Drogen van filament: Hoe houdt u uw filament soepel

Drukfouten kunnen er al snel voor zorgen dat er van een eigenlijk prachtig werk niet veel meer overblijft. Drukfouten komen bijzonder vaak voor in verband met vochtig filament. In het volgende laten we zien hoe u uw filament kunt drogen en printfouten kunt voorkomen.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Filament moet altijd droog worden bewaard, want vochtig materiaal kan leiden tot drukfouten
  • Vochtig filament veroorzaakt o.a. oneffenheden op het oppervlak, harige filamenten in de print of verstopte extrusiemondstukken
  • U hoeft nat filament niet onmiddellijk weg te gooien, maar kunt het in veel gevallen drogen.
  • Als u filament wilt drogen, kunt u verschillende opties gebruiken, zoals de oven, speciale filamentdrogers of automatische dehydratoren.

Waarom moet ik filament drogen?

De filamenten en printmaterialen zijn gewoonlijk materialen met een sterk hygroscopische eigenschap. Dat klinkt heel sympathiek. Dit zegt echter vooral dat de materialen het vocht van de omgeving zeer gemakkelijk opnemen. In het geval van filament kan dit negatieve gevolgen hebben en leiden tot massale printfouten.

In het algemeen is het dus van belang het filament op de juiste wijze op te slaan om vocht te voorkomen. Als het vocht echter al is geabsorbeerd, zijn er verschillende manieren om het filament te drogen. In het beste geval kunt u voorkomen dat de materialen volledig onbruikbaar worden.

Waarom is vocht niet goed voor het filament?

Het vocht kan enorme schade aanrichten aan de 3D print filamenten. De reden is dat plastic polymeren zijn opgebouwd in moleculaire ketens. Vocht breekt de ketens en kan het hele materiaal onbruikbaar maken. Vochtige gloeidraad brengt vaak een heleboel problemen met zich mee. Dit omvat bijvoorbeeld een ongelijkmatige oppervlaktetextuur die wordt veroorzaakt door de verminderde uniformiteit van de extrusie. Bovendien kan vochtig filament er zelfs toe leiden dat het extrusiemondstuk volledig verstopt raakt.

Een ander probleem met natte filamenten is de vorming van draden tijdens het printen. Deze kleine draden kunnen meestal niet meer worden gecorrigeerd door nabewerking, en u kunt ze ook niet vermijden door de afdrukparameters aan te passen.

Detecteer natte gloeidraad

U kunt zien of uw filament nat is door te kijken naar verschillende criteria. Indien u bijvoorbeeld krakende, knallende of licht knallende geluiden in het mondstuk hoort, is dit vrijwel zeker een indicatie van vochtig filament. Daarnaast kan een verminderde sterkte van het onderdeel er echter ook op wijzen dat het gebruikte filament misschien te nat is geweest. Wij hebben hier de typische kenmerken van vochtig drukwerk opgesomd:

  • Krakende, krakende of licht knallende geluiden in het extrusiemondstuk
  • Verminderde sterkte van de onderdelen
  • Aanzienlijk verminderde hechting van de lagen
  • Extrusielijnen zijn niet uniform
  • Vochtigheid en meer morsen
  • Uitstoot van witte rook tijdens extrusie

Drogende gloeidraad: Dit zijn uw opties

Van conventioneel naar modern. Als u uw filament wilt drogen, hebt u verschillende opties om uit te kiezen. Wij zullen u deze in het volgende voorstellen:

1. de initieel goedkoopste optie: gebruik uw fornuis

Een goedkope en tegelijkertijd veel gebruikte methode is het verhitten van de filamenten in de oven. Afhankelijk van het materiaal, moet u verschillende temperaturen en tijden aanhouden. Het is ook raadzaam het materiaal in een voorverwarmde oven te plaatsen. Veel ovens warmen na het inschakelen sterk op, wat in het ergste geval kan leiden tot beschadiging van de gloeidraad.

FilamentTemperatuurDuur in oven
PLA40-45 graden Celsiusmin. 4-6 uur
ABS80 graden Celsiusmin. 4-6 uur
PETG60 graden Celsiusmin. 2-4 uur
PA/Nylon80 graden Celsiusmin. 4-6 uur
ASA70 graden Celsiusmin. 3-5 uur
HIPSDrogen niet vereist/
PC120 graden Celsiusmin. 4-6 uur

2. voor liefhebbers van 3D-printen: koop een filamentdroger

Er zijn ook gloeidrogers beschikbaar voor wie de oven niet wenst te gebruiken. Deze zijn bijzonder geschikt voor liefhebbers van 3D-printen, maar laten tegelijkertijd een eenvoudige bediening toe. Plaats het materiaal in de droger, stel de drooginstellingen in en wacht. Moderne filamentdrogers hebben nu ook een sorptie-eenheid waarin het vocht wordt geabsorbeerd. Wij hebben hieronder duidelijk drie geschikte voorbeelden opgesomd:

BCN3D Smart Cabinet: De BCN3D Smart Cabinet is een andere toevoeging aan het Epsilon ecosysteem. Deze kan rechtstreeks op een BCN3D Epsilon printer worden aangesloten en biedt een doeltreffende bescherming tegen vocht in de filamenten. Bovendien is de droger voorzien van een zekering tegen stroomstoringen en biedt hij plaats aan vier grote spoelen met een gewicht tot 2,5 kilogram.

Ultimaker S5 Material Station: Het Ultimaker S5 Material Station is voornamelijk geschikt voor spoelen met een gewicht tot 750 gram. Tot zes spoelen kunnen zonder problemen worden geladen, en er kunnen tegelijkertijd verschillende instellingen voor optimaal drogen worden uitgevoerd.

PrintDry filament droger: De PrintDry filament droger maakt vooral indruk door zijn relatief lage prijs en eenvoudige bediening. De gewenste temperatuur kan eenvoudig worden ingesteld, en de droger biedt plaats aan maximaal vier spoelen.

3. dehydrator voor het drogen van filament (en fruit?)

Automatische drooginrichtingen worden eigenlijk vooral gebruikt voor het drogen van fruit. Maar vindingrijke 3D-fans hebben ontdekt dat ze ook kunnen worden gebruikt om de filamenten te drogen. Het voordeel ten opzichte van ovens: de temperatuur wordt beter en vaster gehandhaafd, afwijkingen en schommelingen zijn zeldzaam. Bovendien bieden de dehydrators meestal veel fijnere instellingen in de lagere temperatuurbereiken. Al met al is de bediening eenvoudig en gemakkelijk, en tegelijkertijd zijn de dehydrators vaak redelijk geprijsd.

Het is echter belangrijk op te merken dat als u uw droogapparaat gebruikt voor uw gloeidraad, u het daarna niet moet gebruiken voor het drogen van fruit. Als u beide wilt, wordt de gunstige prijs natuurlijk weer gerelativeerd vanwege de dubbele aankoop.

Vocht voorkomen: filament correct opslaan

Om vocht te voorkomen of om uw net gedroogde filamenten te beschermen, moet u ze goed bewaren. Dit betekent vooral dat uw rollen worden opgeslagen in een omgeving waar u de vochtigheid kunt regelen. Zo komen bijvoorbeeld verschillende droogdozen uit de 3D-handel in het geding. U kunt ook luchtdichte dozen met droogzakjes of iets dergelijks gebruiken.

Wij adviseren ook het filament op een zo droog en donker mogelijke plaats te bewaren. Zonlicht kan uw materiaal ook beschadigen.

Conclusie: drogen van filamenten is gemakkelijk mogelijk

Als filament niet goed wordt opgeslagen, kan het snel vocht opnemen. Met ernstige gevolgen voor je prentkunst. Een vochtig filament kan leiden tot lelijke bijwerkingen, maar kan uw printer ook ernstig beschadigen. Het goede is dat als uw materiaal vochtig is, u het niet noodzakelijk hoeft weg te gooien. In veel gevallen kunt u het filament drogen en het daarna zonder problemen gebruiken. U moet echter op de precieze temperatuur letten en ervoor zorgen dat deze constant kan worden gehouden.

Veel gestelde vragen over het drogen van filament

Voel je vrij om me vragen te sturen over het drogen van filament en ik zal ze hier voor iedereen beantwoorden.

Filament wordt soms geleverd in krimpfolie om het te beschermen tegen invloeden van buitenaf. In veel gevallen is de beschermfolie zelfs hersluitbaar. Dus wees voorzichtig bij het openen van de verpakking.

Vochtig filament kan de 3D-printer beschadigen en er bijvoorbeeld voor zorgen dat de extrudermond verstopt raakt. Bovendien heeft vochtig filament een enorme invloed op de kwaliteit van de prints.

Het is niet mogelijk een algemene indicatie te geven van het vochtgehalte waarbij een filament niet langer kan worden verwerkt. In plaats daarvan hangt dit af van de hydrofiliteit van het desbetreffende materiaal. Hoe hoger de hydrofiliteit, hoe gemakkelijker het vocht absorbeert en hoe sneller het onbruikbaar wordt.

Het drogen van filament is bijzonder geschikt voor beginners met behulp van een automatische dehydrator. Als u er geen bij de hand hebt, kunt u thuis de oven of een gloeidroger gebruiken. Sommige van deze laatste bieden ook een enorm gemakkelijke bediening.