3D printer vergelijking 2023

threedom 3D Printers Zoekmachine – Alpha Versie (Feedback en wensen welkom 🙂 )

Fabrikant

Drukmethode

max. Afdruksnelheid [mm/s]

Druk temperatuur:

Temperatuur van het verwarmingsbed:

Aantal extruders:

De volgende 3D printers komen overeen met uw zoekopdracht:

Waarom zou ik überhaupt 3D-printers vergelijken?

Tegenwoordig heb je veel geluk als je in de massa beschikbare 3D-printers een apparaat vindt waar je direct blij van wordt. Helaas wordt dit steeds moeilijker en dus is het risico inderdaad aanwezig en relatief groot dat u de verkeerde krijgt. Daarom is een vergelijking volgens mij altijd geschikt.

Threedom doet de voorfiltering voor u.

Hoe werkt threedom's 3D printer vergelijking?

Makkelijk.

Selecteer links de categorieën die voor u belangrijk zijn en u krijgt uw gefilterde lijst. Sorteer het resultaat opnieuw en selecteer dan de printer en bekijk de detailpagina of ga direct naar de 3D printshop die we vertrouwen.

Categorisering van 3D-printers

Om je zoektocht nog makkelijker te maken, heb ik ze voorgesorteerd, zodat je per categorie direct de beste lijst ziet.

Volgens de doelgroep

Elke doelgroep heeft andere criteria die belangrijk zijn voor de keuze van een 3D-printer.

Door ontwerp of proces

Elk 3D-printproces heeft natuurlijk zijn eigen printers, en in elk proces zijn er ook verschillende soorten printers.

Per (speciale) functie

Sommige 3D-printers hebben speciale functies of zijn ontworpen voor een speciaal doel.

Volgens de begroting

Er zijn nu 3D-printers voor elk budget.

Criteria voor de selectie van een geschikte 3D-printer

Hieronder presenteer ik enkele criteria die voor elke gebruiker anders worden gewogen. Een 3D printer voor kinderen moet aan andere eisen voldoen dan een 3D printer kit.

Prijs/prestatie

De prijs wordt steeds belangrijker door de toenemende financiële druk, voor alle producten. Toch mag men in dit verband nooit de kwaliteit of de prestaties uit het oog verliezen. 3D-printen is nog niet waar 2D-printen is met inkjet- of laserprinters. Hoewel je voor weinig geld heel goede inkjetprinters kunt vinden en meteen aan de slag kunt, is 3D-printen toch iets anders. U kunt ervan uitgaan dat als de prijs daalt, er enige afweging zal plaatsvinden. Enerzijds kan dit het geval zijn bij voorzieningen die de bediening vereenvoudigen en de reproduceerbaarheid vergroten, anderzijds kan het ook gaan om kwaliteitsrelevante onderdelen. Als voor mechanische onderdelen plastic in plaats van aluminium wordt gebruikt, kan de prijs van de printer laag zijn, maar je kunt er ook van uitgaan dat vroeg of laat slijtage optreedt dan bij metalen onderdelen.

Hoge afdrukkwaliteit

Het afdrukresultaat zal de lol van het afdrukken wegnemen of u inspireren en u zult blijven verfijnen om betere resultaten te bereiken. Momenteel is de laaghoogte van 0,1 mm of 100 micron de minimale resolutie die elkeFDM-printer (fused deposition modelling) moet bereiken. Maar laat u alstublieft niet verleiden door beloften van zeer hoge resoluties. Hoewel ze realistisch kunnen zijn met processen zoals SLA en DLP, wordt het fysieke einde op een gegeven moment bereikt, vooral met FDM en in de hobbysector.

Natuurlijk kan de resolutie ook worden verhoogd met upgrades zoals airbrushmondstukken, maar we hebben het hier niet over “wat als”-scenario's. Anders zou u alle scenario's voor elke printer moeten overwegen. Zou dat waarde toevoegen? Ik denk het niet. Voel je vrij om je upgrades in te sturen, want ik hou van wat onze gemeenschap creëert.

Reproduceerbaarheid van de afdrukresultaten

Een punt dat soms wordt verwaarloosd: De reproduceerbaarheid van de afdrukresultaten. Ook de stabiliteit van het apparaat speelt een rol. Het heeft geen zin als de printer geweldig afdrukt, maar telkens 20 minuten kalibratie nodig heeft om goede resultaten te krijgen. Dit was vroeger de “quasi-standaard”, vooral voor 3D-printers onder de 500€.

Maar de tijden zijn veranderd. Tegenwoordig moet je op je machine kunnen vertrouwen. Dit punt kan de pret van het geheel bederven. Daarom is dit voor mij persoonlijk een heel belangrijk punt.

Als gezinsman met een voltijdse baan en grote projecten zoals threedom, kan ik het me niet meer veroorloven om 20 minuten met het apparaat te prutsen.

“Ik wil gewoon beginnen met drukken” – is mijn motto. Wanneer een 3D printer een verhuizing ondergaat. 3 maanden en dan hoef ik alleen het verwarmingsbed te reinigen om het printen te starten en het print direct als voorheen, ja, dan ben ik heel erg blij.

Gebruiksgemak

Intussen is dit punt in de 3D-printsector eindelijk aangebroken. Menu's die intuïtief te begrijpen en gemakkelijk te gebruiken zijn, dat is wat de overstap naar de massamarkt alleen maar zal vereenvoudigen.

Ik bedoel niet alleen hoge-resolutieschermen, want er zijn tegenwoordig ook websites die er goed uitzien maar niet gemakkelijk te gebruiken zijn. Het is hetzelfde met 3D-printers. Sommige hebben interfaces die er prachtig uitzien, maar verder traag zijn of gewoon een menustructuur hebben die niemand begrijpt.

Inherent hoge printbedadhesie

De eerste laag is de belangrijkste bij 3D printen.

Als dit niet goed hecht, zal de afdruk waarschijnlijk op niets uitlopen. Veel van de tegenwoordig beschikbare 3D-printers bieden nu gecoate printoppervlakken, bijvoorbeeld met een PEI-coating. Andere hebben direct andere materialen dan glas als printbed, waardoor de kans groter is dat het printobject tijdens een printproces ook blijft plakken.

Snelle en eenvoudige kalibratie

Of je nu beginner of professional bent, zonder een snelle en eenvoudige kalibratie wordt de pret op een gegeven moment bedorven. Mijn oude CTC uit 2015 was van populierenhout en het duurde altijd een eeuwigheid om het ding goed te kalibreren. Nu staat de printer volledig gedemonteerd in een Samla doos in de kelder. Het was op den duur gewoon niet leuk meer.

Om te voorkomen dat u op deze manier in een printer moet gaan snijden, moet u vóór de aankoop goed nadenken of het voor u niet de moeite waard is om bijvoorbeeld af te zien van een mooi uiterlijk van de printer zelf, maar in plaats daarvan een gemakkelijk af te stellen apparaat te hebben.

Persoonlijk let ik steeds meer op dit criterium.

Verwarmingsbed beschikbaar (FDM)

Moeilijk voor te stellen, maar ze bestaan nog: 3D-printers zonder verwarmingsbed. Veel van de criteria kunnen afhangen van persoonlijke voorkeur, maar ik zou de aanwezigheid van een verwarmingsbed als een must-have bestempelen.

Waarom?

Heel eenvoudig. Zonder verwarmd bed kun je eigenlijk alleen PLA printen bij FDM printen, omdat een verwarmd bed daarvoor niet nodig is met een goed print substraat. Met een 3D printer zonder verwarmingsbed beperk je jezelf ernstig in termen van materiaaldiversiteit.

Reserveonderdelen beschikbaar

Ja.

Met een open-source 3D-printer is dat meestal geen probleem, maar er zijn ook fabrikanten die graag hun eigen soep koken en eigen hardware gebruiken. Als er geen reserveonderdelen meer zijn omdat de fabrikant in Azië is gevestigd, waar de beschikbaarheid van reserveonderdelen wellicht niet verplicht is, zult u een zeer goede maker moeten zijn om problemen zelf op te lossen.

Zacht criterium: Printer-specifieke fanbase

Dat zou niet al te veel moeten uitmaken tenzij….

…je bent een beginner en hebt tijd nodig om aan het onderwerp te wennen.

Wat doe je als je een specifieke vraag hebt over een specifieke printer waar zelfs threedom misschien niets van weet?

Precies!