De snelste 3D-printers 2024

3D printen heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld. Niet alleen wat betreft de kwaliteit en de prijzen van de apparaten. Ook de snelheid is op indrukwekkende wijze in positieve zin veranderd. We hebben vooral de snelle toestellen onder de loep genomen. Hieronder volgt een overzicht van de snelste 3D printers 2024. Wij geven u ook meer informatie over de topapparaten en vertellen u waar u op moet letten bij de aanschaf van een dergelijke printer.

De belangrijkste feiten in een notendop:

 • De afdruksnelheid van moderne 3D-printers is indrukwekkend en is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.
 • Snelle FDM-printers printen met 200, 300 of zelfs 400 mm/s, waardoor in korte tijd nog grotere objecten kunnen worden gemaakt.
 • Vooral voor thuisgebruik kunnen snelle 3D-printers tegenwoordig al goedkoop worden aangeschaft
 • Bij de aankoop moet u behalve de snelheid ook de prijs, de afdrukkwaliteit en het gebruiksgemak controleren.
 • Snelle 3D-printers zijn zeer geschikt voor gebruik thuis en op bedrijfsniveau

De beste snelste 3D-printers

De zoektocht naar een echt snelle 3D-printer kan zeker een ingewikkelde zaak worden. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Wij hebben een kijkje genomen op de markt en de beste 3D-printers van dit moment uitgezocht. De belangrijkste informatie over de apparaten vindt u ook in onze tabel.

ProcedureNaamFabrikantInstallatieruimteSnelheidResolutie (micrometer)Speciale kenmerkenPrijs bij benaderingnaar de winkel*
FDMV400FLSUN300 x 410 mm400 mm/s5 – 30Hoge druktemperatuur tot 300°C, 7-inch LCD-touchscreen, dubbele lineaire rails950 €Klik op
FDMS5UltiMaker330 x 240 x 300 mm300 mm/s60Hoge afdruksnelheid, grote compatibiliteit met meer dan 200 materialen, 3D metaal afdrukken mogelijk, grote installatieruimte7.550 €Klik op
FDMEnder 7Creality250 x 250 x 300 mm250 mm/s10 – 40Minimalistisch ontwerp, hoge afdruksnelheid, geïntegreerd koelsysteem, betaalbare prijs349 € Klik op
FDMSuper RacerFLSUN260 x 330 mm200 mm/s5 – 30Stevige volledig metalen structuur, hoge afdruksnelheid, kleurenaanraakscherm, verwarmd bed met verwijderbare glasplaat469 € Klik op
DLPPhoton M3 PlusAnycubic192 x 122 x 245 mm100 mm/u*Tot 406K monochroom display, groot bouwvolume, eenvoudig hervullen van hars, geoptimaliseerde matrix lichtbron699 € Klik op
DLPSonic Mega 8KPhrozen330 x 185 x 400 mm70 mm/u*10 – 30Hoge precisie (43 micron), 8K-resolutie, 15-inch monochroom LCD, grote installatieruimte2.400 € Klik op
DLPPhoton M3 MaxAnycubic298 x 164 x 300 mm60 mm/u*10 – 150Hoge resolutie, 7K monochroom display, lasergegraveerde drukplaat, verwijderbare deksel, slim harsvulsysteem1.094 € Klik op

* Houd er rekening mee dat u de snelheden van FDM en op licht gebaseerde printprocessen zoals DLP of SLA niet kunt vergelijken. Terwijl de snelheid voor FDM de beweging van de printkop in mm beschrijft, beschrijft de snelheid voor DLP-printers de werkelijke hoogte die met de 3D-printer kan worden bereikt. Dit komt doordat DLP-printers elke laag tegelijkertijd uitharden en niet één kant op gaan.

De snelste FDM 3D printer voor thuis: FLSUN V400

De snelste FDM 3D printer die momenteel beschikbaar is voor thuisgebruik is de V400 van FLSUN. Het bedrijf heeft verschillende snelle printers op de markt. Maar vooral bij de V400 past het totaalpakket. De prijs is zeker eerlijk voor de geboden service. U drukt af met een indrukwekkende snelheid tot 400 mm/s. Bovendien kunt u vertrouwen op een solide lijngeleiding dankzij de dubbele lineaire rails, en printen bij temperaturen tot 300°C. Het duidelijke LCD-touchscreen leidt u door het proces. Automatisch nivelleren is ook hier nuttig, zodat u de bouwplaat niet handmatig hoeft te kalibreren. Door de vele opties en mogelijkheden raden wij dit apparaat echter meer aan voor ervaren en gevorderde 3D-printers.

Algemene informatie:

 • Naam: V400
 • Fabrikant: FLSUN
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 300 x 410 (diameter x hoogte)
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 5 – 30
 • Speciale kenmerken: hoge druktemperatuur tot 300°C, 7-inch LCD-touchscreen, dubbele lineaire rails.
 • Voordelen: Enorm hoge afdruksnelheid, sterke prijs-prestatieverhouding, vooraf geïnstalleerde firmware, eenvoudige bediening, automatisch nivelleren.
 • Nadelen: groot apparaat met een hoogte van meer dan een meter

De snelste hars 3D printer voor thuis: Anycubic Photon M3 Plus

Wil je een snelle hars 3D printer, dan kunnen we de Anycubic Photon M3 Plus aanbevelen. Hij print met een enorme snelheid voor DLP-printers en heeft nog een paar andere hoogtepunten te bieden. Het bouwvolume is dus voldoende groot en het bijvullen van de resink is zeer eenvoudig dankzij een slim mechanisme. De printer brengt ook 4K+ resolutie en is matig van gewicht. Anycubic heeft ook de matrix lichtbron verbeterd, wat nog nauwkeuriger printen mogelijk moet maken.

Algemene informatie:

 • Naam: Photon M3 Plus
 • Fabrikant: Anycubic
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 197 x 122 x 245
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 40
 • Speciale kenmerken: 6K monochroom display, groot bouwvolume, eenvoudig bijvullen van de hars, geoptimaliseerde matrix lichtbron.
 • Voordelen: eenvoudige bediening, afdrukbed relatief eenvoudig te nivelleren, 4K+ resolutie, afdrukbed lasergegraveerd, laag gewicht
 • Nadelen: Luchtfilter niet geïntegreerd, USB-poort onhandig geplaatst

De goedkoopste snelle 3D printer: FLSUN Super Racer

Goedkoop en snel hoeven elkaar niet uit te sluiten. Dit wordt op indrukwekkende wijze aangetoond door de Super Racer van FLSUN. De naam zegt het al, want voor een relatief lage prijs krijg je een hoge afdruksnelheid. Het apparaat is ook uiterst solide dankzij een volledig metalen structuur en biedt u een kleurentouchscreen en een verwarmingsbed met verwijderbare glasplaat. Verdere voordelen zijn de automatische nivellering van het printbed en de gebruikte extruder met twee tandwielen. Voor zuinige beginners is deze printer dus de optimale oplossing.

Algemene informatie:

 • Naam: Super Racer
 • Fabrikant: FLSUN
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 260 x 330 (diameter x hoogte)
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 30
 • Speciale kenmerken: Solide volledig metalen structuur, hoge afdruksnelheid, kleuren touchscreen, verwarmd bed met verwijderbare glasplaat.
 • Voordelen: Dubbele versnellingsextruder, automatische nivellering, eerlijke prijs
 • Nadelen: open installatieruimte

Criteria voor het kiezen van snelle harsprinters

De keuze aan snelle harsprinters op de markt is nu aanzienlijk. Wij raden u echter sterk aan niet op het eerste beschikbare apparaat te springen. Het is raadzaam deze vooraf zorgvuldig te controleren en te vergelijken op verschillende criteria. Wij hebben de belangrijkste criteria voor het kopen van een snelle 3D printer hieronder op een rijtje gezet en lichten ze graag nader toe.

