3D printer Nozzle verstopt

Een van de meest voorkomende problemen met 3D printers is een verstopte spuitmond. In dit gidsartikel gaan we er daarom dieper op in en tonen we u tips en trucs om uw sproeier te ontstoppen en toekomstige verstoppingen te voorkomen.

De belangrijkste feiten in een notendop:

 • Een verstopt mondstuk bij 3D printen is een veel voorkomend probleem.
 • Redenen voor verstopping kunnen zijn: verkeerde afdruktemperaturen of vuil filament.
 • Er zijn verschillende methoden om de verstopte gloeidraad te verwijderen, zoals de cold pull methode of het gebruik van oplosmiddelen.
 • Om verstopping in de toekomst te voorkomen, moet u uw spuitmond regelmatig schoonmaken en zorgen voor de juiste druktemperatuur.

Redenen voor verstopping van het Nozzle

Er zijn verschillende redenen waarom de spuitmond bij 3D printen verstopt kan raken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Verkeerde afdruktemperatuur: Een verkeerde instelling van de afdruktemperatuur kan ertoe leiden dat het filament niet goed gesmolten wordt en vast komt te zitten in het mondstuk.
 2. Nat filament: Als het filament nat is, kan het moeilijker smelten en zich ophopen in het mondstuk.
 3. De gloeidraad wordt vuil: Na verloop van tijd kunnen vuil en puin zich ophopen in de gloeidraad en het mondstuk, wat verstopping veroorzaakt.

Mogelijke oplossingen

Als u een probleem hebt met een verstopte spuitmond bij uw 3D-printer, zijn er verschillende manieren waarop u het probleem kunt oplossen. Hier zijn enkele tips die u kunt proberen:

 1. Cold Pull-methode: De cold pull-methode is een effectieve manier om verstopte filamenten uit het mondstuk te verwijderen. Als dit is gebeurd, wordt de sproeier uitgeschakeld.
 2. Gebruik van metalen borstels: Een andere optie is het gebruik van metalen borstels om het filament uit het mondstuk te verwijderen. U kunt een klein borsteltje gebruiken om de binnenkant van het mondstuk voorzichtig schoon te maken.
 3. Schoonmaaknaalden, gitaarsnaren of acupunctuurnaalden: Sommige printerliefhebbers hebben gemeld dat zij ook naalden gebruiken, zoals schoonmaaknaalden, gitaarsnaren of zelfs acupunctuurnaalden om verstopte filamenten uit de spuitmond te verwijderen.
 4. Gebruik van oplosmiddelen: In sommige gevallen kan het nuttig zijn oplosmiddelen zoals aceton of hete lucht te gebruiken om het filament op te lossen en uit de spuitmond te verwijderen.

Preventieve methoden

Om toekomstige verstoppingen te voorkomen, kunt u enkele preventieve maatregelen nemen. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

 1. Regelmatig schoonmaken: Het regelmatig schoonmaken van het mondstuk en de gloeidraad kan de opeenhoping van vuil en puin, die verstopping kan veroorzaken, helpen verminderen.
 2. Juiste afdruktemperaturen: Zorg ervoor dat u de juiste afdruktemperaturen instelt voor uw filament om te voorkomen dat het niet goed smelt en vast komt te zitten in de spuitmond.
 3. Geschikt filament: Kies ook het juiste filament voor uw 3D-printer en zorg dat het niet nat of vuil is om verstopping te voorkomen.

Conclusie

Een verstopte spuitmond bij 3D printen is een veel voorkomend probleem, maar een dat meestal eenvoudig is op te lossen. Er zijn verschillende redenen waarom een spuitmond kan verstoppen, zoals verkeerde afdruktemperaturen of vuil filament. Er zijn ook veel verschillende methoden die u kunt proberen om het probleem op te lossen, zoals de koudetrekmethode of het gebruik van oplosmiddelen. Om verstopping in de toekomst te voorkomen, moet u uw spuitmond regelmatig schoonmaken en zorgen voor de juiste druktemperatuur.

Veelgestelde vragen over “Verstopte spuitmond bij 3D printen

Ja, in de meeste gevallen kunt u de verstopte sproeier zelf schoonmaken. Er zijn verschillende methoden die u kunt proberen, zoals de cold pull-methode of het gebruik van oplosmiddelen.

Om verstopping in de toekomst te voorkomen, kunt u uw spuitmond regelmatig schoonmaken en zorgen voor de juiste druktemperatuur. U moet er ook voor zorgen dat u schoon en droog filament gebruikt en het niet lang laat liggen.

Verdere adviseurs: