De beste 3D-scanners 2024

3D scannen is niet alleen een prachtige bezigheid voor veel hobby 3D fans. Het proces wordt ook veel gebruikt in de industrie – en de trend neemt toe. Geen wonder dus dat u nu kunt kiezen uit een groot aantal 3D-scanners. Een mooie zaak, als dit grote aanbod niet ook gepaard ging met een zekere onduidelijkheid. Vooral beginners op dit gebied hebben het moeilijk. Maar geen zorgen: hieronder hebben we de beste 3D-scanners voor u op een rijtje gezet en geven we u extra belangrijke informatie over het scannen van 3D-objecten.

De belangrijkste feiten in het kort

  • 3D-scanners maken snelle en eenvoudige digitalisering van objecten mogelijk
  • U kunt kiezen tussen handige handscanners en professionelere mobiele apparaten op de markt.
  • Bij het 3D-scanproces wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen het gestructureerde lichtproces en de beeldvormende 3D-scan met behulp van meerdere camera's
  • 3D-scanners worden vooral gebruikt in de industrie, maar ook in onderwijsinstellingen en bedrijven.
  • Wij tonen u de beste 3D-scanners die momenteel op de markt zijn en geven u alle belangrijke informatie die u nodig hebt.

De beste 3D-scanners

Ondertussen kunt u op de markt heel wat interessante 3D-scanners ontdekken. Niet elk apparaat biedt echter dezelfde mogelijkheden of is compatibel met hetzelfde aantal besturingssystemen. Zodat u uw kostbare tijd niet hoeft te investeren in een lang onderzoek, hebben wij deze taak voor u overgenomen. Hieronder vindt u de huidige beste 3D-scanners in onze lijst.

PlaatsNaamFabrikantScanmethodeNauwkeurigheidMinimaal scangebied in mm x mm x mmBesturingssystemenprijs ongeveerNaar de winkel*
1MINIRevopointDual camera blauw lichtTot 0,05 mm10 x 10 x 10Windows 8-11 (64 Bit), Mac, iOs, Android920Klik op
2POP 2RevopointGestructureerd lichtTot 0,1 mm20 x 20 x 20Windows 8-11 (64 bit), Android, iOS, Mac799Klik op
3EinScan-SPShining 3DGestructureerd lichtTot 0,05 mm  1650Klik op
4CR-Scan HagedisCrealityLED+NIRTot 0,05 mm15 x 15 x 15 mmWin 10 (64Bit), Mac OS500-850Klik op
5EinScan-SEShining 3DGestructureerd lichtTot 0,05 mm30 x 30 x 30 mmWin 10 (64 bit), Win 7, Win 8840Klik op
6POPRevopointGestructureerd lichtTot 0,3 mm30 x 30 x 30 mmWindows 8/10 (64 bit), Android, iOS, Mac470Klik op
7CR scan 01Creality Tot 0,1 mm Windows, Android, Mac540Klik op

De beste 3D scanner: Revopoint MINI

Naar onze mening is de beste 3D-scanner op de markt momenteel de MINI van de fabrikant Revopoint. De naam zegt het al. De scanner is handig en licht, maar toch enorm krachtig. Er wordt gescand met een snelheid tot 10 fps, en bovendien is de nauwkeurigheid van enkele beelden enorm nauwkeurig tot 0,05 mm. Een ander voordeel is de compatibiliteit. U kunt de scanner zonder problemen gebruiken met Android, Windows of MacOs. Let op: de Revopoint MINI is alleen geschikt voor gebruik binnenshuis. Hier kunt u zelfs kleine objecten van 10 x 10 x 10 mm met enorme nauwkeurigheid scannen.

Algemene informatie:

  • Naam: MINI
  • Fabrikant: Revopoint
  • Scanmethode: Dual camera blauw licht
  • Nauwkeurigheid: tot 0,05 mm
  • Minimaal scangebied: 10 x 10 x 10 mm
  • Besturingssystemen: Windows 8-11, 64 Bit macOs, Android
  • Speciale kenmerken: Lichtgewicht, tot 10 Fps scansnelheid
  • Voordelen: Enkele framenauwkeurigheid tot 0,05 mm, sterke prijs-prestatieverhouding, compatibel met macOS, Android en Windows.
  • Nadelen: resolutie moet worden verlaagd voor grotere objecten, alleen geschikt voor gebruik binnenshuis

De beste betaalbare 3D scanner: Creality CR-Scan Lizard

Creality biedt u een goedkopere oplossing voor 3D scannen met de CR-Scan Lizard. Creality is een bekend bedrijf op het gebied van 3D-productie en verkoopt ook verschillende overeenkomstige printers. De scanner is enorm nauwkeurig met een nauwkeurigheid tot 0,05 mm en kan werken vanaf een scangebied van 15 x 15 x 15 mm. De CR-Scan Lizard is ook een zeer handig apparaat dat zowel voor handscannen als voor tafelscannen kan worden gebruikt. De scanner werkt vooral optimaal bij eenvoudige voorwerpen. Afhankelijk van de structuur en de fijnheid hoeven sommige daarvan niet te worden afgewerkt.

Algemene informatie:

  • Naam: CR-Scan Hagedis
  • Fabrikant: Creality
  • Scanmethode: LED+NIR
  • Nauwkeurigheid: tot 0,05 mm
  • Minimaal scangebied: 15 x 15 x 15 mm
  • Besturingssystemen: Win 10 64 bit, Mac OS
  • Speciale kenmerken: Handscan en table-scan mogelijk, deels geen nabewerking nodig voor eenvoudige objecten
  • Voordelen: optimaal geschikt voor het scannen van eenvoudige objecten, redelijk geprijsd, hoogwaardige afwerking, scannen buitenshuis mogelijk.
  • Nadelen: hoge pc-systeemvereisten, complexe modellen kunnen een uitdaging zijn.

De beste premium 3D scanner: Shining 3D EinScan SP

Als het budget wat hoger is, is onze aanbeveling de EinScan SP van Shilling 3D. De scanner kan overtuigen met een beeldnauwkeurigheid tot 0,05 mm. Bovendien is het draaiplateau bij dit model inbegrepen. Ook inbegrepen is slimme software die wonderen verricht bij het samenvoegen van de individuele scans. Een andere goede eigenschap voor alle niet zo snuggere scanfans is de automatische kalibratie, die de bediening nog eenvoudiger maakt. De scanner is ook bijna helemaal klaar voor gebruik en hoeft slechts met een paar insteekonderdelen in elkaar gezet te worden.

Algemene informatie:

  • Naam: EinScan SP
  • Fabrikant: Shining 3D
  • Scanmethode: Gestructureerd licht
  • Nauwkeurigheid: tot 0,05 mm
  • Minimaal scangebied:
  • Besturingssystemen:
  • Speciale kenmerken: automatische kalibratie, slimme software voor het samenstellen van afzonderlijke scans, inclusief draaitafel.
  • Voordelen: eenvoudige bediening, enorm hoge nauwkeurigheid, hoge compatibiliteit, eenvoudige instelling
  • Nadelen: ondersteuning niet altijd gemakkelijk te bereiken

Criteria voor de keuze van een 3D-scanner

De optimale 3D-scanner is natuurlijk de beroemde “eierlegende Wollmilchsau”. Deze kan dus alles en op een absoluut topniveau. In de praktijk kost zo'n 3D-scanner echter een fortuin of moet hij nog worden ontwikkeld. Om de beste waar voor uw geld te krijgen, moet u bij de aankoop van een 3D-scanner op verschillende criteria letten. U kunt hier meer over te weten komen.

Prijs/prestatie

Vooral in de hobbysector zal de prijs vaak de doorslag geven bij de keuze voor of tegen een 3D-scanner. Het budget voor de aankoop moet vooraf zorgvuldig worden bekeken. Het doel is de maximale prestatie voor uw budget. Ga dus na welke functies van de scanner voor u bijzonder belangrijk zijn en ga na waar u misschien kunt leven met kleinere oplossingen.

Gebruiksgemak

Niet elke 3D-scanner is even gebruiksvriendelijk. Vooral in de begindagen van deze technologie waren de apparaten nog erg log en konden ze slechts met moeite worden bediend. Ondertussen ziet dit er anders uit. Veel apparaten zijn gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor beginners, en bieden ook goede documentatie. Als je niet veel ervaring hebt met 3D scannen, moet je ervoor zorgen dat het gebruiksvriendelijk is.

Nauwkeurigheid

Nauwkeurigheid is een elementaire factor waarover slechts in enkele gevallen kan worden “onderhandeld”. Afhankelijk van hoe precies en nauwkeurig uw scans moeten zijn, speelt nauwkeurigheid een belangrijke rol. In de industrie is bijvoorbeeld een enorme nauwkeurigheid vereist bij het scannen van reserveonderdelen of nauwkeurig gereedschap. In de particuliere sector hoeft dit meestal niet zo verfijnd te zijn. Toch moet u ervoor zorgen dat de maximale nauwkeurigheid kan worden bereikt voor uw budget. In dit verband is het ook de moeite waard te kijken naar de bijbehorende software. Met een goede Slicer kun je vaak veel meer uit je scans halen.

Afstand tot scanobject

Er zijn ook verschillen tussen de apparaten wat betreft de afstand tot het te scannen voorwerp. Deze afstand is van enorm belang. Je moet altijd proberen de optimale afstand te bewaren. Als uw scanner te ver weg of te dicht bij het object staat, kan de opname worden onderbroken. In de regel wordt de hele scan dan onbruikbaar en moet hij opnieuw worden gestart. Daarom moet u ervoor zorgen dat uw 3D-scanner op een comfortabele en gemakkelijk te realiseren afstand van het desbetreffende scanobject werkt.

Scantechnologie en gewenste toepassing

Voordat u een 3D-scanner koopt, moet u ook kijken naar de gebruikte technologie. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende methoden zoals de multi-camera imaging methode of de structured light methode. Uiteraard heeft elke methode zijn eigen voor- en nadelen. Tegelijkertijd is niet elke technologie geschikt voor elke toepassing. Een voorbeeld hiervan is buitenwerk. Dit is geen optie voor alle 3D-scanners. Sommige apparaten kunnen ook hier zonder problemen werken, andere doen dat helemaal niet. Weer anderen hebben optimale lichtomstandigheden nodig. Zoek dus, voordat u tot aanschaf overgaat, precies uit welke methode de beste oplossing is voor het door u beoogde gebruik.

Grootte van het scangebied

Wat de grootte van het scangebied betreft, kunt u het beste twee waarden tegelijk controleren. Een daarvan is het minimale scangebied. Ten tweede, het maximale scanbereik. In het beste geval kunt u uw scanner flexibel gebruiken voor kleinere en grotere voorwerpen. U kunt bijvoorbeeld kleine sieraden, maar ook grotere objecten zoals hele kamers met het apparaat verwerken. Als u zich bij het scannen alleen richt op kleinere voorwerpen, zoals sieraden, hoeft u niet zoveel aandacht te besteden aan het maximum.

Mobiel gebruik

In de begindagen van 3D-scanners waren de meeste apparaten enorm log. Deze waren stationair en dus gebonden aan een vaste positie. Tegelijkertijd waren de apparaten vaak uitgerust met een groot aantal kabels, wat niet zelden leidde tot een echte “kabelkluwen”. Daarom adviseren wij u te kiezen voor een zo mobiel mogelijke scanner. In het beste geval moet deze draadloos zijn of tenminste ook op de laptop kunnen worden gebruikt. Het goede nieuws is dat de meeste apparaten op de markt erg handig zijn en dat sommige slechts een paar honderd gram wegen. Daarmee heeft u dan de vrije keuze om met de hand te scannen of de scanner op een tafel te zetten voor een tafelscan.

Scansoftware

De scansoftware is een belangrijke factor bij de aanschaf van het juiste apparaat, maar raakt snel op de achtergrond. Juist dit hulpmiddel bepaalt hoe goed u door de scan kunt navigeren. In het beste geval biedt de fabrikant zijn eigen software aan, die goed wordt onderhouden en dus altijd up-to-date is. Ook hier moet gebruiksvriendelijkheid gegarandeerd zijn, zodat u snel door de afzonderlijke menu's en functies kunt klikken. Het is niet ongewoon dat gebrekkige software crashes of andere problemen veroorzaakt. U kunt dit voorkomen door hoogwaardige scansoftware te gebruiken.

Ondersteuning van de fabrikant

Bij vragen of problemen met uw eigen apparaat is het altijd goed om te kunnen vertrouwen op contact met de ondersteuning van de fabrikant. Dit geldt echter niet voor alle 3D-scanners. U kunt het beste van tevoren uitzoeken hoe u contact kunt opnemen met de klantenservice. In veel gevallen moet u enkele dagen wachten voordat u een antwoord krijgt. De taal is ook niet altijd identiek. Niet elke fabrikant biedt Duitstalige ondersteuning. In plaats daarvan is Engels meer de regel.

Als u hier bepaalde problemen mee heeft, kunt u ook hopen op de sterkst mogelijke gemeenschap van uw scanner. Op verschillende forums en portalen wisselen gebruikers informatie uit, steunen ze elkaar en helpen ze elkaar met advies. Als de ondersteuning niet volledig naadloos is, is dit aspect bijzonder belangrijk.

Mogelijke uitvoerformaten

Tegenwoordig gebruiken 3D-scanners een grote verscheidenheid aan uitvoerformaten. Het STL-proces wordt veel gebruikt. Het stereolithografisch formaat is ook de schakel tussen onder meer 3D-scanners en 3D-printers. Daarnaast zijn er nog tal van andere formaten. Deze bieden elk hun eigen voor- en nadelen ten opzichte van het STL-proces, omdat bijvoorbeeld extra kleuren als textuur kunnen worden opgeslagen. We hebben hier enkele van de populairste uitvoerformaten voor u opgesomd:

  • OBJ
  • 3DS
  • G3D
  • STAP
  • DWG
  • DXF
  • PTS
  • TXT
  • XYZ

Voor wie zijn 3D-scanners geschikt?

Het aantal toepassingen voor 3D-scanners is vrijwel onbeperkt. Zo gebruiken verschillende kleine bedrijven en ondernemingen deze apparaten. Bijvoorbeeld op het gebied van tandtechniek, meubelontwerp of het ontwerpen van sieraden. Daarnaast kunnen 3D-scanners ook worden gebruikt voor kleine onderdelen in bijvoorbeeld de industrie en de hobbysector of voor de ontwikkeling van spellen. Bovendien zijn deze zeer geschikt voor de reproductie van tafelfiguren of kunnen ze worden gebruikt in onderwijsinstellingen zoals scholen en universiteiten.

Conclusie: Snel naar het digitale model

3D-scanners hadden niet de allerbeste reputatie, vooral in het begin van hun tijd. De apparaten waren vaak niet handig, ingewikkeld te bedienen en leverden niet altijd de beloofde prestaties. Intussen heeft de industrie zich sterk ontwikkeld. U kunt kiezen uit een groot aantal krachtige scanners om de juiste voor u te vinden. Controleer vooraf de belangrijkste criteria, zoals nauwkeurigheid, minimaal scanbereik of de beschikbare uitvoerformaten. Vooral als beginner moet je ook letten op eenvoudige bediening en hoge gebruiksvriendelijkheid.

Veelgestelde vragen over de beste 3D-scanners

Voor uw eigen behoeften moet u een 3D-scanner kiezen die de maximale prestaties biedt voor uw budget. U moet vooral rekening houden met de gewenste grootte van de objecten, de nauwkeurigheid en de gebruikte scanmethode.

3D-scanners werken niet alleen redelijk goed. Afhankelijk van het apparaat en de instellingen kunt u zeer nauwkeurige scans maken die soms niet te onderscheiden zijn van afgedrukte modellen uit de 3D-printer.

De grootte van de kleinste objecten die u wilt scannen is afhankelijk van de scanner. Het minimale scanbereik is niet in alle gevallen even klein.

Door middel van 3D scanning kunnen de oppervlakken van objecten van elke grootte worden vastgelegd. Dus naast het scannen van kleine objecten is het ook mogelijk om hele kamers te scannen.

De meeste scanners kunnen bijna alle oppervlakken zonder problemen detecteren. De enige uitzondering zijn vaak bijzonder glanzende of reflecterende oppervlakken. Het kan zijn dat deze niet door de scanner kunnen worden gedetecteerd. In deze gevallen worden de oppervlakken eerst gematteerd.

Meer winkelgidsen: