De beste CoreXY 3D Printers 2023

De Core-XY 3D-printers zijn al zo'n tien jaar op de markt. De introductie van de eerste modellen dateert van 2013. Sindsdien genieten de toestellen een grote populariteit onder vele 3D-liefhebbers. Wie een beroep wil doen op een dergelijke printer wordt geconfronteerd met een grote keuze en heeft niet zelden talrijke vraagtekens op zijn of haar gezicht. We laten je daarom hieronder de beste CoreXY 3D printers zien en vertellen je ook waar je op moet letten.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Het Core XY principe is een van de populairste systemen voor 3D printen.
 • U kunt kiezen uit veel verschillende apparaten op de markt, maar u moet ze vergelijken op verschillende factoren
 • U hoeft geen fortuin uit te geven voor een goed en degelijk apparaat, maar kunt ook terugvallen op goedkope alternatieven, afhankelijk van het toepassingsgebied en de vereisten.

De beste CoreXY 3D printers

In het onderstaande geven wij u graag een overzicht van de beste CoreXY 3D printers die momenteel verkrijgbaar zijn. Daarom hebben we ze hier voor u op een rijtje gezet, samen met hun belangrijkste feiten:

PlaatsNaamFabrikantInstallatieruimteMaximale afdrukresolutieSpeciale kenmerkenprijs ongeveerNaar de winkel
1X5SA ProTronxy330 x 330 x 400 mm0,1 mm.Geschikt voor grote objecten, tot 100 mm/s afdruksnelheid, verbeterde extruders in vergelijking met het vorige model.305 € Click*
2Ender 6Creality250 x 250 x 400 mm0,1 mm.Stabiele constructie en hoogwaardige afwerking, laag geluidsniveau, tot 150 mm/s afdruksnelheid589 € Click*
3Trodoon Core XYVivedino400 x 400 x 500 mm0,05 mmTot 250 mm/s afdruksnelheid, enorm grote installatieruimte, WiFi2.330 € Click*
4Sapphire ProTwo Trees235 x 235 x 235 mmNiet gespecificeerdAutomatisch printherstel, touchscreen, hoge printsnelheid239 € Click*
5LDO motorenVoron 2.4300 x 300 x 300 mm of 350 x 350 x 350 mmNiet gespecificeerdKit verkrijgbaar in 2 varianten, grote inbouwruimte, USB-aansluitingVanaf € 1.449 Click*
6Ender 7Creality250 x 250 x 300 mm0,1 mm.Hoge afdruksnelheid (tot 250 mm/s), duurzame koeling, koel en minimalistisch ontwerp649 € Click*

De beste CoreXY 3D printer: Tronxy X5SA Pro

De beste CoreXY 3D printer die we momenteel kunnen noemen is de XS5A Pro van Tronxy. De inbouwruimte van 330 x 330 x 400 mm is zeer groot in vergelijking met de meeste andere modellen op de markt. In directe vergelijking met zijn voorganger biedt deze variant ook verbeterde extruders. Met een afdruksnelheid tot 100 mm/s kunnen de afdrukken vrij snel worden voltooid. De prijs-kwaliteitverhouding is onverslaanbaar. Ondanks zijn goede prestaties en uitgebreide mogelijkheden zit de XS5A Pro onder het marktgemiddelde.

Algemene informatie:

 • Naam: X5SA Pro
 • Fabrikant: Tronxy
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 330 x 330 x 400 mm
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 10
 • Speciale kenmerken: Geschikt voor grote objecten, tot 100 mm/s afdruksnelheid, verbeterde extruder in vergelijking met de voorganger.
 • Voordelen: Grote inbouwruimte maakt grote modellen mogelijk, sterke prijs-prestatieverhouding, eenvoudige bediening via touchscreen.
 • Nadelen: Grote ruimte nodig, niet erg gemakkelijk op te zetten, relatief luide ventilatie.

De voordeligste Core XY 3D printer: Two Trees Sapphire Pro

Voor nog minder kun je je creativiteit tot leven brengen met de Sapphire Pro van Two Trees. De printer biedt een aantal speciale functies zoals een verwarmd printbed, een gebruiksvriendelijk touchscreen display en automatische printhervatting. Dat laatste is een echt voordeel, vooral voor duurzame afdrukken. Bovendien kunt u tot 300 mm/s printen en vertrouwen op nauwkeurige lineaire geleiding en hoogwaardige materialen. Ondanks de lage prijs is de printer echter vrij ingewikkeld in te stellen en over het algemeen niet ideaal voor beginners.

