10 cadeau-ideeën voor 3D-printing liefhebbers

“Wat zal ik hem geven als cadeau? – Hij kan alles 3D-printen!” – “Oh nee!”

Persoon die bereid is een cadeau te geven via een 3D-printing liefhebber

Je moet iets geven aan iemand die niet veel wil en de rest zelf kan maken? Of wil je iets goeds doen voor jezelf en je 3D printing hobby naar een hoger niveau tillen?

Dan heeft dit artikel zeker iets voor u.

Hier zijn 10 geschenkideeën voor liefhebbers van 3D-printen:

(Of misschien is het gewoon een knipoog naar mijn eigen vrouw, misschien, hmm…. 😀 )

De belangrijkste feiten in een notendop:

  • Wij 3D-printers hebben in de eerste plaats materiaal nodig, veel materiaal…
  • Nieuwe inzameldozen maken ons alleen blij als ze bij onze oude dozen passen
  • Klemmen, kabelbinders en camera's zijn ook welkom.

Cadeau-idee: Filament

U hebt de term waarschijnlijk al eerder gehoord als u met 3D-printers over 3D-printen praat. Filament is de naam van het materiaal dat gebruikt wordt voor het FDM proces.

Geloof me.

Bovendien, als iemand al 30 rollen in voorraad heeft, is een rol meer altijd beter 😉

Speciale filamenten zijn iets duurder en daarom zijn ze zeker veel populairder.

Wat je moet weten:

Welke materiaaldikte is vereist? – Gebruikt de ontvanger van het cadeau 1,75 mm of 2,85 mm filament?

Daar kunt u gemakkelijk achter komen door naar de rollen te kijken. In bijna alle gevallen is dit wat er op het etiket staat. Maar je kunt ook de geïnteresseerde zijn en het gewoon vragen:

“Vertel me, komen deze broodjes eigenlijk alleen in deze dikte?”

Daarna kunt u op de volgende pagina's enkele filamenten vinden, die ik ook anderen aanbeveel:

Ja-factor: Hoog

Cadeau-idee: Verzameldozen

Verzamelboxen?

Ja!

Na verloop van tijd verzamelt een 3D-printer stapels filamentstalen, gereedschappen en allerlei andere zaken. Het is leuk als er ruimte voor is. Vooral filament heeft veel last van de luchtvochtigheid. Het resultaat is dat het materiaal het vocht absorbeert en dat de kwaliteit van het materiaal en het gedrukte voorwerp eronder lijdt. Als u afdrukt, hoort u een soort krakend geluid. Dit komt doordat zich kleine belletjes vormen die bij verhitting uiteenspatten. Zelfs als er te veel inzameldozen zijn, kunnen ze nog elders in het huishouden worden gebruikt.

Functioneel en niet duur.

Geweldig.

Koop de bekende IKEA Samlaboxen of bestel de Rotho 1164908812 Rolbox Compact met deksel en 4 stabiele zwenkwielen.

* Stand: 2024-05-10 / Bilder: Amazon API

Ja-factor: Gemiddeld

Cadeau-idee: Mintion Beagle camera

Ok, toen ik deze post schreef, was het 2017 en Raspberry Pi + webcam (volgend idee), was de hot sh….. Maar dat was zo lang geleden dat ik nu een kind heb en dit kind bespreekt met mij wat te printen…. Het is leuk 🙂

Hoe dan ook. Er is nu de Mintion Beagle camera. De naam is niet indrukwekkend, maar de functies zijn geweldig. De aanwezige sluit de camera aan op de 3D-printer en kan vanaf dat moment het hele proces besturen via een app of vanaf de desktop. Dit omvat het afdrukproces zelf en de camerafuncties. Hier kunt u nachtopnamen maken zonder licht en de printer naar eigen inzicht richten.

Interessant is ook dat je de printer tussen de shifts door kunt laten pauzeren en er dan aan het eind van de print een time-lapse video van kunt maken. De lijst van compatibele printers wordt steeds langer en de lijst van Slicerlaat zien hoe goed de herkenning in de scene is met:

  • Ultimaker Cura,
  • Creality Slicer,
  • Simplify3D,
  • Prusaslicer en
  • Superslicer.

Als u de camera wilt kopen, klik dan op de volgende link en steun threedom zonder zelf een hogere prijs te moeten betalen: Vind Mintion Beagle bij 3DJake

Ja-factor: Zeer hoog

Cadeau-idee: Raspberry Pi + Webcam

Wat kun je er mee doen?

Heel snel uitgelegd. Met een Raspberry Pi en een webcam is het nu mogelijk om 3D-printers op afstand te besturen. Dat is iets heel nuttigs. Als de ontvanger op het werk is en via de webcam ziet dat de 3D-printer niet naar wens afdrukt, kan het afdrukken worden gestopt, gepauzeerd of opgeslagen door de instellingen te wijzigen.

Deze twee dingen kunnen ook worden aangesloten op de Sonoff S20 (zie ook het volgende punt) en zo kan bijvoorbeeld ook de 3D printer worden uitgeschakeld na een voltooide print.

* Stand: 2024-05-10 / Bilder: Amazon API

Ja-factor: Hoog

Cadeau-idee: “op afstand bedienbare” contactdozen

Soms is het voldoende om de 3D printer gewoon uit te zetten als een print klaar is. Dit was het geval voor mij toen ik een lange afdruk had en aan het werk was toen die klaar was. Met de TP-Link HS110 is het mogelijk om ook zonder Raspberry Pi en webcam te zien of een print klaar is. De TP-Link HS110 meet het verbruik en als er bij de printer niets meer te verwarmen valt, is het verbruik natuurlijk erg laag. Op die manier is “bewaking op afstand” mogelijk.

* Stand: 2024-05-10 / Bilder: Amazon API

Ja-factor: Hoog

Cadeau-idee: Kattenbakvulling/silicaatgel

Huh?

Maak je geen zorgen. Laat me je inlichten.

Zoals hierboven beschreven, absorbeert filament (sommige materialen meer en andere minder) vocht in de lucht. Het is dus niet alleen de kwaliteit die eronder lijdt. Om het materiaal droog te houden, kan kattenbakvulling of silicaatgel worden gebruikt. Het is niet eens nodig om de dure versies te kopen. Het zal je misschien verbazen, maar ook een liefhebber van 3D printen kan zoiets leuk vinden, zolang er niet al 500 kg van het spul ligt opgeslagen 😉

Trixie Fresh`N Easy gritkorrels

* Stand: 2024-05-10 / Bilder: Amazon API

Ja-factor: Laag (Met katten in het huishouden: Combo bonus)

Cadeau-idee: WAGO terminals

“WAGO laat me mijn verstand verliezen, hier boven.”

Ik denk dat DMX al gerapt heeft.

Ook al is dit niet waar en heb ik het destijds verkeerd gehoord, WAGO klemmen zijn altijd een goede investering en ze zijn een van die dingen waar je er eigenlijk nooit genoeg van kunt hebben. De 3D-printer gebruikt deze klemmen om verschillende kabels met elkaar te verbinden. De verbinding kan ook snel worden losgemaakt en opnieuw worden gebruikt. Ik heb hier twee varianten gelinkt die zeer vaak worden gebruikt.

* Stand: 2024-05-10 / Bilder: Amazon API

Ja-factor: Gemiddeld tot hoog (afhankelijk van de voorraad ;))

Cadeau-idee: Krimptang

Over kabels gesproken. Deze kunnen ook op andere manieren worden verbonden. Dit werkt geweldig met een zogenaamde krimptang. Het is dan mogelijk de kabeleinden te krimpen en aldus te zorgen voor een stevige bevestiging van de kabels in de contactdozen.

Ik zal u een set adereindhulzen en een krimptang/universeeltang met connectoren voor dit doel laten zien.

1)

* Stand: 2024-05-10 / Bilder: Amazon API

2)

* Stand: 2024-05-10 / Bilder: Amazon API

Ja-factor: Hoog

Cadeau-idee: Isopropanol

Maak je geen zorgen, dit is niet bedoeld als een of ander raar experiment aan het eind waarvan iemand roept “Ik denk dat we een nieuwe Timmy nodig hebben”.

Isopropanol is een soort wondermiddel voor het reinigen van de meest uiteenlopende oppervlakken en apparatuur. Het verbruik neemt toe met het toenemende gebruik van 3D-printers. Ik gebruik bijvoorbeeld isopropanol om de Pertinax platen schoon te maken die ik gebruik als basis voor 3D printen (zie Pertinax als basis voor 3D printen).

Isopropanol is verkrijgbaar in losse flessen of in sets met meerdere flessen, waardoor de prijs per fles lager is.

* Stand: 2024-05-11 / Bilder: Amazon API

Ja-factor: Gemiddeld

Cadeau-idee: 3D-printpen

Dit cadeau zou niet alleen iets zijn voor iemand die al een 3D printer bezit. Vooral kinderen verheugen zich op beurzen en evenementen wanneer zij met 3D-printstiften dingen in de lucht kunnen “tekenen”. Natuurlijk moeten ze onder toezicht staan, want de punten zijn erg heet. Voor iemand die zelf 3D-printers heeft, is dit zeker nog een leuk cadeau en ook nuttig. We hebben ooit iemand gescand en uitgeprint. We hebben over het hoofd gezien dat er een gat in het dossier zat. De persoon had dan een gat in zijn hoofd toen hij het uitprintte. Vervolgens konden we dit gat gemakkelijk dichten met een 3D-printpen.

Meer 3D pennen vindt u in de blog post: Een 3D-pen kopen – Welke zijn er?

Ja-factor: Hoog

Cadeautip: schraper/spatel of iets dergelijks.

Normaal gesproken behoren schrapers/spatels enz. tot de basisuitrusting bij 3D-printen. Als je een 3D printer kit cadeau geeft, moet je ook zoiets bestellen. Meer gereedschap vindt u onder gereedschap en accessoires voor 3D printen.

* Stand: 2024-05-10 / Bilder: Amazon API

Ja-factor: Laag tot gemiddeld

Dat was mijn lijst met cadeau-ideeën voor de 3D-printing liefhebber. Met de tijd zal ik het uitbreiden en als je iemand kent die een 3D printer heeft, kan je zeker een kleine tot grote glimlach op hun gezicht toveren 🙂

Vergelijkbare berichten