PVA Filament – Waar wordt het voor gebruikt? Hoe afdrukken?

PVA filament
Leer hier alles over PVA als 3D printer materiaal

Misschien bent u de term PVA filament al tegengekomen in uw zoektocht naar het juiste 3D printer filament. Wat er precies achter zit en waarvoor dit filament kan worden gebruikt, op deze en enkele andere vragen willen wij in dit artikel graag een antwoord geven.

Waar kan ik PVA filament kopen?

U kunt ook PVA filament kopen op Amazon:

ICE FILAMENTS, PVA Filament, 1.75mm, 0.30kg, Naughty Natural (Holz)
ICE FILAMENTS, PVA Filament, 1.75mm, 0.30kg, Naughty Natural (Holz)
Ausgezeichnete Wasserlöslichkeit; Leicht zu bedrucken bei niedriger Temperatur; Gute Bindung an verschiedene Kunststoffe wie PLA und ABS
34,32 EUR Amazon Prime
Prima Filaments Select PVA+ Filament, 1,75 mm, 500 g, Natur, 22174
Prima Filaments Select PVA+ Filament, 1,75 mm, 500 g, Natur, 22174
PrimaSelectPva+ sind in den Durchmessern von 1,75 mm und 2,85 mm erhältlich.
FormFutura - Helios Support (Natural, 2.85mm, 300 gram)
FormFutura - Helios Support (Natural, 2.85mm, 300 gram)
Support filament for Styrenes; Good (lukewarm) water solubility; Max thermal stability of 250° C
36,75 EUR Amazon Prime

* Stand: 2024-05-11 / Bilder: Amazon API

Bezoek de volgende subpagina als u de PVA-bestsellers wilt leren kennen:

PVA filament kopen – huidige bestsellers

PVA Filament – Wat is PVA?

De afkorting PVA staat voor polyvinylalcohol. Dit is een thermoplastisch materiaal waarvan de oorspronkelijke vorm gewoonlijk wit of geelachtig poeder is. Door hydrolyse – een soort alkalische verzeping – van polyvinylacetaat ontstaat deze kunststof. Hydrolyse is de splitsing van een biochemische verbinding als gevolg van een reactie met water. Het PVA-filament is bestand tegen bijna alle andere oplosmiddelen die geen water bevatten.

Polyvinylalcohol vormt goede lagen bij 3D-printen. Tegelijkertijd is het materiaal emulgerend en klevend. Bovendien is het een in water oplosbare kunststof en bestand tegen oliën en vetten. Het smeltpunt wordt pas bereikt bij een temperatuur van ongeveer 230 graden Celsius.

Polyvinylalcohol wordt niet alleen gebruikt bij 3D-printen, maar ook bij vele andere processen. Het wordt bijvoorbeeld aangetroffen in PET-flessen, in haarsprays, in hydrogel-contactlenzen voor één dag en in diverse soorten papierlijm.

Wat zijn de voordelen van PVA bij 3D-printen?

Aangezien PVA-filament gemakkelijk oplosbaar is in water, wordt het vaak gebruikt om draagstructuren te maken die later moeten worden verwijderd. Tijdens de verwerking wordt nauwelijks geur geproduceerd, wat als positief kan worden beschouwd. Het filament wordt ook gekenmerkt door hoge flexibiliteit en treksterkte. Dit laatste is echter afhankelijk van de vochtigheid die het afdrukmateriaal kan hebben geabsorbeerd. Tegelijkertijd neemt de elasticiteit hier echter toe. Zoals hierboven reeds vermeld, is PVA bestand tegen oliën, vetten en ook organische oplosmiddelen.

Wat zijn de nadelen van PVA filament?

Als PVA aan te veel vocht wordt blootgesteld, wordt het zacht en is het dus moeilijker te bedrukken. In zo'n geval moet u het materiaal eerst laten drogen. Het zou een groot voordeel zijn als uw 3D-printer twee extruders heeft, want dan kunnen de ondersteunende structuren gelijktijdig met de andere objectstructuren worden geprint.

Toepassingsvoorbeelden voor PVA-filament

PVA wordt gebruikt als dragermateriaal bij de productie van 3D-geprinte voorwerpen. Dit kan dan gemakkelijk worden verwijderd nadat het 3D-printen is voltooid. Daartoe wordt het geprinte voorwerp in leidingwater gelegd, waarin het dragermateriaal dan meestal moeiteloos oplost. U kunt het oplossingsproces versnellen door lauw kraanwater te gebruiken voor het oplossen. Aangezien PVA biologisch afbreekbaar is, kan het water normaal in het afvalwater worden gegoten.

Natuurlijk kunt u ook zelf flexibele voorwerpen bedrukken met PVA. In een dergelijk geval moet u er echter later voor zorgen dat ze niet in contact komen met water.

Welke instellingen worden gebruikt om PVA filament te printen?

Voor 3D-printen met PVA-draagstructuren kunt u het beste dezelfde instellingen gebruiken voor PVA en ABS. Zoals reeds gezegd, is een tweede extruder echter bijna onmisbaar.

De volgende instellingen zouden denkbaar zijn:

  • Druk temperatuur: 190 tot 240 graden Celsius,
  • Temperatuur printbed: 0 tot ca. 100 graden Celsius,
  • Mogelijke afdruksnelheid: 20 tot ongeveer 45 mm/s.

Is er een verwarmd printbed (heatbed) nodig in de 3D printer voor PVA filament?

Dit is niet afhankelijk van de PVA, maar van het gebruikte filament waarvan het voorwerp moet worden geprint. Als u hier ABS wilt gebruiken, is een verwarmd printbed noodzakelijk. Maar als je besluit PLA te gebruiken, heb je geen verwarmd printbed nodig.

Waar moet ik op letten bij het bewaren van PVA filament?

Evenals alle andere filamenten moet ook PVA in de oorspronkelijke verpakking blijven totdat het voor de eerste keer wordt gebruikt. Gestarte spoelen worden het best bewaard in een luchtdichte zak. Voor de veiligheid kan ook wat silicagel – bekend als omhulsel van handtassen en schoenen – aan elke tas worden toegevoegd. Deze gel bindt eventueel aanwezig vocht. De zakjes silicagel zijn ook in de winkel verkrijgbaar. Wij gebruiken meestal silicaatstrooisel*, dat ook als kattenbakvulling wordt gebruikt.

De zakjes met de gestarte PVA-rolletjes worden best bewaard in een donkere kartonnen doos of een plastic doos en mogen niet aan licht worden blootgesteld. PVA is dimensionaal stabiel tot een temperatuur van ongeveer 55 graden Celsius. Het mag daarom tijdens de opslag niet aan hogere temperaturen worden blootgesteld. De spoelen die momenteel niet nodig zijn, kunnen het best in de studeerkamer of elders in huis op een wat donkerder plaats worden bewaard. De kelder daarentegen is ongeschikt als opslagplaats omdat hij te vochtig is.