De beste FDM 3D printers

Fused deposition modelling is een van de bekendste constructiemethoden in 3D printen. FDM 3D-printers worden hiervoor zowel in de particuliere sector als in bedrijven gebruikt. Het mooie is dat de prijsklasse hier zeer veelzijdig is, er hoeft niet per se een fortuin te worden uitgegeven. Voor de beste prijs-prestatieverhouding is het echter de moeite waard de afzonderlijke toestellen te vergelijken. Dit is precies wat we hieronder hebben gedaan en de huidige beste FDM 3D printers 2022 op een rijtje hebben gezet.

De belangrijkste feiten in het kort

 • FDM staat voor Fused Deposition Modelling en verwijst naar een bekende constructiemethode in 3D printen.
 • Het verwarmde en vloeibare filament wordt laag voor laag door spuitmonden aangebracht om het desbetreffende model te creëren.
 • Bij de aankoop van een FDM 3D printer moet u letten op verschillende criteria zoals het verwarmingsbed, de printkwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid of de beschikbaarheid van reserveonderdelen.
 • De FDM printers zijn zowel geschikt voor particulieren als voor scholen en bedrijven.

De beste 3D-printers voor gesmolten afzettingsmodellering

De markt voor FDM 3D printers kan op het eerste gezicht enorm verwarrend lijken. Het goede nieuws is dat deze sombere blik bij nader inzien meestal opklaart. Om u de moeite van het doen van al uw eigen onderzoek te besparen, hebben we hieronder de beste 3D printers met FDM voor u op een rijtje gezet:

PlaatsNaamFabrikantInstallatieruimteResolutie (micrometer)Speciale kenmerkenPrijs bij benaderingNaar de winkel*
1i3 MK3S+ PrinterPrusa Research250 x 210 x 210 mm35Compatibel met vele materialen, verwijderbare drukplaten, automatische herstart bij stroomuitval, ook verkrijgbaar als kit (goedkoper)1.159 € Klik op
2S5Ultimaker330 x 240 x 300 mm60Grote installatieruimte, geschikt voor metalen afdrukken, grote keuze aan compatibele materialen6.305 € Klik op
3X-MaxQidi Tech300 x 250 x 300 mm50Grote montageruimte, nauwkeurige afdrukken, dubbele filamenthouder979 € Klik op
4CR-10 Smart ProCreality300 x 300 x 400 mm40AI HD-camera, dubbele nivellering, grote installatieruimte749 € Klik op
5Mini+Prusa Research180 x 180 x 180 mm50Veel ondersteunde materialen, automatische nivellering van het bed, LCD-kleurenscherm.490 € Klik op
6Sidewinder X2Artillery300 x 300 x 400 mm35Grote installatieruimte, automatische bednivellering, titaniumextruder, verwarmingsbedbescherming425 € Klik op
7Ender 3 S1 ProCreality220 x 220 x 27040Verwarmingsbed verwarmbaar tot 110°C, gebruiksvriendelijke bediening, meertalig gebruik, mondstuktemperatuur tot 300°C529 € Klik op
8X5SA ProTronxy330 x 330 x 40040Grote inbouwruimte, verwarmd printbed, filamentsensor, automatische herstart na stroomuitval500 € Klik op
9Ender 2 ProCreality165 x 165 x 18010Laag gewicht (4,65kg), 90% voorgemonteerd, optimaal voor beginners, hervatting van printen bij stroomuitval149 € Klik op

De beste FDM 3D printer: Prusa i3 MK3S+ printer

Voor absoluut hoogwaardige printresultaten kunnen we de Prusa i3 MK3S+ aanbevelen als de beste FDM 3D printer. Kleine spoiler: Knutselaars kunnen hier wat geld besparen, want dit apparaat is ook verkrijgbaar als iets goedkopere kit. Dit is echter vooral een aanrader voor ervaren prentliefhebbers en minder voor nieuwkomers. Gaat u voor het complete apparaat, dan kunt u zich verheugen op een printer die zelfs voor beginners gemakkelijk te bedienen is. Bovendien biedt dit een voldoende grote installatieruimte en is het compatibel met een groot aantal materialen. Ook aantrekkelijk is de automatische hervatting van het printen na een stroomstoring.

Algemene informatie:

 • Naam: i3 MK3S+
 • Fabrikant: Prusa
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 250 x 250 x 210
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 35
 • Bijzondere kenmerken: veel ondersteunde materialen, hervatting bij stroomuitval, gemakkelijk te verwijderen drukplaten
 • Voordelen: lage prijs, beginnersvriendelijke bediening, flexibel gebruik, grote gemeenschap
 • Nadelen: De betrouwbaarheid kan worden verbeterd voor langere afdrukken

De beste professionele FDM 3D-printer: Ultimaker S5

Wie een echte professionele machine zoekt, vindt die met de Ultimaker S5. De gerenommeerde fabrikant heeft grote nadruk gelegd op de compatibiliteit met verschillende materialen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een metalen 3D-print te maken. Wie wil, kan ook profiteren van een optioneel servicepakket. Met een inbouwruimte van 330 x 240 x 300 mm is de Ultimaker S5 ook een van de grotere apparaten voor thuisgebruik.

Algemene informatie:

 • Naam: S5
 • Fabrikant: Ultimaker
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 330 x 240 x 300mm
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 60 micron
 • Speciale kenmerken: Compatibel met honderden materialen, grote inbouwruimte, metaal 3D printen mogelijk
 • Voordelen: Grote verscheidenheid aan materialen, servicepakket optioneel te boeken, gemiddelde prijs
 • Nadelen: De afdruksnelheid zou hoger kunnen zijn

De beste betaalbare FDM 3D printer: Creality Ender 2 Pro

Als je een budget hebt, kunnen we de Creality Ender 2 Pro aanbevelen als de beste betaalbare FDM 3D printer. Dit komt bij u thuis al voor 90% geassembleerd en kan volledig gebruiksklaar worden gemaakt door een paar schroeven aan te draaien. Deze printer is echter ook zeer geschikt voor beginners door zijn gebruiksgemak en lage gewicht. Bovendien hervat de Ender 2 Pro het printen automatisch als het wordt onderbroken door een stroomstoring.

Algemene informatie:

 • Naam: Ender 2 Pro
 • Fabrikant: Creality 3D
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 165 x 165 x 180
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 10
 • Speciale kenmerken: laag gewicht, optimaal voor beginners, hervatting van het afdrukken bij stroomuitval
 • Voordelen: snelle montage, als 90% voorgemonteerd, eenvoudige bediening,
 • Nadelen: geen gloeidraad sensor, lage verwarmingsbed temperatuur

Criteria voor het kiezen van de beste FDM 3D printer voor u

Als liefhebber van 3D printen heeft u nu een ruime keuze aan FDM printers op de markt. Maar niet elk apparaat is even krachtig en geschikt voor uw behoeften. Voordat u voor een van de FDM 3D printers kiest, moet u dus verschillende criteria vergelijken. Wij hebben ze hieronder opgesomd en laten zien wat in elk geval belangrijk is.

Prijs/prestatie

De belangrijkste criteria bij het kiezen van een FDM printer zijn natuurlijk de prijs en de prestaties. Hier is het belangrijk de best mogelijke prestaties op de markt te vinden voor uw eigen budget. Een zeker evenwicht is dus noodzakelijk. Anders is er altijd wel een printer die kan overtuigen met iets meer functionaliteit, maar daar ook een hogere prijs voor vraagt. Zorg er dus voor dat uw budget alle functies dekt die voor u belangrijk zijn.

Afdrukkwaliteit

Ook de afdrukkwaliteit is een doorslaggevend criterium. Het is duidelijk dat elke gebruiker wil vertrouwen op hoge kwaliteit, maar dit verschilt aanzienlijk tussen FDM 3D printers. In sommige gevallen kunnen extra spuitmonden worden aangeschaft, die dan kunnen worden gebruikt voor bijzonder nauwkeurige afdrukken.

Materiële diversiteit

Afhankelijk van de afdruk en het geplande project kunnen verschillende materialen worden gebruikt. De meeste FDM printers werken met een filamentdiameter van 1,75 mm, alleen sommige professionele apparaten bieden een diameter tot 2,85 mm. Dit is echter niet nodig voor thuisgebruik. Daarnaast is er een aanzienlijk grotere selectie van bijpassende filamenten voor apparaten met een diameter van 1,75 mm.

Snelle en eenvoudige kalibratie

Wij raden vooral beginners aan te kiezen voor een apparaat met automatische nivellering van het bed. Dit verwijst naar de automatische kalibratie van het printbed. Hierdoor zijn geen handmatige kalibraties nodig. In plaats daarvan gebeurt dit automatisch voor elke afdruk. Je zou hier een paar euro meer moeten investeren. Als u als beginner afziet van automatisch nivelleren van het bed, zullen uw afdrukken niet de gewenste kwaliteit hebben en zult u waarschijnlijk snel het plezier in het afdrukken verliezen. Handmatige kalibraties worden meer aanbevolen voor ervaren afdrukliefhebbers.

Gebruiksgemak

Vooral als beginner in 3D printen moet u er ook voor zorgen dat uw printer gemakkelijk te gebruiken is. Dit heeft betrekking op verschillende aspecten tegelijk. Enerzijds moet het materiaal gemakkelijk in te brengen zijn en anderzijds moet de afdruk gemakkelijk te verwijderen zijn. Bovendien moet de printer een intuïtieve menunavigatie bieden waarmee u snel door de betreffende software kunt navigeren. Een duidelijk pluspunt is hier ook de Duitse taal als beschikbare optie. Zoals reeds vermeld, valt ook het kalibreren hieronder. In het algemeen moet u ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk “handwerk” nodig is.

Betrouwbaarheid van de printer

De betrouwbaarheid van de printer speelt een doorslaggevende rol bij de keuze van een apparaat. Geen enkele printfan wil voortdurend onderdelen moeten halen of dingen repareren aan zijn printer. Maar als je aan de verkeerde kant spaart, is dat precies wat er met je kan gebeuren. Let op de duurzaamheid en stabiliteit van het apparaat en dat het ook na vele uren gebruik betrouwbaar zijn werk blijft doen.

Verwarmingsbed beschikbaar

In ieder geval moet uw FDM 3D printer een verwarmingsbed hebben. En dat niet alleen. Dit moet ook op hoge temperaturen kunnen worden gebracht, indien mogelijk. Een waarde van 100°C kan worden omschreven als een absolute must. Als uw printer deze temperatuur niet bereikt, zal het filament zich niet goed vormen en geen hoogwaardige afdruk produceren.

Reserveonderdelen beschikbaar

Voordat u koopt, moet u nagaan hoe snel en gemakkelijk reserveonderdelen voor uw apparaat verkrijgbaar zijn. Afzonderlijke onderdelen kunnen van tijd tot tijd breken en moeten dan worden aangevuld of vervangen. Als dit niet beschikbaar is, moet u misschien weken wachten op een onderdeel en kunt u de printer zo lang niet gebruiken. Daarom is het meestal beter om voor gerenommeerde merken te gaan.

In dit verband kunnen wij u ook aanraden een kijkje te nemen in de desbetreffende gemeenschap van de printer. De regel hier is: hoe groter de gemeenschap, hoe beter. Op forums kun je immers vragen laten beantwoorden door andere printfans of interessante dingen leren. In veel gevallen vervangt de community de klantenondersteuning van een fabrikant of detailhandelaar, die soms moeilijk te bereiken is.

Voor wie zijn 3D-printers de moeite waard?

FDM printers zijn veelzijdig en dus de moeite waard voor mensen uit verschillende vakgebieden. Natuurlijk komen alle liefhebbers van hobbyprenten en hobbyisten hier aan hun trekken. Deze laatsten kunnen de eenheden gedeeltelijk zelf samenstellen of in de loop der tijd diverse upgrades toevoegen. Naast de klassieke 3D-printers wenden ook veel modelbouwers zich tot 3D-printers om kleine modellen zoals bomen en dergelijke te produceren.

3D-printers zijn ook de moeite waard voor gebruik in scholen en STEM-vakken of andere onderwijsinstellingen zoals beroepsscholen en universiteiten. Bedrijven kunnen deze apparaten ook gebruiken als bijvoorbeeld regelmatig prototypes of kleinere productmodellen of reserveonderdelen moeten worden geproduceerd. Wie een eigen printdienst wil opzetten, heeft natuurlijk ook 3D-printers nodig.

Voordelen van FDM 3D printers

FDM 3D-printers brengen een aantal voordelen met zich mee. Wij hebben deze hieronder voor u opgesomd:

 • Kosteneffectieve bouwmethode
 • Creëren van resistente componenten
 • Veelkleurige modellen bedrukbaar (met twee spuitmonden)
 • Afdrukken van modellen met overhang mogelijk

Kosteneffectieve procedure

Een van de grote voordelen van FDM 3D printers is het relatief goedkope productieproces. En dat in meerdere opzichten. Er zijn andere methoden, maar daar moet je meer voor betalen. Bij FDM printen zijn zowel de printers als de materialen zelf relatief goedkoop.

Creëren van resistente componenten

Met FDM 3D printers hoeft u zich meestal geen zorgen te maken over de stabiliteit van uw eigen modellen. Deze verbruiken zeer weinig materiaal en kunnen er resistente onderdelen mee maken.

Veelkleurige modellen bedrukbaar

Veel FDM printers kunnen slechts met één kleur worden bedrukt. Er zijn echter uitzonderingen. Met name bij het afdrukken van meerkleurenmodellen moet u ervoor zorgen dat uw printer is uitgerust met twee spuitmonden. Hiermee kunt u met twee verschillende kleuren afdrukken en wat creatiever te werk gaan.

Afdrukken van modellen met overhang mogelijk

Als u een machine met twee spuitmonden gebruikt, kunt u ook modellen met overhang afdrukken. Als je alleen een nozzle gebruikt, is dit niet mogelijk met de FDM 3D printers. In het algemeen is dit natuurlijk een voordeel, ook al geldt het niet voor alle FDM machines.

Nadelen van FDM 3D printers

In directe vergelijking met andere 3D-printers zijn hier en daar echter enkele nadelen aan te wijzen. Wij hebben hier drie belangrijke punten van kritiek opgesomd:

 • Productieproces relatief traag
 • Herbewerking en ondersteunende structuren vaak noodzakelijk
 • De productienauwkeurigheid zou hoger kunnen zijn

Productieproces relatief traag

Een van de opvallende nadelen van FDM printers is het relatief trage fabricageproces. Met andere methoden kom je er iets sneller, hoewel dit misschien niet de belangrijkste factor is, althans bij particulier gebruik. Natuurlijk is snelle productie belangrijker in de industrie of op zakelijk niveau. Als u een printer met twee spuitmonden kiest, kunt u de snelheid iets verhogen.

Vereiste herbewerking en ondersteunende structuren

Een ander nadeel van FDM 3D printers is het feit dat herbewerking en ondersteuningsconstructie eigenlijk altijd nodig zijn. Bovendien kunt u alleen oppervlakken met groeven afdrukken en bent u hier enigszins beperkt in de keuze.

De productienauwkeurigheid zou hoger kunnen zijn

De fabricagenauwkeurigheid van FDM-printers is soms wat lager dan die van printers die andere processen gebruiken. Deze printers zijn dus niet geschikt voor de productie van onderdelen met hoge precisie, zoals prothesen. Ook hier geldt dit punt van kritiek echter niet voor alle toepassingsgebieden.

Alternatieven voor FDM 3D Printers

Zoals zo vaak het geval is, is het de moeite waard om verder te kijken dan het beroemde uiteinde van de neus. Er zijn enkele interessante alternatieven voor FDM printers op de markt. Bijvoorbeeld 3D-printers van hars, waarvan de prijzen de laatste jaren aanzienlijk zijn gedaald. De resolutie is hier meestal hoger dan bij een FDM-printer, omdat er geen kunststof wordt verhit, maar een onderdeel van kunsthars wordt uitgehard met behulp van een lichtbron.

Een ander alternatief voor de FDM 3D printers kunnen de SLS printers zijn als uw budget groot genoeg is. Apparaten zoals de Sinterit Lisa SLS 3D-printer maken indruk met een enorm hoogwaardige oppervlakteafwerking en zijn ook bijzonder geschikt voor het printen van complexe modellen geheel zonder ondersteunende structuren. Bij de productie wordt een uitgangsmateriaal in poedervorm samengesmolten door middel van een laserstraal. Het gewenste model wordt stuk voor stuk gevormd door de laser.

Conclusie: Optimaal voor de start

Als u een beginner bent in 3D printen en aan de slag wilt, is een FDM printer een goede keuze. Er zijn natuurlijk bepaalde verschillen tussen de toestellen. Met intensief onderzoek kunnen de individuele voor- en nadelen voor de eigen toepassingsgebieden echter snel worden vastgesteld. Wij raden u aan van tevoren precies te bedenken welke taken de kleine helper in de toekomst moet oplossen. Natuurlijk speelt uw eigen budget ook een belangrijke rol, hoewel er tegenwoordig al veel goede apparaten verkrijgbaar zijn tegen relatief lage prijzen.

Veelgestelde vragen over de beste FDM printers

FDM staat voor Fusel Deposition Modelling. Printers van dit type duwen het gesmolten plastic door een spuitmond en creëren zo laag voor laag de gewenste vorm. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen printers met één nozzle en printers met twee nozzles, waarbij de laatste vooral beschikbaar zijn in de professionele versies.

Er kan veel gemaakt worden met de FDM printers. Deze printers zijn bijzonder geschikt voor relatief grote voorwerpen zoals hulpjes of alledaagse voorwerpen. Ze zijn minder geschikt voor nauwkeurige en gedetailleerde afdrukken zoals spelstukken.

De FDM 3D printers zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Vermoedelijk zullen beginners zich hier nog iets meer op hun gemak voelen, aangezien de verwachtingen en eisen bij gevorderde drukkers over het algemeen hoger liggen.

FDM 3D printers zijn minder geschikt voor bijzonder kleine en gedetailleerde afdrukken. Deze kunnen grotere en zeer robuuste afdrukken maken, maar bereiken vaak hun grenzen bij zeer gedetailleerde objecten.

Meer winkelgidsen: