De beste grote hars 3D printers 2024

Hars 3D printers waren lange tijd voorbehouden aan de industrie. De technologie is echter sterk geëvolueerd en deze printers vereisen niet meer noodzakelijk een investering van een klein fortuin. We gingen op zoek naar de beste grote hars 3D printers en vonden wat we zochten. Ontdek hieronder welke modellen u zeker moet bekijken en wat u moet weten over de printers met grote afdruk.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Hars 3D printers zijn vooral populair vanwege hun gedetailleerde afdrukken
 • Tijdens het drukproces wordt hars uitgehard door een lichtbron in een harsprinter.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen SLA-printers, DLP-printers en LCD-printers, die werken met een UV-laser of een DLP-projector.
 • Bij het kiezen van de juiste 3D-hars printer moet u naast het gebruikte printproces ook letten op verschillende criteria.
 • Wij tonen u in onze gids de beste tips voor het kopen van een printer voor grote afdrukken en de huidige beste modellen.

De beste hars/hars 3D printers met grote bouwruimte

In onze lijst hebben we de beste grote 3D printers met hars overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Alle belangrijke feiten staan in de tabel.

PlaatsNaamFabrikantInstallatieruimteResolutie (micrometer)Speciale kenmerkenPrijs bij benaderingNaar de winkel*
1Form 3L Basic GroothandelspakketFormLabs200 x 335 x 300/Gelijktijdige componentenproductie met twee lasers, modern LFS-proces, eenvoudige en snelle materiaalwissel, printen op afstand voor printen vanaf elke locatie.14.300 € Klik op
2Sonic Mega 8KPhrozen330 x 185 x 40010-200In de fabriek genivelleerde bouwplaat, korte uithardingstijd voor lagen, LCD 8K resolutie.2.399 € Klik op
3Photon M3 MaxAnycubic298 x 164 x 300/Grote installatieruimte en grote harstank, luchtreiniging, hoge druknauwkeurigheid999 € Klik op
4Saturn 2Elegoo219 x 123 25010-150Matrix lichtbron, geïntegreerde luchtreiniger, 8K monochroom LCD-scherm599 € Klik op
5JupiterElegoo278 x 156 x 300/Luchtreiniger met actieve kool, harsaanvoer is automatisch, stevig volledig metalen ontwerp, 6K LCD display.1.299 € Klik op
6Photon M3 PremiumAnycubic219 x 123 x 250/8K-resolutie, verbeterd lichtbronsysteem, 10-inch LCD-scherm, luchtzuivering, grote harstank699 € Klik op
7Sonic Mighty 8KPhrozen218 x 123 x 235/Camera met geïntegreerde time-lapse functie, dubbele lineaire rails, 10-inch mono LCD-scherm789 € Klik op

De Beste Grote Hars 3D Printer: Form 3L Basic Groothandelspakket

FormLabs biedt een optimale high-end oplossing met zijn Form 3L Basic Wholesale Package. Zoals de naam al zegt, zit dit pakket vol met spannende dingen. Kopers kunnen optioneel het Pro Service Plan gebruiken om bijvoorbeeld een individuele training met een trainer te volgen. De printer zelf biedt enorme precisie en detail door een modern LFS-proces als verdere ontwikkeling van het SLA-proces. Bovendien drukt u met twee lasers tegelijk, wat de afdruksnelheid enorm verhoogt. Bovendien kunt u afdruktaken overal vandaan starten dankzij afdrukken op afstand en vertrouwen op snelle materiaalwisselingen.

