Geld verdienen met 3D-printen – wat zit er in?

Veel mensen zijn gepassioneerd door 3D-printen. Niet zelden rijst de vraag hoe met deze passie geld kan worden verdiend. Als u een van deze mensen bent, bent u hier aan het juiste adres. Hieronder laten we zien welke mogelijkheden er zijn om geld te verdienen met 3D-printen. Bovendien zullen wij u informeren over de respectieve voor- en nadelen en u onderweg talrijke belangrijke tips geven. Maar we kunnen al bij het begin een beetje bederven: althans in theorie zijn er verschillende opties mogelijk.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Om geld te verdienen met 3D-printen komen verschillende opties in aanmerking, zoals eigen prints, prints in opdracht van derden of zelfs servicewerk.
 • Voordat u begint, is het van essentieel belang dat u de randvoorwaarden goed bekijkt. Inclusief uw eigen mogelijkheden, maar ook de activiteiten van uw concurrenten.
 • In het algemeen is het mogelijk om geld te verdienen met 3D-printen. Je moet echter wel creatief zijn en tegelijkertijd zakelijke vaardigheden hebben

Manieren om geld te verdienen met 3D-printen

Hoe kan ik geld verdienen met 3D-printen? Er zijn verschillende antwoorden op deze vraag. Wij hebben hieronder de interessantste opties voor u op een rijtje gezet en willen ze uiteraard nader toelichten.

 • 3D-afdrukservice aanbieden
 • Fysieke producten ontwerpen en verkopen
 • Maak je eigen 3D-modellen en verkoop ze op platforms
 • 3D-modellen maken volgens de eisen van de klant
 • Overbrengen van kennis over 3D-printen
 • Begin uw eigen 3D-printshop
 • Bied 3D scanning service aan
 • Technische ondersteuning voor 3D-printers
 • Een 3D-printer huren
 • Creëer inhoud (Youtube, sociale media, blogs, enz.)
 • Werkzaam in de 3D-printing sector
 • Beleggen in 3D-printing aandelen

3D-afdrukservice aanbieden

Het eerste waar je aan denkt als het gaat om geld verdienen met 3D printen is natuurlijk het aanbieden van je eigen 3D print service. De concurrentie op dit gebied is de laatste jaren echter enorm toegenomen. Zelfs een snelle blik op de aanbiedingen op Ebay Classifieds laat zien: de keuze is gigantisch. Het moet dus een speciale dienst zijn om hier echt op te vallen. Bedrijven in Japan bieden bijvoorbeeld al hun eigen 3D-prints voor actiefiguren aan, zodat ze zichzelf als zo'n figuur kunnen printen. In de VS hebben bedrijven zich gespecialiseerd in kleine bruidsparen uit de 3D-printer. Een ander nadeel van het hoge concurrentieniveau is dat de prijzen voor diensten de laatste jaren aanzienlijk zijn gedaald.

In dit geval zult u onvermijdelijk ook met een aantal andere zaken te maken krijgen. Het gaat hierbij om de aanschafkosten van de printers, de winstmarges of zelfs de kosten voor nog uit te voeren reparaties.

Arbitrage in 3D-printing service

Enigszins gewijzigd hiervan is de mogelijkheid om louter als tussenpersoon op te treden. In dit geval zoekt u een goedkope, betrouwbare en tegelijkertijd hoogwaardige aanbieder en verkoopt u hun diensten of producten. Het nadeel: U bent de directe contactpersoon voor de klanten en draagt de volledige verantwoordelijkheid voor hen aan uw kant. Ook al liggen de oorzaken van de problemen misschien niet bij u.

Fysieke producten ontwerpen en verkopen

Deze optie is vergelijkbaar met het aanbieden van uw eigen 3D-printdienst. Maar het voordeel is dat je je kunt specialiseren en niet alles hoeft te drukken. Je kunt je werk verkopen op platforms zoals Etsy of Amazon. Maar Ebay of Ebay Classifieds kunnen hier ook geschikt voor zijn. In het verleden zijn op deze manier al volop succesverhalen geschreven. Bijvoorbeeld de wereldberoemde Fidget Spinner, waarmee verkopers op Amazon een fortuin hebben kunnen verdienen.

In dit geval mag u de concurrentie en hun producten echter niet negeren. Je hebt te maken met mogelijke auteursrechten en licenties. In het ergste geval kun je in de problemen komen door inbreuk op het auteursrecht en dergelijke.

Maak je eigen 3D-modellen en verkoop ze op platforms

Als u al enige ervaring hebt met 3D-printen en modellen, kunt u uw modellen natuurlijk ook verspreiden. Voor succes is het belangrijk op te merken dat uw modellen zo eenvoudig mogelijk te implementeren moeten zijn. Niet elk van uw potentiële klanten heeft immers dezelfde ervaring. U zult het dus veel moeilijker hebben om ingewikkelde modellen te verkopen dan de eenvoudige. Dit is op zijn beurt ook in andere opzichten gunstig. Hoe meer verkoop u genereert, hoe beter uw ratings meestal zijn. Dit bevordert op zijn beurt nieuwe belangstellenden en verkoop. U moet er ook voor zorgen dat uw modellen met zoveel mogelijk printers kunnen worden gebruikt.

U kunt uw modellen verkopen op verschillende platforms zoals Cults3D, Myminifactory of Sketchfab. Onze tip: Het is altijd het beste om een foto van het afgedrukte model te uploaden. Tegelijkertijd moet u ook rekening houden met eventuele auteursrechten en licentierechten. En dat in beide richtingen. U kunt en moet immers ook uw modellen laten beschermen.

3D-modellen maken volgens de eisen van de klant

Een ander alternatief is het maken van 3D-modellen op basis van de wensen van de klant. U kunt bijvoorbeeld rekenen op uurbasis. Maar ook hier spelen weer licentiekwesties. Als een klant u een verzoek om een model stuurt, moet u dat zonder aarzelen kunnen maken. Maar wat gebeurt er als voor dit model een licentie beschikbaar of vereist is? Het kan zijn dat u toestemmingsformulieren moet aanvragen of dat u eenvoudigweg niet in staat bent de wensen van uw cliënten uit te voeren. Rechtszekerheid is hier van het grootste belang en kan al snel een doorslaggevend criterium worden.

Overbrengen van kennis over 3D-printen

Als u niet rechtstreeks in de productie wilt werken, kunt u uw kennis natuurlijk delen met andere mensen. In dit geval heeft u een zekere flexibiliteit, omdat u kunt kiezen tussen online en offline cursussen of iets dergelijks. In de cursussen kun je nieuwe kennis overbrengen aan belangstellenden, maar je moet natuurlijk ook veel over het onderwerp weten. U zult hier alleen succes hebben als u over voldoende kennis beschikt, die op een begrijpelijke manier kunt uitleggen en tegelijk enthousiasme wekt bij het publiek.

Begin uw eigen 3D-printshop

Natuurlijk kunt u ook uw eigen 3D-printshop opzetten en er verschillende producten verkopen. Tegenwoordig is dit betrekkelijk eenvoudig dankzij de diverse groothandelaren en het internet. U moet echter met veel zaken rekening houden en bijvoorbeeld te maken krijgen met opslagcapaciteiten, leveranciers en douanevoorschriften. De concurrentie op dit gebied is ook niet te versmaden. Dit groeit dagelijks en zorgt ervoor dat de prijzen voor printers, filamenten of accessoires merkbaar lager zijn.

Bied 3D scanning service aan

U kunt zich ook aanbieden en specialiseren in het scannen van voorwerpen op het gebied van 3D-printen. In dit geval worden echte voorwerpen gedigitaliseerd. Een dienst die voor veel bedrijven en bedrijfstakken belangrijk kan zijn. Maar juist daarom is de keuze aan bedrijven op dit gebied nu zeer groot. De concurrentie is hevig en u moet iets vinden waarmee u zich onderscheidt van de concurrentie. Aangezien zij alle ruwweg dezelfde diensten verlenen, zal dit niet zo gemakkelijk zijn.

U mag ook de vereisten inzake reclame en marketing niet onderschatten, niet in het minst wegens de concurrentie. Klanten moeten u op een betrouwbare manier kunnen vinden en tegelijkertijd eerst kennis kunnen maken met uw bedrijf. Het alternatief is “je huiswerk doen” en op zoek gaan naar klanten.

Technische ondersteuning voor 3D-printers

De meeste 3D-printers worden gekenmerkt door een hoge betrouwbaarheid. Maar net als bij elk ander technisch apparaat blijven problemen niet uit. Hiervoor kunt u een geschikt contactpunt vormen met een technische ondersteuning voor 3D-printers. In dit geval adviseert u eigenaars van 3D-printers wanneer zij problemen hebben met hun apparaten.

De dienst is echter niet beschikbaar voor alle eigenaars, maar is in de eerste plaats gericht op eigenaars van duurdere toestellen. Een eigenaar van een printer die 100 euro waard is, zal immers niet nog eens dezelfde waarde willen investeren in reparaties. Bovendien kunnen er ook reiskosten zijn. De clientèle hier zou dus voorlopig wel eens heel klein kunnen zijn.

Een 3D-printer huren

Niet iedereen heeft zijn 3D printer permanent nodig. Studenten, bijvoorbeeld, maken vaak gebruik van deze eenmalige dienst om een geschikt werkstuk te maken, of bedrijven maken gebruik van de dienst in de loop van een komende handelsbeurs. In dat geval kunt u wellicht goede zaken doen met het verhuren van 3D-printers. De klanten lenen de uitrusting slechts voor een korte periode en u ontvangt een huurvergoeding. Natuurlijk kunt u deze dienst ook combineren met uw eigen 3D-printshop of 3D-printdienst.

Wanneer u huurt, moet u rekening houden met een aantal specificaties en vereisten. Enerzijds moet rekening worden gehouden met de wettelijke voorschriften, waaronder de verzekering van de apparatuur. Evenzo heeft u te maken met zaken als verzenden of ophalen en eventuele opslagplaatsen. Niet te vergeten: De overnamekosten. Aangezien u wellicht veel apparatuur moet aanschaffen, kunnen deze kosten snel oplopen.

Schepper van inhoud worden

Met een uitgebreide kennis van 3D-printen kunt u ook aan de slag als content creator. In veel gevallen is dit bijvoorbeeld eerst mogelijk naast een baan. Op die manier kunt u in alle rust en met veel geduld een tweede steunpilaar opbouwen. En op een gegeven moment, zou het je zelfs volledig onafhankelijk kunnen maken van verdere werkgelegenheid. Als content creator heb je talloze mogelijkheden op het internet, die je ook nog eens prachtig met elkaar kunt combineren. U kunt bijvoorbeeld uw eigen blog runnen en hier mensen informeren over 3D-printen. U kunt dit uitbreiden met uw eigen YouTube-kanaal of sociale mediaprofielen.

Verschillende marketingmogelijkheden komen dan in het geding. Aan de ene kant kunt u inkomsten genereren door te adverteren op platforms zoals Youtube. Hiervoor heb je echter veel abonnees nodig en vooral veel mensen die je video's bekijken. Spannende en voortdurend nieuwe inhoud is daarom van cruciaal belang voor uw succes. Bovendien kunt u uw bereik ook gebruiken voor testrapporten of dergelijke en zo deelnemen aan de verkoop van producten. Een andere optie is om online cursussen te volgen via speciale cursusplatforms zoals Udemy. Natuurlijk neemt ook hier de concurrentie gestaag toe. Maar er moet hier nog veel potentieel zijn, vooral in de niche-gebieden.

Werkzaam in de 3D-printing sector

Waarom altijd in ingewikkelde termen denken als het zo simpel kan zijn? Je hoeft natuurlijk niet zelfstandig te zijn in 3D printing, je kunt gewoon solliciteren naar een baan bij een bedrijf in deze industrie. Als werknemer hebt u het voordeel dat u niet de verschillende extra taken en verantwoordelijkheden van een zelfstandige hebt. Zodat u zich volledig kunt richten op uw 3D-printvaardigheden. Ook niet te versmaden: U kunt elke maand plannen met een vast salaris. Het nadeel is echter dat u niet meer zo zelfbepaald kunt werken en dat uw dagindeling ook duidelijk omschreven is.

Beleggen in 3D-printing aandelen

Een andere manier om geld te verdienen aan 3D-printen, althans indirect, is via 3D-printaandelen. Online toegang tot de handelsmarkten is tegenwoordig gemakkelijk mogelijk via verschillende brokers en banken. Met bedrijven als 3D Systems Corp, SLM Solutions AG of Stratasys Ltd zijn er reeds enkele prominente groepen op dit gebied. U kunt ook investeren in bedrijven als Cellink AB, Hewlett Packard of Proto Labs Inc.

Conclusie: geld verdienen met 3D-printen is mogelijk

Geen twijfel mogelijk: geld verdienen met 3D-printen is nog steeds mogelijk. U hebt zelfs verschillende opties tot uw beschikking, maar ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. De uitgangssituatie op de markt is merkbaar veranderd in vergelijking met enkele jaren geleden. De concurrentie is gegroeid en is reeds gevestigd op bijna alle gebieden van 3D-printen. Toch zijn er nog mogelijkheden en kansen. Het is belangrijk dat je gepassioneerd bent over wat je doet en dat je je voortdurend blijft ontwikkelen. Als u bovendien over de nodige ambitie, doorzettingsvermogen en geduld beschikt, zijn uw kansen om een inkomen te verdienen niet slecht.

Veelgestelde vragen: 3D-printen als (deeltijd)baan

In deze FAQ vindt u antwoorden op brandende vragen:

Alle begin is moeilijk. Dit geldt ook voor het genereren van printopdrachten wanneer u nieuw bent in de zaak. In de regel is het raadzaam eerst “reclame” te maken in de eigen omgeving bij vrienden of familie. Daarna kunt u deze activiteiten uitbreiden en bijvoorbeeld op internet adverteren, advertenties in kranten plaatsen of op de traditionele manier naar geschikte klanten zoeken.

In principe kan iedereen die goed thuis is in 3D-printen geld verdienen. Er staan u dan verschillende opties ter beschikking, waarbij een succesvolle bedrijfsgeschiedenis geenszins voorgeprogrammeerd is. Je moet jezelf steeds opnieuw bewijzen in het dagelijkse bedrijfsleven, nieuwe grenzen testen en opzien baren met creatieve ideeën.

U kunt uw 3D-modellen gemakkelijk over de hele wereld verkopen via het internet. In dat geval kunt u echter te maken krijgen met douaneregelingen, regelingen inzake auteursrechten en dergelijke. De verzending van producten speelt natuurlijk ook een overheersende rol bij leveringen over de hele wereld.

U moet uw 3D-geprinte modellen altijd auteursrechtelijk beschermen om duidelijk te maken dat u het auteursrecht bezit. Als iemand vervolgens uw idee steelt, kunt u juridische stappen tegen hem ondernemen. U moet er echter rekening mee houden dat het auteursrecht ook zeer gevoelig is ontwikkeld. Zelfs kleine wijzigingen aan de modellen kunnen ertoe leiden dat de concurrentie ze volkomen legaal mag verspreiden.