3D printen hecht niet: wat te doen?

Heeft u ooit het probleem gehad dat uw 3D print niet goed hecht? Dit is een van de meest voorkomende problemen met 3D printen en kan ervoor zorgen dat uw print kromtrekt of zelfs helemaal mislukt. In dit gidsartikel bekijken we de meest voorkomende redenen waarom uw 3D print niet plakt en hoe u het probleem kunt oplossen.

De belangrijkste feiten in een notendop:

  • Een oneffen of vuil printbed kan ertoe leiden dat het printobject niet hecht.
  • Een verkeerd ingestelde temperatuur op het verwarmingsbed of de extruder kan ook tot hechtingsproblemen leiden.
  • Te hoge afdruksnelheden en ongeschikte afdrukoppervlakken kunnen ook tot hechtingsproblemen leiden.

Het afdrukbed is niet of onjuist genivelleerd

Een niet of onjuist genivelleerd printbed kan ertoe leiden dat het printobject niet goed hecht. Dit betekent dat het geprinte voorwerp niet op het gehele oppervlak van het printbed rust en dus gemakkelijk kan loskomen.

Oplossing voor het probleem:

Om het probleem op te lossen, moet u eerst het printbed waterpas zetten. U kunt dit handmatig doen door de vier schroeven op het printbed bij te stellen, of u kunt een automatische nivelleringsfunctie gebruiken als uw printer die heeft. Daarna moet u het afdrukobject opnieuw afdrukken en controleren of het nu goed hecht.

Het afdrukbed is vuil

Als het printbed vuil is, kan dit ook problemen met de hechting veroorzaken. Tijdens het printproces ontstaan kleine deeltjes en residuen die zich op het printbed afzetten en ervoor zorgen dat het geprinte voorwerp niet goed hecht.

Oplossing voor het probleem:

Om het probleem te verhelpen, moet u het printbed grondig reinigen. U kunt een speciale drukbedreiniger gebruiken of een vochtige doek en wat water. Zorg ervoor dat het printbed volledig droog is voordat u het volgende object erop afdrukt.

Het afdrukbed is scheef

Als het printbed scheef staat, kan dit ook tot hechtingsproblemen leiden. Als het printbed niet vlak is, ligt het printobject niet op het hele oppervlak en kan het dus gemakkelijk loskomen.

Oplossing voor het probleem:

Om het probleem op te lossen, moet u het printbed opnieuw nivelleren. U kunt dit handmatig doen door de vier schroeven op het printbed bij te stellen, of u kunt een automatische nivelleringsfunctie gebruiken als uw printer die heeft. Daarna moet u het afdrukobject opnieuw afdrukken en controleren of het nu goed hecht.

Verkeerde temperatuur ingesteld op het verwarmingsbed

Een verkeerd ingestelde temperatuur op het verwarmingsbed kan ertoe leiden dat het printobject niet goed hecht. Als de temperatuur te laag is, kan het printobject niet goed aan het printbed hechten en dus gemakkelijk afschilferen. Als de temperatuur echter te hoog is, kan het afdrukobject aan de onderkant verbranden en daardoor losraken.

Oplossing voor het probleem:

Om het probleem op te lossen, moet u de temperatuur op het verwarmingsbed aanpassen. Raadpleeg de handleiding van uw printer om te zien welke temperatuur wordt aanbevolen voor het materiaal dat u gebruikt. U kunt dan de temperatuur van het verwarmingsbed aanpassen en het object opnieuw afdrukken.

Verkeerde temperatuur op het verwarmingsbed door defecte thermistor

Een defecte thermistor, die verantwoordelijk is voor het meten van de temperatuur op het verwarmingsbed, kan ertoe leiden dat de temperatuur onjuist wordt weergegeven. Daardoor kan de temperatuur op het verwarmingsbed verkeerd worden ingesteld en kan het printobject niet goed hechten.

