Beste 3D-printers voor kinderen 2024

Wie zijn kinderen wil laten kennismaken met 3D-printen, ondersteunt dit vaak met een eigen printer voor het kroost. Maar welke apparaten zijn hier eigenlijk geschikt voor? Wij hebben rondgekeken en de beste 3D printers voor kinderen hieronder uitgezocht.

De belangrijkste feiten in het kort

 • 3D-printers zijn niet alleen geschikt voor volwassenen, maar kunnen ook kinderen geweldige mogelijkheden bieden om te leren en te ontdekken
 • Het hoeft niet altijd een high-end toestel te zijn, zeker niet voor de volgende generatie. Goede printers zijn beschikbaar voor kinderen tegen een merkbaar lage prijs
 • Om de juiste 3D-printer voor kinderen te vinden, moeten verschillende criteria worden vergeleken, zoals gebruiksgemak, installatieruimte, afdrukresolutie en prijs.
 • In veel gevallen zijn 3D-pennen ook een goed alternatief om mee te beginnen en de driedimensionale ervaring wat dichter bij de kinderen te brengen.

De beste 3D-printers voor kinderen

Niet alle 3D printers zijn echt goed voor kinderen. Om u een snelle oriëntatie te geven, zetten we hier de beste kinder 3D printers op een rijtje, naar onze mening:

PlaatsNaamFabrikantInstallatieruimteMaximale afdrukresolutieSpeciale kenmerkenprijs ongeveerNaar de winkel
1Mini+Prusa18 x 18 x 18 cm50 micronAutomatische rasterkalibratie, sensorloze homing, LCD-kleurenscherm, gemakkelijk te verwijderen drukplaten, veiligheidsvoorzieningen.450 € 
2X-One 2Qidi Tech14,5 x 14,5 x 14,5 cm50 micronGesloten installatieruimte, Testprintbestanden inbegrepen op SD-kaart, Gebruiksklare levering, Kan worden gebruikt met ABS, PLA en PETG499 € 
3DigiLab 3D45Dremel25,4 x 15,2 x 17 cm50 micronAutomatische filamentdetectie en aanpassing van de instellingen, geoptimaliseerd koeler- en filtersysteem, geïntegreerde HD-camera, WLAN-compatibel1.699 € 
43D Printer Rex (2010100))Bresser15 x 15 x 15 cm40 micronKant-en-klaar geleverd, gebruiksvriendelijk touch display, lage prijs, geïntegreerde camera, automatische filamentherkenning339 € Click*
5Selecteer Mini V2Monoprice12 x 12 x 12 cm10 micronVolledig geassembleerde levering, laag geluidsniveau, eenvoudige bediening, volledig geassembleerde levering, gebruiksvriendelijk display, draadloze WiFi-connectiviteit, SD-kaart met voorgeïnstalleerde modellen.205 € Click*
62010300 3D Printer SaurusBresser14 x 14 x 14 cm40 micronWeinig geluid tijdens het printen, 3.5″ touch LCD scherm, gereedschap, vet en spatel inbegrepen, verwijderbaar bouwplatform350 € Click*

De beste 3D printer voor kinderen: Prusa Mini+

De beste 3D printer voor kinderen is in onze ogen de Prusa Mini+. De aanduiding geeft al aan dat de installatieruimte enigszins beperkt is in vergelijking met de professionele modellen. Dat is echter het enige nadeel van deze kleine alleskunner. De maximale afdrukresolutie is hoog, tot 50 micron, en de bediening is eenvoudig dankzij een LCD-kleurenscherm. De printer kan worden gebruikt met verschillende filamenten, zoals nylon, PLA of PETG. Bovendien kunnen de platen van verenstaal gemakkelijk worden verwijderd en zelfs vervangen.

Algemene informatie:

 • Naam: Mini+
 • Fabrikant: Prusa
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 180 x 180 x 180
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 50
 • Speciale kenmerken: Automatische rasterkalibratie, sensorloze homing, LCD-kleurenscherm, gemakkelijk te verwijderen drukplaten, veiligheidsvoorzieningen.
 • Voordelen: Kan worden gebruikt met vele thermoplasten zoals ABS, PC, Nylon, PLA, PETG en meer, optionele WiFi, verwijderbare platen van verenstaal.
 • Nadelen: geringe omvang van de installatieruimte

De voordeligste kinder 3D printer: Monoprice Select Mini V2

De Monoprice Select V2 Mini is de budgetoplossing voor de volgende generatie. Deze printer is een relatief goedkope variant die niettemin een groot aantal functies biedt. De printer komt gebruiksklaar en volledig geassembleerd thuis. De bediening is enorm eenvoudig dankzij het gebruiksvriendelijke display. Bovendien levert Monoprice een SD-kaart met voorgeïnstalleerde modellen om u op weg te helpen. De resolutie is hier merkbaar lager in vergelijking met het topmodel. Voor kinderen moet dit echter nog volstaan.

Algemene informatie:

 • Naam: Select Mini V2
 • Fabrikant: Monprice
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 120 x 120 x 120
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 10
 • Speciale kenmerken: Kant-en-klare levering, gebruiksvriendelijk display, draadloze WiFi-connectiviteit, SD-kaart met voorgeïnstalleerde modellen.
 • Voordelen: Gemakkelijk te gebruiken, lage prijs, klaar voor gebruik, compatibel met Windows en Mac.
 • Nadelen: Open afdrukruimte, lage afdruksnelheid, lage resolutie

De beste premium 3D printer voor kinderen: Dremel DigiLab 3D45

Als u niet wilt dat uw kinderen het comfort van thuis moeten missen, kunt u gaan voor de Dremel DigiLab 3D45. De printer biedt een resolutie tot 50 micron en met 254. x 152 x 170 millimeter, een voldoende grote installatieruimte. De printer is compatibel met verschillende materialen en u kunt het hele proces gemakkelijk volgen dankzij de geïntegreerde HD-camera. Handig ook: de afdrukinstellingen worden automatisch gemaakt. Om dit te doen, analyseert de Dremel eerst de gloeidraad en lijnt deze dienovereenkomstig uit.

Algemene informatie:

 • Naam: DigiLab 3D45
 • Fabrikant: Dremel
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 254 x 152 x 170
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 50
 • Speciale kenmerken: Automatische filamentdetectie en aanpassing van de instellingen, geoptimaliseerd koeler- en filtersysteem, geïntegreerde HD-camera, WLAN-compatibel
 • Voordelen: Hoge gebruiksvriendelijkheid, compatibel met filamenten zoals PLA, nylon, PETG en meer, constante controle van het printproces mogelijk, grote installatieruimte.
 • Nadelen: hoge prijs

Waarom kinderen al vroeg moeten beginnen met 3D-printen

De ervaring leert dat kinderen al op jonge leeftijd enthousiast raken over 3D-printen. In ieder geval is het raadzaam de volgende generatie er al in een vroeg stadium mee vertrouwd te maken. Het leereffect is enorm op verschillende niveaus. De kleintjes moeten dus leren geduldig te zijn tot hun gewenste kunstwerk af is. Bovendien wordt het zelfvertrouwen versterkt omdat uw kind na het drukken iets zelfgemaakt in zijn handen kan houden.

Andere voordelen zijn bijvoorbeeld de verbeterde verbeeldingskracht of de kennis van de verschillende geometrische vormen. Bovendien komen uw kinderen al op jonge leeftijd in aanraking met zaken als kleuren, vormen en maten en maken ze zelfs de eerste berekeningen van lengtes en volumes. Oplossingsgericht denken wordt ook aangemoedigd, evenals het werken met technische apparatuur, software en de computer. Ook niet te vergeten: Veel kinderen begrijpen heel snel dat de 3D-printer een gevoelig, delicaat en duur stuk gereedschap is. Op die manier leren de jongeren “terloops” ook hoe zij voorzichtig met een dergelijk toestel moeten omgaan.

Voor welke kinderen zijn 3D-printers geschikt?

Over het algemeen zijn 3D-printers geschikt voor veel kinderen. Natuurlijk speelt leeftijd hier een zekere rol. Als het kind te klein is, kan het de verbanden nog niet echt begrijpen. In het ergste geval kan dit zelfs tot verwondingen leiden als het kroost bijvoorbeeld in de open installatieruimte reikt. Iets oudere kinderen of jongeren kunnen een dergelijke hint van hun ouders verwerken en zijn daarom over het algemeen voorzichtig bij het gebruik van de printer. Natuurlijk is een 3D printer niet voor ieder kind even interessant. Als uw kleintje echter creatief is en van kleuren en vormen houdt, zult u met een printer gegarandeerd lang een glimlach op zijn gezichtje toveren.

Selectiecriteria voor 3D-printers voor kinderen

Verschillende criteria worden gebruikt om de beste 3D printers voor kinderen te evalueren. In ieder geval is het raadzaam de afzonderlijke toestellen te vergelijken. Alleen dan zult u in staat zijn te herkennen welk model voor u werkelijk de beste mogelijkheden biedt. Hierna wordt nader toegelicht welke selectiecriteria van belang zijn.

Resolutie en kwaliteit van de afdrukken

Een belangrijke factor is de afdrukresolutie en de afdrukkwaliteit. Natuurlijk hoeft het niet van de hoogste kwaliteit te zijn, zoals bijvoorbeeld professionele apparatuur biedt. Hier gaat het er eerst om elkaar te leren kennen en dingen uit te proberen. Toch zou de kwaliteit ook niet al te slecht mogen zijn. Als je geen mooi werkstuk krijgt, kan je kind snel zijn belangstelling voor het drukken verliezen. Maar dit zou ook voor u moeten gelden.

Installatieruimte, veiligheid en ontwerp

Afhankelijk van de gewenste modellen en plannen, moet u bij de aankoop ook letten op de inbouwruimte. Zoals uit onze vergelijking blijkt, zijn er soms enorme verschillen in grootte. Maar dat niet alleen. Veiligheid is hier ook een relevante factor. Vooral voor kleinere kinderen zijn de toestellen met een gesloten opstelruimte meestal de betere keuze. Zo wordt voorkomen dat de hand op een onopgemerkt moment in het bouwoppervlak verstrikt raakt en letsel veroorzaakt. Verder moet u letten op de gebruikte materialen. Veel filamenten kunnen ook zonder aarzeling door kinderen worden gebruikt. Harsprinters, nogmaals, horen daar niet bij.

Ook het ontwerp speelt voor ouders vaak een rol bij de aankoopbeslissing. In dit geval gaat het echter vooral om de afmetingen van het toestel, dat meestal ruimtebesparend moet worden opgeborgen.

Budget en leeftijd van het kind

Wij hebben budget en leeftijd van het kind hier opzettelijk samen in één categorie ondergebracht. Als u zeer jonge kinderen hebt, zult u waarschijnlijk meer rekening houden met het budget dan wanneer u kinderen van een meer gevorderde leeftijd hebt. Natuurlijk is het op zeer jonge leeftijd niet nodig om met een high-end toestel te printen. Hoe ouder de kinderen worden en hoe groter hun belangstelling voor 3D-printen, hoe uitbundiger het budget meestal wordt. Het is belangrijk op te merken dat ondanks alle wens om geld te besparen, de kwaliteit niet uit het oog mag worden verloren. In het ergste geval zult u verschillende keren moeten betalen.

Alternatieven voor een goedkope start: 3D-pennen

Als u niet direct wilt investeren in een 3D-printer voor uw kind, kunnen 3D-pennen ook een goed alternatief zijn om mee te beginnen. Hiermee leren de jongeren spelenderwijs driedimensionale kunstwerken te maken. De bediening is zeer eenvoudig, en tegelijkertijd zijn de pennen veel ruimtebesparender dan een volwaardige printer. Ook goed om te weten: met behulp van 3D-sjablonen kan uw kind gemakkelijk zelf zijn eerste kunstwerken maken – en kunnen zijn ouders hetzelfde doen.

Het proces is vergelijkbaar met dat in een printer. De gloeidraad wordt hier dus verwarmd en zo kan hij in vorm worden gebracht. In het beste geval glanst een vers kunstwerk nadat het materiaal is afgekoeld.

Conclusie: kinderen al op jonge leeftijd enthousiast maken voor 3D-printen

De ervaring leert dat kinderen al snel erg enthousiast zijn over 3D-prints. Geen wonder: een nieuw voorwerp wordt hier als bij “toverslag” voor je eigen ogen gecreëerd. Het is duidelijk dat zo'n ervaring de zintuigen scherpt. Als u uw jongeren enthousiast wilt maken voor 3D-printers, kunt u dat het beste doen met uw eigen apparaat. Zo leren de kinderen als het ware spelenderwijs veel belangrijke dingen over kleuren, vormen, maten of afmetingen. Bovendien worden geduld en ook zelfvertrouwen door de apparaten bevorderd. Bij het vergelijken van de afzonderlijke modellen is het raadzaam op verschillende criteria te letten. Dit maakt het relatief eenvoudig om uit te vinden welk model het beste is voor u en uw kroost.

Veelgestelde vragen 3D-printers voor kinderen

Voel je vrij om mij vragen te sturen over 3D printers voor kinderen en ik zal ze hier voor iedereen beantwoorden.

Natuurlijk is het niet mogelijk om een algemene uitspraak te doen over wanneer kinderen zouden moeten beginnen met 3D-printen. Kinderen tonen echter meestal al op jonge leeftijd enthousiasme voor 3D-printen en het maken van voorwerpen of speelgoed. Sommige kinderen ontwikkelen dit enthousiasme echter sneller dan andere.

Over het algemeen kunnen 3D-printers als veilig voor kinderen worden bestempeld. Ouders moeten er echter op letten dat de gebruikte filamenten of materialen niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Harsprinters, bijvoorbeeld, mogen niet in de nabijheid van kinderen worden gebruikt. Bovendien is het raadzaam een printer te gebruiken met een gesloten installatieruimte om te voorkomen dat men in de installatieruimte kan komen.

Om kinderen snel kennis te laten maken met 3D-printen, kunnen zogenaamde 3D-pennen worden gebruikt om mee te beginnen. Deze maken een eerste indruk mogelijk en kunnen zo als basis dienen voor de latere aankoop van een 3D-printer.

Optimale ondersteuning bij de start wordt geboden door verschillende 3D-modelleerprogramma's, die ook voor kinderen beschikbaar zijn. Met de software van Tinkercad, bijvoorbeeld, kunnen talrijke 3D-modellen gemakkelijk en gratis online worden gemaakt.