10 snijmachines voor 3D-printen

De 3D-printer is gekocht, ingesteld en bekabeld. De juiste CAD-software wordt op de computer geïnstalleerd en ook de basisbeginselen van het gebruik van het programma en de printer zijn aangeleerd. Dan kunnen we beginnen met de eerste eigen afdruk, nietwaar? Niet helemaal, want er ontbreekt nog een klein maar cruciaal onderdeel om een model uit CAD-gegevens te kunnen printen: De juiste 3D slicer software, vaak gewoon slicer genoemd omwille van de eenvoud.

Ultimaker Cura Gratis Downloaden

Een slicer is als het ware de interface tussen het CAD-programma en de printer en maakt het eigenlijke 3D-printen mogelijk. Voor al diegenen die nog nooit van het woord snijder hebben gehoord: De 3D Slicer genereert een machine-leesbare code uit de CAD gegevens, G-Code geroepen. Deze G-Code wordt veel gebruikt in de wereld van CNC-draai- en freestechniek. G-Code is een programmeertaal voor numerieke besturingen die de machines (en dus ook de 3D-printer) instructies geeft over hoe de assen te bewegen, te voeden, enz. Wij hebben slicer software onder de loep genomen en de belangrijkste informatie en interessantste programma's op een rijtje gezet.

Geïnteresseerd in 3D printers? Bezoeken: 3D printer kit / klare printer

Wat doet een 3D snijmachine precies?

De software wordt eerst op de computer geïnstalleerd zoals elk ander programma. Het besturingssysteem doet er niet toe; er bestaat 3D slicer software voor alle gangbare systemen, van Windows tot MacOS en Linux.

Na een succesvolle installatie fungeert de slicer software dan als vertaler. Want elke 3D-printer heeft een begrijpelijke programmeertaal nodig om CAD-modellen om te zetten in echte 3D-geprinte objecten.

Om de slicersoftware te laten werken, moet deze gevoed worden met de overeenkomstige 3D-gegevens uit het CAD-programma. Gangbare formaten zijn hier bijvoorbeeld STL, OBJ of m3F.

De 3D slicer genereert vervolgens uit de gegevens een driedimensionaal rastermodel, dat is voorzien van horizontale slices. Laag voor laag wordt het 3D-model op het scherm weergegeven, waarbij elke gevisualiseerde laag overeenkomt met de laag die later door de 3D-printer zal worden opgebouwd.

Andere functies van slicer software

De onderverdeling van een 3D-model in horizontale lagen alleen maakt nog geen afdrukbaar model. Daarom moet een goede 3D slicer software veel meer doen. Goede software kan bijvoorbeeld de trajecten van de extruder simuleren, waardoor de gebruiker ze kan optimaliseren. Het moet ook mogelijk zijn de vullingsdichtheid te bepalen, want die bepaalt tenslotte hoe snel en economisch het eigenlijke drukken kan worden uitgevoerd. Natuurlijk moet de 3D-snijplotter ook steunconstructies kunnen berekenen en creëren om onstabiele constructies of overhangen tijdens het printen veilig te stellen. Grofweg geldt: hoe beter de voorbereiding van de afdruk, hoe mooier het resultaat. Krachtige 3D-snijplotter-software kan ook maximale prestaties halen uit instapprinters. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar: een topdrukker wordt door slechte slicersoftware verhinderd om perfecte drukresultaten te behalen.

Goede software – slechte software

Wat onderscheidt nu precies een efficiënte slicer software van een slecht product? Er zijn verschillende criteria die hier het verschil maken. Als u bijvoorbeeld gedetailleerde, ingewikkelde modellen in de software wilt importeren, kunt u lange wachttijden verwachten tijdens de import als de snijmachines slecht geprogrammeerd zijn. Daarom speelt de invoerduur een niet onbelangrijke rol bij de keuze van geschikte software – althans voor ongeduldige tijdgenoten.

Goede slicers hebben ook de mogelijkheid om de ingelezen modellen te visualiseren. Deze kunnen dus worden gedraaid en vergroot. Deze functie is vooral van belang als de CAD-gegevens zijn gedownload van Thingiverse en Co. en niet van tevoren in CAD-software zijn bekeken. Bovendien beschikken goede slicers over hulpmiddelen die fouten in het model kunnen opsporen en herstellen. Zo wordt voorkomen dat het geprinte model later lelijke gaten of structurele gebreken vertoont, of zelfs gebreken die de functie ervan belemmeren. En last but not least, een goede slicer software moet natuurlijk gebruiksvriendelijk zijn. Vooral beginners zijn blij met geïntegreerde tutorials of interactieve hulp – maar tegelijkertijd moet de slicer natuurlijk ook voldoende prestaties bieden voor professionals. Er wordt dus gezocht naar de beroemde “eierleggende hagedis”, die in het beste geval ook nog gratis verkrijgbaar is.

➡ Geïnteresseerd in 3D modellen? Ontdek 3D-printmallen en STL-bronnen

De 8 belangrijkste instellingen die een goede snijder moet beheersen

Om later te kunnen drukken, moet het CAD-model onder zeer specifieke aspecten worden voorbereid of van aanvullende informatie worden voorzien. De acht meest voorkomende instellingen die elke goede snijder zou moeten kennen zijn:

1) Hoogte van de laag
Deze instelling bepaalt de laagdikte van het afdrukmodel en dus de resolutie. Hoe dunner de afzonderlijke lagen kunnen worden geprint, hoe meer details en zachtere randen het geprinte model zal hebben. Het volgende geldt: dunnere lagen verlengen de duur van de afdruk! Als u modellen wilt afdrukken die zonder veel detail kunnen, kunt u de laagdikte dienovereenkomstig verhogen.

2) Shell Dikte
Shell Thickness” definieert de dikte van de buitenwanden van het geprinte model. Hoe dikker de buitenwanden, hoe stabieler het model.

3) Intrekking
Deze instelling vertelt de printer wanneer hij moet stoppen met het doseren van filament tijdens het afdrukken. Deze functie is bijzonder belangrijk bij het bedrukken van onderbroken oppervlakken.

4) Vuldichtheid
Deze instelling kan worden gebruikt om te bepalen of het model volledig gevuld is met filament binnenin of hol geprint wordt. Hoe hoger de vullingsgraad, hoe resistenter en zwaarder het model – maar ook hoe duurder het is om het te drukken. Voor modellen die louter decoratieve doeleinden dienen, wordt een vullingsdichtheid van 10 – 20 % aanbevolen. Functionele modellen daarentegen moeten binnenin voor 75 à 100 % gevuld zijn.

5) Afdruksnelheid
De afdruksnelheid bepaalt de snelheid waarmee de extruder tijdens het afdrukken in de afzonderlijke assen wordt bewogen. Natuurlijk wil iedereen zijn afdruk zo snel mogelijk in handen hebben, maar de kwaliteit van de afdruk vermindert naarmate de snelheid toeneemt. Een aanbevolen middenweg is een voedingssnelheid van 50 mm/s.

6) Ondersteunt
De “supports”, d.w.z. steunstructuren, houden overhangen op modellen in vorm tijdens het drukken. Alle constructies waarvan de overhang een hoek van 45° overschrijdt, moeten van dergelijke extra structuren worden voorzien totdat het filament na het afdrukken is uitgehard. De slicer moet in staat zijn deze ondersteunende structuren automatisch te berekenen en aan het model toe te voegen.

7) Het Type van platformadhesie
Deze functie bepaalt hoe het model aan het bouwplatform wordt bevestigd. Bij het Raft is de onderzijde van het model bedrukt met een horizontaal raster. Dit zorgt ervoor dat het model gemakkelijk van het platform kan worden losgemaakt – maar tegelijkertijd laat de functie scherpe hoeken en randen open. De Brim-functie is anders. Hier worden fijne lijnen aangebracht op de buitenranden van de onderzijde van het model. Deze voorziening verbindt het model veel betrouwbaarder met het bouwplatform, maar is ook moeilijker los te maken.

Info over een goede hechting aan het printbed: Pertinax als 3D-druksubstraat

8) Initiële laagdikte
Deze functie bepaalt de dikte van de eerste gedrukte laag. Op die manier kan de basis van het model nauwkeurig worden omschreven.

En wat doet de G-Code nu precies?

3D-printers hebben een begrijpelijke taal nodig om een model af te drukken op basis van de geometrische vormen die door het CAD-programma worden aangeleverd. Het CAD-model geeft immers alleen aan hoe een object eruit ziet – maar niet welke assen van de printer wanneer moeten worden bewogen, waar het nulpunt van het bouwplatform ligt en hoeveel filament per laag moet worden geëxtrudeerd. Dit is precies waar de G-Code om de hoek komt kijken.

De slicer fungeert als vertaler en zet het 3D-model uit het CAD-programma om in voor de printer begrijpelijke instructies. Tegelijkertijd breidt de 3D-snijplotter de code uit met printerspecifieke gegevens die door de fabrikant voor elke printer zijn gedefinieerd. Helaas betekent dit dat een G-Code die is gemaakt voor printer A niet zonder beperkingen werkt met printer B. Het is dan ook meer dan wenselijk dat men enigszins vertrouwd is met de G-Code, zodat deze indien nodig kan worden aangepast en verbeterd.

Grofweg is de G-Code verdeeld in G- en M-commando's. G-commando's bepalen voornamelijk de bewegingen, M-commando's regelen printerspecifieke eigenschappen zoals de temperatuur bij de extrudermondstukken en dergelijke.

➡ Meer informatie over G-Code met veel voorbeelden: G-Code commando's in 3D printen

Welke 3D slicer software is beschikbaar?

Laten we nu overgaan tot de essentie, namelijk de slicer software. De markt is hier nu net zo groot als voor CAD-software. Er is de juiste software voor elke behoefte en elk budget. Daarom hebben wij ons geconcentreerd op de meest voorkomende programma's.

CraftWare

De volledig gratis software CraftWare wordt niet voor niets beschouwd als een van de krachtigste programma's op de markt. CraftWare verwerkt moeiteloos STL- en OBJ-bestanden. De geïntegreerde G-Code Visualizer maakt een comfortabele laag-voor-laag weergave van de modellen mogelijk en natuurlijk ook het wijzigen ervan. Het algoritme van de software optimaliseert de rij-instructies voor de printer, zodat de snelste afdrukresultaten met optimale kwaliteit kunnen worden verwacht.

  • Bestandsformaten: STL en OBJ
  • Export bestanden:.gcode
  • Besturingssysteem: Windows, Mac, Linux, Android
  • Prijs: Gratis

Download:

Ga nu naar de download pagina!

Cura

De slicersoftware Cura van Ultimaker wordt ook gratis aangeboden als open source-programma. Voordeel: Cura is ook volledig beschikbaar in het Duits. Cura verwerkt STL, OBJ en 3MF bestanden en converteert ze naar G-Code. De 3D-printer kan reeds worden ingesteld bij het instellen van de software, waardoor latere aanpassingen van de G-Codeeenvoudiger of zelfs overbodig worden. Cura maakt het mogelijk de modellen vanuit verschillende hoeken te bekijken. De software is uiterst comfortabel in het gebruik en ook geschikt voor beginners.

➡ Meer info over Cura van Ultimaker: Ultimaker Cura

  • Bestandsformaten: STL, OBJ en 3MF
  • Export bestanden:.gcode
  • Besturingssysteem: Vensters, Mac, Linux
  • Prijs: Gratis

Download:

Ga nu naar de download pagina!

KISSlicer

De KISSlicer is gericht op hobby-ontwerpers en degenen die dat willen worden. De software werd als eenmansproject ontwikkeld door Mr. Jonathan Drummer en geniet een gestaag groeiende populariteit in de 3D-hobbywereld. De basisversie is gratis en stelt u in staat printers met één printkop te bedienen. Voor complexere projecten met meerdere objecten tegelijk, is het raadzaam de Pro versie aan te schaffen, die verkrijgbaar is voor een betaalbare 30 euro. KISSlicer verwerkt STL-gegevens en converteert ze naar G-Code. Uitgebreide instelmogelijkheden en eenvoudige bediening kenmerken deze software.

  • Bestandsformaten: STL
  • Export bestanden:.gcode
  • Besturingssysteem: Windows, Mac, Linux, Raspberry Pi
  • Prijs: Gratis (Pro versie ca. 30 euro)

Download:

Ga nu naar de download pagina!

Slic3r

Slic3r is een ander gratis programma voor het maken van G-Code uit CAD-bestanden. Slic3r verwerkt STL- en OBJ-bestanden en voert ze uit in het gewone .gcode-formaat. Als een eerder zeldzame functie onder de gratis slicers, biedt Slic3r de mogelijkheid van de Brim modus, die een kleine rand creëert rond de modellen, wat meer stabiliteit geeft. Afzonderlijke printkoppen kunnen ook tijdens het afdrukken worden bediend. Slic3r is duidelijk gericht op gevorderde en professionele gebruikers; beginners zouden gemakkelijk hun grenzen kunnen bereiken door de omvang van het programma.

  • Bestandsformaten: STL, OBJ
  • Export bestanden:.gcode
  • Besturingssysteem: Windows, Mac, Linux
  • Prijs: Gratis

Download:

Ga nu naar de download pagina!

Makerbot afdrukken

De Makerbot wordt ook gratis als download aangeboden. De software maakt een comfortabele en efficiënte voorbereiding van CAD-gegevens voor het drukken mogelijk, evenals een overzichtelijke administratie en het delen van objecten. Naast native CAD-gegevens kunnen ook complete samenstellingen of delen daarvan worden geïmporteerd. Voor grotere teams is geïntegreerd cloudbeheer ideaal. Hier kunnen verschillende aangesloten 3D-printers via live camera's worden aangestuurd en bewaakt. Makerbot is ook geschikt voor beginners.

  • Bestandsformaten: STL, OBJ
  • Export bestanden:.gcode
  • Besturingssysteem: Windows, Mac
  • Prijs: Gratis

Download:

Ga nu naar de download pagina!

Repetier

Repetier is een andere gratis slicer software. Repetier ondersteunt multi-extruder ondersteuning met maximaal 16 extruders en bevat standaard vier verschillende slicers (Slic3r, Slic3r Prusa Edition, CuraEngine en Skeinforge). Interessante functie: Repetier kan worden aangesloten op een server en maakt het mogelijk 3D printers te besturen, ongeacht de locatie van de gebruiker. De interface van het programma, die niet altijd gemakkelijk te begrijpen is, en een geneste menustructuur maken Repetier duidelijk tot een software voor gevorderde gebruikers en professionals.

  • Bestandsformaten: STL, OBJ
  • Export bestanden:.gcode
  • Besturingssysteem: Windows, Mac, Linux
  • Prijs: Gratis

Download:

Ga nu naar de download pagina!

Vereenvoudigen3D

Ongeveer 140 euro is verschuldigd voor de Simplify3D software. In ruil daarvoor krijgt de gebruiker een suite die gemakkelijk digitale modellen kan importeren en deze binnen enkele seconden kan omzetten in G-Code. Simplify3D geeft ook inzicht in de latere printfrequentie dankzij interactieve preview, zodat wijzigingen kunnen worden ingevoegd voordat het printen begint. Simplify3D ondersteunt multi-part printen, meerdere processen binnen één print en dual-extruder controle. Ondersteunende structuren kunnen met een muisklik worden toegevoegd. Volgens de fabrikant kan Simplify3D gebruikt worden met meer dan 90% van de momenteel beschikbare 3D printers. De suite is bedoeld voor zowel beginners als professionals.

  • Bestandsformaten: STL, OBJ, 3MF
  • Export bestanden:.gcode
  • Besturingssysteem: Windows, Mac,
  • Prijs: 149 dollar

Download:

Ga nu naar de download pagina!

Simplify3D Vollversion, 1 Lizenz Windows, Linux, Mac 3D-Drucker Software
  • Simplify3D Vollversion, 1 Lizenz Windows, Linux, Mac 3D-Drucker Software
  • Inhalt: 1 Stück

* Stand: 2024-04-21 / Bilder: Amazon API

MatterControl

Ook een suite, maar dan gratis, is het open source project MatterControl. Met MatterControl kunt u 3D-printen ontwerpen, snijden, organiseren en beheren. Het importeren van STL- en OBJ-gegevens is net zo eenvoudig als het maken van complexe objecten rechtstreeks in de suite. De meest gangbare modellen 3D-printers worden ondersteund – op de website van de fabrikant kunt u nagaan of uw eigen model wordt ondersteund. De suite is gemakkelijk te gebruiken en maakt indruk met zijn grafisch aantrekkelijke gebruikersinterface.

  • Bestandsformaten: STL, OBJ, 3MF
  • Export bestanden:.gcode
  • Besturingssysteem: Windows, Mac, Linux
  • Prijs: gratis

Download:

Ga nu naar de download pagina!

IdeaMaker

De IdeaMaker is een ander gratis programma voor het comfortabel maken van schijfjes voor 3D-printen. IdeaMaker biedt uitgebreide reparatiefuncties, genereert automatisch ondersteuningsstructuren en is compatibel met de meeste FDM 3D-printers. Praktische functies zoals de automatische scheiding van onderdelen in assemblages of de auto-layout van verschillende onderdelen behoren tot de standaardomvang van IdeaMaker. IdeaMaker wordt aanbevolen voor zowel beginners als professionals.

  • Bestandsformaten: OBJ, AWL
  • Export bestanden:.gcode
  • Besturingssysteem: Windows, Mac, Linux
  • Prijs: gratis

Download:

Ga nu naar de download pagina!

Preform (Formlabs 3D snijmachine)

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, laten we eens kijken naar Preform. Preform is een snijmachine speciaal voor printers van Formlabs. Met behulp van de één-klik-druk-functie worden modellen automatisch georiënteerd, steunstructuren toegevoegd en de rangschikking bepaald. Aangezien Preform fabrikant-specifiek is, is het verzenden van de bestanden een fluitje van een cent. Verschillende lay-out hulpmiddelen vereenvoudigen het importeren, reproduceren, uitlijnen, vergroten of verkleinen van de digitale modellen. Iedereen die een printer van Formlabs bezit, doet er goed aan Preform te gebruiken.

  • Bestandsformaten: OBJ, STL
  • Export bestanden:.form
  • Besturingssysteem: Windows, Mac, Linux
  • Prijs: gratis (maar alleen geschikt voor Formlabs printers)

Download:

Ga nu naar de download pagina!

Conclusie

Niets werkt in 3D printen zonder een goede 3D slicer. Slicers zijn belangrijke vertalers om CAD-bestanden om te zetten in machineleesbare G-Code. In dit geval hoeft goede software niet duur te zijn! In veel gevallen hebben gratis programma's dezelfde prestaties als hun betaalde tegenhangers. Wie op open source vertrouwt, kan er zeker van zijn dat hij altijd de laatste versies en dus overtuigende prestaties tot zijn beschikking heeft.