De beste lasersnijders voor thuis

Snijden, markeren, graveren – de toepassingsgebieden voor lasersnijders zijn veelzijdig. Lange tijd waren de voordelen van de producten vooral beperkt tot de industrie, maar dit is sterk veranderd dankzij flexibelere toepassingsmogelijkheden en lagere prijzen. Wie nieuw is op dit gebied, kan kiezen uit verschillende apparaten. In het volgende laten we u precies zien waar u op moet letten bij de aanschaf en welke momenteel de beste lasersnijders zijn voor gebruik in het veld.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Lasersnijders of lasergraveurs worden op verschillende manieren gebruikt en worden ook steeds vaker thuis gebruikt.
 • U kunt snijden, graveren of markeren met de apparaten
 • Met de meeste hobbymachines kunnen gemakkelijk materialen als leer, kunststof of hout worden gelaserd.
 • Als u ook metalen wilt laseren, moet u daarvoor speciale apparaten gebruiken.
 • Geschikte lasersnijders voor thuis zijn nu beschikbaar voor alle prijsklassen.

De beste lasersnijders voor thuis 2024

Tegenwoordig kunt u bij de aanschaf van een lasersnijder kiezen uit verschillende apparaten. Het probleem: het is niet altijd meteen duidelijk waar de voor- en nadelen van de afzonderlijke lasers liggen. Zo kunnen eenheden met een hogere output goedkoper zijn dan eenheden met een lagere output. Wij hebben de markt voor u onder de loep genomen en de beste lasersnijders voor thuisgebruik hieronder op een rijtje gezet.

PlaatsNaamFabrikantSnijvlak mm x mmType laserVermogen (Watt)Speciale kenmerkenprijs ongeveerNaar de winkel*
1Laser Master 3Ortur400 x 400Diode10WKinderslot voor meer veiligheid, noodstop, geïntegreerde WiFi650Klik op
2S30 PRO MAX 20WSCULPFUN410 x 400Diode20WCompatibel met hout, roestvrij staal, keramiek en donkere stenen, Windows en Mac ondersteuning, hoge prestaties, graveerbereik uitbreidbaar800Klik op
3LaserPecker 2LaserPecker100 x 100Diode5WBewegingsdetectie, noodstop, wachtwoordvergrendeling, laseronderhoud, compatibel met Windows, Mac, Android en iPhone, graveernauwkeurigheid tot 0,05 mm1250Klik op
4Mr Beam II droomcut SMr Beam500 x 390Diode5WRookafzuiging optioneel verkrijgbaar, plug & play software voor Mac, Windows, Linux en tablets, geïntegreerde camera, geïntegreerd WLAN2600Klik op
5S30-5WSCULPFUN410 x 400Diode5WLineair gelagerd, snijbereik uitbreidbaarOngeveer 310Klik op
6S9-5.5WSCULPFUN410 x 420Diode5,5 WHoge graveernauwkeurigheid, laserfilterdekking, snelle focus, betaalbare prijs300Klik op
7LaserPecker Pro Smart LaserLaserPecker100 x 100Diode5WPreviewmodus, wachtwoordvergrendeling, automatische uitschakeling als bescherming tegen oververhitting, slimme bediening via app Klik op

De beste lasersnijder voor thuis: ORTUR Laser Master 3

De testwinnaar met de beste prijs-prestatieverhouding is de ORTUR Laster Master 3. Het apparaat is verkrijgbaar voor een prijs van minder dan 1.000€ en biedt daarvoor enorme prestaties. Ten eerste is de montage snel en eenvoudig. Je kunt al na een paar minuten aan de slag. De precisie met een graveerlijn van slechts 0,1 mm is opmerkelijk, terwijl de snelheid met maximaal 20.000 mm/min niet achterblijft. Een andere prachtige eigenschap is dat de Laser Master 3 een breed scala aan materialen kan verwerken, zoals hout, leer, keramiek en zelfs metaal. Hoewel de behuizing open is, biedt de lasergraveur ook een verhoogd veiligheidsniveau dankzij het kinderslot.

