Magnetisch 3D-printing warmtebed
Leer hoe ook u een magnetisch verwarmingsbed aan uw 3D printer kunt toevoegen.
Magnetische heatbeds zijn niet alleen in gebruik sinds de release van de Prusa i3 MK3 door PRUSA Research, maar al geruime tijd. Op onze eerste Ruhrgebi3D-bijeenkomst in maart 2016 had één deelnemer al zo'n warmtebed gebouwd en vreemd genoeg heeft de rest van ons het nooit echt uitgevoerd. Tot nu!
Dit artikel is gebaseerd op mijn waarnemingen van vrienden. Ik zal voor je opschrijven wat er gedaan is om het doel te bereiken. Dan ga ik er later zelf voor zitten en zet het hele ding in een van mijn 3D printers. Tot nu toe zijn er twee doe-het-zelf paden die naar Rome leiden.
Zo kan ik ook vragen beantwoorden die misschien ook bij u opkomen.
Laten we beginnen.
Wat hoop ik te bereiken met de conversie?
Je vraagt je misschien af,“Wat is hij nu weer van plan?”
Deze regels hier zijn bedoeld om een beetje licht op de duisternis te werpen. Het gebeurt af en toe dat ik grote objecten print. Daarmee bedoel ik niet per se hoge voorwerpen, maar voorwerpen die bijna het hele verwarmingsbed in beslag nemen. Ondanks het gebruik van Pertinax gebeurt het soms dat het voorwerp na afkoeling niet van de plaat loskomt. Eigenlijk gebeurt het wel, maar in sommige omstandigheden, helaas, niet. Als het uiterlijk ook belangrijk is, zal het moeilijk zijn om een geschikt “aanvalspunt” te vinden om er met een goede schraper onder te komen. Helaas zien de vlekken er dan niet zo goed uit. Bovendien komt het bed door het gespeel scheef te staan en welnu, ik wil mijzelf en u dergelijke stomme momenten in de toekomst besparen.
Met een magnetisch verwarmingsbed is het dus mogelijk om het drukoppervlak los te koppelen van het eigenlijke verwarmingsbed. Als het printoppervlak niet stijf maar flexibel is, kan ik het object met een kleine draai losmaken – zonder gereedschap. Het heeft ook het voordeel dat als ik meerdere platen heb voorbereid, ik gewoon de volgende kan bevestigen en aan een nieuwe afdruk beginnen. Dus, wachten tot het afgekoeld is wordt ook geëlimineerd. Anders, met een verwarmingsbed in CR10 formaat, duurt het eeuwen om weer op te warmen, vooral als ik DRINGEND weer aan de slag moet.
Zoals u kunt zien, heeft het al een doel.
Goed.
Ga.
Het.
Ga.
Magnetisch verwarmingsbed – Variant 1
Deze variant beschrijft de constructie met meerdere magneten en een ijzeren folie. De toepassing van een permanente drukplaat zoals Pertinax wordt hier niet beschreven. U kunt hierover lezen in het overeenkomstige artikel“Pertinax als 3D-druksubstraat / permanente drukplaat” en het hierop toepassen. Als er vragen zijn, gewoon vragen 🙂
Gereedschap voor het opzetten van een magnetisch verwarmingsbed
Op voorwaarde dat ik hier geen permanente drukplaat monteer, heb ik geen gereedschap nodig voor de ombouw.
(Tenzij…)
Vereiste werkuitrusting
(…uw verenstalen plaat heeft niet de afmetingen van uw warmtebed. Dan heb je misschien een flex nodig 😉 )
Plaat van verenstaal
Waarom verenstaal? Prusa's i3 MK3 heeft ook verenstaal en het voordeel is dat het materiaal “kan buigen maar terugtrekt als een veer”. *O-Ton Mister X*. Voor meer deskundige informatie raad ik het artikel Spring Steel op Wikipedia aan.
Hier werd aanvankelijk een plaat met een dikte van 1 mm gekocht, die ook in gebruik is. Wat helaas een beetje “te veel” bleek te zijn. Springstaal is eigenlijk een heel goed materiaal. Zelfs bij een dikte van 1 mm moet je enige kracht uitoefenen om het materiaal licht te buigen.
Daarom zullen ik en mijn tipgever (bedankt voor uw fouten) in de toekomst ook materiaal met een dikte van 0,5 mm gebruiken.
U kunt 0,5 mm dik“1.4310 CrNi verenstaal” kopen in deze ebay shop*– zoek hier naar uw gewenste afmetingen of laat het daar op maat snijden. Het werkt betrekkelijk onbureaucratisch en snel. Voor de Creality3D CR10 S moest ongeveer 32€ betaald worden (denk eraan: met 1 mm dikte!).
Magneten
In dit geval, de volgende neo…
“Wacht eens even! Ze demagnetiseren bij een bepaalde temperatuur!!!”
Geen probleem 🙂
Deze neodymium magneten van Maqna zijn geen 0815 neodymium magneten, die bij verhitting met een heteluchtpistool niet relatief snel meer houden. Ze zijn ontworpen voor temperaturen tot 150°C. Prijs per stuk? ca. 0,8€
Voor de CR10 S, gebruikt mijn contact er meer dan 30. Ik zal er nog wat bestellen. Ik kan ze zeker gebruiken voor verdere omzettingen en aan de prijs kan het niet veel kwaad.
Hier nogmaals de hint: Dit is geen speelgoed met een kleefkracht van bijna 3 kg! Denk ook aan de typische gevaren van het gelijktijdig gebruik van pacemakers en dergelijke. – Als mijn lezer, weet je niet anders 😉
Isolatietape
Het verwarmingsbed geleidt elektriciteit. Om kortsluiting te voorkomen, dient u isolatietape of iets dergelijks gereed te hebben.
Opbouw van het magnetisch verwarmingsbed in variant 1
Als u een spektakel verwachtte, dan moet ik u helaas teleurstellen. Het is eigenlijk heel simpel.
(Verwijder het oude afdrukoppervlak)
Zit het vast? Gebruik visdraad*(vraag me alsjeblieft niet waarom ik forel koos toen ik bestelde) om tussen het verwarmingsbed en het drukoppervlak te komen. Met langzame bewegingen kun je je weg banen. Helaas moet je dan de lijmresten verwijderen – werkt heel goed met isopropanol*.
Plak isolatietape op de magneten
Plak isolatietape (hittebestendig – Kapton* werkt ook) op het oppervlak van de magneten dat in contact zal komen met het verwarmingsbed.
Bevestig magneten
Bevestig nu de magneten van onderaf aan het verwarmingsbed (met het geïsoleerde oppervlak naar boven!). Zorg ervoor dat het gelijkmatig over het gehele oppervlak van het verwarmingsbed is verdeeld. Dit is belangrijk omdat we niet willen dat de hoeken van de verenstaalplaat later omhoog komen.
Bevestig de permanente drukplaat aan de veerstalen plaat.
Als u Pertinax of een andere ondergrond ter plaatse heeft, breng die dan aan. (Nogmaals: de gebruiksaanwijzing van Pertinax)
Testen en gebruiken van verenstaalplaat
Leg nu de verenstalen plaat op het verwarmingsbed en controleer of de hoeken naar boven opbollen of iets dergelijks. – Waar dit gebeurt, kunt u meer magneten plaatsen. Dit was moeilijker te doen met de 1 mm dikke plaat, daarom koop ik alleen de 0,5 mm versie.
Klaar!
Na deze conversie zult u efficiënter kunnen afdrukken. Vooral als u een power printer bent, kunt u dit mooi gebruiken om veel tijd te besparen.
De volgende stap naar volledige automatisering is dus gezet 😉
Veel plezier met de replica!
(Variant 2 volgt!)