3D Scanner Software voor PC/Mac

Wat is 3D Scan Software?

3D scansoftware verwijst naar digitale oplossingen voor de toepassing van 3D scanners. Terwijl de scanners via verschillende optieken en elektronische systemen beelden van het te scannen voorwerp vastleggen, verwerkt de software de resulterende gegevens, voegt deze samen tot een virtueel 3D-model en maakt verdere verwerking mogelijk. 3D scansoftware is beschikbaar voor alle gangbare besturingssystemen – en voor elke toepassing. Terwijl de ene software gericht is op professionals uit de industrie en de ontwerpwereld, is de andere software dankzij zijn intuïtieve gebruiksvriendelijkheid ook geschikt voor minder ervaren particuliere gebruikers. Hieronder presenteren wij de meest interessante software-oplossingen op het gebied van 3D scanning voor Windows, MacOS en Linux.

Presentatie 3D Scanner Software

Software voor Windows

Belastbaar

Artec Studio 14

Artec Studio 14 is de nieuwste versie van de software voor hoogwaardige 3D-scanning en daaropvolgende gegevensverwerking, die bijzonder populair is bij professionele gebruikers. Het hoogtepunt van de nieuwe versie van de software is ongetwijfeld de automatische piloot, een intelligente functie die gebruikers “bij de hand” neemt en hen in een paar eenvoudige stappen door het scanproces leidt. De voordelen van de Artec Studio 14: Hoogste precisie, volledige controle en absolute flexibiliteit in gebruik. Artec Studio 14 verwerkt datasets met tot 500 miljoen polygonen net zo betrouwbaar als de 3D-scan software de export van 3D-modellen naar SOLIDWORKS, AutoCAD of Design X afhandelt. Door nauwkeurige analyse van de gescande oppervlakken zijn ook 3D-scans van zwarte, glanzende voorwerpen of zelfs haren mogelijk. Uiteraard kan de software ook onderweg worden gebruikt, bijvoorbeeld op tablets.

Gegevens:
– Besturingssysteem: Windows
– Prijs: 800 € / jaar
– Hardware: Voor gebruik is een geschikte 3D-scanner vereist.

Gratis

ReconstructMe

ReconstructMe is een 3D-scan software voor Windows die sinds 2015 gratis wordt aangeboden voor particuliere gebruikers – zonder enige beperkingen! Terwijl eerdere gratis versies het scanproces kunstmatig vertraagden en een watermerk in de scans toevoegden, is de huidige versie beschikbaar zonder enige beperkingen. ReconstruktMe transformeert beelden in 3D modellen op basis van diepte en RGB sensor combinaties, in real time en in hoge kwaliteit. ReconstructMe ondersteunt alle apparaten waarop het bedrijf PrimeSense werkt: Microsoft Kinect, 3D Systems Cubify 3D-scanners of de PrimeSense Carmine-serie. De 3D-reconstructie van de gescande objecten wordt gedaan door de grafische kaart van de gebruikte computer. Dus prestatie is hier nodig. Wie ReconstructMe commercieel wil gebruiken, moet 180 euro op tafel leggen. Een SDK-licentie kost 600 euro.

Gegevens:
– Besturingssysteem: Windows
– Prijs: Gratis voor particuliere gebruikers
– Hardware: Voor gebruik is een geschikte 3D-scanner vereist.


3D Scanner Software voor MacOS

Belastbaar

Naam van de app: Skanect Pro 3D Scan

Met Skanect Pro 3D-Scan kunnen full-colour 3D-modellen van objecten, mensen of kamers worden gemaakt. De software gebruikt Microsoft Kinect of als alternatief de Asus Xtion Pro Live 3D Sensor als een goedkope, efficiënte 3D scanner. In slechts enkele minuten maakt Skanect 3D-modellen van echte scènes. De 3D-informatie wordt gecreëerd met een snelheid tot 30 beelden per seconde – het enige wat voor de scan nodig is, is het vastleggen van een reeks referentiepunten. Skanect kan exporteren naar verschillende bestandsformaten voor verdere verwerking in o.a. Blender, Meshlab, Meshmixer of 3DStudio Max. Het gebruiksgemak, de optimale voorbereiding van gegevens voor 3D-printen en de veelzijdige printopties maken Skanect tot een van de populairste softwareoplossingen voor MacO-besturingssystemen. En er is ook een gelijkwaardige versie voor Windows

Gegevens:
– Besturingssysteem: MacOs
– Prijs: 135 euro
– Hardware: Een Microsoft Kinect / Asus Xtion Pro Live 3D is vereist voor gebruik.

Gratis

Naam van de app: Artec ScanApp

De Artec ScanApp is een nieuwe toepassing voor MacOs die het voor de allereerste keer mogelijk maakt om 3D-gegevens met de eigen scanner EVA rechtstreeks op een Mac vast te leggen. De Artec ScanApp biedt een intuïtieve manier om objecten te scannen en verder te verwerken op de eenvoudige, ergonomische gebruikersinterface. In de software kunnen 3D-scans rechtstreeks in het programma worden samengevoegd of worden geëxporteerd naar Windows PC's voor geavanceerde post-processing. Het maken van een scan kan in real time worden waargenomen, biedt een nieuwe kleurenprompt voor correct 3D-scannen en maakt een superrealistische weergave van de objecten mogelijk. Om dit te bereiken worden de geometrie en de textuur van het 3D-beeld realistisch weergegeven, met duidelijk afgelijnde vormen, natuurlijke kleuren en een hoge-resolutie geometrie.

Gegevens:
– Besturingssysteem: MacOs
– Prijs: Gratis beschikbaar als beta-versie tot 10.01.2020
– Hardware: Artec 3D Scanner Eva vereist

3D Scanner Software voor Linux

Gratis

Horus

Horus is een cross-platform desktop oplossing ontwikkeld in Python. Horus wordt gebruikt om de scanner aan te sturen, zorgt voor de communicatie, de data-acquisitie en de synchronisatie, alsook voor de beeldverwerking en de daaropvolgende visualisaties van de puntenwolken. Hoewel Horus is ontwikkeld voor Linux (Ubuntu), kan het ook onder Windows worden gebruikt. Horus is verdeeld in drie werkgebieden – controleren, kalibreren, scannen – waardoor individueel scannen en verdere verwerking van de verkregen gegevens mogelijk is. Met de Wizard heeft Horus nog steeds een stap-voor-stap handleiding om het proces van kalibreren en scannen te vereenvoudigen. De gegenereerde puntenwolk kan verder worden bewerkt met gangbare, gratis programma's zoals Blender of MeshLab.

Gegevens:
– Besturingssysteem: Linux
– Prijs: Gratis licentie, dus gratis
– Hardware: Wij bevelen de combinatie aan met Ciclop, de eerste 3D-DIY scanner van BQ.

MakerScanner

MakerScanner is een open-source 3D-scansoftware die ideaal is voor gebruik met een MakerBot of soortgelijke “zelfgemaakte” 3D-printers. Met de MakerScanner kunnen objecten, mensen of gezichten worden gescand en verder worden bewerkt in softwareoplossingen zoals Blender of MeshLab. De MakerScanner is vooral interessant als het gaat om goedkope 3D-scanoplossingen. Als u kunt leven met een scannauwkeurigheid van ± 1 cm, kunt u zelfs een standaard webcam gebruiken voor het scannen.

Gegevens:
– Besturingssysteem: Linux
– Prijs: Gratis licentie, dus gratis
– Hardware: Wij raden aan te combineren met een MakerBot of soortgelijke doe-het-zelf scanner.

Conclusie

Software voor 3D-scannen is beschikbaar voor elk platform, elke behoefte – en elk budget. Terwijl open source software zoals MakerScanner vooral gericht is op de steeds groter wordende doe-het-zelf scene, is de Artec Studio 14, die met 800 euro per jaar vrij duur is, duidelijk een oplossing voor ervaren professionals. Hoe dan ook, de kwaliteit van de scans is nu hoog, ongeacht het platform, en de software kan met weinig opleiding worden bediend. Een passend deksel voor elk potje: zo kan het gevarieerde aanbod aan software voor Windows, MacOs en Linux goed worden samengevat.