Lithofanen en 3D-printing – foto’s als bij toverslag

Als geschenk of voor uw eigen interieur: lithofanen zijn in alle opzichten geschikt. De kleine, en op het eerste gezicht onopvallende, kunstwerken zijn gebaseerd op een eeuwenoude kunsttechniek. Terwijl lithofanen vroeger met de hand werden gemaakt, doet de 3D-printer tegenwoordig het werk voor u. In het volgende zullen wij u laten zien hoe u lithofanen kunt maken in de 3D printer en waar u rekening mee moet houden.

De belangrijkste feiten in het kort

  • De lithofanen zijn speciale reliëfvoorstellingen die alleen in al hun glorie schitteren als zij op de juiste wijze worden verlicht.
  • De speciale presentatie is het resultaat van verschillende materiaaldiktes, waardoor lichtere en donkerdere zones ontstaan
  • De lithofaantechniek bestaat al sinds de 19e eeuw
  • Toen werden de kunstwerken nog met de hand gemaakt, maar tegenwoordig doen 3D-printers het werk voor u.

Wat is lithofaan eigenlijk?

Een lithofaan is een bijzondere kunstvorm en soort voorstelling. In dit geval wordt het gewenste beeld gepresenteerd als een driedimensionaal reliëf, dat alleen zichtbaar wordt door de verlichting op de achtergrond. In wezen is het beeld gebaseerd op lagen materiaal van verschillende dikte, waardoor lichtere en donkerdere gebieden ontstaan. Deze techniek is niet helemaal nieuw. Al in de 19e eeuw maakten kunstenaars lithofanen van bijvoorbeeld porselein of glas.

Vooral door 3D-printing zijn lithofanen weer een echte trend geworden. Geen wonder: je kunt ze immers gemakkelijk zelf maken met een 3D-printer. Zo heeft u altijd een cool cadeau bij de hand of creëert u eyecatchers in uw eigen huis met bijvoorbeeld individuele lampenkappen.

Maak lithofanen met de 3D-printer: Dit is hoe je te werk gaat

Enkele jaren en decennia geleden waren voor de lithofanen nog individuele vaardigheden en fijne vingers vereist, maar vandaag kunt u ze gewoon zelf maken. In het volgende zullen wij u laten zien hoe u te werk moet gaan met een 3D printer.

Wat je nodig hebt

Het mooie is dat je niet veel materiaal nodig hebt om de lithofaan te maken. Integendeel. Het belangrijkste is het materiaal voor de afbeelding, dat idealiter een lichte of witte gloeidraad moet zijn. De reden hiervoor is eenvoudig: als het te donker is, is het niet mogelijk een goed “contrast” in het beeld te krijgen. De lithofanen zouden zo hun indrukwekkend effect missen.

Het grootste deel van het werk wordt gedaan met geschikt gereedschap. U kunt bijvoorbeeld 3dp.rocks, ItsLitho of lithophanemaker.com gebruiken. Deze diensten zetten het beeld handig om van 2D naar 3D. Printers zijn onder meer de Anycubic Viper of de Form SLA 3D-printer van Formlabs.

Stap voor stap gids: Lithofaan in 3D printen

De afzonderlijke stappen op weg naar een kunstwerk met het wow-effect zijn eenvoudig en ongecompliceerd. Wij zullen u het proces hieronder tonen met behulp van de 3dp.rocks software. De meeste snijmachines en gereedschappen hebben echter een zeer vergelijkbare structuur, zodat deze instructies vaak zonder problemen kunnen worden aangepast.

Stap 1: De juiste foto

Allereerst moet je de juiste afbeelding voor je lithofaan vinden. Dit kan bijvoorbeeld een foto van uw huisdier of uw gezin zijn. U dient zich ervan bewust te zijn dat beelden die leven van een sterk kleureffect minder geschikt zijn voor lithofanen. Onscherpe beelden zijn evenmin geschikt. Afgezien daarvan kunt u bijna alle grafische afbeeldingen gebruiken. Niet alleen foto's en afbeeldingen zijn geschikt, maar bijvoorbeeld ook bedrijfslogo's of iets dergelijks. Foto's met een sterke contrastverdeling, zichtbare randen en een hoge resolutie zijn echter bijzonder geschikt.

Afhankelijk van de software die u gebruikt, kunt u de beelden automatisch omzetten in grijstinten wanneer u ze in de respectieve software importeert. U moet ruis in het beeld zo veel mogelijk verminderen. U moet de afbeelding opslaan met een zo hoog mogelijke resolutie. Bij voorkeur in een PNG-formaat, hoewel JPEG met hoge kwaliteit ook mogelijk is.

Stap 2: De juiste instellingen

3dp biedt u als software talrijke instelmogelijkheden. In het gedeelte “Instellingen” kunt u gemakkelijk verschillende parameters instellen en bijvoorbeeld de grijswaarden van het beeld omkeren. Het is ook mogelijk beelden te spiegelen of in één richting te vermenigvuldigen. U kunt ook de hoogte van het af te drukken object op de Y-as aanpassen, bijvoorbeeld met de instelling “Maximale grootte”.

Als u uw afbeelding wilt schalen, moet u dit alleen in de software doen en niet later in de slicer. Anders krijg je ongewenste interpolaties op het beeld. U kunt ook andere dingen in de software aanpassen. Daaronder bijvoorbeeld de dikte van de dikste delen of de dikte van de dunste delen van het beeld. Als alle instellingen zijn aangepast, moet u ze nog eens controleren in de 3D-weergave van het beeld. U kunt dan de gegenereerde STL downloaden door op de “Download” knop te klikken.

Stap 3: lithofanen maken

Bij het maken van de lithofaan, moet je met verschillende dingen rekening houden. De verticaal gedrukte lithofanen hebben dus in het algemeen een veel beter effect dan de vlak gedrukte exemplaren. Bovendien is de afdruktijd gewoonlijk aanzienlijk korter. Wij adviseren dan ook om ook werkelijk “platte” lithofanen uitsluitend verticaal te bedrukken.

Stap 4: Snijden en afdrukken

Voor een perfecte afdruk moeten de lithofanen in de slicer onder een apart afdrukprofiel worden geproduceerd. De reden hiervoor zijn de speciale instellingen van deze 3D-modellen. Het is raadzaam devulling op 100 procent te zetten en ook het aantal buitenlagen tot een maximum op te voeren. In 3dp, bijvoorbeeld, kunt u eenvoudig een waarde van 40 instellen. Ongewenste zigzagbewegingen en trillingen worden daardoor verminderd en de zuiverheid van de afdruk wordt vergroot. Bovendien vermindert u het risico dat het voorwerp tijdens het afdrukken zomaar kan loskomen. In het algemeen geldt voor lithofanen hetzelfde als voor elk ander 3D-object: hoe langzamer het printen, hoe hoger de kwaliteit.

Conclusie: Speciaal cadeau voor vrienden en familie

Lange tijd was lithofaan een bijna vergeten kunstvorm. Het is pas door 3D-printers dat deze technologie weer echt in de mode is gekomen en nu op grote schaal wordt gebruikt. Geen wonder: in zeer korte tijd kunt u met deze techniek individuele en bijzondere kunstwerken maken. Deze zijn bijvoorbeeld geschikt als bijzonder geschenk, als blikvanger in uw eigen interieur of voor de ontvangst van zakelijke klanten. Hoe dan ook, het maken van lithofanen is geenszins tovenarij en, met de juiste instellingen, een gegarandeerd succes.

Lithofaan: FAQ

Bij het maken van lithofanen met een 3D-printer, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het gebruikte filament. Deze moet zo wit of licht mogelijk gekleurd zijn. Hoewel lithofanen theoretisch ook mogelijk zijn met gekleurde filmuiteinden, kunnen deze geen identiek hoge kwaliteit bieden.

In het algemeen zijn de lithofanen geschikt voor elke afbeelding. De enige uitzondering zijn de foto's, die alleen hun effect ontplooien door een overeenkomstig kleureffect. Met de monochrome lithofanen kunnen deze beelden dan niet hun volle effect bereiken.

Gekleurde lithofanen kunnen met hetzelfde gemak worden gemaakt als zwarte en witte lithofanen. Er zij echter op gewezen dat de gekleurde gloeidraad minder gedetailleerd is dan zijn zwarte en witte “verwanten”.

Lithofanen kunnen ook worden geprint met een SLA-printer op basis van witte hars. Klassiek printen met FDM-printers is echter veel wijdverbreider.