De beste 3D Printers voor beginners 2024

De laatste jaren zijn 3D-printers in een recordtempo een populaire vrijetijdsbesteding geworden. Steeds meer beginners ontdekken zelf de hobby, maar vinden het meestal een beetje moeilijk om de juiste printer te kiezen. In het volgende vertellen we je wat de beste 3D printers voor beginners zijn. Bovendien geven we je onderweg een paar nuttige tips.

De belangrijkste feiten in het kort

 • 3D printen is een terrein waarop zelfs beginners gemakkelijk kunnen instappen
 • Tegenwoordig zijn er veel 3D-printers beschikbaar die gemakkelijk door beginners kunnen worden bediend.
 • Met behulp van sjablonen en mallen worden de eerste kunstwerken meestal gemakkelijker dan verwacht.
 • Bij de aanschaf van een beginnende 3D-printer zijn verschillende criteria belangrijk, zoals gebruiksgemak en een grote verscheidenheid aan materialen.

De beste beginnende 3D-printers

Alle begin is moeilijk? Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Hieronder vindt u een snel overzicht van de huidige beste 3D printers voor beginners.

PlaatsNaamFabrikantProcedureInstallatieruimteSpeciale kenmerkenprijs ongeveernaar de winkel
1Mini+Prusa ResearchFDM18 x 18 x 18 cmLCD-kleurenscherm, groot aantal ondersteunde materialen489 €Klik op
2Ender 3 ProCrealityFDM22 x 22 x 25 cmSnel verwarmbare bouwplaat, eenvoudig te installeren199 €Klik op
3Ender 2 ProCrealityFDM15 x 15 x 20 cmHoge afdruksnelheid, USB- en MicroSD-poort beschikbaar169 €Klik op
4Mars 3ElegooDLP14,3 x 89,6 x 17,5 cm4k resolutie, gezandstraalde bouwplaat299 €Klik op
5I3 MK3S+Prusa ResearchFDM25 x 21 x 21 cmEenvoudige en effectieve kalibratie, stille werking849 €Klik op
6Select Mini V2MonopriceFDM12 x 12 x 12 cmLevering volledig gemonteerd, eenvoudige bediening203 €Klik op
7VyperAnycubicFDM24,5 x 24,5 x 26 cmAutomatische nivellering van het drukbed, groot bouwvolume319 €Klik op
8Sidewinder X2ArtilleryFDM30 x 30 x 40 cmZeer grote inbouwruimte, directe extruder met 0,5 mm printresolutie400 €Klik op

De beste 3D printer voor beginners: Prusa Mini+

De Prusa Mini+ is speciaal ontworpen voor beginners en onervaren printers. Dit is vooral merkbaar in de bediening van dit toestel, die dankzij het LCD-scherm enorm eenvoudig is. Daarnaast biedt de Mini onder meer een afdrukvolume van 18 kubieke centimeter, optionele Wi-Fi of verwijderbare platen van verenstaal. Het instapmodel printer is ook compatibel met een grote verscheidenheid aan materialen.

Algemene informatie

 • Naam: Mini+
 • Fabrikant: Prusa Research
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 180 x 180 x 180
 • Maximale afdrukresolutie (micron):
 • Speciale kenmerken: LCD-kleurenscherm, groot aantal ondersteunde materialen
 • Voordelen: optionele Wi-Fi, stil gebruik, nauwelijks/lage temperatuurafwijkingen, snelle voorverwarming
 • Nadelen: open installatieruimte, prijs eerder in het bovenste derde deel

De voordeligste instapmodel 3D-printer: Creality Ender 2 Pro

Als u een beginner bent en niet veel geld wilt uitgeven, kunt u de Creality Ender 2 Pro gebruiken, een iets goedkopere versie. Met een afdrukgebied van 15 x 15 x 20 cm is de printer groot genoeg voor veel modellen. Bovendien is de afdruksnelheid tot 200 mm/s zeker niet gering. De populaire opvolger van de Ender is compatibel met veel verschillende materialen. Ten opzichte van de voorganger zijn echter enkele verbeteringen aangebracht.

