POM Filament – Leer er hier alles over!

POM filament
Leer hier alles over POM als een 3D-printer materiaal

De afkorting POM staat voor polyoxymethyleen. Dit wordt soms ook polyacetaal, polyformaldehyde, polytrioxaan of acetaal genoemd. Het materiaal behoort tot de thermoplastische kunststoffen en is wit en gedeeltelijk kristallijn. Om ervoor te zorgen dat 3D-printen met POM filament naar tevredenheid verloopt, moeten een paar voorbereidingen worden getroffen. Natuurlijk zullen we nu nog niet verklappen welke. Maar u zult het in de loop van deze bijdrage wel tegenkomen. Natuurlijk hopen wij met dit artikel nog een paar vragen te kunnen beantwoorden.

POM filament wordt onder meer gekenmerkt door een hoge slagvastheid, een goede weerstand tegen hitte, oplosmiddelen, brandstoffen en alkaliën. Bovendien is het goed bestand tegen hydrolyse. Het materiaal is ook bestand tegen thermische en oxidatieve degradatie. Het heeft ook een verminderde uitstoot, wat het interessant maakt voor interieurtoepassingen in auto's.

Waar kan ik POM filament kopen?

U kunt POM filament vinden bij uw plaatselijke dealer of, zoals altijd, op Amazon:

3D filament 1,75 mm POM 1000g 1.75mm 3D Druck (schwarz)
3D filament 1,75 mm POM 1000g 1.75mm 3D Druck (schwarz)
Gewicht: 1000g, Material: POM; POM besitzt eine hohe Steifigkeit und Schlagfestigkeit; Filamentstärke: 1.75mm
NO LOGO LSB-3D-Druck, 1roll POM 3D Printing Filament-1.75mm 1kg, Schwarz 3D-Farbdrucker Glühfaden Fit for Acetal Delrin (Farbe : Schwarz)
NO LOGO LSB-3D-Druck, 1roll POM 3D Printing Filament-1.75mm 1kg, Schwarz 3D-Farbdrucker Glühfaden Fit for Acetal Delrin (Farbe : Schwarz)
Form: Fest; Material: PLA; Modellnummer: Filament 3D-Drucker; Produkt: 3D-Drucker Pom Filaments
124,27 EUR

* Stand: 2023-07-05 / Bilder: Amazon API

Een bestsellerlijst van POM filament vindt u op de volgende link:

POM filament kopen – huidige bestsellers

Wat zijn de voordelen van POM bij 3D-printen?

Het materiaal is bijvoorbeeld geschikt voor de productie van gecompliceerde onderdelen waarvoor anders alleen spuitgieten geschikt zou zijn. POM filament wordt gekenmerkt door zijn goede chemische eigenschappen, is hittebestendig en heeft een grote dimensionale stabiliteit. Tegelijkertijd is de slijtvastheid zeer hoog en de wrijvingscoëfficiënt zeer laag. Bovendien heeft het goede glij- en elektrische eigenschappen. Het behoudt zijn taaiheid zelfs bij een temperatuur van – 40 graden, wat er dus voor zorgt dat 3D-geprinte voorwerpen die van dit materiaal zijn gemaakt, ook buiten kunnen worden gebruikt. Dankzij de semi-kristallijne witte kleur is het mogelijk het filament in verschillende gedempte tinten te kleuren.

Als POM filament wordt verwerkt bij temperaturen boven 220 graden of zelfs begint te branden, zal het thermisch ontbinden. Hier wordt opnieuw formaldehyde gevormd, dat een zeer irriterende geur ontwikkelt. Hierdoor wordt snel duidelijk dat het materiaal verkeerd verwerkt is, wat wij hier als een voordeel zien, omdat je in dit geval snel kunt reageren.

Zoals reeds vermeld, heeft het filament ook een hoge slagvastheid. Lichte klappen met een hamer kunnen het bedrukte voorwerp niet beschadigen.

Wat zijn de nadelen van POM filament?

Printen met POM filament is enigszins moeilijk omdat het niet goed hecht aan het verwarmingsbed of de drukplaat. Daarom moet u – indien beschikbaar – een POM drukplaat gebruiken. Als alternatief kunt u uw permanente drukplaat goed opruwen met schuurpapier en vervolgens reinigen met spiritus om een betere grip op het voorwerp te krijgen tijdens het drukken. U kunt ook afplaktape op de drukplaat aanbrengen en deze vervolgens met haarlak besproeien. Dit zorgt ook voor een goede hechting. Tegelijkertijd zou het zinvol zijn de eerste lagen met een iets lagere snelheid af te drukken, bijvoorbeeld 15 tot 20 mm/s in plaats van 30 mm/s.

Als u met POM filament print, is het risico op kromtrekken vrij groot. Tegelijkertijd moet u de ruimte zeer goed ventileren tijdens en na het 3D-printen.

Warping 3D print fout
Een vaak voorkomende 3D printfout is het zogenaamde kromtrekken.

Toepassingsvoorbeelden voor POM filament

Dit filament is bijzonder geschikt voor het 3D-printen van tandwielen, kogellagerkooien, luidsprekerroosters voor auto's, waterpomphuizen, moeren en bouten. Tegelijkertijd kunnen precisie-onderdelen voor televisies en radio's, telefoons, kopieerapparaten en andere technische apparaten ook van POM worden gemaakt. Zelfs tandenborstels, scharnieren, deur- en raamkrukken en speelgoed kunnen van dit materiaal worden gemaakt. Met uw eigen 3D-printer kunt u zeker iets van dit alles realiseren.

Welke instellingen worden gebruikt om POM filament te printen?

Op deze plaats willen wij erop wijzen dat de hier gegeven waarden slechts richtwaarden zijn die wij uit diverse gerenommeerde bronnen hebben verzameld. De precieze instellingen hangen onder meer af van de exacte materiaalsamenstelling – die kan variëren naargelang de fabrikant – maar ook van uw 3D-printer. Daarom, als u nog geen optimaal printresultaat hebt bereikt met de hier gegeven waarden, of als u de zwakke punten van uw 3D printer al kent, moet u nog wat rommelen met de fijnafstelling.

Instellingen

  • Druk temperatuur: 190 tot 205 graden Celsius
  • Temperatuur verwarmingsbed: ongeveer 120 graden Celsius, uitschakelen koeling
  • Druksnelheid: ca. 30 mm/s

Is een verwarmd printbed (heatbed) nodig in de 3D printer voor POM filament?

Ja, een verwarmd printbed is vereist. De koeling moet echter worden uitgeschakeld, anders kan ernstige vervorming optreden. Vervorming kan ook optreden wanneer de Infill is 25 procent of meer.

Kan POM filament gelijmd worden? Zo ja, welke lijm wordt aanbevolen?

Om voorwerpen geprint met POM filament te lijmen, zijn een paar voorbereidende stappen nodig. Dit is te wijten aan het feit dat POM een lage oppervlakte-energie heeft. Daarom moet het oppervlak worden voorbehandeld. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door middel van oxidatie of beitsen.

Indien het oppervlak wordt gevlamd met een met zuurstof verzadigde vlam, zoals die van een bunsenbrander, is hechting mogelijk. Daartoe wordt de vlam op korte afstand en vooral snel over het te lijmen oppervlak geleid.

Voor een bijzonder goede hechting moeten de te lijmen oppervlakken worden gebeitst met 85% fosforzuur gedurende ongeveer 10 seconden bij ongeveer 50 graden. Daarna moeten zij met gedestilleerd water worden afgespoeld. In de laatste stap kunt u nu de gebeitste oppervlakken aan elkaar lijmen, bijvoorbeeld met een 2-componentenlijm.

Hoe kan POM-filament worden bewerkt?

POM filament kan worden geslepen, gepolijst, gefreesd en ook geboord. Voor het schuren kunt u bijvoorbeeld een bandschuurmachine gebruiken, waardoor het oppervlak er gepolijst uitziet.

Waar moet ik op letten bij het opslaan van POM filament?

Net als alle andere filamenten moet u POM op een koele, droge plaats bewaren – bij voorkeur bij een temperatuur van ongeveer 15 tot 25 graden Celsius. Bovendien mag het niet worden blootgesteld aan directe UV-straling. De beste manier om de rollen filament waarmee u bent begonnen op te bergen, is ze in plastic zakken te doen, deze luchtdicht af te sluiten en ze vervolgens in plastic dozen met deksel of in kartonnen dozen te doen. Nieuwe rollen filament moeten in hun oorspronkelijke verpakking worden gelaten totdat zij voor de eerste keer worden gebruikt.

Als er jonge kinderen in uw huishouden zijn, moet u de gloeidraad buiten hun bereik houden, maar ook met hen praten over de gevaren.