Chuck Hull – De uitvinder van 3D printen

Rapid prototyping, 3D-printing, additive manufacturing – termen die we vandaag de dag als vanzelfsprekend gebruiken alsof ze altijd al deel uitmaakten van ons dagelijks leven. Maar de productie van onderdelen met behulp van 3D-printing is jonger dan men zou denken. Het is amper 35 jaar geleden dat het 3D-printen werd uitgevonden. Deze technologie, die toen nog“stereolithografie” werd genoemd, vormt de hoeksteen van wat wij nu de “Vijfde Industriële Revolutie” noemen. Terwijl anno 2018 zelfs particuliere huishoudens 3D-printen wat hun printers kunnen printen, is de uitvinder achter de technologie buiten vakkringen grotendeels onbekend.

De uitvinder van 3D printen: Chuck W. Hull
Alleen iemand die iets bijzonders heeft uitgevonden, straalt zo: Chuck Hull, de uitvinder van 3D-printen (Beeldbron: industryweek.com)

Biografie

Op 12 mei 1939, werd een zekere Charles W. Hull geboren in Clifton, Colorado. Als zoon van Lester en Esther Hull bracht hij zijn zorgeloze jeugd door in Clifton, en later Gateway, voordat hij van huis ging om naar de middelbare school te gaan in Grand Junction, Colorado. De natuurwetenschappen hadden de jonge Charles W. Hull al van jongs af aan in de ban, zodat het niet meer dan logisch was dat hij zich eind jaren vijftig inschreef aan de Universiteit van Colorado – om natuurkunde te studeren. In 1961 studeerde Charles W. Hull, nu 22 jaar oud, af met een graad in de toegepaste natuurkunde en begon zijn beroepsleven.

De uitvinder in Chuck Hull Ontwaakt

Na verschillende baanwisselingen kwam Hull begin jaren tachtig terecht bij een klein bedrijf dat UV-licht gebruikte om tafels een robuust plastic oppervlak te geven en om tafelkleden, vloerbedekkingen en dergelijke te repareren. Het effect dat UV-licht heeft op lichtgevoelige oppervlakken fascineerde de nu nog niet zo jonge Chuck Hall (zoals Charles door zijn collega's werd genoemd) – en hij begon te experimenteren. Van toen af aan bracht Hull zijn avonden en weekends door in een klein laboratorium dat door zijn bedrijf ter beschikking was gesteld – niet altijd tot vreugde van zijn vrouw, die het creatieve talent van haar man ondanks alle tijd die ermee gemoeid was min of meer enthousiast steunde.

Hoe hij 3D printen uitvond

Het is niet precies bekend wanneer de doorbraak in Chuck Hull's onderzoek plaatsvond, maar op een nacht vond hij de optimale verbinding tussen UV-licht en fotopolymeren. s Werelds allereerste geprinte onderdeel werd gemaakt. Hull wekte zijn vrouw uit een diepe slaap, riep haar in het lab en stelde haar opgetogen het resultaat van zijn werk voor. Ook al was het enthousiasme van zijn vrouw volgens eigen zeggen beperkt – Chuck Hull was nu volledig overtuigd van zijn uitvinding. Daarom vroeg hij in 1984 octrooi aan op dit 3D-printproces.

SLA-1, de eerste 3D printer
Dit is de eerste 3D-printer genaamd SLA-1 (Afbeelding bron: 3dhubs.com)

Oprichting van 3D Systems

Wat doet een begaafde uitvinder als Chuck Hull als hij een baanbrekende technologie heeft uitgevonden? Dat klopt – hij begint zijn eigen zaak! In 1986, slechts twee jaar na de octrooiaanvraag, startte Hull zijn bedrijf 3D Systems in Valencia, Californië. Het bedrijf kan met recht het eerste commerciële rapid prototyping bedrijf ter wereld worden genoemd.

Chuck Hull - Uitvinder en oprichter van 3D Systems
Een droom werd het nu wereldberoemde bedrijf 3D Systems

Chuck Hull – Een man van vele onderscheidingen

Chuck Hull is niet een man die de publiciteit zoekt. Maar dat weerhoudt het publiek er niet van hem met prijzen te overladen. De laatste onderscheiding, de European Inventor Award, werd hem in 2014 in Berlijn uitgereikt. Natuurlijk heeft Chuck Hull de prijs ook opgenomen in zijn wereld van 3D-printen – en heeft hij hem zelf verschillende keren geprint, in “zwart, in rood en in wit”.

Chuck Hull vandaag

Aan het eind van zijn 70-er jaren is Chuck Hull in 2018 nog lang niet bejaard. Momenteel concentreert hij zich vooral op het verbeteren van zijn stereolithografie. Hogere snelheden, betere materialen, er is nog veel dat Chuck Hull wil onderzoeken. Hij heeft ook al plannen gemaakt voor de toekomst. In het “Sugar Lab” in Californië wordt onderzoek gedaan naar het printen van voedsel – en Hull werkt parallel aan de ontwikkeling van voedselprinters, die in de niet al te verre toekomst waarschijnlijk een revolutie teweeg zullen brengen in de detailhandel op dezelfde manier als de uitvinding van 3D-printen dat meer dan 30 jaar geleden deed.

We zeggen“Dank je Chuck!

Bronnen:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Chuck_Hull
  • https://www.bloomberg.com/research/stocks/people/person.asp?personId=308410&privcapId=308402
  • https://patents.google.com/patent/US4575330#v=onepage&q&f=false
  • https://www.theguardian.com/business/2014/jun/22/chuck-hull-father-3d-printing-shaped-technology
  • https://motherboard.vice.com/de/article/aek9x4/wir-haben-chuck-hull-den-erfinder-des-3d-druckers-getroffen
  • https://www.epo.org/learning-events/european-inventor/finalists/2014/hull.html
  • https://edition.cnn.com/2014/02/13/tech/innovation/the-night-i-invented-3d-printing-chuck-hall/index.html

Meer lezen?