Algemene informatie

 • Naam: Ender 2 Pro
 • Fabrikant: Creality
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 150 x 150 x 200
 • Maximale afdrukresolutie (micron):
 • Speciale kenmerken: Hoge afdruksnelheid, USB- en MicroSD-poort beschikbaar
 • Voordelen: redelijke prijs, beschikbaar verwarmingsbed, sterke prijs-prestatieverhouding
 • Nadelen: Handmatige beduitlijning noodzakelijk

De beste premium 3D-printer voor beginners: Prusa i3 MK3S+

Sommige beginners willen ook meteen voor een premium toestel gaan. De Prusa i3 MK3S+ is hiervoor ideaal. Zo biedt de printer een hindernisvrije instap met automatische kalibratie en compatibiliteit met verschillende materialen. Bovendien werkt de machine stil en, met ongeveer 200 mm/s, vrij snel.

Algemene informatie

 • Naam: i3 MK3S+
 • Fabrikant: Prusa Research
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 250 x 210 x 210
 • Maximale afdrukresolutie (micron):
 • Speciale kenmerken: Eenvoudige en effectieve kalibratie, stille werking
 • Voordelen: voldoende grote inbouwruimte, compatibel met PLA, PETG, ASA, nylon en nog veel meer, automatische kalibratie
 • Nadelen: hoge prijs

Wat onderscheidt een 3D printer voor beginners?

Materiële diversiteit

Een belangrijk criterium voor het vinden van een geschikte 3D-printer is de verscheidenheid aan materialen. Hier moet je een beetje onderscheid maken tussen de afzonderlijke apparaten. Bij een harsprinter is het bijzonder belangrijk dat deze het beste materiaal van verschillende fabrikanten kan verwerken. Als u een FDM-printer gebruikt, moet u letten op een hoge temperatuur van de spuitmond en het verwarmingsbed. Anders kunt u geen gedetailleerd en nauwkeurig kunstwerk afdrukken.

Prijs/prestatie

De prijs is altijd een belangrijke factor. Meestal willen vooral beginners niet diep in de buidel tasten voor een professioneel toestel. Dat hoeft niet. U moet de prijs echter altijd afwegen tegen de respectieve prestaties van het apparaat. Als u te goedkoop koopt, krijgt u in het ergste geval meer problemen dan plezier met uw printer. Dus de beroemde prijs-prestatieverhouding moet kloppen.

Installatieruimte

De installatieruimte is een factor die als het ware enigszins subjectief kan worden beoordeeld. In het algemeen adviseren wij u te streven naar een installatieruimte van ten minste 150 x 150 x 150 mm. De behoefte hier hangt echter altijd een beetje af van uw persoonlijke ideeën. De installatieruimte mag niet te klein zijn, anders kunt u slechts een beperkt aantal projecten uitvoeren. Dus als je niet per se alleen in je vrije tijd miniaturen wilt afdrukken, moet je ervoor zorgen dat je een voldoende grote bouwruimte hebt. Te grote inbouwruimten zijn echter ook niet altijd een voordeel, vooral omdat de printer daardoor meestal meer ruimte nodig heeft.

Gebruiksgemak

Elke beginner moet ervoor zorgen dat zijn 3D-printer gemakkelijk te gebruiken is. Dit verwijst naar verschillende factoren tegelijk. Enerzijds moet menu-navigatie intuïtief mogelijk zijn. Dit is het geval met de meeste apparaten tegenwoordig. Deze bieden moderne schermen die afdrukken en bediening gemakkelijk maken dankzij een duidelijk menu. Meestal wordt Engels als systeemtaal gebruikt, maar dit zou voor geen enkele printfan een probleem moeten zijn.

Een andere factor is de complexiteit van het inbrengen van het materiaal. Dit moet zo gemakkelijk mogelijk te doen zijn. In ieder geval moet het handwerk tot een minimum worden beperkt. Dit betekent bijvoorbeeld constante kalibratie, wat goede apparaten inmiddels voor u zouden moeten doen.

Inherent hoge printbedadhesie

Een belangrijk criterium bij de beoordeling van instap 3D-printers is de hechting van het printbed. Vooral de eerste laag speelt hierbij een grote rol. Als hij niet goed vastzit, kan de volledige druk niet precies en nauwkeurig worden uitgeoefend. Bovendien zorgt u er best voor dat het verwarmingsbed van uw printer gecoat is. Anders kunnen er problemen ontstaan wanneer u probeert uw afdruk van het verwarmingsbed los te maken. Het verwarmingsbed zelf is onmisbaar voor bepaalde materialen en zorgt ervoor dat uw afdruk niet te snel afkoelt.

Snelle en eenvoudige kalibratie

Het is raadzaam voor alle beginners om uit te kijken naar apparaten met automatische nivellering van het bed. Dit is een intelligent nivelleringssysteem dat het printbed op elk moment automatisch aanpast. Zo bespaart u op handmatige kalibratie en weet u tegelijkertijd zeker dat uw afdrukbed altijd correct gekalibreerd is.

Klantenservice van de fabrikant/distributeur beschikbaar

Idealiter zijn er geen grote problemen met uw printer. Dit is echter niet altijd het geval. Daarom is het des te belangrijker dat u bij vragen of onduidelijkheden contact kunt opnemen met de klantenservice van de aanbieder. In eerste instantie klinkt dit als een vanzelfsprekendheid. U moet er echter rekening mee houden dat veel dealers en fabrikanten in het buitenland gevestigd zijn. Daarom is de bereikbaarheid van de klantenservice in de praktijk niet altijd even goed. In sommige gevallen biedt de fabrikant u zelfs geen echte klantenservice. Dit is niet ideaal, vooral voor nieuwkomers, dus je moet hier zeker op letten.

Toevoeging: Gesloten huisvesting voor gezinnen met kleine kinderen of dieren

Ongeacht of u als beginner begint of al enige ervaring hebt met 3D printen, is een gesloten behuizing meestal aan te bevelen. Vooral als je kleine kinderen of dieren in huis hebt. Een gesloten behuizing voorkomt dat kinderen of huisdieren zich aan de printer kunnen verwonden. Verder kan het altijd gebeuren dat er bijvoorbeeld tijdens het spel iets naar de printer toe vliegt. Een behuizing kan uw afdrukoppervlak dan tenminste een beetje beschermen.

Addendum 2: Printer-specifieke ventilator gemeenschap

Een vaak onderschat aspect in de zoektocht naar een geschikte 3D-printer is de gemeenschap van fans en de gemeenschap van de individuele apparaten. De afgelopen jaren heeft zich een grote aanhang gevormd die gretig hun favoriete toestellen bespreekt op fora en blogs. Dit is meestal een “gevonden voedsel” voor alle beginners. Hier kunt u ideeën uitwisselen met gelijkgestemden, gewoon aandachtig meelezen of uw vragen stellen aan de community. Hoe groter de fancommunity, hoe sneller je nieuwe tips en trucs ontdekt of hulp krijgt bij problemen. Dit is natuurlijk bijzonder belangrijk wanneer de dealer of de fabrikant geen naadloze ondersteuning biedt.

Voor wie zijn 3D-printers geschikt en voor wie wat minder?

3D-printers zijn geschikt voor veel mensen. Het hoeven niet per se echte technologieliefhebbers te zijn. Zelfs mensen die alleen maar geïnteresseerd zijn in technologie kunnen meestal veel plezier beleven aan instapprinters. De apparaten zijn bijzonder geschikt voor iedereen die graag experimenteert, knutselt en dingen creëert. Zo kan een 3D-printer een heel praktisch hulpmiddel zijn voor elke dag. Als het plastic handvat van een kastje in de badkamer afbreekt, kan het gemakkelijk zelf worden gemaakt met een 3D-printer.

3D-printers zijn minder geschikt voor mensen die niet graag zelf dingen maken en ontwikkelen. Bovendien moet je een zekere mate van geduld hebben, want de werken zijn natuurlijk niet binnen enkele seconden gemaakt. Ongeduldige mensen kunnen snel hun interesse verliezen.

Welk materiaal is het beste voor beginnende 3D-printers

PLA filament is het meest geschikte materiaal voor FDM printers. Deze wordt gekenmerkt door een eenvoudige verwerking en is daarom eigenlijk optimaal voor beginners. In ieder geval vallen de meeste printfans terug op PLA. Het is verreweg het populairste materiaal. En niet zonder reden. Onder optimale omstandigheden heeft PLA een hoge biologische afbreekbaarheid en is het composteerbaar. Bovendien wordt het materiaal relatief milieuvriendelijk geproduceerd.

Vooral in het recente verleden is PETG-filament ook een van de populairste materialen voor 3D-printing geworden. Dit is polyethyleentereftalaat, dat ook voorkomt in onder meer drankflessen of tassen. Dankzij de oppervlaktestructuur kan het materiaal gemakkelijk en zeer snel worden verwerkt. De laaghechting is ook goed, bovendien krimpen de voorwerpen slechts zeer licht in omvang na afkoeling. Bovendien is het een relatief goedkoop materiaal.

Conclusie: Veel plezier, zelfs als beginner

3D-printers zijn zeker niet alleen geschikt voor echte technologieliefhebbers. Zelfs beginners kunnen met de meeste apparaten moeiteloos hun eerste objecten maken en mogelijk een nieuwe passie voor het leven vinden. U moet ervoor zorgen dat de druk voor u als beginner zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt. Dit omvat bijvoorbeeld het gemakkelijk inbrengen van het materiaal, maar ook een intuïtieve bediening van het printermenu en de instellingen. Andere belangrijke factoren zijn de hechting van het printbed, de grootte van de installatieruimte en de prijs. Onze tip: Voordat u tot aanschaf overgaat, moet u goed kijken wat u van uw toestel verwacht. Het zou dus relatief eenvoudig moeten zijn om een geschikte printer te vinden.

Veelgestelde vragen Beginner 3D Printers

Stuur me gerust beginnersvragen over 3D printers en ik zal ze hier voor iedereen beantwoorden.

3D printen heeft vaak te kampen met het vooroordeel een bijzonder dure hobby te zijn. Maar dit geldt slechts in beperkte mate. De kosten voor de materialen zijn meestal zeer beperkt. Bovendien zijn er nu goede apparaten voor beginnende 3D-printers beschikbaar tegen relatief lage prijzen.

Een goed formaat van de betreffende 3D-printer is niet over de hele linie te benoemen, maar hangt altijd in zekere mate af van de eigen verwachtingen en eisen. Als vuistregel geldt echter dat de installatieruimte niet merkbaar kleiner mag zijn dan 150 x 150 x 150 mm.

De keuze voor een open of gesloten toestel wordt meestal gemaakt op basis van andere factoren. Een gesloten apparaat is bijvoorbeeld sterk aan te bevelen als er kleine kinderen of dieren in het huishouden zijn die zich aan de printer zouden kunnen verwonden.

3D-printpennen kunnen een alternatief zijn voor 3D-printers. Zij zijn echter niet vergelijkbaar met printers in hun werkwijze en mogelijkheden. Een printpen is dus uitgesloten als vervanging van een 3D-printer.

Het bezit van een 3D-printer is niet illegaal of verboden. De apparaten kunnen vrij legaal worden gekocht en ook door particulieren worden gebruikt.

3D-printers zijn de afgelopen jaren gestaag verbeterd, wat deels ook heeft geleid tot een merkbaar complexere werking. Dit geldt echter niet voor alle toestellen, dus beginners moeten zeker letten op het intuïtieve ontwerp en het gebruiksgemak alvorens tot aankoop over te gaan.

De kosten voor een 3D-print zijn beheersbaar, maar kunnen niet als forfaitair bedrag worden genoemd. Factoren hierbij zijn niet alleen de prijs van de printer, maar ook de kosten van de materialen of de exploitatiekosten.

Zelfs beginners kunnen tegenwoordig allerlei verschillende voorwerpen maken met een 3D-printer. De meeste fabrikanten bieden overeenkomstige sjablonen en eBooks die gemakkelijk kunnen worden gebruikt om uw eigen voorwerpen te bedrukken.

Beginners kunnen beter geen tweedehands 3D-printer kopen. In plaats daarvan is het raadzaam een redelijk geprijsd nieuw apparaat te zoeken.

Naast de printer heeft een beginner slechts een handvol andere dingen nodig om aan de slag te gaan met 3D printen. Dit omvat het materiaal, gereedschap, een beetje geduld, de bereidheid om te leren en de mentaliteit om dingen aan te pakken.