Nylon Filament – Leer alles over het materiaal

Nylon filament
Leer hier alles over nylon als 3D printer materiaal

In dit artikel komt u onder meer te weten welke voordelen nylonfilament heeft, op welke gebieden het kan worden gebruikt en of het ook kan worden gelijmd.

Nylon Filament – Wat zit erachter? Op welke gebieden kan het worden gebruikt?

Nylon is een thermoplastische en semi-kristallijne kunststof en behoort tot de groep van polyamiden (PA). Het wordt ook wel PA 66 genoemd. Andere gebruikelijke benamingen zijn PA 6 en PA 6.6. Ondertussen bieden verschillende fabrikanten nylon filamenten aan voor 3D-printen. Onder de bekendste is waarschijnlijk het bedrijf Taulman, dat het materiaal aanbiedt onder de benamingen Nylon 618, 645, Nylon 680 FDA (voor de medische en voedselindustrieën) en Nylon 910 voor ander industrieel gebruik. Deze nylonfilamenten verschillen uiteraard enigszins in samenstelling.

In het algemeen zijn polyamiden ketenvormige macromoleculen die door een polycondensatiereactie worden gevormd uit diaminen en dicarbonzuren. Zure amidegroepen dienen hier als pontificaal. De soorten polyamide die worden vervaardigd, hangen af van de oorspronkelijke verbindingen. Het eerste getal staat voor het aantal koolstofatomen in het oorspronkelijke molecuul, het tweede voor het aantal zure moleculen.

Wat zijn de voordelen van nylon bij 3D-printen?

Nylon filament is er in een verscheidenheid van kleuren. Oorspronkelijk is het materiaal echter wit of doorzichtig. Daarom is het bijzonder geschikt om later te worden geverfd. Hier kunt u textielverf gebruiken, bijvoorbeeld.

Het 3D-printing filament wordt onder meer gekenmerkt door de volgende eigenschappen:

 • Hoge taaiheid en flexibiliteit,
 • Hoge sterkte,
 • Hoge weerstand tegen slijtage,
 • Goede chemische weerstand,
 • Bestand tegen vele organische oplosmiddelen, vetten, zwakke alkaliën en oliën.

Polyamiden – en dus ook nylon – worden vaak gebruikt voor de productie van sterk belaste machine-elementen. Nylon filamenten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor de productie van onderdelen voor 3D-printers en andere machines.

Wat zijn de nadelen van nylon filament?

Het oppervlak van voorwerpen gemaakt van nylon of PA 66 wordt aangetast door zuren en sterke alkaliën. Net als alle andere polyamiden heeft onbewerkt nylonfilament de neiging vocht op te nemen. Dit verhoogt de taaiheid, maar het zwelt ook aanzienlijk op. Daarom moeten met name nylonfilamenten op een droge plaats worden bewaard.

Toepassingsvoorbeelden voor nylon filament

Nylon filament is zeer veelzijdig. Dit materiaal kan bijvoorbeeld worden gebruikt met een 3D-printer met de juiste afmetingen om

 • tandwielen en tandwielkettingen,
 • koppeling en transmissie onderdelen,
 • Onderhoudsvrije lagers,
 • Wielen,
 • Huisvesting,
 • Huishoudelijke artikelen, waaronder keukengerei zoals pollepels en lepels,
 • Deuvels,
 • Schroeven,
 • Machine-onderdelen, brandstofleidingen, motorkappen, enz. voor de automobielindustrie

produceren. Natuurlijk zijn er nog tal van andere gebruiksvoorbeelden, maar het zou te ver voeren die hier op te sommen.

Welke instellingen worden gebruikt om nylon filament te printen?

De gedetailleerde instellingen zijn uiteraard afhankelijk van de 3D-printer, de samenstelling van het desbetreffende materiaal en het te vervaardigen voorwerp. Dit zijn dus slechts onze empirische waarden. De volgende instellingen kunnen worden gekozen voor PA 66:

 • Smelttemperatuur: 260 graden Celsius,
 • Druk temperatuur: ongeveer 240 graden Celsius,
 • Temperatuur van het verwarmingsbed: ca. 130 graden Celsius,
 • Mogelijke afdruksnelheid: Ongeveer 25 tot 40 mm/s.

Andere belangrijke gegevens:

 • Toestand van het nylon filament: droog,
 • Dichtheid: ongeveer 1,14 g/cm³,
 • Rek bij breuk: 40/150 N/mm²,
 • Temperatuur van het glas: Ongeveer 50 tot 60 graden Celsius,
 • Opbrengstspanning: 85/50 N/mm²,
 • E-modulus: 3100/1100 N/mm²,
 • Hardheid Shore: D84/D74

Is een verwarmd printbed (heatbed) nodig in de 3D printer voor nylon filament?

Ja, een verwarmingsbed is zeker aan te bevelen voor het gebruik van het nylon filament. Om het risico van kromtrekken te verminderen, moet de 3D-printer een gesloten installatieruimte hebben.

Warping 3D print fout
Een vaak voorkomende 3D printfout is het zogenaamde kromtrekken.

Kan nylon filament gelijmd worden? Zo ja, welke lijm wordt aanbevolen?

Nylon filament is gevoelig voor sterke zuren en alkaliën. Mierenzuur is bijvoorbeeld zeer geschikt voor het lijmen, maar ook voor het losmaken van de uit nylon gedrukte voorwerpen. Het gebruik van kunststoflijmen op basis van epoxyhars kan ook nuttig zijn. Indien nodig moet het oppervlak van het te lijmen gedeelte vooraf een beetje worden opgeruwd.

Hoe kan nylon filament worden bewerkt?

Zoals hierboven vermeld, is nylon een wit tot doorschijnend materiaal. Daarom kan het naar eigen wens worden geverfd met in de handel verkrijgbare textielverven. Het is zinvol om het afgewerkte object hier te kleuren.

Nylon filament kan zeer voorzichtig met schuurpapier worden gepolijst of geschuurd. Eventuele steunconstructies moeten vooraf worden verwijderd met de zijkniptang en ander gereedschap. Ook hier kan opnieuw slijpen nodig zijn.

Waar moet ik op letten bij het opslaan van nylon filament?

PA 66 of nylon filament trekt snel vocht aan. Daarom moet u ervoor zorgen dat het materiaal beschermd is tegen vocht, maar ook tegen zonlicht. Tussen haakjes, dit geldt voor alle filamenten. Om te voorkomen dat de rollen vocht absorberen, kunt u ze in een zakje doen met een paar zakjes silicaatkorrels – die vaak door de fabrikant bij nieuwe lederwaren en schoenen worden geleverd – en het zakje zo mogelijk luchtdicht afsluiten.

U kunt deze zakjes labelen (zodat u weet welk type filament erin zit) en ze bewaren in een plastic doos met deksel, of in een gewone kartonnen doos. Het moet zeker mogelijk zijn om de laatste te sluiten. Als er kleine kinderen in uw huishouden zijn, moet u het filament zo bewaren dat het veilig is voor kinderen. Hetzelfde geldt voor de 3D-printer en kleinere geprinte voorwerpen.

Waar kan ik nylon filament kopen?

Hier krijgt u een kleine lijst van nylon filament op amazon: 

Taulman 3D-Print Filament 645 Nylon 1.75mm filament
Taulman 3D-Print Filament 645 Nylon 1.75mm filament
Taulman 645 Nylon wird in der U.S.A hergestellt;; Taulman 645's Bonding ist am besten bei einem echten 245C;
Taulman 3D-Druck Filament Nylon 230-1.75mm - 450g
Taulman 3D-Druck Filament Nylon 230-1.75mm - 450g
Fadengewicht: 0,45 kg.; Durchmesser: 1,75 mm.; Spulengröße: 126 mm x 70 mm.
Taulman 3D-Druck Filament Nylon 230-2.85mm - 450g
Taulman 3D-Druck Filament Nylon 230-2.85mm - 450g
Gewicht Filament: 0,45 kg, 0,5 kg; Durchmesser: 2,85 mm; Spulengröße: 126 mm x 70 mm

* Stand: 2023-03-01 / Bilder: Amazon API

Als u de huidige bestsellers wilt bekijken, moet u naar de volgende pagina gaan:

Nylon filament kopen – huidige bestsellers