Algemene informatie:

 • Naam: Form 3L Basic Groothandelspakket
 • Fabrikant: FormLabs
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 200 x 335 x 300
 • Maximale afdrukresolutie (micron): /
 • Speciale kenmerken: Onderdelenproductie gelijktijdig door twee lasers, modern LFS-proces, eenvoudige en snelle materiaalwissel, printen op afstand voor printen vanaf elke locatie.
 • Voordelen: Hoge afdruksnelheid, non-stop printen dankzij continue printcontrole, Pro Service Plan optioneel.
 • Nadelen: Alleen geschikt voor professionals, hoge prijs

De beste grote hars 3D printer voor thuis en budgetbewust: Anycubic Photon M3 Max

Anycubic biedt met zijn Photon M3 Max een laaggeprijsde versie voor alle liefhebbers van harsprinters. Het apparaat is geprijsd onder de € 1.000 en is daarom ideaal voor iedereen die geld wil besparen. De prestaties vallen hier niet weg, en Anycubic heeft enkele aanpassingen gedaan ten opzichte van zijn voorganger. De omvang van de harstank is met ongeveer 60% vergroot en voldoet daarmee optimaal aan de behoeften van grote afdrukken. Bovendien heeft de printer een grote installatieruimte en een geïntegreerde luchtzuivering. Het is veilig om thuis te gebruiken. Ook de lichtbron is aangepast ten opzichte van zijn voorganger, en er is een nieuwe FEP-film gebruikt. Het resultaat is een hoge druknauwkeurigheid, die altijd voldoende moet zijn voor de behoeften binnen de eigen vier muren.

Algemene informatie:

 • Naam: Photon M3 Max
 • Fabrikant: Anycubic
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 298 x 164 x 300
 • Maximale afdrukresolutie (micron): /
 • Speciale kenmerken: Grote installatieruimte en grote harstank, luchtreiniging, hoge druknauwkeurigheid
 • Voordelen: Verbeterde lichtbron, grote tank dekt harsvraag, verbeterde FEP-film vergeleken met voorganger.
 • Nadelen: Schoonmaken niet altijd onproblematisch, WLAN en cloud-verbinding nog niet beschikbaar

Beste grootbeeldprinter voor semi-professionals: Phrozen Sonic Mega 8K

De Phrozen Sonic Mega 8K printer belooft vrijwel vlekkeloze prestaties. Dit stelt in twee opzichten nieuwe normen en kan tegelijkertijd overtuigen met een hoge afdruksnelheid en een hoge precisie van 43 micros. De uithardingstijd per laag is slechts ongeveer één tot twee seconden. U kunt zich ook verheugen op een LCD-scherm met hoge resolutie dat volgens de fabrikant bijzonder duurzaam is. De stabiele constructie van de printer is beslist duurzaam. Dit biedt een stevige houvast, zelfs voor grote en zware modellen. Tegelijkertijd wordt de bouwplaat in de fabriek al geëgaliseerd. U hoeft de printer niet zelf te kalibreren, dus u kunt meteen beginnen met afdrukken. Een duidelijk pluspunt voor zowel nieuwkomers als gevorderde printfans.

Algemene informatie:

 • Naam: Sonic Mega 8K
 • Fabrikant: Phrozen(L x B x H in mm): 330 x 185 x 400
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 200
 • Speciale kenmerken: Fabrieksmatig genivelleerde bouwplaat, korte uithardingstijd voor lagen, LCD 8K resolutie.
 • Voordelen: Hoge precisie (43 micros), 15-inch LCD-scherm, grote voetafdruk, hoge stabiliteit, zelfs bij zware en grote modellen.
 • Nadelen: Verwijdering van de afdrukken deels omslachtig, vrij hoge prijs

Criteria voor de keuze van grote harsprinters

Bij het kiezen van een goede harsprinter moet u rekening houden met verschillende beslissingscriteria. Uiteraard speelt het afdrukvolume een grote rol, evenals de resolutie. U moet echter ook letten op de stabiliteit en de gebruikte drukmethode. In het volgende laten we zien welke criteria moeten worden gecontroleerd voordat de apparaten worden gekocht.

Afdrukvolume

Als u een grote hars 3D printer zoekt, doet u dat natuurlijk met het bouwvolume van de printer in gedachten. Hoe hoog dit moet zijn hangt af van uw individuele wensen en geplande projecten. In de regel kunt u met een bouwvolume van bijvoorbeeld 300 x 150 x 300 mm gemakkelijk iets grotere decoratieve stukken maken. Als u nog twijfelt, moet u altijd kiezen voor een printer met een iets groter volume. Zelfs als u klein begint, bent u klaar voor de volgende stappen en hoeft u niet snel weer te investeren.

Resolutie

Een andere belangrijke factor is de resolutie. Dit heeft betrekking op de resolutie van het LCD-scherm in de DLP-printers en de nauwkeurigheid van de laser in de SLA-apparaten. In het algemeen raden wij u aan RGB LCD's opzij te schuiven. De technologie is nu verouderd, dus kijk uit naar een hars 3D printer met een monochroom LCD scherm. Het is interessant om te weten: Hoe minder pixels het beeldscherm heeft, hoe minder details uw printer kan produceren. U kunt dus het beste op zoek gaan naar een 4K-printer of hoger. Afhankelijk van uw budget kunt u natuurlijk ook voor een 8K-toestel gaan en eventueel de fijnste resolutie gebruiken.

Stabiliteit en betrouwbaarheid van de printer

U moet er altijd rekening mee houden dat grote voorwerpen ook grote krachten op uw printer uitoefenen. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat de structuur zo stabiel mogelijk is. Alleen zo kunnen de onderdelen in alle rust hun werk doen en kunt u afdrukken van hoge kwaliteit. Vooral apparaten met een metalen structuur zijn aan te bevelen, omdat die meestal ook na talrijke drukprocessen nog betrouwbaar hun werk doen.

Gebruikte drukmethode

Er zijn verschillen tussen de afzonderlijke drukprocessen van de harsdrukkers. Als het een SLA-printer is, wordt de hars of hars uitgehard met behulp van een UV-laser. Een DLP-printer daarentegen maakt gebruik van een zogenaamde DLP-projector. Dit projecteert de desbetreffende laag die moet worden afgedrukt op een pixelscherm. Het LCD-proces is vergelijkbaar. Hier wordt echter een reeks UV-LED's gebruikt om een laag over een gemaskeerd LCD-scherm bloot te leggen.

Inmiddels zijn er ook wat meer geavanceerde drukprocessen, zoals het LFS-proces van FormLabs. Dit staat ook bekend als stereolithografie met lage kracht en is, als een verdere ontwikkeling van het SLA-proces, bedoeld om de trekkrachten tijdens het printen aanzienlijk te verminderen. FormLabs belooft ook dat het dankzij een nieuwe lichtunit mogelijk zal zijn om consistent nauwkeurige onderdelen te produceren.

Afdruksnelheid

Er zijn ook verschillen in de afdruksnelheid van de afzonderlijke apparaten. Ook hier moet u letten op uw persoonlijke behoeften. Als de printer dagelijks voor badges wordt gebruikt, is een hogere snelheid natuurlijk iets belangrijker dan voor weinig voorkomende afdrukken. Als vuistregel moet een grote hars 3D-printer minstens 60 mm per uur kunnen produceren. Voor beginners is deze snelheid meestal prima geschikt. Sommige toestellen, zoals de Sonic Mega 8K van Phrozen, bieden echter ook een iets hogere snelheid. In dit geval tot 70 mm per uur. Het is echter belangrijk op te merken dat de genoemde snelheden in veel gevallen slechts in zeldzame gevallen worden gehaald en dan vaak ten koste van de precisie.

Prijs/prestatie

Natuurlijk is iemands budget een factor die niet mag worden genegeerd bij het kiezen van de beste hars 3D printer. In het algemeen moet u streven naar de beste waarde voor uw budget. In de regel zijn op de markt al goedkope oplossingen van minder dan 1.000 euro te vinden voor hobbygebruikers. Als u een meer professionele aanpak wenst, moet u rekenen met een budget van 1.000€ of meer. Zoals bekend zijn er nauwelijks bovengrenzen. Wie een absoluut high-end toestel wil met veel functies en een groot bouwvolume, kan 10.000€ of meer investeren.

Afdrukkwaliteit

Nog maar enkele jaren geleden moesten 3D-fans bij het printen met harsprinters altijd kiezen tussen een groot object of een bijzonder nauwkeurig printproces. Dankzij de voortschrijdende technologie is daar nu verandering in gekomen. Zoek naar printers met een resolutie van ongeveer 50 micron. Als de printer daaronder zit, is dit nog beter en gaat dit gepaard met een nog hogere kwaliteit.

