De Beste Hars 3D Printers 2024

Er is de laatste jaren een ware hype ontstaan rond resin 3D printers. Naar veel van de producten is veel vraag en ook nieuwkomers hebben steeds meer belangstelling om in de wereld van het drukken te stappen. Maar welke printers zijn echt goed en geschikt? In het volgende laten we je de beste hars 3D printers op de markt zien.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Ondertussen zijn er al veel goede hars 3D-printers beschikbaar tegen betaalbare prijzen
 • Voor de evaluatie van de afzonderlijke producten moeten de eigen verwachtingen, de afdrukresolutie en het gebruikte procédé als belangrijkste maatstaf worden gebruikt.
 • Onze ranglijst toont u de beste hars 3D-printers die momenteel op de markt zijn.

De beste hars 3D Printers

Om je een goed overzicht te geven van de huidige beste hars 3D printers, hebben we de zeven beste producten in onze tabel voor je op een rijtje gezet.

PlaatsNaamFabrikantProcedureMaximale afdrukresolutieSpeciale kenmerkenprijs ongeveerNaar de winkel
1Mars 3ElegooDLP0,035 mm4K resolutie, groot afdrukgebied, Pro Slicer software gratis.299 € Click*
2Vorm 3FormlabsSLA (SLS)0,025 mmGeautomatiseerde nabewerkingsoplossingen, lasers met vermogensdichtheden tot 250 mW, ontworpen voor non-stop gebruik.4.600 € Klik*
3Photon SAnycubicDLP0,047 mmPopulaire Slicer, verbeterd UV-model, twee Z-assen150 € 
4SL 1PrusaDLPNiet gespecificeerdHars sensor, automatische badnivellering, kiepen van de hars door FlexVat mogelijk.1.600 € 
5HunterFlashforgeDLPNiet gespecificeerd1080p Full HD lichtbron, WiFi-verbinding, groot bouwvolume3.300 €Klik*
6Kern 530B9 CreationsDLP0,030 mmHoge afdruksnelheid, filtersysteem tegen dampen en geuren, eenvoudige bediening10.400 € 
7ElfinNova 3DLCD0,050 mmHoogwaardige metaalbewerking, integratie in WLAN mogelijk, populaire snijsoftware250 € 

De beste hars 3D printer: ELEGOO Mars 3

Met de Mars 3 heeft Elegoo de opvolger van de populaire Mars 2 op de markt gebracht. Vergeleken met zijn voorganger biedt deze een nieuwe COB-lichtbron, maar vertrouwt nog steeds op het DLP-proces. Volgens de fabrikant is de druknauwkeurigheid met 30% toegenomen ten opzichte van het vorige model. Het afdrukvolume van de eerste 4K-printer in de Mars-serie is hoog genoeg, plus je kunt de populaire Pro Slicer van het bedrijf gratis gebruiken.

Algemene informatie:

 • Naam: Mars 3
 • Fabrikant: Elegoo
 • Hars drukproces: DLP (UV-licht)
 • Afdrukgebied (L x B x H in mm): 143 x 89,6 x 175
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 35
 • Speciale kenmerken: 4K resolutie, groot afdrukgebied, Pro Slicer software gratis.

De voordeligste hars 3D-printer: Anycubic Photon S

U vindt ook een opvolger in de Anycubic Photon S. In dit geval van de Anycubic Photon. De S scoort met ongeveer 10W meer vermogen in de verlichting, en biedt ook een dubbelgeleide Z-as. Overigens is de opvolger ook van kunststof gemaakt, waardoor hij bijna een kilo lichter is dan zijn voorganger. De prijs is een duidelijk argument in het voordeel van deze printer, die ook kan bogen op populaire Slicer en eenvoudige bediening.

Algemene informatie:

 • Naam: Photon S
 • Fabrikant: Anycubic
 • Hars drukproces: DLP
 • Afdrukgebied (L x B x H in mm): 115 x 65 x 165
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 47
 • Speciale kenmerken: Populaire Slicer, verbeterd UV-model, twee Z-assen (dubbele geleiding).

De beste premium hars 3D-printer: Formlabs Form 3

Een echt premium apparaat is de Formlabs Form 3, een printer ontworpen voor non-stop gebruik die ook op de desktop industriekwaliteit kan leveren. De fabrikant vertrouwt op een SLA-proces, maar zegt dat het verbeterd is en nu het SLS-proces heet. Dankzij de geautomatiseerde nabewerking blijft ook deze inspanning binnen de perken.

Algemene informatie:

 • Naam: Formulier 3
 • Fabrikant: Formlabs
 • Hars drukproces: SLA
 • Afdrukgebied (L x B x H in mm): 145 x 145 x 185
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 25
 • Speciale kenmerken: Geautomatiseerde nabewerking, laser met vermogensdichtheid tot 250 mW, ontworpen voor non-stop gebruik.

SLA, DLP, MSLA, LCD – verschillen en overeenkomsten

Ook al doen hars 3D printers over het algemeen hetzelfde, ze doen het niet altijd op dezelfde manier. Er zijn verschillen tussen de afzonderlijke druktechnologieën. Stereolithografie (SLA) combineert laser en hars en belooft een constant hoge precisie. Vooral bij grotere oppervlakken neemt de afdruksnelheid echter snel af. Een alternatief hiervoor is digitale lichtverwerking (DLP). Hier wordt een digitaal projectievlak gebruikt als lichtbron in plaats van een laser. Terwijl bij het afdrukken met een laser slechts één punt tegelijk wordt uitgehard, worden bij een DLP-printer volledige lagen geprojecteerd. Dit zorgt meestal voor een iets hogere afdruksnelheid in een directe vergelijking.

