Beste Chocolade 3D Printers 2024

Chocolade 3D-printers zijn indrukwekkend en heerlijk tegelijk. Smakelijke creaties worden hier gemakkelijk gemaakt van vloeibaar gemaakte chocolade, die geheel naar eigen wens kan worden vormgegeven. Hieronder laten wij u zien welke chocolade 3D printers aan te bevelen zijn en wat u moet weten over deze speciale vorm van printen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Met een chocolade 3D-printer kunt u indrukwekkende en heerlijke kunstwerken maken.
 • Afhankelijk van de machine kunt u kiezen uit verschillende soorten chocolade, zoals klassieke melkchocolade, gekleurde chocolade of marsepein.
 • Bij de keuze van het beste apparaat moet u rekening houden met verschillende criteria zoals de plaatsingsruimte, uw budget, de afdruksnelheid of de speciale kenmerken.

De beste chocolade 3D-printers

Tot nu toe is het aanbod van chocolade 3D-printers op de markt nog overzichtelijk. Het goede nieuws is echter dat zowel nieuwkomers als degenen die op zoek zijn naar een professioneel toestel, kunnen vinden wat zij zoeken. U kunt de beste chocolade 3D printers hier zien in ons overzicht.

PlaatsNaamFabrikantInstallatieruimteSoorten chocoladeSpeciale kenmerkennaar de winkel*
1Procusini 5.0Procusini150 x 250 x 100mmChoco Donker, Roze, Wit, Marsepein, BlauwMeer dan 1.000 objecten in de sjabloonbibliotheek, grote bouwruimte, gratis toegang tot de Procusini Club, constant hoge afdruksnelheid klik hier
2mycusini 2.0mycusini90 x 90 x 46 mmDonker, Wit, Roze, Groen, Geel, Blauw, Donker Vegan, ChocomelkSjabloonbibliotheek met meer dan 1.000 objecten, geïntegreerde verlichting, gratis toegang tot de mycusini Club klik hier

De beste professionele 3D printer voor chocolade fans: Procusini

De beste professionele 3D printer voor chocoladeliefhebbers is in onze ogen de Procusini. Het apparaat kan overtuigen met een groot afdrukbereik en een snelle verwerking van 50mm/s. Dit betekent dat deze chocoladeprinter een hoge belasting aankan en bovendien de keuze biedt uit verschillende soorten chocolade.

Algemene informatie:

 • Naam: Procusini 5.0
 • Fabrikant: Procusini
 • Print gebied: 150 x 250 x 100mm
 • Chocolade soorten: Choco Donker, Roze, Wit, Marsepein, Blauw
 • Speciale kenmerken: Meer dan 1.000 objecten in de sjabloonbibliotheek, grote bouwruimte, gratis toegang tot de Procusini Club, constant hoge afdruksnelheid.
 • Voordelen: Hoge afdruksnelheid, optimaal geschikt voor professionele keukens, grote inbouwruimte
 • Nadelen: Hoge prijs

De beste chocolade 3D printer voor thuis: mycusini 2.0

Een compacte oplossing voor uw eigen vier muren is de mycusini 2.0. Het is gemakkelijk te gebruiken en biedt toegang tot een uitgebreide sjabloonbibliotheek met meer dan 1.000 objecten. Bovendien is het toestel, dat slechts ongeveer vier kilogram weegt, gemakkelijk te reinigen. Ook hier kunt u kiezen uit een groot aantal chocoladetypes, maar u moet genoegen nemen met een iets kleinere installatieruimte in vergelijking met de professionele machine.

Algemene informatie:

 • Naam: mycusini 2.0
 • Fabrikant: mycusini
 • Print gebied: 90 x 90 x 46mm
 • Chocolade soorten: Donker, Wit, Roze, Groen, Geel, Blauw, Donker Vegan, Choco Melk
 • Speciale kenmerken: Sjabloonbibliotheek met meer dan 1.000 objecten, geïntegreerde verlichting, gratis toegang tot de mycusini Club
 • Voordelen: Eenvoudige bediening, eenvoudige bediening en reiniging, optimaal voor huishoudelijk gebruik.
 • Nadelen: Kleine installatieruimte

Wat is een chocolade 3D printer?

Een chocolade 3D printer is een speciale vorm van 3D printer. In plaats van zoals gewoonlijk plastic te gebruiken om creaties te maken, gebruiken deze apparaten chocolade. Dit wordt eerst vloeibaar gemaakt en vervolgens in de gewenste vorm gebracht om uit te harden. De chocoladeprinters kunnen worden gebruikt om tal van verschillende voorwerpen in diverse kleuren en vormen te maken.

Hoe werkt het 3D-printen van chocolade?

In principe werkt het 3D-printen van chocolade op dezelfde manier als Fused Deposition Modeling (FDM). In dit geval wordt als uitgangsmateriaal een filament gebruikt, d.w.z. een kunststofdraad. Dit wordt door een extruder in de zogenaamde Hotend geduwd en gesmolten. De chocolade wordt ook eerst gesmolten voor de productie van de afdrukken en vervolgens gestold voor het drukken. Belangrijk voor zowel FDM prints als chocolade prints: De eerste laag moet perfect hechten. Hiervoor is het belangrijk dat er voldoende chocolade in de cartridge van uw printer zit en dat deze permanent kan stromen.

Selectiecriteria voor chocolade 3D printers

Bij de keuze van de juiste chocolade 3D printer spelen verschillende criteria een rol. Hierna laten wij u zien waar u op moet letten en wanneer welk aspect belangrijk is.