Gebruiksgemak

Vooral nieuwkomers op het gebied van 3D-printen zouden moeten kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van een printer. Dit punt wordt gemakkelijk vergeten, maar is van enorm belang. Hier kan een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende subpunten. Het is een groot voordeel als bijvoorbeeld de drukplaat van het apparaat al in de fabriek is genivelleerd. Zo hoeft u niet zelf te kalibreren en vermindert u zowel het handwerk als de kans op fouten. U moet er ook voor zorgen dat het drukwerk gemakkelijk te plaatsen en ook gemakkelijk weer te verwijderen is. Om u optimaal te ondersteunen bij het afdrukken, moet uw printer ook een intuïtieve menunavigatie bieden. Het ultieme is wanneer het printmenu ook in het Duits wordt aangeboden. In de meeste gevallen zult u het echter met Engels moeten doen.

Voor wie zijn grote harsprinters de moeite waard?

Grote harsprinters hebben hun voordeel ten opzichte van FDM-printers vooral in het feit dat, ondanks grote objecten, de kwaliteit en precisie van de prints niet hoeven te worden opgeofferd. Dit maakt het gemakkelijk om objecten op menselijke maat te printen en zo bijvoorbeeld helmen te produceren in de eigen huiskamer. Deze printers zijn ook ideaal voor het bouwen van cosplay-kostuums of soortgelijke onderdelen en decoratieve objecten.

Dit maakt het gebruik van de grote harsprinters natuurlijk ook interessant voor bedrijven. Deze kunnen bijvoorbeeld de productie van prototypes binnen hun eigen groep of locatie uitvoeren en zo volledige controle over het proces behouden.

Alternatieven voor grootformaatprinters

Het eerste alternatief voor de grote harsprinters zijn natuurlijk de zogenaamde FDM-printers. Dit verwijst naar printers die gebruik maken van fuselafzetting als fabricageproces. In dit proces wordt de desbetreffende kunststof gesmolten in een extruder en via een Hotend en een spuitmond op een printbed aangebracht. De grote FDM printers zijn bijzonder geschikt voor iedereen die bijzonder grote structuren wil produceren. Dit is mogelijk met de FDM printers. Deze kunnen echter meestal niet het detailniveau bieden dat mogelijk is met een DLP- of SLA-printer.

Conclusie: Groot en nauwkeurig

De grote hars 3D printers zijn een goed voorbeeld van hoe snel 3D printen zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. De technologie zelf was enige tijd geleden enorm kostbaar, maar is nu ook betaalbaar voor particulieren en hobbydrukkers. Bovendien is de kwaliteit van de printers aanzienlijk toegenomen. Met een grote harsprinter kunt u grote voorwerpen zoals cosplaykostuums of helmen afdrukken en vertrouwen op een hoge kwaliteit. De markt biedt nu een oplossing voor elk budget, dus u moet snel de beste grote hars 3D printer voor u kunnen vinden.

Veelgestelde vragen: Grote hars 3D Printers

Met FDM-printers kunnen soms nog grotere afdrukken worden gemaakt dan met DLP- en SLA-printers. Deze zijn echter niet voldoende als men naast de omvang ook bijzondere aandacht voor details wil behouden. Dat kan alleen met een harsprinter.

De resindrucker met de grootste inbouwruimte is momenteel de Sonic Mega 8K van Phrozen. Het bouwvolume bedraagt hier 330 x 185 x 400 en maakt dus bovengemiddeld grote afdrukken mogelijk.

Harsprinters bieden niet altijd dezelfde kwaliteit en snelheid bij het maken van afdrukken. Er zijn ook verschillen in het gebruikte drukproces en natuurlijk in de prijs. Het is de moeite waard de modellen zorgvuldig te vergelijken op de verschillende factoren alvorens tot aankoop over te gaan.

De verschillen tussen een 4K en 8K resist printer worden voornamelijk bepaald door het maskerende LCD scherm. De grootte is bepalend voor de resolutie, waarbij normen als 4K en 8K zeker als indicatoren voor een overeenkomstig hoge mogelijke resolutie kunnen worden genomen.