3D-printen in de tafelbladsector

3D-printers worden bij voorkeur geassocieerd met industrieel gebruik of verschillende ontwerpprocessen. Natuurlijk – als het gaat om rapid prototyping of rapid manufacturing, kunnen 3D-printers hun voordelen ook uitstekend uitspelen. Maar wist u dat 3D-printers ook zeer geschikt zijn voor hobby's en vrije tijd? Hier is vooral de spelletjeswereld zeer actief in de tabletop-sector – en drukt individuele spelfiguren, decoraties en echte eigen creaties. Daarom hebben wij het gebruik van 3D-printers voor tabletop games onder de loep genomen.

Wat is tafelblad?

De term “tabletop” komt uit het Engels en kan worden vertaald als “tafelblad”. Deze spelen zijn een systeem van strategiespelen, of meer bepaald een systeem uit het domein van conflictsituaties. In tegenstelling tot conventionele bordspellen hebben tabletop-spellen geen klassiek bord nodig – zoals de naam al zegt, worden ze gewoonlijk rechtstreeks op een tafel gespeeld. In de meeste gangbare tabletop games worden speelvelden helemaal niet gebruikt; de bewegingen van de speelstukken worden gerealiseerd door te meten met een meetlint of een schaal. In sommige gevallen worden ook dekzeilen met zeshoekige velden gebruikt voor verplaatsing, maar dit principe is een uitzondering.
Een spel op tafel kan tweedimensionaal worden gespeeld met bewegingsmogelijkheden in twee assen of, vooral bij vlucht- of ruimtesimulaties, driedimensionaal waarbij rekening wordt gehouden met de hoogte-omstandigheden.

Wat voor spelletjes zijn er?

Tabletop games bestaan voor een brede waaier van smaken en voorkeuren. Bijna alle tabletop games hebben de simulatie van gevechten gemeen, hetgeen betekent dat twee of meer “legers” of “eskaders” het tegen elkaar opnemen. Afhankelijk van het spelsysteem wordt ofwel de grootste nadruk gelegd op realisme (in tabletop-spellen gewijd aan historische conflicten zoals de Tweede Wereldoorlog of middeleeuwse conflicten) of ligt de nadruk op gemakkelijk toegankelijke, creatieve spelomgevingen (in science fiction of fantasy).
Bekende tabletop games zijn onder andere:

– Warhammer 40k
– Star Wars X-Wing
– Veld van Glorie
– Demonenwereld
– De Bellis Multitudines

In tafelbladsystemen wordt een onderscheid gemaakt tussen de weergave van grote veldslagen met soms meer dan 100 modellen per kant en zogenaamde schermutselingen. Schermutselingen zijn kleine schermutselingen, dus ze gebruiken veel minder eenheden en zijn daarom goedkoper en minder complex, waardoor ze beginnersvriendelijker zijn.

Hoe ziet een typisch tafelblad spel eruit?

Afhankelijk van het systeem worden huizen, barricades, decoratieve voorwerpen en natuurlijk de spelstukken geplaatst op een vooraf bepaald speelveld, dat varieert van 90 x 90 cm tot enkele meters groot. Afhankelijk van de soms uiterst ingewikkelde regels worden de beweging van elk figuur en hun acties (ontwijken, schieten, verdedigen enz.) dan beurt voor beurt uitgevoerd met behulp van schalen en dobbelstenen. Elke eenheid heeft verschillende voor- en nadelen, die in de loop van het spel slim moeten worden toegepast.
Een spel duurt meestal tussen de 90 minuten en enkele uren, extreem uitgebreide spellen kunnen ook makkelijk enkele dagen duren!

Wat onderscheidt figuren in spellen op tafel?

Het hoge niveau van detail van de figuren en voorwerpen op het tafelblad is zelfs voor leken opvallend. Afhankelijk van het spel worden de figuren, die tegenwoordig meestal van plastic of hars zijn gemaakt, ofwel voorgeschilderd, ofwel door de spelers zelf met de hand geschilderd. De spelers kunnen zo creatief en individueel mogelijk zijn, omdat slechts zeer weinig spellen (vooral systemen die gebaseerd zijn op historische gebeurtenissen) aandringen op vooraf bepaalde inkleuring in de regelboeken. Een felgekleurde tank of een kleurrijk gevechtsvliegtuig zou volkomen misstaan in een simulatie van de Tweede Wereldoorlog, terwijl een leger van orcs of een squadron in het rijk van Star Wars naar eigen smaak kan worden vormgegeven.

Hoe kan 3D-printing worden gebruikt voor tabletop games?

Zoals reeds gezegd, hechten veel spelers veel belang aan de individuele vormgeving van hun personages. Afhankelijk van de schaal en het systeem zijn verschillende uitrustingen (zwaarden, geweren, kanonnen) of diverse decoratieve voorwerpen zoals vaten, hekken, ruïnes nodig. In het verleden moesten de spelers ofwel hun toevlucht nemen tot aanbiedingen van de fabrikanten, ofwel hun eigen mallen maken door moeizaam en moeizaam werk. Met de verbreiding van 3D-printing is een geheel nieuwe vorm van individualisering van figuren en modellen mogelijk geworden. Platforms zoals Thingiverse stellen hier gratis talloze gedetailleerde CAD-modellen ter beschikking, die spelers gebruiken om hun eigen modellen te printen. Een andere mogelijkheid is dat er al veel spelers zijn die hun eigen 3D-printer en hun knowhow op het gebied van CAD-modellering op forums ter beschikking stellen van andere spelers.

Wat kan er precies worden geïndividualiseerd door middel van 3D-printen?

Stel je een gewoon leger van orcs voor, zoals die in The Lord of the Rings. Hier heeft elke ork zijn eigen wapen, sommigen missen een stuk van hun arm als gevolg van gevechten in het verleden en op de achtergrond treedt een tovenaar op met zijn flitsende toverstok. Mogelijke toepassingen voor 3D-printing zijn individuele wapens, aangepaste lichaamsdelen en, natuurlijk, alle accessoires die nodig zijn voor een leger. Aangezien elk tafelsysteem een vooraf gedefinieerde schaal heeft, kunnen individuele onderdelen gemakkelijk worden gecreëerd en in de juiste maatverhouding worden afgedrukt. Als deze onderdelen vervolgens worden geverfd, kan aan het model niet meer worden afgelezen of het wapen origineel van de fabrikant is of uit de 3D-printer komt.

Kunnen hele cijfers ook worden afgedrukt?

De gemiddelde tafelfiguur is tussen 30 en 60 mm hoog – de optimale grootte voor een desktop 3D-printer.Het is dan ook duidelijk dat de gaming gemeenschap niet alleen accessoires maakt, maar complete modellen in 3D-printing. Het volgende is van toepassing: hoe “nerdiger” de gemeenschap is en hoe gebruikelijker het tableausysteem, hoe meer geprefabriceerde CAD-gegevens vrij beschikbaar zijn op het net. Tot de actiefste gemeenschappen van allemaal behoren de spelers van het X-Wing-tabbladsysteem. Hier vechten natuurgetrouw nagebouwde miniatuur ruimteschepen van de Rebellen tegen het Keizerrijk – en aangezien het Star Wars universum op zich al ongelooflijk divers is, is ook het aantal beschikbare modellen voor 3D printers gigantisch. De originele modellen van de fabrikant FFG zijn al ongelooflijk gedetailleerd en verkrijgbaar in een groot aantal varianten – maar iedereen die altijd al een “Y-Wing” uit de klassieke trilogie heeft willen bezitten met de originele kuip die nooit in de films te zien was, zal niet om modellen uit de 3D-printer heen kunnen. Hetzelfde geldt voor schepen die nog niet voor het spel zijn vrijgegeven. Ook hier kan, dankzij Thingiverse en co., een ongekende verscheidenheid aan schepen snel in het spel worden gebracht.

Zijn er juridische problemen of beperkingen bij de exploitatie van het spel als gevolg van modellen uit de 3D-printer?

Attentie:

De volgende informatie is geen juridisch advies! Neem contact op met een juridisch adviseur in geval van specifieke incidenten!

Zolang de spelen alleen in besloten kring worden gespeeld, zijn het alleen de spelers zelf die beperkingen opleggen. In veel systemen wordt de functie van een figuur op het bord niet bepaald door het model, maar door de bijbehorende kaarten. In deze systemen maakt het niet uit of de ork die eigenlijk gewapend is met een zwaard plotseling een laserkanon in zijn hand heeft. De situatie is natuurlijk anders bij tableauspelen die nauw aansluiten bij de werkelijkheid of waarbij de uitrusting van een figuur bepalend is voor zijn functie in het spel. Een soldaat uit de 16e eeuw uitrusten met een Kalasjnikov is hier net zo ongewenst als een Messerschmidt BF 109 met vleugels uit een X-Wing.
Wettelijk gezien verbieden bijna alle fabrikanten het volledig herdrukken van hun figuren. In het Star Wars universum zijn er ook licentieproblemen die het drukken van zelfs ongewone schepen verbieden. Bij officiële toernooien zijn eigen creaties echter meestal wel toegestaan na overleg met de toernooidirectie.

Wat kost een 3D geprint tafelblad?

Terwijl de CAD-modellen grotendeels gratis beschikbaar zijn op het web, zijn de dienstverleners voor het eigenlijke 3D-printen vrij duur. Prijzen gaande van 10 euro voor een wapen tot 800 euro voor een groot Star Wars-fregat zijn niet ongewoon. Aangezien de meeste dienstverleners in de VS zijn gevestigd, komen daar nog transport- en douanekosten bij. Zelf iets maken is dus allesbehalve een goedkoop pleziertje – tenzij je de trotse eigenaar bent van je eigen 3D printer.

Wat zijn de plaatsen om naartoe te gaan voor 3D printen in tabletop gaming?

De gemeenschap op het gebied van tabletop games is vooral actief op forums. Vooral voor de “grote” en bekende spellen, zoals Warhammer en X-Wing, zijn er uitgebreide Duitstalige forums.

X-Wing: https://www.moseisleyraumhafen.com/
Warhammer: https://www.gw-fanworld.net/

Er wordt uitgebreid gediscussieerd op deze forums, natuurlijk ook over eigen creaties uit de 3D printer. Blogs over de hobby zijn ook zeer interessant. Hier moet eerst en vooral “TabletopDeutschland” worden vermeld. Deze pagina biedt een schat aan informatie over het spel en de mogelijkheden ervan.

TafelbladDuitsland: https://tabletopdeutschland.com/