Gereedschap en toebehoren voor 3D-printen in een oogopslag

Technische apparaten zoals 3D-printers zijn niet vrij van fouten en complicaties. Het is daarom raadzaam om altijd een bepaalde selectie gereedschappen en toebehoren voor uw eigen printer in huis te hebben. Hieronder hebben wij de belangrijkste gereedschappen en accessoires op een rijtje gezet en overzichtelijk aan u voorgesteld.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Of het nu een klein incident is of een groot probleem: Gereedschap en accessoires zijn essentieel voor 3D-printing fans
  • In veel gevallen kunnen diverse huishoudelijke voorwerpen onconventioneel als steun worden gebruikt
  • De vakhandel biedt liefhebbers van 3D-printen een breed scala aan geschikte gereedschappen en accessoires.

Accessoires en gereedschappen voor liefhebbers van 3D-printen

Accessoires en gereedschappen voor uw 3D printer zijn er in ontelbare variaties. Wij hebben hieronder de belangrijkste accessoires en gereedschappen voor u op een rijtje gezet. Dit is niet allemaal verplicht. Veel onderdelen kunnen het dagelijks leven met uw printer echter veel gemakkelijker maken. En misschien heeft u er al een of twee in uw huishouden.

3D-pen

Een 3D pen is een coole gadget voor vrienden van 3D printen. De pennen zijn gevuld met filament en stellen u in staat om driedimensionale projecten te maken. Net als bij een klassieke 3D-printer kunt u ook hier kiezen uit verschillende kleuren en varianten filament. Sommige pennen vertrouwen op het klassieke ABS of PLA, terwijl modernere pennen nylon of polycarbonaat gebruiken.

Draadstripper

Het gebruik van draadstrippers is vrijwel onmisbaar bij 3D-printen en in de gehele elektronicasector. Hiermee kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk de kabels van ventilatoren op de juiste lengte brengen of dikkere voedingskabels gebruiken. Het gebruik is kinderspel: steek de kabel erin, stel de lengte in en druk stevig aan.

Aceton

Aceton is een giftige en tegelijkertijd licht ontvlambare vloeistof. Het kleurloze middel is echter veelzijdig bij 3D-printen en wordt bijvoorbeeld gebruikt als oplosmiddel. U kunt aceton gebruiken om matte voorwerpen een glans te geven. Daartoe kan gebruik worden gemaakt van een zogenaamd acetonbad en van behandeling met acetondamp.

Opbergdozen

Opbergdozen zijn op verschillende manieren nuttig. Enerzijds kunt u ze gebruiken om uw printvoorbeelden veilig op te slaan. Anderzijds kunt u de opslagdozen gebruiken om uw filament te beschermen tegen vocht of andere invloeden van buitenaf.

Krimptang

Vergelijkbaar met een draadstripper, is de krimptang een nuttig gereedschap voor alle 3D printer bezitters. Met behulp van deze tang kunt u gemakkelijk kabels doorknippen, draden strippen of geïsoleerde en niet-geïsoleerde connectoren krimpen.

Nauwkeurige mechanische vijlen

Om uw modellen letterlijk de finishing touch te geven, moet u gebruik maken van precisie-mechanische bestanden. Hiermee kunt u de laatste versieringen aanbrengen of fijne contouren geven aan uw modellen. In het beste geval moet u een bestandenset gebruiken die verschillende bestanden bevat. Het moet bijvoorbeeld een ronde vijl, een ronde vijl, een klipvijl, een driehoekige vijl, een halfronde vijl, een komvormige vijl en een conische platte vijl omvatten.

Stoffen tape

Weefselband is als het ware een echte allrounder en kan op veel verschillende manieren in de elektronicasector worden gebruikt. De tape wordt ook wel Duct Tape of Armour Tape genoemd en staat bekend om zijn enorm stevige grip. Dit is bijvoorbeeld geschikt voor afdichting, isolatie of voor snelle reparaties.

Grove bestanden

Grove bestanden worden ook gebruikt om het gedrukte materiaal te verwerken. In het beste geval kunt u echter ook fijne modellen bewerken met de grove vijlen en uzelf eventueel het afbramen besparen. Ook hier is het raadzaam een set te gebruiken die uit meerdere bestanden van verschillende types bestaat.

Handontbramer

Een handontbramer is een zeer praktisch en tegelijkertijd gemakkelijk te gebruiken hulpmiddel bij 3D-printen. Dit is bijzonder geschikt voor het verwijderen van filamentresten zoals Brim. Maar ook voor het ontbramen van bochten. Een dergelijke ontbraammachine wordt gebruikt na het eigenlijke drukproces en voor de eindverwerking van de gedrukte voorwerpen. Als u veel waarde hecht aan een fijne afwerking, kunt u bijna niet zonder een handontbraammachine.

Inbussleutel

Er zijn waarschijnlijk maar weinig 3D printer bezitters die geen inbussleutel in huis hebben. Als u daar niet toe behoort, moet u er zo snel mogelijk een krijgen. Deze sleutel past in de zeshoekige kop van de bijbehorende schroeven. Dit is ook een van de belangrijkste schroeven in 3D-printen. Deze is geïnstalleerd in talrijke modellen. Als u het uzelf niet onnodig moeilijk wilt maken, is de aanschaf van een inbussleutel een must.

Isopropyl

Isopropanol is een zuivere alcohol. Hoewel bekend is dat dit geen oplossing is, is isopropanol wel degelijk een oplosmiddel. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het reinigen van oppervlakken of voor het verwijderen van harsen en vet. Als u een harsprinter gebruikt, worden uw producten na het afdrukken gereinigd met isopropanol.

Kaptontape

Kaptontape of polyimide kleefband is in de eerste plaats bedoeld om de hechting aan het printbed te verbeteren. Hiertoe wordt de kleefband rechtstreeks op het printbed aangebracht, waardoor een betere hechting van de prints wordt verkregen. Bij 3D-printen is Kapton-tape al vele jaren beproefd en wordt het gebruikt door talloze 3D-printers.

Kattenbakvulling

In zekere zin is kattenbakvulling al een bekend instrument in de 3D gemeenschap. Dit wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de opslag van filamenten. In een doos met kattenbakvulling zorgt dit ervoor dat het vocht niet in de gloeidraad trekt. In veel gevallen wordt de kattenbakvulling eerst in een sok gevuld en vervolgens in de gloeidoos gelegd.

Pianosnaar voor het reinigen van de sproeiers

Op 3D-printers moeten de spuitmondjes vroeg of laat worden gereinigd. De fijne sproeiers zijn vaak enorm smal. Daarom zijn bijvoorbeeld pianosnaren bij uitstek geschikt voor reiniging. Deze kunnen gemakkelijk in de openingen worden geduwd en dienen om ze weer vrij te maken voor nieuwe taken. De pianosnaren zijn bijzonder geschikt voor het reinigen van lichte verstoppingen. En dus een goed alternatief voor de speciale reinigingsfilamenten.

Soldeerapparaat

Om na het drukken verschillende gedrukte voorwerpen met elkaar te verbinden, kan een soldeerapparaat de geschikte oplossing zijn. Er zij echter op gewezen dat niet alle materialen zonder problemen op deze apparaten kunnen worden aangesloten. Voor het verbinden van PLA en PETG, bijvoorbeeld, is roterend lassen met een Dremel veel geschikter.

Maskers

Om uw eigen gezondheid niet in gevaar te brengen, is het raadzaam een ademhalingstoestel te dragen wanneer u bijvoorbeeld harsprinters gebruikt. Deze kunnen zowel voor eenmalig als voor meermalig gebruik met een vervangbaar filter worden aangeschaft. Voor nieuwkomers zijn de wegwerpmaskers meestal voldoende. Als u echter veel en intensief afdrukt, kunt u geld besparen met een herbruikbaar masker en een vervangbaar filter.

Naalden – Zeer dun voor de spuitmond tip

Met behulp van naalden kunnen de nozzles van de 3D-printers optimaal worden ontdaan van vuil en verstoppingen. Voor de punt van het mondstuk worden zeer dunne naalden aanbevolen, die een zachte en tegelijk doeltreffende reiniging mogelijk maken. In veel gevallen zijn de naalden als set verkrijgbaar en kunnen ze worden gebruikt voor sproeiers met verschillende diameters. Aangenaam neveneffect: In de meeste gevallen zijn de naalden ook geschikt om het koellichaam te onderhouden.

Olie

Olie wordt bij 3D-printen hoofdzakelijk gebruikt voor de smering van de XY-assen. In veel gevallen is er al een olie beschikbaar voor de Z-as, die samen met de printer wordt aangeschaft. Dit wordt gewoonlijk met regelmatige tussenpozen aangebracht om een vloeiend geluid te garanderen. Het is belangrijk erop te letten welke olie wordt gebruikt. Veel drukventilatoren gebruiken bedspooroliën, maar die hebben een zekere kleefkracht. Bij 3D-printen is dit niet absoluut noodzakelijk. Als alternatief kan ook harsvrije naaimachineolie of precisie-mechaniekolie uit de bouwmarkt worden gebruikt.

Pincet

Hoewel het pincet een betrekkelijk klein instrument is, biedt het grote voordelen. In veel gevallen zijn de pincetten voorzien en kunnen ze dus optimaal worden gebruikt voor het reinigen en onderhouden van de sproeiers. Deze kunnen ook worden gebruikt om het 3D-printerbed te reinigen of overtollig steunmateriaal te verwijderen.

Raspberry Pi

Raspberry Pi wordt vaak gecombineerd met het aanbod van OctoPrint voor 3D-printen. Deze combinatie maakt het mogelijk om de afdrukinstellingen van het eigen apparaat veel flexibeler te beheren. Het is ook mogelijk om drukprocessen gericht te controleren. Het resultaat is een algemeen betere afdrukkwaliteit, die tegelijkertijd mogelijk wordt gemaakt door een betrekkelijk eenvoudige installatie.

Schraper

Misschien kent u het probleem zelf al: Drukvoorwerpen kunnen soms zo stevig op de drukplaat zitten dat het moeilijk lijkt ze te verwijderen zonder ze te beschadigen. De schraper of spatel wordt juist voor deze doeleinden gebruikt. Met deze dunne apparaten kunt u uw drukobject voorzichtig scheiden van de drukplaat en zo beide onbeschadigd bewaren.

Vet

U zult het belang van vet leren inzien wanneer uw 3D printer voor het eerst vervelende en luide geluiden maakt. Deze komen van de kogellagers, die letterlijk schreeuwen om een nieuwe smering. Dit is waar het vet om de hoek komt kijken, en u moet een vet met een hoge viscositeit gebruiken.

Schroevendraaierset

Een schroevendraaierset met verschillende maten en koppen moet ook in uw huishouden aanwezig zijn. Hiermee kunt u bijvoorbeeld het Nozzle verwisselen of verschillende schroeven los- of vastdraaien. Een instrument dat niet mag ontbreken.

Veiligheidsbril

Een veiligheidsbril is essentieel, vooral als u een harsdrukker gebruikt. Bedrukte producten worden hier eerst gereinigd met isopropanol. Het is niet ongebruikelijk om een spuitfles te gebruiken, omdat doeken en lappen meestal niet geschikt zijn voor het schoonmaken in de hoeken. Wees echter voorzichtig bij het gebruik van de sprayflacon. Zelfs kleine hoeveelheden isopropanol in het oog kunnen schadelijk zijn. Een veiligheidsbril is dus van essentieel belang voor de veiligheid.

Zeskant dopsleutel

Met een inbussleutel bent u goed voorbereid op alle kleine en grote problemen met uw printer. Het is waar dat dergelijke sleutels bij veel apparaten worden meegeleverd. Dit zijn echter niet altijd bijzonder solide en duurzame ontwerpen. De gebruikte stof moet hard genoeg zijn om tijdens het gebruik niet te buigen.

Zijsnijders

Een zijkniptang is ook een zeer veelzijdig gereedschap bij 3D printen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt om de gloeidraad te verdelen. Bovendien worden de zijsnijders ook gebruikt om bijvoorbeeld het steunmateriaal te verwijderen. Deze zijn vooral nuttig wanneer het steunmateriaal zich dicht bij het desbetreffende werkstuk bevindt.

Scalpel

U kunt een scalpel gebruiken om de draagstructuren of Brim van uw onderdelen te verwijderen. De scalpels zijn ook geschikt voor het ontbramen van onderdelen, waarbij u verschillende lemmeten en snijkantgeometrieën moet kunnen gebruiken. In veel gevallen is het daarom de moeite waard een scalpelset aan te schaffen. U moet er ook voor zorgen dat er een slijpsteen voorhanden is om de afzonderlijke messen opnieuw te slijpen. In de regel kunt u gemakkelijk alle hoeken van uw onderdeel bereiken dankzij de verschillend gevormde lemmeten van de scalpels.

Tapijtmes / Snijmes

De tapijtmessen of cuttermessen zijn in zekere zin het alternatief voor een spatel. Hiermee verwijdert u bijvoorbeeld ook de Brim van het printstuk, kleine bramen van uw onderdeel of het printstuk van het printbed. Vooral nieuwkomers wordt echter aangeraden een spatel te gebruiken. In het ergste geval kunnen de scherpe snijmessen krassen maken op het printbed. Toch kan het geen kwaad om een stanleymes bij de hand te hebben met, in het beste geval, verschillende hulpstukken voor het afbramen.

Webcam

Veel printfanaten vinden het vooral leuk om hun machines aan het werk te zien. Dit is echter niet altijd mogelijk. Veel afdrukken nemen veel tijd in beslag. Alleen in uitzonderlijke gevallen is het dan mogelijk om het hele drukproces live te volgen. De remedie in dit geval is een webcam. Hiermee kunt u uw hele afdrukproces onderweg volgen. Het mooie is: het hoeft niet altijd een high-end apparaat te zijn. Vooral voor de hobby- en gelegenheidsdrukker zijn veel eenvoudige apparaten voldoende.

Wifi aansluiting

Een wifi-aansluiting kan in dit verband een slimme hulp zijn om de afdrukprocessen beter te controleren. Zo kunnen ze, eenmaal aangesloten, gemakkelijk worden bediend via WLAN of zelfs mobiele apparatuur. Bovendien kan de printer dankzij de contactdozen zijn stroomtoevoer onafhankelijk onderbreken als bijvoorbeeld het printbed en de spuitmond oververhit raken. Bij de slimme apparaten is ook stembediening via Alexa of soortgelijke diensten mogelijk. Sommige daarvan kunnen ook worden gebruikt om statusupdates over de afdruk te ontvangen. Leuk om te hebben – maar natuurlijk geen voorwaarde voor het maken van 3D prints.

Tang

Tangen in verschillende maten moeten normaal gezien in elk huishouden te vinden zijn. Vooral als je een 3D printer gebruikt. De tang kan u enorm helpen om moeilijk bereikbare moeren in de hoeken van de uitrusting vast te houden of te bevestigen. Bovendien is de tang geschikt om bijvoorbeeld het dragermateriaal te verwijderen of om er eerst een “greep” op te krijgen. Afhankelijk van de vereiste reikwijdte is het raadzaam tangen met lange of korte tanden te gebruiken.