Sculpfun S30 5W – Test

In dit artikel laat ik u kennismaken met de Sculpfun S30 5W lasersnijder. Daarbij ga ik in op voor- en nadelen en op bijzondere kenmerken of uitdagingen bij het opzetten en gebruiken van het systeem.

Transparantie: Ik heb de Sculpfun S30 5W ontvangen van geekbuying. Omdat ik hier al eerder wat gadgets had besteld en tevreden was, nam ik het aanbod aan. Bovendien mag ik zeggen wat ik er eigenlijk van vind. Daar gaan we:

Promotie: met de code NNNSCULPS30 kun je de Sculpfun S30 S5 uit deze test krijgen voor net geen 260€.

Tientallen jaren geleden had ik al een lasersnijder gekocht met een oppervlak ter grootte van een A4-tje. Na een korte test heb ik het ding weggegeven omdat de stabiliteit van het frame me niet beviel en ik mijn ogen wilde blijven gebruiken. Hier is het hopelijk anders.

Technische gegevens Sculpfun S30 5W Lasercutter

De Sculpfun S30 5W lasersnijder heeft, zoals de naam al aangeeft, een ingebouwde 5 Watt laser, wat voldoende zou moeten zijn voor de meeste kleinere graveer- en snijopdrachten. De laserkop kan worden verwijderd om de lens te reinigen, die u indien nodig ook kunt vervangen. Wat direct opvalt is de meegeleverde “Air-Assist” ventilatie, die rechtstreeks op het moederbord is aangesloten en dus niet handmatig hoeft te worden in- of uitgeschakeld.

De bruikbare oppervlakte is 380 mm x 385 mm (inclusief eindschakelaars die de oppervlakte iets verkleinen) en kan ook uitgebreid worden tot 935 mm x 905 mm met de Engraving Area Expansion Kit van Sculpfun*. Het frame van de laser is gemaakt van aluminium profielen en voor de x-as wordt een lineaire lagering gebruikt, die voor een grotere precisie moet zorgen.

U kunt de Sculpfun S30 5W niet in offline modus gebruiken in de meegeleverde versie en moet later een uitbreidingspakket kopen voor gebruik via SD-kaart. Zo kun je buiten wat laserwerk doen en heb je geen laptop nodig.

De veiligheidsvoorzieningen van de laser omvatten een aan/uit-schakelaar aan de voorzijde, een behuizing voor de laserkop en een laserveiligheidsbril met ANSI Z87.1 standaardspecificaties voor het American National Standards Institute voor de VS en EN166-F voor de EU. Als we de specificaties mogen geloven, dan is dit de juiste veiligheidsbril voor deze doeleinden. Ik lijk nu misschien wat sceptisch, maar ja, ik wil mijn ogen graag langer in hun huidige vorm houden.

Omvang van de levering

Bij mijn Sculpfun S30 5W zat het volgende:

 • Sculpfun S30 5W
 • Air-Assist Systeem
 • Testplaten voor snijden en graveren (3x hout en 1x gecoate metalen plaat)
 • Eindschakelaars voor de x- en y-as
 • 12V voeding
 • Gereedschap
 • Zakje met reserveschroeven
 • Laser veiligheidsbril
 • Laser reparatie kit
 • Meertalige instructies met Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Pools

Opzetten en voorbereiden van de lancering

De structuur moet gemakkelijk zijn voor elke lezer van threedom. De instructies zijn netjes geïllustreerd en veel stappen spreken voor zich. Maar ik lees niet elke stap, daarom was ik aanvankelijk in de war over waarom twee van dezelfde schroeven een verschillend nummer hadden.

Aangezien lezen leert en ik ook beter kan worden onderwezen, kwam de oplossing snel: Het nummer van de schroef wordt gebruikt om een bepaalde volgorde bij het aandraaien van de schroeven nauwkeuriger te kunnen beschrijven. Aaahhh, *click-noise

De S30 5W is niet eens zo klein. Het past niet gemakkelijk op mijn eigenlijk grote bureau en ik wilde niet op het laminaat snijden/graveren zonder een soort vangnet eronder. Als u de lasersnijder wilt kopen, let dan op de buitenmaten.

Benodigde software: LightBurn

Voor gebruik met de Sculpfun S30 5W beveelt de fabrikant zelf de LightBurn software aan. https://lightburnsoftware.com/ U kunt een gratis testversie met een testfase van 30 dagen downloaden van de homepage van de ontwikkelaar. Na afloop van de proefperiode wordt u gevraagd te betalen of u kunt een e-mail sturen naar het ondersteuningsteam met het verzoek de proefperiode te verlengen. Ik kan u “nog” niet zeggen aan welke eisen moet worden voldaan om op deze manier te worden verlengd.

Ik kan je een tip geven als je nog geen lasersnijder hebt en met het gereedschap wilt spelen: niet doen! Waarom? Enerzijds heeft u alleen toegang tot het functionele gedeelte als u een lasersnijder op het gereedschap aansluit, anderzijds verspilt u uw testperiode door te wachten op uw lasersnijder. Dat wil je zeker niet.

Voor de eerste aansluiting moet u de snijplotter op uw computer aansluiten via de meegeleverde USB-kabel en deze dienovereenkomstig selecteren in LightBurn:

Ik zal hier nu geen instructies publiceren voor het gebruik van het gereedschap, maar iedereen die met de geliefde Slicereen 3D-printer overweg kan, zal dat hier kunnen doen.

Testruns met de Sculpfun S30 5W

Genoeg tekst, nu wil je waarschijnlijk iets zien en ik natuurlijk ook:

Eerst stellen we de afstand tot de laser in op de dikte van het gebruikte materiaal.

Mijn eerste uitdaging was eigenlijk de ruimte in mijn werkkamer die gebruikt kon worden als opstelruimte. Ik wilde de hospita geen grappige diertjes op het laminaat achterlaten. Zoals altijd zal mijn review gebaseerd zijn op mijn eigen ervaring met de Sculpfun S30 5W en zal ook een beetje mijn subjectieve kijk en beoordeling bevatten.

LightBurn is een intuïtieve software, maar voor de eerste tests moest ik de video bekijken om de basisfuncties te begrijpen. Oh, wat hou ik ervan om na verloop van tijd de relatie tussen de snelheid van de lasersnijder (of printer) en het gebruikte vermogen (temperatuur bij de printer) te begrijpen en mijn eigen instellingen te gebruiken. Ik denk dat ik nog wel een of twee andere houten planken en andere materialen een beetje zal vernielen om precies deze vaardigheden te hebben.

Kwaliteitsbeoordeling

Als u de lasersnijder volgens de instructies in elkaar zet, zijn er weinig problemen met het mechaniek.

De graveer- en snijfuncties van de Sculpfun S30 5W zijn goed, waarbij de 5W laser direct opvalt omdat natuurlijk niet elke dikte ermee bewerkt kan worden. Aangezien de snede soms niet helemaal zuiver is en soms wel, ga ik er momenteel nog van uit dat het aan mijn eigen vaardigheden op het gebied van LightBurn ligt.

Sculpfun S30 5W voor- en nadelen

Voordelen

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Hoge stabiliteit van de afzonderlijke componenten
 • Bijgeleverde ventilatie voor de laser (niet-opvallend volume)
 • Modulair ontwerp maakt uitbreiding mogelijk
 • Gemakkelijk te monteren
 • Geïllustreerde en begrijpelijke instructies
 • Geschikt voor beginners
 • Beschermende bril en beschermende behuizing voor de laserkop meegeleverd
 • Visueel aantrekkelijke kleuren

Nadelen

 • Een soort materiaalgids zou de laser goed doen. Een kort antwoord in tabelvorm op: “Welk materiaal in welke dikte moet worden gebruikt met welke instellingen voor graveren of snijden?”.
 • De meegeleverde veiligheidsbril drukt tegen de oren
 • LightBurn wordt aanbevolen, maar is slechts 30 dagen gratis.

Conclusie

Wat kunt u verwachten van een lasersnijder voor iets minder dan € 300? 2022/2023 wat. De Sculpfun S30 is niet te vergelijken met de eerste stappen in de laserwereld destijds met een andere chinalaser voor net geen 100€.

Ik vind de resultaten van de laser goed, hoewel ik zelf een factor ben die nog niet veel met LightBurn heeft gedaan. De meegeleverde ventilatie voor de laser zorgt ervoor dat de lijnen niet onnodig breder worden door de hitte van de laser. Dit zorgt voor een schoon beeld.

Er wordt nu meer aandacht besteed aan veiligheidsvoorzieningen, met een grote noodstopknop niet zo ver van het bureaublad. De laser heeft een eigen behuizing en een veiligheidsbril is aanwezig.

Wat wel aanwezig is door het ontwerp: geur. Gebruik voor het laseren altijd een goed geventileerde ruimte, want zelfs mijn luchtkwaliteitsmeter is niet erg blij als ik de machine opstart en houten panelen begin weg te branden.

Beginners kunnen hier terecht en hoeven hun eerste stappen niet direct te besteden aan het uitwissen van fouten. Apparaten die onmiddellijk doen waarvoor ze gekocht zijn, zijn gewoon goed.