Een ander alternatief is de Liquid Crystal Display (LCD)-technologie, ook bekend als mSLA-technologie. Vergeleken met digitale lichtverwerking kan dit zonder een digitaal micromirrorapparaat. Dat komt door de vele LED's die het UV-licht leveren en door het LCD-scherm schijnen. Aangezien het een soort “masker” is, wordt ook wel gesproken van “gemaskeerde SLA”.

Selectiecriteria voor hars 3D-printers

Om de juiste hars 3D-printer te vinden, moet u verschillende selectiecriteria evalueren. Je kunt zien wat ze zijn in het volgende.

Gebruikte drukmethode

Het gebruikte drukproces speelt een belangrijke rol. Op het eerste gezicht lijkt het vaak alsof alle drukkers het SLA-proces gebruiken. Dit is echter niet juist. U moet nagaan of er een laser of een lichtbron wordt gebruikt. Het nadeel van DLP-printers is dat de pixels niet helemaal rond zijn. Deze hebben echter een steeds hogere resolutie, waardoor de pixels en het verschil steeds kleiner worden.

Afdrukgebied en afdrukresolutie

Afhankelijk van de gewenste druk moet u er ook voor zorgen dat het bouwvlak groot genoeg is. Hier zijn vaak grote verschillen, omdat veel hars-3D-printers speciaal zijn ontwikkeld voor kleinere onderdelen. Zorg er dus voor dat de afmetingen van de installatieruimte groot genoeg zijn voor uw projecten. Het is ook belangrijk te kijken naar de afdrukresolutie van de XY-as.

Begroting en verwachtingen

Natuurlijk spelen uw eigen verwachtingen ook een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste hars 3D printer. Niet iedere gebruiker heeft behoefte aan een professioneel apparaat, dat al snel enkele duizenden euro's kan kosten. Voor beginners moet een instapmodel volstaan, hoewel u tegenwoordig ook daarmee hoogwaardige afdrukken kunt maken. Natuurlijk mag u uw eigen budget niet uit het oog verliezen. U moet uw aankoop echter niet alleen hiervan laten afhangen, maar altijd rekening houden met het totale pakket.

Materiaalkeuze voor harsprinters – Deze opties zijn beschikbaar

In principe zijn er geen grenzen aan uw creativiteit met de harsprinters. Je kunt veel verschillende onderdelen maken van de materialen. SLA-printers zijn bijzonder geschikt voor de productie van kleine onderdelen zoals ringen of andere juwelen. Maar je kunt deze technologie ook prachtig gebruiken voor speelfiguren of kleine modellen.

Zijn harsprinters giftig?

Je vindt geen filamentspoel in een harsprinter. Hierbij wordt geen kunststof verhit, maar wordt een onderdeel boven een lichtbron uitgehard. De kunsthars is niet geheel onschadelijk voor de gezondheid. Vermijd vooral contact met de blote huid. Bovendien moet u ze op de juiste manier weggooien om het milieu niet te schaden. Het is dus niet per se raadzaam om deze procedure naast kinderen toe te passen. Het is beter om het printen in een aparte ruimte uit te voeren en samen met de volgende generatie met de resultaten te spelen.

Voor wie zijn hars 3D printers geschikt?

Hars 3D-printers bestaan tegenwoordig in tal van verschillende uitvoeringen en modellen. Ondertussen zijn deze dus zonder problemen geschikt voor elke gebruiker. Afhankelijk van hun budget nemen de meeste mensen hun toevlucht tot de kleinere en goedkopere apparaten voor huishoudelijk gebruik. Maar de apparaten worden ook gebruikt in de industrie. Sommige van deze professionele apparaten kunnen ook worden aangeschaft voor thuisgebruik – althans met het nodige “kleingeld”.

Conclusie: Vergelijk en vind top printers

Hars 3D-printers zijn enorm populair en kennen een breed scala aan toepassingen. Het aanbod is nu echter zo groot dat het nauwelijks mogelijk is de aanbiedingen bij te houden. Wij hebben de beste producten voor u bekeken en in onze ranglijst opgenomen. Zo vindt u in een mum van tijd de printer die bij u past. Je moet niet alleen op de prijs letten. Het afdrukproces, de snelheid en ook de beschikbare installatieruimte spelen een belangrijke rol. Hoe nauwkeuriger en gefilterder u bent voordat u koopt, hoe meer plezier u zult beleven aan het afdrukken in het dagelijks leven.

Veelgestelde vragen: Hars 3D Printers

Of hars 3D printers beter zijn dan FDM printers kan niet als algemene regel worden gezegd. Als u veel print of waarde hecht aan speciale materiaaleigenschappen, kunt u niet zonder een FDM printer. Gaat het daarentegen vooral om precisie en een hoge afdrukkwaliteit, dan liggen de voordelen bij de harsprinters.

De prijzen voor een hars 3D printer variëren sterk en hangen vooral af van de componenten, de vereisten en de prestaties. Apparaten voor particulier gebruik en “hobbyprinters” zijn verkrijgbaar vanaf een paar honderd euro. Maar wie een echt professioneel apparaat wil, kan gemakkelijk tienduizenden euro's uitgeven.

Een hars 3D printer gebruikt een vloeibare hars die wordt blootgesteld aan UV-licht of een laser om laag voor laag uit te harden. De techniek heeft in de praktijk verschillende voordelen en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor bijzonder nauwkeurige afdrukken.

Nadat het drukproces is voltooid, moeten de afdrukken van een harsprinter worden nabehandeld. Hiertoe worden de onderdelen gespoeld in isopropylalcohol om niet-uitgeharde hars van het oppervlak te verwijderen. Nadat de gespoelde delen zijn gedroogd, moeten sommige materialen extra worden nagehard om maximale sterkte en stabiliteit te bereiken.