De beste 3D Printers met automatische bed-nivellering 2024

Lange tijd was het automatisch nivelleren van het bed een extraatje waarvoor 3D-printers diep in de buidel moesten tasten. Inmiddels is dit de standaard geworden – en heeft het de gebruikers aanzienlijk meer mogelijkheden geboden. Het aanbod is gegroeid, maar de prijs is in sommige gevallen gedaald. Wij hebben daarom een kijkje voor je genomen en presenteren hieronder de beste 3D printers met auto-bed levelling.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Lange tijd waren 3D-printers met automatische nivellering alleen beschikbaar in de hogere prijsklassen.
 • Intussen is automatische bedheling in veel gevallen standaard en ook te vinden in goedkope eenheden.
 • Voor beginners is de automatische nivellering van het bed een nuttig en handig extraatje dat de bediening veel gemakkelijker maakt.
 • Om de beste 3D printer met auto-bed levelling te vinden, kunt u onze ranglijst gebruiken

De beste 3D printers met automatische bednivellering

De keuze aan zelfnivellerende 3D-printers is nu groot. Dit maakt het niet altijd gemakkelijk om de juiste keuze te vinden. Daarom hebben we hieronder de huidige beste 3D printers met auto-bed levelling voor je op een rijtje gezet.

PlaatsNaamFabrikantInstallatieruimteAfdrukresolutieSpeciale kenmerkenprijs ongeveerNaar de winkel*
1i3 MK3S+Prusa Research25 x 21 x 21 cm0,35 mmBreed scala aan ondersteunde materialen, SuperPINDA-sensor voor ABL, verwijderbare drukplaten, hervatting bij stroomuitval849 €Klik op
2Ender 3 S1Creality22 x 22 x 27 cm0,10 mmVerwarmde bouwplaat, interfaces voor lasergraveren en LED-licht, dubbele Z-as voor meer stabiliteit, gebruiksvriendelijke interface.395 €Klik op
3GeniusProArtillery22 x 22 x 25 cm0,35 mmTitanium extruder, verwarmde bouwplaat (tot 120 graden), automatische hervatting van het printen, alarmmelding bij lekkend filament, geluidsarm printproces.329 €Klik op
4Mini+Prusa Research18 x 18 x 18 cm0,25 mmVervangbare spuitmonden, SuperPINDA-sensor voor ABL, Afdrukken via USB, LCD-kleurenscherm, Netwerkaansluiting489 €Klik op
5VyperAnycubic24,5 x 24,5 x 26 cm k. A.Verwarmd verwarmingsbed (tot 110 graden), magnetische printplaat van verenstaal, compatibel met vele filamenten, groot bouwvolume, automatische hervatting van het printen.319 €Klik op
6S3Ultimaker23 x 19 x 20 cm0,60 mmAfsluitbaar frontscherm, intelligente gloeidraad sensoren, intuïtieve bediening, extra servicepakket beschikbaar op aanvraag, geïntegreerde webcam voor monitoring van het printproces.4.700 €Klik op
7KobraAnycubic22 x 22 x 25 cm k. A.hoge druksnelheid, verwarmbaar printbed van verenstaal, eenvoudige bediening279 €Klik op

De beste 3D printer met Auto Bed Leveling: Prusa i3 MK3S+

De beste 3D printer met Auto Bed Leveling is momenteel de i3 MK3S+ van Prusa Research. De printer heeft een inbouwruimte van 25 x 21 x 21 cm en biedt dus voldoende ruimte voor kleine en middelgrote objecten. De printer is compatibel met veel verschillende filamenten met een diameter van 1,75 mm, en de SuperPINDA-sensor zorgt voor de grootste nauwkeurigheid bij het automatisch nivelleren van het bed. Ook de verwijderbare drukplaten of de automatische hervatting van het drukken na een stroomstoring zijn overtuigend.

Algemene informatie

 • Naam: i3 MK3S+
 • Fabrikant: Prusa Research
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 250 x 210 x 210
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 35
 • Speciale kenmerken: Breed scala aan ondersteunde materialen, SuperPINDA-sensor voor ABL, verwijderbare drukplaten, hervatting bij stroomuitval.
 • Voordelen: grote inbouwruimte, snijden met PrusaSlicer, verwarmingsbed tot 120 graden, nozzletemperatuur tot 300 graden
 • Nadelen: Bruikbaarheid kon hoger, hoge prijs

De voordeligste 3D-printer met bednivellering: Anycubic Kobra

Met de Kobra Anycubic kun je voor een redelijke prijs een degelijke 3D-printer met bednivellering vinden. Het prijsverschil vloeit voornamelijk voort uit de bij de bouw gebruikte materialen, maar minder uit de mogelijkheden en prestaties. De printsnelheid is hoog en het printbed kan gemakkelijk worden verwarmd tot 100 graden Celsius. Daarnaast valt de printer op door zijn gebruiksgemak, waardoor het de beste betaalbare 3D-printer met bednivellering is, vooral voor beginners.

Algemene informatie

 • Naam: Kobra
 • Fabrikant: Anycubic
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 220 x 220 x 250
 • Maximale afdrukresolutie (micron):
 • Speciale kenmerken: hoge afdruksnelheid, verwarmbaar afdrukbed van verenstaal, eenvoudige bediening
 • Voordelen: Intelligente auto-nivellering, compatibel met vele materialen, licht gewicht, lage prijs.
 • Nadelen: De onderdelen zouden van hogere kwaliteit kunnen zijn, MicroSD voor het overbrengen van de afdruk.

De beste premium 3D-printer met auto-bed levelling: Ultimaker S3

Als je liever een premium machine gebruikt, kunnen we je de Ultimaker S3 aanbevelen. Met deze printer kunt u rekenen op een hoge maximale afdrukresolutie en hebt u toegang tot enkele interessante voordelen. Zo is er een geïntegreerde webcam die u te allen tijde op de hoogte houdt van het afdrukproces. Bovendien gebruikt de machine intelligente filamentsensoren die het printproces pauzeren als er een tekort aan materiaal is. De gebruiksvriendelijkheid is hoog, de bediening bijgevolg eenvoudig. Een echt high-end apparaat.

Algemene informatie

 • Naam: S3
 • Fabrikant: Ultimaker
 • Installatieruimte (L x B x H in mm): 230 x 190 x 200
 • Maximale afdrukresolutie (micron): 60
 • Speciale kenmerken: Afsluitbare voorruit, intuïtieve bediening, extra servicepakket beschikbaar op aanvraag
 • Voordelen: geïntegreerde webcam voor controle van het printproces, intelligente filamentsensoren
 • Nadelen: hoge prijs

Wat is automatisch nivelleren?

Auto-Bed-Leveling (ABL) is een proces dat de laatste jaren steeds meer ingang heeft gevonden in 3D printen. Dit handige extraatje voorkomt dat u uw printbed steeds opnieuw moet uitlijnen. Automatisch bedheffen is dus precies het tegenovergestelde van handmatig bedheffen, waarbij dit uitlijnen altijd “met de hand” gebeurt. Auto-bednivellering maakt het dus mogelijk drukplaten te compenseren die niet precies loodrecht op de X- of Z-as staan of ongelijk zijn.

Hoe werkt de automatische nivellering van het bed?

Bij het automatisch nivelleren van het bed gebruiken de 3D-printers fijne sensoren. Deze zijn er om op verschillende punten de afstand tot de vloerplaat te meten en zo onregelmatigheden op te sporen. Zodra deze zijn ontdekt, wordt de vloerplaat opzettelijk op verschillende punten verhoogd of verlaagd om de onregelmatigheden te compenseren. Zonder deze zelfnivellering kan het gebeuren dat het object niet alleen scheef wordt afgedrukt. Ook de hechting van het printbed kan er sterk onder lijden. Ook kan de printkop beschadigd raken door het schrapen over de bodemplaat.

Sensortypes voor bednivellering

Afhankelijk van de printer en de fabrikant worden verschillende sensortypes gebruikt met de ABL. Wij geven u graag een overzicht van de verschillende sensortypes.

Piëzo

De piëzosensoren worden volledig piëzo-elektrische sensoren genoemd en werken met het zogenaamde piëzo-elektrisch effect. Deze sensoren worden op veel verschillende gebieden gebruikt, zoals kwaliteits- en procescontrole of 3D-printen.

Infrarood

In de ABL worden ook optische sensoren zoals infraroodsensoren gebruikt. Deze sensoren detecteren de hoeveelheid licht die van het naderende oppervlak wordt teruggekaatst. Het voordeel hiervan is de nauwkeurigheid, die ook zorgt voor zeer nauwkeurige herhaalbare resultaten. Er is echter ook een klein nadeel, want op zeer heldere of witte oppervlakken kunnen deze sensoren soms snel hun grenzen bereiken.

Capacitieve

Capacitieve sensoren zijn vooral geschikt voor het “werken” met glasplaten, maar kunnen met alle oppervlakken worden gebruikt. De sensoren detecteren de dichtheid van naderende objecten en reageren dienovereenkomstig. Qua prijs zijn de capacitieve sensoren meestal van een laag niveau, waardoor ze ook voor doe-het-zelf printers een populaire oplossing zijn. Bovendien hebben de capacitieve sensoren een hoge herhaalbaarheid.

Inductief

Inductieve sensoren zijn een gebruikelijke en goedkope oplossing voor het nivelleren van auto's op de 3D-printer. Deze sensoren reageren op de nadering van het metaal, dat zich bijvoorbeeld in het aluminium printbed bevindt. In de regel werken inductieve sensoren zeer nauwkeurig en betrouwbaar, en ze worden ook gekenmerkt door een hoge mate van nauwkeurigheid in de herhalingen. Als echter vaak wisselende drukplaten worden gebruikt, is nauwkeurige auto-nivellering niet meer mogelijk met bijvoorbeeld een glasplaat.

Hall-sensor

Hall-sensoren maken gebruik van het zogenaamde Hall-effect om magnetische velden te detecteren. Deze sensoren bestaan uit zeer dunne halfgeleiderlagen die verbonden zijn met verschillende elektroden. Deze techniek is ook al bekend van vele andere gebieden. Lange tijd werden Hall-sensoren aangetroffen in bijvoorbeeld computertoetsenborden. Bovendien worden deze vaak gebruikt in de automobielindustrie.

BLTouch

De BLTouch is een mechanische sensor die in principe met aanraking werkt. Het komt erop neer dat het een zeer eenvoudige oplossing is, maar wel een die enorm wijdverspreid is. Net als de capacitieve sensoren kan de BLTouch op alle oppervlakken worden gebruikt. Een fijne pin kan hier met een magneetspoel omlaag en omhoog worden gebracht. Op die manier wordt de afstand tot het afdrukbed steeds “gevoeld”. De sensoren bereiken doorgaans behoorlijke en herhaalbare resultaten. De kwaliteit van de afwerking zou echter wat beter kunnen.

3D-printer met automatische bednivellering: selectiecriteria

Om de beste 3D-printer met automatische bednivellering te vinden, moet u verschillende criteria bekijken en vergelijken. Hieronder maken wij u vertrouwd met deze selectiecriteria en laten wij u zien waarop u moet letten.

Eenvoudige controle en bediening

Vooral als nieuwkomer moet u ervoor zorgen dat uw printer gekenmerkt wordt door een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid. Dit kan bijvoorbeeld worden bevorderd door de gebruikersinterface op het scherm. Maar ook omdat u de ABL-systemen gemakkelijk kunt controleren en aanpassen. In de regel geldt: hoe ingewikkelder de bediening, hoe minder geschikt een apparaat is voor beginners.

Prijs/prestatie

Je hoeft tegenwoordig geen fortuin uit te geven aan je passie. De prijzen voor 3D-printers zijn de laatste jaren aanzienlijk gedaald. Gelukkig zijn de diensten vaak in één klap veel beter geworden. Niettemin moet u letten op een algemene coherente prijs-prestatieverhouding. Wij raden u aan niet te “goedkoop” te kopen, maar op zoek te gaan naar goede deals. Als u goedkoop koopt, loopt u het risico dat u vaak reserveonderdelen moet kopen of zelfs snel een nieuwe printer moet aanschaffen.

Onderhoud en reserveonderdelen

Dit brengt ons bij het volgende belangrijke criterium. en reserveonderdelen. Het onderhoud van het toestel is niet altijd even gemakkelijk. Bovendien is het mogelijk dat u voor bepaalde modellen niet gemakkelijk aan reserveonderdelen kunt komen. Dus zelfs voordat u koopt, moet u overwegen waar u nieuwe onderdelen kunt krijgen in geval van nood. Als je ze niet vindt, zal er snel veel frustratie en teleurstelling ontstaan.

Verwarmingsbed beschikbaar en verwijderbaar

Een verwarmingsbed moet zeker bij uw 3D-printer zitten. Dit geldt zelfs als het een bijzonder goedkope variant is. Enerzijds moet u ervoor zorgen dat de temperatuur zo hoog mogelijk is. In het beste geval moet dit waarden van minstens 100 graden Celsius kunnen bereiken. Bovendien helpt het als u het verwarmingsbed kunt verwijderen. Enerzijds maakt dit het verschonen gemakkelijker, maar anderzijds ook het schoonmaken.

Grote en behulpzame gemeenschap

Als Europese of Duitse liefhebber van 3D-printen kunt u niet altijd vertrouwen op de intensieve en goed bereikbare klantenservice van een fabrikant. Daarom is het belangrijk dat uw printer een gevestigde, grote en behulpzame gemeenschap heeft. Met behulp van verschillende forums kunt u belangrijk nieuws te weten komen, tips en adviezen krijgen of vragen stellen.

Voor wie zijn Auto Leveling 3D printers geschikt?

Auto-Leveling 3D printers zijn bijzonder geschikt voor beginners die zo mogelijk zonder veel voorbereidend werk willen beginnen met printen. U bespaart het afstellen van de afstand tussen het mondstuk en het verwarmingsbed en dus veel tijd, niet alleen op de lange termijn. Vooral voor nieuwkomers is dit proces vaak frustrerend.

De ABL printers zijn minder geschikt als u veel waarde hecht aan technisch inzicht of graag zelf aan uw 3D printer “sleutelt”. In dat geval zal handmatig nivelleren waarschijnlijk meer een vermaak voor je zijn, en daarom kun je dan zonder de ABL-systemen.

Voordelen en nadelen van automatisch nivelleren van bedden

Het automatisch nivelleren van het bed heeft zowel voor- als nadelen. Vooral voor nieuwkomers zouden de voordelen echter groter moeten zijn dan de nadelen. Het handmatig nivelleren van het printbed kan een echte uitdaging zijn voor beginners. Met de ABL kunt u zich deze tijd en moeite eenvoudigweg besparen. Bovendien hoeft u het bouwgebied niet na elke afdruk opnieuw te configureren, maar kunt u het snel en gemakkelijk aanpassen.

Een van de nadelen is dat u zelf geen technisch inzicht in uw printer ontwikkelt. Dus als u een hobbyist en knutselaar bent, zult u het waarschijnlijk zonder de ABL willen doen. Dit is tenminste nog een kleine kwestie van prijs. Als u een tweedehands toestel tegen een bijzonder gunstige prijs wilt kopen, kunt u dat zonder ABL tegen een veel lagere prijs doen. Bovendien wordt de printkop extra belast door de sensoren voor zelfnivellering. Als je voor een doe-het-zelf kit of een bouwpakket gaat, kan het ABL-systeem het ook wat ingewikkelder maken.

Voordelen

 • Eenvoudige aanpassingen van het bouwgebied mogelijk
 • Nauwkeurig afdrukresultaat
 • Meer gemak en tijdsbesparing
 • Zeer geschikt voor beginners en beginnende 3D-printers

Nadelen

 • Montage van een ABL printerkit iets omslachtiger
 • Extra belasting van de printkop mogelijk door de ABL-sensoren
 • Geen technische contactpunten met het eigen apparaat (niet voor hobbyisten)

Conclusie: ABL als handig extraatje

3D-printers met automatische nivellering van het bed bieden een merkbaar voordeel op het gebied van comfort. U bespaart veel tijd omdat u uw afdrukbed niet handmatig hoeft aan te passen. De ABL-systemen passen de afstand tussen spuitmond en printbed aan, afhankelijk van de bepaalde afstand. Er zijn tal van verschillen tussen de systemen, dus die kunnen een belangrijke factor zijn bij de aankoop. Bovendien kunt u het automatische nivelleringssysteem achteraf installeren.

Veelgestelde vragen Beginner 3D Printers

Stuur me gerust beginnersvragen over 3D printers en ik zal ze hier voor iedereen beantwoorden.

Upgraden van een 3D-printer met automatische nivellering is mogelijk. Daartoe kunnen diverse sensoren, zoals de BLTouch, worden aangeschaft en op de printer geïnstalleerd. Gebruikers moeten er echter voor zorgen dat hun eigen printer compatibel is met de desbetreffende sensor.

Automatische nivellering van het bed is geenszins verplicht voor de 3D-printer. In plaats daarvan is het een handige extra die het gebruiksgemak aanzienlijk verhoogt. De afstand tussen de drukplaat en het mondstuk wordt continu aangepast door het automatische nivelleringssysteem. Dit maakt handmatige afstelling overbodig.