Installatieruimte en snelheid

Installatieruimte en bouwsnelheid zijn zeker van belang voor alle klanten, maar vooral professionele gebruikers moeten hier natuurlijk goed op letten. De bouwruimte moet groot genoeg zijn om uw creatieve gedachten alle vrijheid te geven. Opdat u niet te lang op uw kunstwerk zou moeten wachten, moet u er ook voor zorgen dat de bouwsnelheid voldoende hoog is.

Soorten chocolade

Op den duur kan het een beetje saai worden om alleen de “klassieke” chocolade te gebruiken voor je creaties. Afhankelijk van wat u wilt bereiken, kunt u andere soorten chocolade gebruiken om smaak en visuele hoogtepunten te creëren. Met mycusini of Procusini kunt u kiezen uit verschillende soorten chocolade. Optimaal om echt stoom af te blazen.

Begroting

Het budget is natuurlijk een doorslaggevende factor bij de keuze van de juiste 3D printer. Apparaten voor gebruik in uw eigen keuken hoeven geen fortuin te kosten en zijn meestal verkrijgbaar vanaf een paar honderd euro. Als u de printer in een professionele keuken wilt gebruiken, moet u rekening houden met kosten tussen 3.000 en 5.000 euro.

Speciale kenmerken

De individuele chocolade 3D printers zijn meestal uitgerust met individuele speciale kenmerken. Dit omvat bijvoorbeeld belichtingen of toegang tot bibliotheken met afdrukvoorbeelden enz. Bovendien moet u nagaan hoe groot de desbetreffende chocoladepatroon is en of deze voldoende is voor uw behoeften.

Mogelijke chocoladesoorten voor 3D-printen

Met 3D-printing bent u geenszins gebonden aan de klassieke pure chocolade. Om bijzonder creatieve voorwerpen te maken, kunt u uw toevlucht nemen tot verschillende andere manieren. Ze omvatten bijvoorbeeld groene of roze chocolade. Maar witte chocolade en zelfs marsepein kunnen ook in de printer worden gebruikt.

Kunnen 3D-printers voor chocolade ook in professionele keukens worden gebruikt?

Chocolade 3D-printers vinden ook een goede plaats in professionele keukens. Het is echter belangrijk op te merken dat niet elk toestel even geschikt is voor dit toepassingsgebied. Professionele keukens staan meestal onder enorme tijdsdruk, zodat afdruksnelheid bijzonder belangrijk is. Apparaten zoals de Procusini bieden hier echter voldoende snelheid met maximaal 50 mm/s. Bovendien moeten de afdrukprocessen met zo weinig mogelijk instellingen kunnen worden gestart en vervolgens autonoom en zonder fouten verlopen. Zo blijft er genoeg tijd over om een paar andere dingen ernaast te doen.

Voor wie zijn chocolade 3D printers geschikt?

Chocolade 3D printers zijn voor veel mensen even interessant. Enerzijds kunnen de professionele apparaten worden gebruikt in professionele keukens en zorgen zo voor echte blikvangers op de borden in bijvoorbeeld een café. Maar ook voor privégebruik zijn de kleinere apparaten een prima aanvulling, die een heerlijke afwisseling beloven voor verjaardagen en feestdagen of gewoon tussendoor.

Conclusie: Verwonder je en geniet

Met een chocolade 3D printer kun je altijd een frisse wind laten waaien. De machines drukken met een indrukwekkende precisie fijne lekkernijen af die gegarandeerd elke bezoeker in verrukking brengen. Het beste van alles is dat u uw portemonnee niet al te wijd hoeft open te trekken voor een huishoudelijk apparaat. Maar u kunt uw lat ook iets hoger leggen en investeren in een echt professioneel toestel. Met zo'n apparaat kunt u veel sneller afdrukken, maar u moet ook wat meer ruimte vrijmaken in uw keuken.

Veelgestelde vragen Chocolade 3D-printers

Voel je vrij om mij vragen te sturen over chocolade 3D printers en ik zal ze hier voor iedereen beantwoorden.

Eigen mengsels zijn slechts in beperkte mate mogelijk met de 3D-printer. De chocolade moet in een geschikte vorm zijn, afhankelijk van de machine, maar kan gedeeltelijk worden gemengd in de desbetreffende patroon van de printer.

Het is natuurlijk niet mogelijk om een algemene uitspraak te doen over de kosten voor het bijvullen van 3D-printers met chocolade. Deze variëren van aanbieder tot aanbieder. Als vuistregel geldt echter dat de prijs voor 100 g navulmateriaal ongeveer vier à vijf euro bedraagt.

De prijzen voor chocolade 3D-printers variëren individueel van apparaat tot apparaat en zijn vooral afhankelijk van het gewenste toepassingsgebied. Apparaten voor huishoudelijk gebruik zijn verkrijgbaar voor ongeveer 500 tot 600 euro. Professionele eenheden hebben meestal een prijs tussen 3.000 en 5.000 euro.

Bij aankoop van een mycusini, worden kopers automatisch lid van de mycusini club. Dit biedt directe toegang via de printer tot uw eigen 3D-bestanden, de sjabloonbibliotheek met meer dan 1.000 sjablonen, diverse tekens of updates. Bovendien is het mogelijk uw eigen tekeningen uit de vrije hand te realiseren en ze te laten afdrukken.