kan worden aangenomen dat het materiaal zelf eerder zal worden beschadigd dan dat de hechting het zal begeven.

Hoe kan ABS-filament worden herbewerkt?

Objecten gemaakt van ABS filament kunnen meestal zeer goed worden bewerkt. Dit is te danken aan de hardheid van het zachte oppervlak en de hoge slagvastheid van de stof. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te zagen, frezen, verven, lakken, lijmen, schuren en boren.

ABS kan bijzonder doeltreffend worden overgespoten met aceton. Dit zorgt voor een bijzonder glad oppervlak. Uiterste voorzichtigheid is echter geboden, want aceton is licht ontvlambaar. Daarom moet stomen met uiterste voorzichtigheid gebeuren. Als u dit nog niet eerder hebt gedaan, kunt u beter de hulp inroepen van een professional die al vaker met aceton heeft gewerkt.

Waar moet ik op letten bij het bewaren van ABS filament?

Net als bij andere filamenten, moet u ABS filament op een droge plaats bewaren. De spoelen moeten in hun oorspronkelijke verpakking blijven tot ze voor de eerste keer worden gebruikt. Daarna kunt u de spoelen filament waarmee u bent begonnen gemakkelijk opbergen in afsluitbare plastic zakjes met onder andere een paar zakjes drooggranulaat – ook bekend als silica. Natuurlijk kunt u ook vacuümzakken gebruiken om de filamentspoelen in te bewaren die met een stofzuigerbuis zijn leeggezogen. U moet de zakken met de gestarte filamentrollen in een stevige plastic doos of in een kartonnen doos bewaren. Deze kunnen het best uit het licht worden opgeborgen.