Algemene informatie:

 • Naam: Sapphire Pro
 • Fabrikant: Two Trees
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 235 x 235 x 235 mm
 • Maximale afdrukresolutie (micron): /
 • Speciale kenmerken: Automatisch printherstel, aanraakscherm, verwarmd printbed
 • Voordelen: lage prijs, lineaire geleiding, hoogwaardige materialen, hoge druksnelheid
 • Nadelen: Niet ideaal voor beginners, complexe structuur

De beste premium Corexy 3D printer: Vivedino Trodoon Core XY

Als u op zoek bent naar een echte premium oplossing, kunnen wij u momenteel de Trodoon Core XY van Vivedino aanbevelen. Dit is niet per se een koopje, maar het heeft ook veel te bieden. De installatieruimte is enorm en de grootste in ons klassement. Bovendien kan de printer overtuigen met een hoge snelheid tot 250 mm/s en beschikt hij over een SD-poort, USB en WiFi. Belangrijk om op te merken: Met 38 kilo is deze printer zeker geen lichtgewicht.

Algemene informatie:

 • Naam: Trodoon Core XY
 • Fabrikant: Vivedino
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 400 x 400 x 500 mm
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 5
 • Speciale kenmerken: Tot 250 mm/s afdruksnelheid, enorm grote installatieruimte, WiFi
 • Voordelen: Hoge snelheid, geschikt voor grote afdrukken, SD-kaart poort, USB, WiFi.
 • Nadelen: hoge prijs, hoog gewicht (38kg)

Kanshebber voor de CoreXY troon 2022/2023: Prusa XL

Op dit punt willen we ook een blik in de toekomst werpen. De bekende fabrikant Prusa heeft met de Original XL een zeer interessante CoreXY 3D printer op stapel staan. Hier werd reikhalzend naar uitgekeken en is het langverwachte bewijs dat Prusa ook een printer met een grote inbouwruimte kan aanbieden. Met 360 x 360 x 360 mm is dit niet bepaald klein. Technisch gezien is de nextruder-technologie hier bijzonder interessant. Deze is gebaseerd op een volledig nieuw ontworpen extruder met verwisselbare nozzles tijdens het gebruik en maakt automatische kalibratie van de eerste laag mogelijk. Bovendien is de Original Prusa XL compatibel met talrijke materialen, biedt hij automatische hervatting van het printen en heeft hij een verwarmingsbed met 17 individueel regelbare segmenten. De printer is al beschikbaar voor pre-order en moet in het derde kwartaal van 2022 worden geleverd.

Algemene informatie:

 • Naam: Originele Prusa XL
 • Fabrikant: Prusa
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 360 x 360 x 360
 • Maximale afdrukresolutie (micron): /
 • Speciale kenmerken: Nextruder-technologie, hervatting van het printen, automatische kalibratie van de eerste laag, verwarmingsbed met 16 individueel regelbare segmenten, compatibel met PLA, PETG, ASA of polycarbonaat.

Wat is een CoreXY 3D-printer?

De CoreXY 3D-printers zijn sinds 2013 op de markt. Een MIT-ingenieur die het CoreXY-systeem dat jaar voor het eerst presenteerde, speelde een belangrijke rol bij de introductie ervan. Het doel van de lancering was een betrouwbaar en nauwkeurig systeem te ontwikkelen naast de tot nu toe beschikbare FDM 3D-printers.

Hoe werken Corexy-printers?

De Corexy-printers gebruiken het FDM-proces voor de afdrukken. In vergelijking met de klassieke Cartesische printers zijn er echter een paar duidelijke verschillen. In een Corexy-printer bewegen kleine schorten binnen de verschillende vlakken in plaats van de hele motoren van de verschillende assen. Zo worden bijvoorbeeld ongewenste overlappingen verminderd. Deze kunnen optreden wanneer beide motoren van de assen in dezelfde richting bewegen.

Verschillen CoreXY 3D printer vs “conventionele” FDM printer

Het grootste verschil tussen de CoreXY 3D printers en conventionele FDM printers ligt vooral in de mechanica. De traditionele Cartesiaanse printers bewegen de X-as met de printkop en daarnaast de Y-as met het printbed. Ook bij een CoreXY-printer beweegt de printkop zowel in de X-as als in de Y-as. Het printbed beweegt echter niet. Nog een verschil: bij de CoreXY-printer kunnen de motoren van de X- en Y-as stilgehouden worden. Dit vermindert het gewicht van de bewegende delen en zorgt dus in het algemeen voor een lichter gewicht dan bij klassieke FDM-printers.

Selectiecriteria voor CoreXY 3D printers

Verschillende criteria worden gebruikt om de beste CoreXY 3D printers te evalueren. Wat deze zijn en hoe zij in elk geval worden beoordeeld, kunt u hieronder zien.

Bouwsnelheid en -omvang

Twee van de belangrijkste criteria bij de aankoop van CoreXY 3D printers zijn de bouwsnelheid en de bouwgrootte. Als u wilt dat uw afdrukken snel klaar zijn, moet u ervoor zorgen dat de snelheid overeenkomstig hoog is. Voor veel gebruikers is het formaat nog belangrijker. Er zijn hier soms grote verschillen, zoals ook blijkt uit een blik op onze ranglijst. Bij bijzonder grote modellen moet u dus zorgvuldig nagaan of de installatieruimte van uw printer deze ook toelaat.

Begroting

Een aankoop is altijd een kwestie van budget. Dit is ook het geval met de CoreXY 3D-printers. Tegenwoordig kun je de apparaten echter in verschillende prijsklassen kopen. Wees ervan bewust dat de goedkoopste optie niet altijd de beste is. Een printer moet redelijk geprijsd zijn. De kwaliteit moet echter wel goed zijn. Maar vooral als nieuwkomer hoeft u niet per se een klein fortuin uit te geven aan uw printer.

Compatibiliteit met externe filamenten en co.

Het is vrij gebruikelijk dat 3D-printers alleen compatibel zijn met bepaalde onderdelen zoals filamenten. Als u niet gebonden wilt zijn aan een bepaalde fabrikant, moet u zoeken naar de breedst mogelijke compatibiliteit. U moet ook nagaan met welke besturingssystemen de respectieve printers compatibel zijn. Met een besturingssysteem van Apple of Microsoft heb je hier echter meestal geen problemen.

Omgaan met

Als u geen uren wilt besteden aan het instellen van uw printer, zorg er dan voor dat hij gemakkelijk te gebruiken is. Dit geldt natuurlijk ook voor de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Nieuwkomers worden vaak overweldigd door de functies en besturingssystemen van de printers. Niet zelden ontneemt dit de wens om in een vroeg stadium te drukken.

Voor wie zijn CoreXY 3D printers geschikt?

De CoreXY printers zijn over het algemeen geschikt voor zowel beginnende als ervaren 3D-printers. Sommige modellen verschillen enorm in hun functies en gebruiksvriendelijkheid. Juist daarom moet je als nieuwkomer altijd letten op gebruiksgemak. Het is ook ideaal als uw printer een sterke gemeenschap heeft. Dit is bij veel eenheden het geval en kan een echte “wild card” zijn bij vragen of onduidelijkheden.

CoreXY 3D-printer kopen: Voordelen en nadelen

De CoreXY 3D-printers hebben een aantal voordelen. De nadruk ligt dus op open-source technologie, wat ook een reden is voor de inmiddels sterke gemeenschap van deze toestellen. Bovendien worden de printers gekenmerkt door hoge snelheid en hoge kwaliteit tegelijkertijd. De algemene stabiliteit van de printers is ook een pluspunt. Net als de relatief lage aankoopprijs.

De kwetsbaarheid van de bandtechnologie kan hier als nadeel worden genoemd. Als de spanning hier niet perfect is uitgebalanceerd, ontstaan er problemen tijdens het drukproces. Dit betekent weer dat de CoreXY-printers relatief onderhoudsintensief zijn.

Voordelen

 • Open source technologie
 • Hoge afdruksnelheid
 • Afdrukken van hoge kwaliteit
 • Hoge stabiliteit van de printers
 • Verhoudingsgewijs lage aankoopprijs

Nadelen

 • Foutgevoelige bandtechnologie
 • Onderhoudsvriendelijk

Conclusie: Vergelijken en meer weten

Je moet niet zomaar op gevoel een CoreXY 3D printer kopen. Er zijn soms enorme verschillen tussen de verschillende modellen op de markt. Deze komen enerzijds tot uiting in de prijs, maar anderzijds vooral in de individuele diensten en mogelijkheden. Afhankelijk van uw verwachtingen en eisen moet u bijvoorbeeld de grootte van de installatieruimte en natuurlijk de bouwsnelheid vergelijken. Bovendien raden wij u als beginner aan voor een eenvoudige bediening te gaan en bij voorkeur geen ingewikkelde set.

Veel gestelde vragen: CoreXY 3D printer

Vaak wordt de CoreXY-printers een beetje onrecht aangedaan. Deze steunen op relatief goedkope lagers. Daarom verwachten veel mensen dat de afdrukresolutie en -kwaliteit ondermaats zullen zijn. In feite bieden de CoreXY 3D-printers echter een hoge kwaliteit die vaak superieur is aan een klassiek FDM-apparaat.

CoreXY 3D printers zijn niet duurder dan “normale” FDM 3D printers. Integendeel. De CoreXY printers hebben de reputatie iets goedkoper te zijn dan de Cartesian FDM 3D printers. Natuurlijk varieert de prijs van de printers tussen de afzonderlijke apparaten en leveranciers. Een prijsvergelijking is dus zinvol.

De CoreXY printers zijn ook geschikt voor beginners op het gebied van 3D printen. Dit geldt echter niet voor alle modellen. Nieuwkomers moeten vooral letten op compacte apparaten die een sterke gemeenschap hebben en gekenmerkt worden door een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en bedieningsgemak.

De CoreXY 3D printers gebruiken een technologie waarbij kleine riemen moeten worden gespannen. Als er te weinig of te veel spanning op staat, ontstaan er fouten tijdens het afdrukproces. Daarom zijn CoreXY 3D-printers over het algemeen onderhoudsintensiever dan andere modellen.