De beste grote 3D-printers 2024

Bij het maken van bijzonder grote 3D prints kunnen veel printers snel hun grenzen bereiken. De plaatsingsruimte is vaak niet groot genoeg, en in sommige gevallen geldt: hoe groter de afdruk, hoe lager de kwaliteit. Juist daarom is het belangrijk om geschikte printers te gebruiken voor grootschalig drukwerk. In het volgende hebben we de beste grote 3D-printers uitgezocht en geven we je onderweg ook een paar nuttige tips.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Wie bijzonder grote 3D prints wil maken, moet gaan voor een grote 3D printer met een hoog bouwvolume
 • Wij noemen printers die ten minste 30 cm op één as kunnen printen grote 3D-printers.
 • Er zijn veel verschillende grote 3D-printers in verschillende prijsklassen op de markt.
 • Voordat u een grote 3D-printer koopt, moet u goed kijken naar criteria als hechting van het printbed, bruikbaarheid en prijs-prestatieverhouding.
 • Wij helpen u de beste hoog volume 3D printer voor u te vinden

De beste 3D-printers met grote bouwvolumes

Om u een snel overzicht te geven van de beste 3D-printers met grote bouwvolumes, hebben we hieronder een toplijst voor u samengesteld. Alleen printers die ten minste 30 cm op één as kunnen afdrukken zijn in de lijst opgenomen.

PlaatsNaamFabrikantProcedureInstallatieruimteMaximale afdrukresolutieSpeciale kenmerkenPrijs bij benaderingNaar de winkel
1Kobra MaxAnycubicFDM400 x 400 x 450n.b.Verwarmd printbed, hoge printsnelheid, eenvoudige bediening529 €Klik op
2CR-30 drukkerijCrealityFDM200 x 17040Batch printing maakt snelle reproductie mogelijk, hervatting bij stroomuitval1.000 €Klik op
3CR-10 MaxCrealityFDM450 x 450 x 47040Enorm grote inbouwruimte, eenvoudige toepassing, verwarmde bouwplaat, automatische nivellering800 €Klik op
4CR-6 MaxCrealityFDM400 x 400 x 40040Automatische nivellering, dubbele Y- en Z-as, eenvoudige vervanging van onderdelen800 €Klik op
5Sidewinder X2ArtilleryFDM300 x 300 x 40035Automatische nivellering van het printbed, twee Z-assen, bescherming van het verwarmingsbed, titanium extruder425 €Klik op
6Sonic Mega 8KPhrozenDLP330 x 185 x 400n.b.8K resolutie, volledig metalen, gebruiksvriendelijke interface met groot touchscreen2.400 €Klik op
7Voron 2.4 350LDO motorenFDM350 x 350 x 350n.b.Gekleurde extrusieprofielen selecteerbaar, lineaire rails van roestvrij staal1.700 €Klik op
8Snapmaker 2.0 A350TSnapmakerFDM320 x 250 x 330n.b.Intelligent touchscreen, 3D printen en frezen, flexibele printplaat, tot 100 mm/s, automatisch nivelleren1.500 €Klik op
9CR-3040 ProCrealityFDM300 x 300 x 40030Hoge drukbedhechting, automatische nivellering, verwarmde bouwplaat, installatieruimte volledig gesloten1.795 €Klik op

De beste grote 3D printer: Anycubic Kobra Max

Voor printen met FDM is de Anycubic Kobra Max in onze ogen de beste grote 3D printer. De prijs van het toestel is redelijk, de inbouwruimte is met 400 x 400 x 450 mm enorm. Daarnaast biedt de opvolger van de Anycubic Kobra een Bowden extruder, een filament sensor en een verwarmd printbed. Ook niet te versmaden: De hoge afdruksnelheid tot 180 mm/s.

Algemene informatie:

 • Naam: Kobra Max
 • Fabrikant: Anycubic
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 400 x 400 x 450
 • Maximale afdrukresolutie (micron): n.v.t.
 • Speciale kenmerken: eenvoudige bediening, hoge afdruksnelheid, verwarmbaar afdrukbed, automatische nivellering van het bed.
 • Voordelen: grote gemeenschap, relatief lage prijs
 • Nadelen: Printprofielen voor PLA en TPU niet beschikbaar

De beste betaalbare 3D printer met een grote bouwruimte: Artillery Sidewinder X2

Met de Sidewinder X2 heeft Artillery de opvolger van de Sidewinder X1 op de markt gebracht. Dit is een budgetprinter, maar daar staat volgens ons veel tegenover. De installatieruimte is met 300 x 300 x 400 mm enorm. Bovendien biedt de Sidewinder X2 een titanium extruder, automatische nivellering van het bed en plaatverwarming tot 130°C. Voor deze prijs een echt krachtig pakket, dat dankzij een kleuren touchscreen ook voor beginners gemakkelijk te bedienen is.

Algemene informatie:

 • Naam: Sidewinder X2
 • Fabrikant: Artillery
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 300 x 300 x 400
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 35
 • Speciale kenmerken: Auto-bed nivellering, printbed bescherming, titanium extruder, bouwplaat tot 130°C
 • Voordelen: redelijke prijs, 32-bit moederbord, kleuren touchscreen
 • Nadelen: Firmware identiek aan de voorganger

De grootste 3D printer uit de lijst: Creality CR-10 Max

Nauwkeurig printen van bijzonder grote objecten. Dat is precies wat Creality mogelijk maakt met de CR-10 Max. De printer is uitgerust met een gigantische installatieruimte van 450 x 450 x 470 mm. Voldoende groot om bijna elk voorwerp voor uw eigen vier muren af te drukken. Gelukkig is het frame zeer stabiel, zodat de mooiste afdrukken altijd gemaakt kunnen worden, zelfs met grote voorwerpen. Daarnaast biedt de CR-10 Max een gebruiksvriendelijk touchscreen, een verwarmde bouwplaat en automatische nivellering van het printbed.

Algemene informatie:

 • Naam: CR-10 Max
 • Fabrikant: Creality
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 450 x 450 x 470
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 40
 • Speciale kenmerken: Stabiel frame, grote installatieruimte, eenvoudige toepassing
 • Voordelen: verwarmde bouwplaat, automatische nivellering, gebruiksvriendelijk HD-touchscreen
 • Nadelen: open installatieruimte

De beste grote hars 3D printer: Phrozen Sonic Mega 8K

Phrozen heeft een stukje 3D geschiedenis geschreven met de Sonic Mega 8K. Nooit eerder is een fabrikant erin geslaagd een zo nauwkeurige structurele resolutie van 43 micron te bereiken in een zo grote installatieruimte. De Sonic Mega 8K kan echter veel meer. De volledig metalen constructie zorgt voor zadelvaste stabiliteit. Bovendien is slechts een korte belichtingstijd per laag van ongeveer één tot twee seconden nodig. Aangenaam: Alle constructieplaten van deze printer zijn in de fabriek gekalibreerd. Thuis hoeft het alleen maar geplaatst, aangesloten en gebruikt te worden.

Algemene informatie:

 • Naam: Phrozen
 • Fabrikant: Sonic Mega 8K
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 330 x 185 x 400
 • Maximale afdrukresolutie (micron):
 • Kenmerken: 8K display 43 micron precisie, Monochroom LCD display
 • Voordelen: hoge resolutie, volledige metaalopbouw, lage belichtingstijd per laag (1-2 seconden).
 • Nadelen: hoge prijs

Criteria voor het kiezen van een grote 3D-printer

Bij het kiezen van een goede 3D-printer moet u verschillende criteria evalueren bij uw aankoopbeslissing. Hieronder willen wij deze nader toelichten en u laten zien waarop u beslist moet letten.

Prijs/prestatie

U hebt waarschijnlijk een bepaald budget vastgesteld voor de aanschaf van uw 3D-printer. Het goede nieuws is dat er ook grote 3D-printers beschikbaar zijn voor vrijwel elk budget. U moet echter zeker de prestatiewaarden van het apparaat controleren. Zo krijgt u de maximale prestaties voor uw budget. Natuurlijk moet u bijzondere aandacht besteden aan de criteria die voor u bijzonder belangrijk zijn – zoals een hoge afdruksnelheid of de materialen die bij de bouw van de printer zijn gebruikt.

Gebruiksgemak

Voor alle nieuwkomers in 3D printen is het een must dat de printer gemakkelijk te bedienen en te gebruiken is. Dit verwijst naar verschillende dingen tegelijk. Ten eerste moet u het menu van de printer gemakkelijk kunnen gebruiken. Daarom is het bijvoorbeeld handig als de software in het Duits wordt aangeboden. Bovendien moet u ervoor zorgen dat het materiaal gemakkelijk in de printer kan worden geplaatst. Het is ook belangrijk de ijking te controleren. U moet zo min mogelijk zelf kalibreren, want dat betekent altijd een zeker foutenrisico.