Oplossing voor het probleem:

Om het probleem op te lossen, controleert u de thermistor en vervangt u deze indien nodig. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw printer om na te gaan hoe u de thermistor kunt verwijderen en testen. Als het defect is, moet u het vervangen door een nieuw exemplaar en vervolgens de temperatuur op het verwarmingsbed opnieuw instellen.

Verkeerde druktemperatuur bij de extruder

Een verkeerd ingestelde druktemperatuur op de extruder kan ook tot hechtingsproblemen leiden. Als de temperatuur te laag is, kan het printobject niet goed aan het printbed hechten en schilfert het dus gemakkelijk af. Als de temperatuur echter te hoog is, kan het afdrukobject aan de onderkant verbranden en daardoor losraken.

Oplossing voor het probleem:

Om het probleem op te lossen, moet u de druktemperatuur op de extruder aanpassen. Daarvoor moet u de gebruiksaanwijzing van uw printer raadplegen om te zien welke afdruktemperatuur wordt aanbevolen voor het materiaal dat u gebruikt. U kunt dan de temperatuur op de extruder aanpassen en het object opnieuw afdrukken.

De afdruksnelheid van de eerste laag is te hoog

De afdruksnelheid van de eerste laag is van groot belang voor de hechting van het bedrukte voorwerp aan het bed. Als de afdruksnelheid te hoog is, kan het printobject niet goed aan het printbed hechten en schilfert het dus gemakkelijk af.

Oplossing voor het probleem:

Om het probleem op te lossen, moet u de afdruksnelheid van de eerste laag dienovereenkomstig aanpassen. Daarvoor moet u in de handleiding van uw printer kijken welke afdruksnelheid wordt aanbevolen voor het materiaal dat u gebruikt. U kunt dan de afdruksnelheid dienovereenkomstig aanpassen en het afdrukobject opnieuw afdrukken.

Verkeerd ingestelde materiaalstroom in de Slicer

De materiaalstroom in de Slicer bepaalt hoeveel materiaal tijdens het afdrukken wordt uitgevoerd. Als de materiaalstroom verkeerd wordt afgesteld, kan dit tot hechtingsproblemen leiden. Als de materiaalstroom te laag is, kan het printobject niet goed aan het printbed hechten en schilfert het dus gemakkelijk af. Als de materiaalstroom daarentegen te hoog is, kan dit leiden tot overhangen en scheuren in het bedrukte object die de hechting aantasten.

Oplossing voor het probleem:

Om het probleem op te lossen, moet u de materiaalstroom in de Slicer dienovereenkomstig aanpassen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw printer om te zien welke mediastroom wordt aanbevolen voor de media die u gebruikt. Vervolgens kunt u de materiaalstroom in de Slicer dienovereenkomstig aanpassen en het afdrukobject opnieuw afdrukken.

De ventilatie is te sterk of te zwak

Ook de ventilatie van de printer speelt een rol bij de hechting van het geprinte voorwerp. Als de ventilatie te sterk is, kan het printobject afkoelen voordat het op het printbed is aangekoekt. Hierdoor kan het gemakkelijk loskomen. Als de ventilatie daarentegen te zwak is, kan het printobject niet goed aan het printbed hechten en dus gemakkelijk afschilferen.

Oplossing voor het probleem:

Om het probleem op te lossen, moet u de ventilatie van de printer aanpassen. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van uw printer om na te gaan hoe u de ventilatie instelt. Dan kunt u de ventilatie dienovereenkomstig aanpassen en het afdrukobject opnieuw afdrukken.

Het oppervlak van het printbed is ongeschikt

Het oppervlak van het printbed kan er ook voor zorgen dat het printobject niet goed hecht. Als het oppervlak te glad is, kan het bedrukte voorwerp niet goed hechten en dus gemakkelijk afbladderen. Als het oppervlak daarentegen te ruw is, kunnen vervorming en vervorming van het bedrukte voorwerp optreden, wat de hechting nadelig beïnvloedt.

Oplossing voor het probleem:

Om het probleem op te lossen, moet u het oppervlak van het printbed aanpassen. U kunt een speciale coating voor het printbed gebruiken of een plakband op het printbed plakken. Zorg ervoor dat het oppervlak van het printbed geschikt is voor het gebruikte materiaal. Vervolgens kunt u het afdrukobject opnieuw afdrukken en controleren of het nu goed hecht.

Onjuiste afstand tussen printbed en spuitmond

“Een andere factor die de hechting van het geprinte object kan beïnvloeden is de afstand tussen het printbed en de spuitmond. Als de tussenruimte te groot is, kan het printobject niet goed aan het printbed hechten en dus gemakkelijk afschilferen. Als de afstand daarentegen te klein is, kunnen vervorming en vervorming van het bedrukte voorwerp optreden, wat de hechting nadelig beïnvloedt.

Oplossing voor het probleem:

Om het probleem op te lossen, moet u de afstand tussen het printbed en het mondstuk aanpassen. Daarvoor moet u in de handleiding van uw printer kijken hoe u de afstand moet instellen. Dan kunt u de afstand dienovereenkomstig aanpassen en het object opnieuw afdrukken.

Een andere manier om de hechting van het afdrukobject te verbeteren is het gebruik van een Brim. Een Brim is een dunne rand die aan de rand van het printobject wordt gemaakt om het beter aan het printbed te laten hechten. U kunt een Brim instellen in de Slicer en deze automatisch laten creëren bij het afdrukken.

Verkeerde gloeidraad

Zorg er ook voor dat het filament dat u gebruikt geschikt is voor uw 3D-printer. Niet elk filament kan worden verwerkt op elk bouwplatform en met elke spuitmond. Zo is ABS-filament vaak moeilijker te verwerken dan andere kunststoffen, omdat het bijvoorbeeld een constante omgevingstemperatuur vereist en elke windvlaag de afdruk kan beïnvloeden.

Oplossing voor het probleem:

Om ervoor te zorgen dat het filament goed hecht, moet u de instellingen van uw printer dienovereenkomstig aanpassen. U kunt bijvoorbeeld de afdruktemperatuur verhogen of de afdruksnelheid verlagen. Ook de keuze van drukplaat en drukplatform speelt een rol. Sommige printers hebben speciale bouwplatforms die geoptimaliseerd zijn voor specifieke filamenten. Door te experimenteren en de instellingen aan te passen, kunt u de hechting van het afdrukobject verbeteren en bevredigende resultaten bereiken.

Conclusie:

Adhesieproblemen bij 3D printen kunnen op verschillende manieren worden opgelost. Het is belangrijk de individuele instellingen en omstandigheden in aanmerking te nemen en deze zo nodig aan te passen. Als het probleem ondanks alle inspanningen niet kan worden opgelost, raden wij u aan contact op te nemen met de fabrikant of een specialist.

Veelgestelde vragen over het onderwerp “3D printen is niet aansprakelijk”.

De thermistor is een temperatuurafhankelijke weerstand die in veel 3D-printers wordt gebruikt om de temperatuur van het verwarmingsbed te meten. Het is van groot belang voor de juiste instelling van de temperatuur op het verwarmingsbed en kan een rol spelen bij problemen met de hechting van het afdrukobject.

Ja, dat is mogelijk. Een plakband op het printbed kan ervoor zorgen dat het printobject beter hecht. Het is echter belangrijk dat u een tape gebruikt die geschikt is voor het materiaal dat u gebruikt. Anders kan het bedrukte object beschadigd raken.

Ventilatie van de printer is belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat het printobject tijdens het printen niet afkoelt voordat het op het printbed is vastgekit. Als de ventilatie te zwak is, kan het printobject niet goed aan het printbed hechten en dus gemakkelijk afbladderen. Als de ventilatie daarentegen te sterk is, kan deze het bedrukte voorwerp afkoelen en zo de hechting aantasten.

Verdere adviseurs: