3D-printing processen – Overzicht van de meest populaire processen

In dit artikel worden alle momenteel gebruikte 3D-printingprocédés gepresenteerd. Ik leg kort uit hoe het werkt en laat aan de hand van video's zien hoe elke methode werkt. Voor sommige van hen heb ik ook meer gedetailleerde informatie uitgewerkt. U vindt de links aan het eind van elke sectie over de respectieve procedure.

De hier voorgestelde 3D-printprocessen zijn:

3D-printproces
De populairste 3D-printprocessen in het driedimensionale overzicht

Fusiedepositiemodellering (FDM)

Fused Deposition Modeling (FDM) is waarschijnlijk het bekendste 3D-printprocédé, aangezien 3D-printers die gebruik maken van het FDM-procédé vaak worden getoond in alle media wanneer het onderwerp wordt besproken. Begrijpelijk, want de toetredingsdrempel is laag door de relatief lage kosten van een 3D-printer of 3D-printerkit. We zien ze dan ook steeds vaker op beurzen, kleine evenementen, bij vrienden en familie.

Bij dit 3D-printproces wordt een kunststofdraad, beter bekend als filament, gesmolten in het Hotend FDM-printer en in lagen aangebracht op het printbed (bij verhitting ook wel verwarmd bed genoemd).

Stereolithografie (SLA)

Bij stereolithografie (SLA) wordt een vloeibare hars (ook wel resin genoemd) als uitgangsmateriaal gebruikt. Bij de SLA-technologie wordt de hars met een laser uiterst nauwkeurig belicht en gehard.

Digitale lichtverwerking (DLP)

Het 3D-printingproces Digital Light Processing (DLP) gebruikt ook vloeibare hars als uitgangsmateriaal, waarbij het verschil met het SLA-proces de lichtbron is. Bij de DLP-methode dient een projector of LCD-scherm als lichtbron. Het licht verhardt het materiaal laag voor laag op de gewenste plaats.

Selectief lasersmelten (SLM)

Metaalpoeder is het uitgangsmateriaal van het 3D-printingproces dat selective laser melting (SLM) wordt genoemd. Dit materiaal wordt in de drukkamer gebracht waar het wordt verhit en gesmolten met een laser. Elke nieuwe laag wordt dus versmolten met de laag eronder en het 3D-object wordt stap voor stap gecreëerd.

Selectief lasersinteren (SLS)

Er zijn niet al te veel verschillen tussen selective laser sintering (SLS) en laser melting (SLM). In tegenstelling tot het SLM-proces wordt bij deze 3D-printtechniek gebruik gemaakt van een warmtebron die het inwendige van de printer verwarmt, met inbegrip van het materiaal en de assemblageruimte. De laser smelt dan laagje voor laagje plastic poeder, waardoor het eerder digitale 3D-model verandert in een echt 3D-object.

Bindmiddel doorspuiten

De Binder Jetting gebruikt een poedervormig uitgangsmateriaal. Dit wordt bespoten met een kleefstof – ook wel bindmiddel genoemd – waardoor het op dit punt uithardt.

Materiaal Jetting

Bij materiaal jetting dienen fotopolymeren als uitgangsmateriaal. Het materiaal wordt verwarmd en in de printkop gevoerd. De printkop werkt op dezelfde manier als onze inkjetprinters thuis of op kantoor. Het verwarmde basismateriaal wordt in fijne druppeltjes verneveld en in laagjes op het printbed of de vorige laag aangebracht.

Smelten met elektronenbundels (EBM)

Elektronenstraalsmelten (EBM) vereist geleidend materiaal in poedervorm als uitgangsmateriaal. Dit metaalpoeder wordt gebombardeerd met een hoogenergetische bundel elektronen en gesmolten. Elke vorige laag smelt samen met de nieuwe en zo ontstaat het gewenste vaste lichaam.

Alvorens een 3D-printer aan te schaffen, moeten de voor- en nadelen van het desbetreffende 3D-printproces, maar ook van de afzonderlijke printer, worden bekeken. Door op de links in de procedures te klikken, worden ze nader toegelicht. Informatie over afzonderlijke 3D-printers en kits vindt u op de volgende pagina's: