PMMA Filament – Leer er hier alles over

PMMA filament
Leer hier alles over PMMA als 3D printer materiaal

Als u ooit in online winkels hebt gezocht naar verschillende filamenten, bent u zeker de term PMMA tegengekomen. Wat er precies achter zit, waarvoor het gebruikt kan worden en welke voor- en nadelen het 3D-printmateriaal heeft, leggen we uit in dit artikel. Bovendien krijgt u nadere informatie over de mogelijke druk en smelttemperatuur, de temperatuur van het verwarmingsbed, enz.

Waar kan ik PMMA filament kopen?

Hier is een kleine selectie van PMMA filament op Amazon:

Keine Produkte gefunden.

Als dat niet genoeg voor je is, bezoek dan nu de volgende subpagina van threedom:

PMMA filament kopen – huidige bestsellers

PMMA Filament – Wat is PMMA?

De afkorting PMMA staat voor polymethylmethacrylaat. Dit is een thermoplastisch synthetisch materiaal. Dit wordt vervaardigd door polymerisatie van aardoliederivaten. Hiervoor wordt de kamerprocedure gebruikt. Veel mensen kennen PMMA in zijn bewerkte vorm als acrylglas of plexiglas.

PMMA filament wordt gekenmerkt door zijn goede thermische eigenschappen, waaronder een hoge dimensionale stabiliteit. De dimensionale stabiliteit wordt gehandhaafd bij temperaturen tot ongeveer 90 graden Celsius of tot -40 graden Celsius. Het afgewerkte materiaal heeft een slagvastheid die tot 17 keer hoger is dan die van conventioneel glas. Dit betekent dat het materiaal ook voor veeleisend werk kan worden gebruikt. Andere pluspunten van dit filament zijn de hoge hardheid en stijfheid. Vergeleken met normaal glas heeft het een lichtdoorlatendheid van 92 procent. De optische zuiverheid kan worden hersteld door polijsten in een later stadium.

Wat zijn de voordelen van PMMA bij 3D-printen?

PMMA filament heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere materialen. Daartoe behoren de hoge slagvastheid, de lange levensduur, de geringe flexibiliteit en de lichtverspreiding. Aangezien het een transparant tot bijna transparant materiaal is, kan het bedrukte eindproduct later ook worden gekleurd. De fabrikant biedt hem ook aan in verschillende kleuren.

Een ander voordeel is de hoge weerstand tegen vergeling, die anders vaak optreedt bij UV-straling. Een zeer positieve eigenschap – althans in vergelijking met glas – is het aanzienlijk lagere gewicht. Het filament is bestand tegen oliën, benzine en vetten. Voor eventuele herbewerking is het belangrijk te weten dat PMMA oplosbaar is in aceton.

Wat zijn de nadelen van PMMA filament?

PMMA is slechts matig bestand tegen zuren. Polaire oplosmiddelen zetten het echter onder aanzienlijke druk. Bovendien staat PMMA erom bekend dat het graag kromtrekt. Daarom adviseren wij een 3D-printer te gebruiken die beschikt over een verwarmingsbed en – indien mogelijk – een afgesloten bouwruimte. Anders kunt u kromtrekken proberen te voorkomen door een BuildTak plaat te gebruiken (of goedkoper: Pertinax plaat als permanente drukplaat). Speciale lijmsprays of Blue Tape moeten ook voor een betere hechting zorgen.

Naar onze mening is het ook een nadeel dat PMMA als niet-voedselveilig wordt geclassificeerd.

Toepassingsvoorbeelden voor PMMA filament

PMMA wordt op vele gebieden gebruikt. Het materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt voor verlorenwasgieten. De productie van individuele verlorenwasgietproducten nam vroeger tot twee maanden in beslag. Dit werd gedaan door was in een keramische mal te doen, waarop vervolgens metaal werd gelegerd. De laatste verplaatste de was. Deze waspatronen zijn erg duur, de kosten lopen soms in de vijf-cijferige range. Indien hier echter gebruik wordt gemaakt van 3D-printing en een materiaal zoals PMMA wordt gebruikt, duurt het minder dan een week om een prototype van een voorwerp te vervaardigen. De kosten bedragen slechts een paar honderd euro, en dit model kan ook een grotere mate van detail bieden.

PMMA wordt niet alleen gebruikt voor investeringsgietprocédés, maar ook

  • Als dakbedekking,
  • Voor de productie van broeikassen,
  • voor de productie van beeldschermen voor mobiele telefoons,
  • Op het gebied van tandheelkunde voor de productie van gebitsprotheses en beetspalken (ook hier door middel van 3D-printing),
  • Voor de vervaardiging van behuizingen en containers die niet voedselveilig hoeven te zijn, alsmede
  • Voor het maken van juwelen

gebruikt. Met de 3D-printer kunt u bijvoorbeeld mooie ringen printen voor uw vriendin of zelfs familieleden. Voor de verpakking van de juwelen zou u een klein doosje kunnen gebruiken, bedrukt uit PMMA.

Als u een helder of transparant voorwerp wilt dat zo nodig grotere krachten kan weerstaan, kan PMMA filament het materiaal van uw keuze zijn.

Welke instellingen worden gebruikt om PMMA filament te printen?

Wij willen bij voorbaat verklaren dat de hier gegeven informatie gebaseerd is op onze ervaring. Deze instellingen zijn onder meer afhankelijk van de gebruikte 3D-printer en de samenstelling van het PMMA filament.

Instellingen

  • Druk temperatuur: 240 tot 260 graden Celsius,
  • Temperatuur van het verwarmingsbed: 100 tot 120 graden Celsius,
  • Printsnelheid: vanaf 30 mm/s

Is een verwarmd printbed (heatbed) nodig in de 3D printer voor PMMA filament?

Aangezien kromtrekken gemakkelijk optreedt bij gebruik van PMMA filament, moet dit worden voorkomen door een verwarmd printbed te gebruiken. Uw 3D-printer moet ook een gesloten installatieruimte hebben.

Kan PMMA filament gelijmd worden? Zo ja, welke lijm wordt aanbevolen?

Zoals reeds gezegd, is PMMA polair en oplosbaar. Hierdoor kan dit filament bijzonder goed worden gelijmd. Vooral het transparante materiaal stelt bepaalde eisen aan de lijm. Oplosmiddellijmen hebben onder andere het voordeel van snelle uitharding, maar zijn alleen geschikt voor kleine oppervlakken.

Bij PMMA kunnen polaire oplosmiddelen zoals methylethylketon en aceton spanningsscheurtjes veroorzaken, dus u mag deze middelen niet gebruiken voor het reinigen. Betere hechtingsresultaten worden bereikt met niet-polaire reinigingsmiddelen. Deze reinigers omvatten isopropanol en n-heptaan. Laat de isopropanol enkele minuten uitdampen alvorens de lijm aan te brengen.

Als u thuis 2-componentenlijmen hebt die polyurethaan bevatten, kunt u die gebruiken om de met PMMA 3D-geprinte voorwerpen te verlijmen. Constructielijmen zoals Scotch-Weld DP 610 hechten transparante kunststoffen, waaronder PMMA, aan zichzelf, maar ook aan andere kunststoffen, waaronder ABS, PC, PET, ES en geverfde en gecoate metalen oppervlakken.

Voorwerpen gemaakt van PMMA kunnen zeer goed worden gelijmd met MMA-lijm. De afkorting MMA staat voor methylmethacrylaat. Aangezien dit materiaal echter, afhankelijk van de PMMA-formulering, spanningsscheuren aan het oppervlak kan veroorzaken, moet het van tevoren op een klein oppervlak worden getest.

U kunt ook oplosmiddelvrije, op acrylaat gebaseerde 2-componenten bouwlijmen gebruiken voor het lijmen. Deze lijmen PMMA ook op diverse kunststoffen, vezelcomposieten, glas, hout en metaal.

Sterk aanbevolen zijn 2-componenten bouwlijmen die werken op basis van epoxyhars. Zij vertonen een goed verouderingsgedrag en kunnen, naast PMMA, ook andere kunststoffen, vezelcomposieten en metalen stevig aan elkaar hechten. Deze lijmen zijn ook ideaal voor zwaar belaste lijmverbindingen, bijvoorbeeld op voertuigen en machines, omdat ze ook bestand zijn tegen trillingen en schokken.

Als u slechts een klein voorwerp van PMMA hebt om te lijmen, kunt u ook superlijm proberen. Alvorens dit te doen, moet u echter op een vrij onopvallende plaats testen of deze lijm compatibel is met het materiaal. Er kan een grijzige kleur zijn of zichtbare strepen.

U kunt ook bouwsilicone gebruiken om grote, niet-transparante voorwerpen te lijmen. High-performance kleefbanden zijn ook geschikt voor het hechten van PMMA op diverse materialen – waaronder glas, PC, andere kunststoffen, metalen, maar ook op geverfde oppervlakken die binnen of buiten moeten worden gebruikt.

Dit is hoe u te werk moet gaan bij het lijmen van het PMMA filament

Voordat u begint met lijmen, moet u eerst uw eigen veiligheid waarborgen. Trek daarom speciale handschoenen aan. Het zou ook prettig zijn om uw kleren met een schort te beschermen tegen mogelijke spatten van oplosmiddelen. Je moet de kamer ook goed ventileren.

  1. Reinig eerst de lijmvlakken met isopropanol. Zorg ervoor dat de oplossing niet in contact komt met de oppervlakken die later zichtbaar zullen zijn.
  2. Bevestig nu de twee werkstukken die moeten worden gelijmd. Er moet een dun stuk karton tussen passen.
  3. Laat nu de lijm die u gekozen hebt tussen de te lijmen onderdelen vloeien. Aan de onderkant kunt u het teveel opvangen met het reeds genoemde karton. Laat nu de lijm uitharden op de onderdelen.
  4. Als u de twee helften niet van tevoren wilt vastzetten, kunt u ook de lijm op een van de twee stukken aanbrengen en dan het andere stuk erop leggen.

Hoe kan PMMA filament worden bewerkt?

Er zijn veel manieren om PMMA-voorwerpen die met een 3D-printer zijn gemaakt, te bewerken. Als u gaten in het voorwerp wilt boren, mogen die niet te dicht bij de rand zitten. Anders bestaat het risico op afbrokkeling.

Onder meer een machinale afwerking wordt sterk aanbevolen. Zoals in het vorige deel is uitgelegd, kunt u het voorwerp echter ook lijmen. Lassen is een andere afwerkingsmethode. Als het afgedrukte voorwerp tot nu toe transparant of doorschijnend was, kunt u het nu ook kleuren. Dit maakt het mogelijk bijzonder interessante effecten te bereiken. Inkleuren wordt ook aanbevolen als er bijvoorbeeld lelijke kleurafwijkingen zijn ontstaan door het lijmen.

Waar moet ik op letten bij het opslaan van PMMA filament?

Net als alle andere filamenten, moet u PMMA op een droge plaats bewaren. Hoewel het materiaal relatief UV-stabiel is, moet u het toch uit de buurt van zonlicht bewaren. De beste manier om dit te doen is plastic zakken te gebruiken, er een paar zakjes silicaat aan toe te voegen (ook in de vorm van silicaatstrooisel*, dat ook als kattenbakvulling wordt gebruikt) en ze vervolgens te verzegelen.

Het silicaat absorbeert het vocht en houdt het weg van de gloeidraad. Vervolgens kunt u de zakjes met de filamenten in een plastic doos doen, die u het best afsluit met een deksel, of in een kartonnen doos. Het moet ook mogelijk zijn deze te sluiten.