Afdruksnelheid

Het is duidelijk dat als u op zoek bent naar een snelle 3D-printer, u vooral let op de afdruksnelheid. Als u voorwerpen bijzonder snel wilt afdrukken, moet u een printer gebruiken met een snelheid van minstens 200 mm/s. Het is belangrijk het verschil tussen FDM printers en DLP printers in gedachten te houden. De snelheden van deze twee printers zijn niet echt vergelijkbaar. In de FDM printer beschrijft snelheid de beweging van de printkop. Met de DLP-printer, opnieuw de echt mogelijke hoogte.

Prijs / Prestaties

De prijs-prestatieverhouding is misschien wel de belangrijkste factor bij de aanschaf van een geschikte 3D-printer. Je moet altijd je eigen budget in de gaten houden. Het algemene doel moet zijn de beste apparatuur te vinden voor uw wensen en eisen voor dit budget. Je moet je dus afvragen waar je eventueel kunt bezuinigen. Als u bijvoorbeeld kleinere voorwerpen wilt afdrukken, kunt u een kleinere footprint accepteren en het budget investeren in een andere functie.

Vooral als beginner moet je echter ook oppassen dat je niet te veel punten laat liggen in de zin van “smalle talers”. Wij raden u aan altijd een printer te gebruiken met automatische nivellering van het printbed. Anders moet u het printbed handmatig kalibreren. Dit is een echte uitdaging, vooral voor nieuwkomers, die er ook toe kan leiden dat het plezier in 3D-printen afneemt.

Gebruikte drukmethode

Zoals uit onze tabel blijkt, is het belangrijkste onderscheid in snelle 3D-printing het FDM- en DLP-proces. Het FDM-proces, bekend als Fused Deposition Modeling, is misschien wel het bekendste en waarschijnlijk ook het eenvoudigste printproces. Het filament wordt als het ware van een spoel afgewikkeld, door een extruder op het smeltpunt gebracht en vervolgens laag voor laag op de drukplaat aangebracht. Dit drukproces is bijzonder geschikt voor grote voorwerpen waarbij iets minder gedetailleerde randen moeten worden getekend.

Het alternatief hiervoor is het DLP-proces. De afkorting staat voor Digital Light Processing. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de bouw van prototypes of zelfs juwelen en is bijzonder geschikt voor kleinere, gedetailleerde afdrukken. De manier waarop het werkt is vergelijkbaar met het FDM proces. Hier wordt echter een speciale vloeibare kunststof mobiel gemaakt, die na een bepaalde belichtingstijd stolt. Met CAD wordt een 3D-model gemaakt, dat vervolgens met behulp van een projector in de printer laag voor laag op het kunststofoppervlak wordt geprojecteerd.

Stabiliteit en betrouwbaarheid van de printer

U zou ook zo weinig mogelijk compromissen moeten sluiten als het gaat om de stabiliteit en betrouwbaarheid van uw printer. Dit is vooral belangrijk bij de vaak zeer grote FDM-printers. Wanneer grote voorwerpen worden afgedrukt, wordt de printer vaak blootgesteld aan sterke trillingen. In het ergste geval kunnen de lijnen vervormd raken en de hele afdruk onbruikbaar maken. U kunt dit bijvoorbeeld voorkomen door ervoor te zorgen dat de printer een stevige metalen constructie heeft. Dit houdt de trilling laag en dus ook de invloed op uw druk.

Daarnaast adviseren wij u te letten op de betrouwbaarheid en duurzaamheid van de onderdelen. Dit is niet altijd in gelijke mate gegeven. Vooral als u uw printer dagelijks gebruikt, moet u kunnen vertrouwen op stabiele en solide onderdelen.

Afdrukvolume

Het printvolume van de snelle 3D-printers varieert in sommige gevallen enorm. Niet elke printfan hoeft noodzakelijkerwijs grote voorwerpen af te drukken en heeft een overeenkomstige installatieruimte nodig. Bij het kopen adviseren wij u echter de limiet iets hoger in te stellen dan te ver naar beneden. Het kan immers zijn dat je na korte tijd iets groters wilt doen.

Resolutie

Ook de resolutie van de printer speelt een doorslaggevende rol. Hier is het belangrijk een onderscheid te maken tussen de DLP- en de SLA-printers. In het geval van een DLP-printer heeft de resolutie altijd betrekking op het gebruikte LCD-scherm. Bij een SLA-printer hangt de resolutie vooral af van de nauwkeurigheid van de desbetreffende laser.

Afdrukkwaliteit

Afhankelijk van de toepassing is de afdrukkwaliteit van groot belang. Als de printer bijvoorbeeld in het bedrijfsleven wordt gebruikt om prototypes te bouwen, is een hoge afdrukkwaliteit een absolute must. Als u daarentegen voor thuisgebruik afdrukt, kunt u hier zeker enige concessies doen. U moet dus van tevoren weten hoe belangrijk afdrukkwaliteit voor u is.

Gebruiksgemak

Wij adviseren nieuwkomers zich te richten op een printer die zo gebruiksvriendelijk en gemakkelijk mogelijk te bedienen is. Enerzijds is dat de software van de printer, die in het beste geval zonder lange opstarttijd kan worden gebruikt. De intuïtieve menunavigatie helpt u merkbaar uw weg te vinden. Tegelijkertijd moet u ervoor zorgen dat het desbetreffende materiaal gemakkelijk in de machine kan worden geplaatst en dat resten van de afdruk snel kunnen worden verwijderd. Zoals reeds gezegd, moet u ook een printer kiezen met zo weinig mogelijk “handwerk”. Eeuwig kalibreren kan je veel zenuwen kosten. Daarom is het voor beginners beter om een printer met automatische nivellering te gebruiken.

Voor wie zijn snelle 3D-printers de moeite waard?

In principe zijn de snelle 3D-printers voor iedereen de moeite waard. Elke printfan is enthousiast wanneer in korte tijd een potentieel indrukwekkend object kan worden gemaakt. Deze printers zijn echter echt de moeite waard en waarschijnlijk ook belangrijk, vooral in de industrie. Reserveonderdelen kunnen snel en zonder externe bedrijven worden geproduceerd. Bovendien zijn deze ook geschikt voor het maken van prototypes, die dan als basis kunnen dienen voor een hele serie.

Alternatief voor snelle 3D print hardware: Optimaliseer G-Code

Natuurlijk zou ik blij zijn als u meteen een 3D-printer ging kopen via mijn links, zodat de site kan blijven groeien, maar: er is een alternatief dat gratis is en wat tijd vergt, dat ik hier natuurlijk ook zal vermelden. U kunt bijvoorbeeld de Gcode optimaliseren door de positie van het afdrukobject iets te veranderen en zo met een paar trucs de hoeveelheid ondersteuning te minimaliseren. U kunt ook werken met variabele Infill en de hoeveelheid invulling alleen verhogen waar dat echt nodig is. De rest van het object wordt dan gedrukt met een lager Infill.

Conclusie: lange wachttijden behoren tot het verleden

Ook op het gebied van printsnelheid heeft de 3D-industrie de afgelopen jaren een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn nu veel apparaten met adembenemend hoge snelheden, met weinig of geen kwaliteitsverlies. Dankzij het ruime aanbod kunt u alle printers in detail vergelijken en een favoriet voor uw behoeften ontdekken. Hoe meer u zich erin verdiept, hoe groter de kans dat u tevreden zult zijn met uw aankoop.

Veelgestelde vragen over de beste snelste 3D-printers

Een snelle 3D-printer kan zowel voor particulieren als voor bedrijven interessant zijn. Vooral printdienstverleners of bedrijven die prototypes willen produceren met de snelle printers nemen met deze apparaten een goede beslissing.

In principe zijn er manieren om je eigen 3D printer wat sneller te maken met behulp van conversies. Dit wordt echter alleen aanbevolen voor echt ervaren gebruikers. Nieuwkomers kunnen beter meteen voor een iets snellere printer gaan.

De snelheidswaarden voor snelle 3D-printers zijn moeilijk te verifiëren, omdat ze van verschillende factoren afhangen. Fabrikanten geven al oriëntatiewaarden, maar die worden meestal alleen onder optimale omstandigheden bereikt.