Algemene informatie:

 • Naam: Laster Master 3
 • Fabrikant: ORTUR
 • Snijoppervlak (L x B in mm): 400 x 400
 • Lasertype: Diode
 • Vermogen (watt): 10
 • Speciale kenmerken: Kinderslot voor meer veiligheid, noodstop, geïntegreerde WiFi
 • Voordelen: Compatibel met vele besturingssystemen en software, hoge precisie (0,01 mm graveerlijn), vele materialen zoals hout, leer, metaal, keramiek, staal of papier kunnen worden gelaserd, eenvoudige en snelle instelling.
 • Nadelen: open huisvesting

De beste betaalbare lasersnijder voor thuis: SCULPFUN S30-5W

Als je een budget hebt, raden we de SCULPFUN S30-5W aan als de beste lasersnijder voor thuisgebruik. Deze biedt een snijoppervlak van 410 x 400 mm en is met een prijs van minder dan 1.000€ allesbehalve overpriced. De montage is hier snel en eenvoudig. In minder dan 30 minuten is de lasersnijder klaar voor gebruik. U kunt het voor verschillende materialen gebruiken, en u kunt ook een uitbreidingsset kopen voor een groter snijoppervlak en zelfs apart een gesloten behuizing aanschaffen. U kunt met het apparaat hout, MDF, karton of keramiek graveren. Verschillende houtsoorten zoals kersenhout en notenhout kunnen ook worden gesneden. Maar ook leer, bamboe, fleece of acrylplaten.

De Sculpfun S30-5W lasersnijder aan het werk

Algemene informatie:

 • Naam: S30-5W
 • Fabrikant: SCULPFUN
 • Snijoppervlak (L x B in mm): 410 x 400
 • Lasertype: Diode
 • Vermogen (watt): 5
 • Speciale kenmerken: Lineair gelagerd, snijbereik uitbreidbaar
 • Voordelen: eenvoudige montage, compatibel met een groot aantal materialen, nauwkeurig bij het snijden en graveren, geen golvende lijnen, lage prijs.
 • Nadelen: open behuizing (gesloten behuizing afzonderlijk verkrijgbaar)

De beste lasersnijder met een klein oppervlak: LaserPecker 2

Als u alleen een lasersnijder met een klein oppervlak nodig heeft, raden wij de LaserPecker 2 aan. Het snijoppervlak is met 100 x 100 mm relatief klein. De lasersnijder biedt echter een graveernauwkeurigheid tot 0,05 mm. Opvallend is ook de hoge snelheid tot 600 mm/s waarmee u uw objecten kunt graveren. Dankzij het kleine snijoppervlak is deze lasersnijder in zijn geheel zeer compact en ruimtebesparend. Bovendien kunt u hem dankzij slimme software snel instellen en met een paar klikken aan de slag. De veiligheid wordt onder meer beloofd door bewegingsdetectie, die automatisch stopt wanneer beweging wordt gedetecteerd. Maar ook de noodstop, de wachtwoordvergrendeling of de laserwaarschuwing bieden bescherming.

Algemene informatie:

 • Naam: 2
 • Fabrikant: LaserPecker
 • Snijoppervlak (L x B in mm): 100 x 100
 • Lasertype: Diode
 • Vermogen (watt): 5
 • Speciale kenmerken: Bewegingsdetectie, noodstop, wachtwoordvergrendeling, laserwaarschuwing, compatibel met Windows, Mac, Android en iPhone, graveernauwkeurigheid tot 0,05 mm
 • Voordelen: hoge graveersnelheid tot 600 mm/s, enorm ruimtebesparend apparaat, hoge graveerresolutie tot 2K, snelle instelling.
 • Nadelen: Gebruiksbereik beperkt tot kleine voorwerpen

De beste lasersnijder voor veeleisende thuisgebruikers: Mr Beam II dreamcut S

Als u uw eisen wat hoger stelt, kunnen wij de Mr Beam II dreamcut S aanbevelen als veeleisende thuisgebruiker. Het snijoppervlak van 500 x 390 mm is van een aangenaam formaat, en tegelijkertijd kunt u de machine eenvoudig en gemakkelijk opstellen. Om u meteen op weg te helpen, is er ook een uitgebreide bibliotheek met lettertypes en sjablonen. De snelheid in het bewerkingsproces is ook sterk, plus u kunt de set uitbreiden met een optionele rookafzuiging. Een echt high-end toestel, dat echter niet voor elk budget geschikt is.