Inherent hoge printbedadhesie

In ieder geval moet uw 3D-printer een hoge bedhechting bieden. Alleen als dit beschikbaar is, heb je kans op goede afdrukken. Uiteraard is vooral de eerste laag van bijzonder belang. Als dit niet het geval is, kunnen de andere lagen ook niet met succes worden afgedrukt.

Onze extra tip: zorg voor een gecoat en afneembaar verwarmingsbed. Dit zorgt ervoor dat u na het afdrukken de afzonderlijke objecten zo gemakkelijk mogelijk van de afdruk kunt scheiden.

Snelle en eenvoudige kalibratie

Kalibratie is een van de belangrijkste stappen bij het printen van 3D-werken. Vooral voor beginners kan dit echter een echte uitdaging zijn. Het probleem: na enige tijd kan de frustratie toeslaan als de kalibratie niet naar wens verloopt. Juist daarom adviseren wij u te kiezen voor een printer met auto-bed levelling. Met auto-bed levelling hoeft u niet handmatig bij te sturen, wat de kans op fouten aanzienlijk verkleint.

Verwarmingsbed beschikbaar

Zelfs als u niet zoveel geld wilt investeren in uw grote 3D-printer, moet u ervoor zorgen dat u een verwarmingsbed beschikbaar hebt. Als dit het geval is, speelt ook de temperatuur een belangrijke rol. Zorg ervoor dat u het verwarmingsbed kunt verwarmen tot minstens 100°C. Anders zouden er problemen kunnen ontstaan bij de verwerking van afzonderlijke materialen.

Stabiliteit van de printer

Een 3D-printer met een grote inbouwruimte moet bijzonder stabiel zijn. De trillingen tijdens het drukproces beïnvloeden snel het eigenlijke drukken. Als de printer niet stabiel genoeg is, zult u met uw afdrukken nauwelijks een aantrekkelijke kwaliteit kunnen bereiken. Daarom is het des te belangrijker dat u let op een stevig frame en stabiele materialen.

Voor wie zijn zulke grote 3D-printers eigenlijk geschikt?

Veel mensen associëren grote 3D-printers vooral met industriële toepassingen. Dit is zeker waar, maar dit is zeker niet het enige toepassingsgebied. Zelfs particulieren of kleine bedrijven kunnen veel nuttige dingen produceren met een 3D-printer met groot bouwvolume. Als u bijvoorbeeld iets groters wilt afdrukken voor uw huis, zal een traditionele printer met een kleine voetafdruk snel zijn grenzen bereiken. Maar bedrijven kunnen deze prints ook gebruiken om bijvoorbeeld patronen in grote maten te produceren. Ook de grote 3D-printers zijn geschikt voor onder meer onderwijsinstellingen, universiteiten of scholen.

Conclusie: Bijna onbeperkt printplezier

Een 3D-printer met een groot bouwvolume is niet alleen visueel cool, maar ook echt nuttig. De technologie heeft zich op dit gebied op indrukwekkende wijze ontwikkeld. Hoewel het grote apparaten en afdrukken zijn, kunnen de printers nu een sterke kwaliteit garanderen. De snelheid is ook aanzienlijk verhoogd, wat het gebruik van de grote toestellen wat interessanter maakt. Bovendien zijn de prijzen in veel gevallen merkbaar gedaald. Zelfs voor een grote printer hoeft u niet per se diep in de buidel te tasten.

Veelgestelde vragen over 3D-printers voor modelbouwers

U wilt uw eigen 3D-printer thuis hebben en heeft meer vragen dan deze? Schrijf me dan een bericht.

Een grote 3D-printer kan een optimale oplossing zijn, afhankelijk van de toepassing. Als u grotere prints wilt maken en toch niet wilt inleveren op kwaliteit, moet u gaan voor een 3D printer met een grote build enveloppe.

In de regel zijn grote 3D-printers iets langzamer dan de kleinere alternatieven. Dit kan echter nauwelijks als algemene regel worden gesteld, aangezien de afzonderlijke apparaten in sommige gevallen met heel verschillende afdruksnelheden kunnen imponeren.

Voor sommige materialen is het voordelig als de grote 3D-printer een gesloten behuizing heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval met ABS-filamenten. De afdrukken worden door de behuizing beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Het is meestal raadzaam een grote 3D-printer te gebruiken voor het printen van grote objecten. Als je meerdere kleine 3D-printers gebruikt, moet je de geprinte onderdelen achteraf nog aan elkaar lijmen.