HIPS filament – Wat zijn de voor- en nadelen?

In dit artikel komt u te weten waarvoor HIPS filament – maar ook het basismateriaal polystyreen – wordt gebruikt. Tegelijk leggen we de voor- en nadelen van het materiaal uit.

Waar kan ik HIPS filament kopen?

Natuurlijk kunt u HIPS filament kopen in de winkels die u kent of op Amazon. Hier ziet u een kleine selectie van HIPS op Amazon:

NuNus HIPS Filament 1kg (1.75mm Grün) für 3D Drucker MakerBot RepRap MakerGear Ultimaker uvm.…
NuNus HIPS Filament 1kg (1.75mm Grün) für 3D Drucker MakerBot RepRap MakerGear Ultimaker uvm.…
NuNus HIPS Filament in verschiedenen Farben erhältlich; Besonders geeignet als Supportmaterial
ICE FILAMENTS, HIPS Filament, 3D Drucker Filament, 1.75mm, 0.75kg, Brave Black (Schwarz) ICEFIL1HPS144
ICE FILAMENTS, HIPS Filament, 3D Drucker Filament, 1.75mm, 0.75kg, Brave Black (Schwarz) ICEFIL1HPS144
Löst sich in D' Limonen; Hohe Schlagfestigkeit; Kann geklebt, geschliffen und einfach gemalt werden
20,58 EUR
NuNus HIPS Filament 1kg (3.00mm Gold) Premium Qualität für 3D Drucker MakerBot RepRap MakerGear Ultimaker uvm.
NuNus HIPS Filament 1kg (3.00mm Gold) Premium Qualität für 3D Drucker MakerBot RepRap MakerGear Ultimaker uvm.
NuNus HIPS Filament in verschiedenen Farben erhältlich; Besonders geeignet als Supportmaterial
21,99 EUR

* Stand: 2023-03-01 / Bilder: Amazon API

Als u geïnteresseerd bent in meer HIPS, bezoek dan de volgende pagina:

HIPS filament kopen – huidige bestsellers

HIPS filament – Wat is HIPS? Is het basismateriaal alleen een steunmateriaal?

HIPS kan worden gebruikt met 3D-printers die werken met FDM- of FFF-technologie. Tegelijkertijd is het lichter in gewicht dan ABS en PLA, maar heeft het een glad en krasbestendig oppervlak. De afkorting HIPS staat voor High Impact Polystyrene. Polystyreen PS is een van de oudste thermoplastische kunststoffen ter wereld. Het materiaal wordt vervaardigd door polymerisatie van monomeer styreen. Het materiaal wordt onder meer gebruikt bij 3D-printen als HIPS-filament. Hier wordt het vooral gebruikt voor de vervaardiging van draagconstructies voor overhangende voorwerpen. Afgezien daarvan zijn er echter nog talrijke andere toepassingsgebieden voor polystyreen.

Wat zijn de voordelen van HIPS bij 3D-printen?

Polystyreen is eigenlijk een doorzichtig, kristalhelder element met een glanzend oppervlak. Vooral voor 3D-printen is het zeker een voordeel om het filament te kunnen kleuren.

HIPS heeft soortgelijke eigenschappen als ABS, maar is aanzienlijk lichter. Tegelijkertijd biedt het ook een zeer hoge hardheid en slagvastheid. Het lost gemakkelijk op in diverse chemicaliën, waaronder limoneen. Dit is vooral belangrijk als dragermateriaal voor 3D-printen. Bij gebruik van het oplosmiddel D-limoneen moet men zich ervan bewust zijn dat dit zeer ontvlambaar, irriterend en tegelijkertijd gevaarlijk voor het milieu is. Het dragen van handschoenen wordt daarom sterk aanbevolen. Aangezien bij het 3D-printen van ABS en HIPS ook dampen vrijkomen, moet tijdens de verwerking van deze filamenten voor een goede ventilatie worden gezorgd. U moet oppassen dat u de dampen niet zelf inademt, want ze kunnen irritatie aan de luchtwegen en de ogen veroorzaken.

Polystyreen en dus ook HIPS is bestand tegen alkaliën, minerale olie en zuren. Zijn hittebestendigheid en sterkte, maar ook zijn hygiënische eigenschappen maken het veelzijdig. Het is onder meer een kosteneffectief spuitgietmateriaal.

Wanneer u HIPS filament gebruikt, is het zinvol een 3D-printer met twee extruders te gebruiken. Voor de hoofdstructuur moet bijvoorbeeld ABS-filament worden gebruikt, terwijl de draagstructuur wordt geprint met HIPS-filament. Het afgewerkte voorwerp moet vervolgens volledig kunnen afkoelen voordat het met behulp van een spatel enz. van het printbed wordt gescheiden en in D-limoneen oplosmiddel wordt geplaatst. Hier wordt de draagstructuur uitgewassen, terwijl de uit ABS bestaande hoofdstructuur niet wordt aangetast.

Wat zijn de nadelen van HIPS filament?

HIPS is qua verwerking ruwweg vergelijkbaar met ABS. Hier kan vervorming optreden, die in de meeste gevallen onder controle kan worden gehouden met een verwarmingsbed en een gesloten inbouwruimte. De dampen die tijdens het drukken kunnen ontstaan, hebben uiteraard ook een nadelig effect.

Warping 3D print fout
Een vaak voorkomende 3D printfout is het zogenaamde kromtrekken.

Wat zijn de toepassingen voor HIPS filament?

HIPS wordt voornamelijk gebruikt als dragermateriaal bij 3D-printen. Hierdoor kunnen overhangen van gedrukte voorwerpen gemakkelijker worden gerealiseerd en blijven zij dimensioneel stabiel tot zij afkoelen. Het kan natuurlijk ook mogelijk zijn kleinere voorwerpen rechtstreeks van HIPS filament te maken. Deze mogen later echter niet in contact komen met oplosmiddelen.

Polystyreen wordt ook gebruikt in de verpakkings- en voedingsmiddelenindustrie. Zo zijn bijvoorbeeld plastic wegwerpservies en -bestek gemaakt van dit materiaal. Dvd- en cd-doosjes alsmede bouwmaterialen (de laatste in geschuimde toestand) worden eveneens van polystyreen gemaakt. Behuizingen van elektronische assemblages en isolerende onderdelen worden eveneens van dit materiaal gemaakt. Dit is onder meer te danken aan de uitstekende sterkte, de hittebestendigheid en ook de hygiënische eigenschappen van het materiaal.

Welke instellingen worden gebruikt om HIPS filament te printen?

Wij willen er vooraf op wijzen dat dit slechts algemene aanbevelingen zijn. Het zal waarschijnlijk een tijdje duren om de ideale instellingen te vinden voor het verwerken van HIPS filament in een nieuwe 3D printer.

Instellingen

  • Druk temperatuur: ongeveer 235 graden Celsius,
  • Temperatuur van het verwarmingsbed: 90 – 110 graden Celsius,
  • Printsnelheid: 40 tot 80 mm/s

Enkele andere belangrijke data

  • Materiaaldichtheid: Laag (ongeveer 1,04 g/cm³),
  • Bouwstofklasse: B2, normale ontvlambaarheid,
  • Dimensionale stabiliteit: tot een maximum van 85 graden Celsius,
  • UV-bestendigheid: verkleuring onder langdurige UV-invloed,
  • Rek bij breuk: 8 tot 10 procent.

Is een verwarmd printbed (heatbed) nodig in de 3D printer voor HIPS filament?

Ja, een verwarmingsbed is nodig voor het 3D-printen van het HIPS filament. Indien dit niet het geval zou zijn, zou het zeer moeilijk zijn om een verbinding tot stand te brengen tussen de twee filamenten – in ons geval ABS en HIPS. De ondersteunende functie zou dus verloren gaan.

Kan HIPS filament gelijmd worden? Zo ja, welke lijm wordt aanbevolen?

Ja, HIPS filament kan worden gelijmd, volgens verschillende fabrikanten. Hiervoor moet men in de handel verkrijgbare plastic lijmen gebruiken. Wij hebben dit echter nog niet zelf uitgeprobeerd, zodat wij geen empirische waarden kunnen doorgeven.

Hoe kan HIPS filament worden herwerkt?

HIPS filament kan op verschillende manieren worden nabewerkt. Zandstralen, schuren en lakken (met acryllak) van het afgewerkte voorwerp, bijvoorbeeld, is zeer doeltreffend. Net als bij ABS is gladmaken met aceton ook mogelijk. Wij raden u echter aan uiterst voorzichtig te zijn, want aceton is zeer ontvlambaar. Daarom moet u voorzichtig te werk gaan bij het stomen. Vraag in geval van twijfel hulp aan een vakman die al vaker met aceton te maken heeft gehad.

Zoals reeds gezegd, kan Limoneen ook worden gebruikt voor de afwerking. Hoewel deze veel natuurlijke bestanddelen bevatten (zoals die in sinaasappelschillen), is het toch een chemische stof die met de nodige voorzichtigheid moet worden behandeld. Als grotere onderdelen zijn geproduceerd met een HIPS-draagstructuur die nu moet worden verwijderd, is het zinvol het omvangrijkere onderdeel met de hand af te breken om tijd en vooral oplosmiddelen te besparen. Dit is niet bepaald goedkoop in aanschaf en heeft – zoals reeds gezegd – ook enkele negatieve kenmerken.

Waar moet ik op letten bij de opslag van HIPS filament?

Filamenten moeten in het algemeen droog en beschermd tegen licht worden bewaard. U moet ze in hun oorspronkelijke verpakking laten zitten tot ze voor het eerst worden gebruikt. Later kunt u ze bewaren in plastic dozen die met een deksel kunnen worden afgesloten en in plastic zakken. Maar je moet ook de laatste sluiten. Om te voorkomen dat het filament vocht opneemt, kunt u een paar zakjes silicaat toevoegen aan elk plastic zakje. Dit absorbeert het vocht.

Wees bijzonder voorzichtig bij het gebruik van oplosmiddelen zoals limoneen of aceton. Deze moeten afzonderlijk en veilig worden opgeborgen, bij voorkeur in een afsluitbare kast of op een plank boven aan de muur die niet gemakkelijk toegankelijk is. Dit is vooral belangrijk als er (kleine) kinderen in uw huishouden wonen. Tegelijkertijd moet u de kinderen voorlichten over de gevaren van de oplosmiddelen, maar ook van de filamenten zelf.