Algemene informatie:

 • Naam: Mr Beam II dreamcut S
 • Fabrikant: Mr Beam
 • Snijoppervlak (L x B in mm): 500 x 390
 • Lasertype: Diode
 • Vermogen (watt): 5
 • Speciale kenmerken: Rookafzuiging optioneel verkrijgbaar, plug & play software voor Mac, Windows, Linux en tablets, geïntegreerde camera, geïntegreerd WLAN
 • Voordelen: eenvoudige opzet, uitgebreide bibliotheek voor lettertypen en sjablonen, snelle bewerking van objecten mogelijk
 • Nadelen: niet geschikt voor elk budget, maximale objecthoogte beperkt tot 38 mm

Criteria voor het kiezen van lasersnijders voor thuis

U zult snel ontdekken dat er veel lasersnijders op de markt zijn die u thuis kunt gebruiken. Bij het vergelijken van de afzonderlijke toestellen moet u echter zeker letten op verschillende criteria. Wij hebben deze hieronder opgesomd en laten zien wat u moet controleren voordat u koopt.

Beveiliging

Wanneer u een lasersnijder gebruikt, moet u altijd zorgen voor de nodige veiligheid in uw werkgebied. Het is ook belangrijk aandacht te besteden aan de beveiligingsfuncties van uw toestel. Idealiter wordt hierin voorzien door bijvoorbeeld de meegeleverde veiligheidsbril. Bovendien is het raadzaam een snijplotter te zoeken die een behuizing rond het apparaat heeft of tenminste een behuizing rond de laser. Andere beveiligingsfuncties, zoals een wachtwoord- of kinderslot, verhogen de veiligheid.

Prijs/prestatie

Naar alle waarschijnlijkheid hebt u een budget vastgesteld voor uw aankoop. U moet proberen een zo groot mogelijk prestatiebereik te krijgen voor dit budget. Afhankelijk van het gebruiksgebied kunt u op sommige gebieden een beetje besparen en dus bijvoorbeeld misschien een beetje snelheid opofferen voor infrequent gebruik.

Type laser

Een ander criterium bij het kopen van de beste lasersnijders is het betreffende lasertype. Met name de Co2-lasers worden gekenmerkt door hoge prestaties. Vooral in de betaalbare klasse vergen deze echter veel inspanning om veilig en stabiel te worden gebruikt. Het is gemakkelijker met diodelasers, en daarom hebben we ons in onze lijst alleen op deze lasers gericht. Een ander voordeel is dat de diode veel langer meegaat, terwijl Co2-laserbuizen kunnen doorbranden.

Nauwkeurigheid van de laser

Niet verrassend speelt nauwkeurigheid ook een grote rol bij het kiezen van de juiste laser. Voor bijzonder hoge nauwkeurigheid moet je natuurlijk wat dieper in de buidel tasten. Vooral als snelheid ook niet in het gedrang mag komen. In vergelijking met apparaten voor industrieel gebruik kunnen voor particulier gebruik echter meestal enkele compromissen worden aanvaard.

Snijvlak

Het snijvlak is een zeer individueel criterium en hangt vooral af van het beoogde gebruik. Als u uw machine alleen voor kleinere voorwerpen gebruikt, volstaat een relatief klein snijvlak. Hoe groter de voorwerpen, hoe groter het snijvlak moet zijn.

Uitbreidbaarheid

Het is zinvol de uitbreidingsmogelijkheden van een lasersnijder te bekijken voordat u hem koopt. U kunt bijvoorbeeld vaak een uitbreidingsset voor het snijoppervlak kopen en het vele malen groter maken. Bovendien bieden sommige fabrikanten ook zeer speciale individuele uitbreidingsmogelijkheden. Een goed voorbeeld hiervan is de LaserPacker. Zo kunnen bijvoorbeeld ook ronde voorwerpen vrijwel probleemloos worden gelaserd, omdat hier een roterende rol wordt gebruikt.

Gebruiksgemak

De beste lasergraveurs zijn gemakkelijk te gebruiken. Niet elke gebruiker heeft hetzelfde kennisniveau. De meeste fabrikanten richten zich daarom op eenvoudig gebruik, dat ook zonder veel ervaring mogelijk is. Het is echter vaak zo dat hoe veelzijdiger de opties zijn, hoe complexer de werking van de apparaten is. Vooral als nieuwkomer moet u zich echter concentreren op gebruiksgemak.

Stabiliteit van de lasersnijder

Uw lasersnijder moet zeker stabiel zijn. Als dit niet het geval is, zijn er veel gevaren aan verbonden. Het zou fataal zijn als uw laser wiebelt of instabiel is, zodat er voortdurend gevaar bestaat dat u of andere mensen gewond raken.

Resolutie

Bij het graveren van materialen met een laser wordt energie geabsorbeerd. Dit genereert warmte, wat op zijn beurt kan leiden tot een vergroting en overlapping van de schermpunten. Om dit te vermijden, moet u op zoek gaan naar een lasergraveur met een bijzonder goede resolutie. Een resolutie van 125 dpi is voldoende als u bijvoorbeeld alleen hout of glas wilt graveren. Voor metalen of stempels daarentegen zou een resolutie van ten minste 600 dpi mogelijk moeten zijn. Bij het graveren van papier of karton, een resolutie tussen 500 en 600 dpi.

Voor wie zijn lasersnijders de moeite waard?

Lasersnijders worden steeds populairder en worden op steeds meer toepassingsgebieden gebruikt. Meestal natuurlijk in de industrie of bij kleinere bedrijven, hetzij om hun eigen producten door te snijden, hetzij om ze van een logo of iets dergelijks te voorzien. Daarnaast zijn de lasersnijders ook optimaal geschikt voor gebruik in onderwijsinstellingen. De leerlingen van de hogere leeftijdsgroepen zouden hiermee hun eerste praktische ervaring kunnen opdoen en zo bijvoorbeeld hun eigen prijzen, naamplaatjes en dergelijke kunnen maken.

Ook voor de hobbysector is de aanschaf van een lasersnijder de moeite waard. Wie bijvoorbeeld thuis aan modelbouw doet, zal de lasersnijders waarschijnlijk na korte tijd weten te waarderen.

Veiligheidsaspecten bij het gebruik van lasersnijders – waar moet u op letten?

Bij het gebruik van lasersnijders moet u natuurlijk bepaalde veiligheidsmaatregelen nemen. Als minimale aanbeveling kunnen wij u het advies geven om tijdens de werkzaamheden het raam open te zetten en te zorgen voor een goede ventilatie. Bovendien moet u een veiligheidsbril dragen, die al in veel van de sets zit. Het is het beste om kinderen en huisdieren uit de betreffende studie te weren.

Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen en een topoplossing wilt creëren op het gebied van beveiliging, moet u zich richten op aanvullende investeringen. U kunt bijvoorbeeld een extra zuurkast of filter kopen om te gebruiken naast voorzorgsmaatregelen zoals een open raam.

Lasersnijders voor thuis: Welke materialen kunnen ze snijden en graveren?

Lasersnijders voor thuis worden vaak onderschat. In veel gevallen zijn dit echt krachtige machines waarmee u een grote verscheidenheid aan materialen kunt snijden en graveren. Er kunnen verschillen zijn tussen de afzonderlijke materialen. De meeste lasersnijders voor thuisgebruik kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk bamboe snijden, maar niet graveren. Hieronder hebben we enkele typische materialen opgesomd die u gemakkelijk thuis kunt snijden of graveren met de meeste lasersnijders.

 • Hout
 • MDF
 • Plastic
 • Karton
 • Papier
 • Leer
 • Printplaat
 • Roestvrij staal
 • Keramiek
 • Donkere steen
 • Bamboe
 • Fleece
 • Arcyl vellen
 • Metalen

Voordelen en nadelen van lasersnijders voor thuisgebruikers

Lasersnijden voor thuisgebruikers heeft zowel voor- als nadelen. Wij hebben hier de belangrijkste argumenten van de voor- en tegenstanders op een rijtje gezet.

Toepasbaar op vele materialen

Tegenwoordig kun je je lasersnijder voor je eigen vier muren op veel verschillende manieren en voor verschillende materialen gebruiken. De meeste apparaten kunnen moeiteloos materialen zoals hout, acryl of zelfs plastic verwerken. Sommige lasersnijders kunnen met hun kracht zelfs door metaal snijden. Met andere woorden, u kunt werken met bijna elk alledaags materiaal dat u kunt bedenken.

Graveren en snijden mogelijk

De lasersnijders bieden “van nature” de mogelijkheid om in tweeërlei zin te worden gebruikt. Enerzijds kun je er verschillende materialen mee snijden en dus volledig doorsnijden. Anderzijds kunt u ook gewoon individuele materialen graveren. Dus het gebruik is geheel aan jou.

Er moeten veiligheidsmaatregelen worden genomen

Als u met een lasergraveur wilt werken, kunt u niet zomaar beginnen. In plaats daarvan zijn bepaalde voorbereidingen en veiligheidsmaatregelen vereist. U moet zorgen voor een goede ventilatie of zelfs een extra luchtfilter installeren. Bovendien moeten kinderen en huisdieren uit het onderzoek worden verwijderd.

De aankoopkosten kunnen hoog zijn

Afhankelijk van de eisen en gewenste functies kunnen de aanschafkosten voor de lasersnijders enorm zijn. Als u op zoek bent naar hoge prestaties met een snelle werkingswijze en een grote precisie, zijn kosten van enkele duizenden euro's al snel verschuldigd. Als u zonder bepaalde onderdelen en functies kunt, kunt u ook veel besparen.

Conclusie: Gebruik creatieve mogelijkheden

Met een lasersnijder heb je verschillende mogelijkheden om verschillende materialen te bewerken. U kunt ze niet alleen snijden, maar ook graveren en markeren. De afzonderlijke apparaten bieden meestal ook verschillende beschermingsmechanismen om u en uw dierbaren te beschermen tegen mogelijke risico's. Welk apparaat voor u de beste oplossing is, mag niet afhangen van uw buikgevoel. Een nauwkeurige vergelijking van de afzonderlijke modellen, met inbegrip van hun voor- en nadelen, is daarentegen zeer aan te bevelen.

Veelgestelde vragen over de beste lasersnijders

Veel verschillende materialen kunnen worden bewerkt met een lasergraveur. Dit zijn bijvoorbeeld verschillende soorten hout, karton, MDF, papier, plastic, leer, metalen, aluminiumoxide, roestvrij staal, keramiek of donkere steen.

Kinderen mogen geen lasergraveurs gebruiken. Het risico op letsel is in dit geval duidelijk te groot. De laser kan de ogen of de huid van kinderen beschadigen, dus moeten zij voorzichtig kennismaken met lasersnijden.

Multiplex in verschillende varianten is zeer geschikt voor lasersnijden. Daartoe behoren walnoot of kersen, maar ook andere houtsoorten met een hoge dichtheid. Bovendien zijn er speciale multiplexen die speciaal voor laserbewerking worden aangeboden.

In theorie is het mogelijk om PVC met een laser te snijden. Bij thermische verwerking van het materiaal ontstaan echter giftige gassen en zoutzuur. In de praktijk is het daarom niet aan te bevelen polyvinylchloride met een laser te verwerken.

Afhankelijk van het ontwerp van de thuislasersnijder kan hij verschillende materialen snijden. Metalen horen daarbij, hoewel hier lasersnijders van hoge kwaliteit nodig zijn, waarvan de meeste een wat hogere prijs vragen.

Meer winkelgidsen: