De beste Thingiverse alternatieven 2024

Thingiverse mag dan wel de grootste en bekendste aanbieder van 3D printer templates zijn, maar de topper heeft de laatste jaren steeds sterkere concurrentie gekregen. In deze post zal ik je de 3 beste Thingiverse alternatieven voorstellen en ook ingaan op waarom ik denk dat iedereen ze zou moeten proberen.

Waarom heb je überhaupt Thingiverse alternatieven nodig?

Natuurlijk is dit slechts mijn subjectieve mening, maar ik heb mijn eerste modellen op Thingiverse en YouMagine gedownload, wat betekent dat ik er na bijna 9 jaar iets over kan of zelfs moet zeggen, zodat jullie ook zien dat er niet alleen Thingiverse is.

Thingiverse draagt erfenis lasten met zich mee

Toen de hype rond Thingiverse begon, uploadde iedereen natuurlijk zijn modellen. Het feit dat je bepaalde modellen rechtstreeks via Thingiverse met behulp van de Customizer kon bewerken en ze ook rechtstreeks kon publiceren, betekende dat elke wijziging, hoe klein ook, werkelijk zijn eigen vermelding in de databank kreeg. Wij hebben dus vele “kopieën” van een model en weten niet eens of het oorspronkelijke model in de tussentijd een wijziging heeft ondergaan of niet. Ze zijn allemaal gewoon weergegeven. Als een “kopie” vervolgens populairder wordt maar niet meer wordt bijgewerkt, kan het frustrerend zijn als fouten uit het origineel zijn overgebracht.

De website is verouderd en traag

Toen Thingiverse voor het eerst het licht zag, waren mobiele browsers nog niet zo bekend of zo wijdverbreid als tegenwoordig. In de loop van de tijd is het ontwerp van Thingiverse wel wat veranderd, maar het is nog steeds niet altijd even gemakkelijk om onder meer modellen op mobiele apparaten te downloaden. Hier kan ik de makers ook begrijpen: Het is niet eenvoudig om een website volledig opnieuw op te bouwen. Vooral met de grootte! Maar ik zie nog steeds verspild potentieel, aangezien de laadtijd van 11 seconden met ongeveer 8 seconden wordt ondermijnd door Cults3D, bijvoorbeeld.

Niet langer zo aantrekkelijk voor ontwerpers

Dit punt houdt ook verband met de eerste twee punten: Historisch gezien was Thingiverse nooit bedoeld om ontwerpers in staat te stellen bestanden te verkopen. Vandaag is er de mogelijkheid om een ontwerper een “fooi” te geven, maar ik wil niet weten hoeveel mensen zelfs maar deze knop zien, erop klikken en het geld opsturen.

De alternatieven voor Thingiverse

Mijn 3 alternatieven voor Thingiverse zijn:

  • PrusaPrinters
  • Sekten 3D
  • MyMiniFactory

Ik zal hieronder bespreken waarom deze aanbieders zo aan te bevelen zijn.

PrusaPrinters

Een zeer slimme zet van PRUSA. Ondertussen biedt het bedrijf zijn eigen oplossing of dienst aan voor bijna elk punt van het 3D-printingproces. Vandaag kunt u dus uw dagelijkse 3D-printing leven leiden met uitsluitend PRUSA-producten. Het werkt ook allemaal samen, maar zijn we uiteindelijk niet volledig afhankelijk van één enkel bedrijf?

Hoe dan ook, de filosofieles over PRUSA is voorbij.

PrusaPrinters is netjes, biedt veel modellen en de killer feature speciaal voor PRUSA printer beginners is de mogelijkheid om de .3mf files te downloaden. Deze bevatten het model en de instellingen van het profiel in PRUSA Slicer. Met uw printer kunt u er dus bijna zeker van zijn dat uw 3D-geprinte model er uiteindelijk heel gelijkaardig zal uitzien als de foto van de ontwerper.

Met het groeiende aantal gebruikers, mede door de verkochte 3D printers, is de community hier zeer actief, behulpzaam en blijven er maar heel weinig modellen zonder rating. Nog een slimme zet: als je een model downloadt, krijg je na een tijdje een e-mail met “Hoe vond je het model? Zo laat PRUSA zijn gebruikers de modellen beoordelen, wat op zijn beurt de massa helpt.

Ook de vele wedstrijden voor ontwerpers zijn sterk, wat weer betekent dat steeds meer nieuwe ontwerpers zich bij het portaal aansluiten en hun ideeën inbrengen.

Ik vind het leuk om hier modellen te downloaden. Kijk zeker eens naar het hele ding:

Cults 3D – Leverancier uit Frankrijk

Cults3D is een Thingiverse alternatief uit Frankrijk en biedt een moderne website waarop je relatief snel je weg kunt vinden. Ook is er de mogelijkheid voor ontwerpers om hier hun eigen modellen te verkopen. Wat ik minder leuk vind, is het feit dat recensies over de modellen over het algemeen niet zo gemakkelijk te vinden zijn. Deze zijn echter ook slechts in de weinige gevallen aanwezig.

Het is ook niet zo duidelijk te zien waar ik een beoordeling kan achterlaten. Hier is PrusaPrinters gewoon zeer goed gepositioneerd door actieve “werving”.

Ik download hier in de eerste plaats de “print-in-place” modellen, omdat ontwerpers het aantal portalen waarin ze te vinden zijn meer en meer beperken. Ik betaal dus graag 2-6€ voor een model, omdat ik ervan uit kan gaan dat het op zijn minst door iemand is getest. Volgens Cults gaat 80% van de opbrengst naar de ontwerper zelf, wat ik goed vind. De dagen van volledig gratis downloads zijn toch voorbij.

MyMiniFactory

Een oude metgezel van Thingiverse.

MyMiniFactory is heel vroeg begonnen om ontwerpers de kans te geven geld te verdienen. Ook heel bijzonder is het feit dat de modellen niet zomaar worden geüpload en gepubliceerd. Ik heb deze kwaliteitscontrole nog nooit gezien.

Het geüploade model wordt eerst door software gecontroleerd op 3D-printbaarheid. Daarna wordt het model daadwerkelijk geprint en getest door mensen uit de gemeenschap. Indien deze tests positief zijn, wordt het model op de website geplaatst.

In mijn ogen is het punt zeer interessant, vooral voor beginners. Om frustratie tot een minimum te beperken, kunt u nu hier modellen downloaden en afdrukken en er vrijwel zeker van zijn dat er geen rommel uitkomt, tenzij u en uw printer niet de beste vrienden zijn….

Een ander punt is het “MMF+” abonnement. Hier betaalt u ca. 8-10 US dollar per maand (maandelijkse/jaarlijkse betaling) en profiteert u van diverse extra's zoals

  • Speciale aanbiedingen
  • 10% korting op alle Premium bestanden.
  • Geen reclame op de website.

Conclusie: Thingiverse alternatieven worden sterker en sterker

Terwijl Thingiverse de laatste jaren nauwelijks nieuwe functies heeft gekregen, bouwen de concurrenten hun functies op de websites sterk uit. U hebt zeker gemerkt dat u de reus niet kunt verslaan met “meer modellen”, maar wel met een snellere, duidelijkere website. Interessante functies zoals de ondersteuning van ontwerpers, hetzij bij de aankoop van afzonderlijke modellen of via een abonnementsmodel zoals bij MyMiniFactory.

Misschien wordt Thingiverse wakker geschud door deze “tegenstanders” en slaat het toe? Dat zou wenselijk zijn, omdat Thingiverse na verloop van tijd het grootste portaal zal blijven, maar niet het meest innovatieve.